mikkokarna Lapin puolustaja

Tiedustelusta

Helsingin Sanomien Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksesta kirjoittama juttu ja siitä käyty jälkipyykki osoittaa selkeästi, että Suomi tarvitsee tiedustelulain nopeasti. Suomi on oikeusvaltio, jonka perustuslain 2§:n mukaisesti julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Nyt on syntynyt tilanne, jossa Tiedustelaitos operoi lainsäädännön ulkopuolella.

Pidän entisenä ammattisotilaana äärettömän tärkeänä, että Puolustusvoimillamme on laajamittainen sekä tehokas kyky sotilastiedusteluun. Sen sijaan pidän huolestuttavana, mikäli tätä tiedustelukykyä käytetään tai on käytetty oman maan kansalaisia kohtaan. Tiedustelulaitoksesta vuotaneiden tietojen ja asiasta annettujen haastattelujen nojalla on mahdollista, että näin on tapahtunut ja se on väärin.

En halua elää maassa, jossa vallanpitäjien tai viranomaisten on mahdollista saada vapaasti tietoja kansalaisten yksityiselämästä tai vaikkapa poliittisesta vakaumuksesta. Se ei ole vapaan maan merkki. Vaikeneminen ei myöskään edistä luottamuksen syntymistä.

On selvää, että Helsingin Sanomille tietoja luovuttanut henkilö on syyllistynyt vakavaan rikokseen. Sen sijaan en pidä mielekkäänä syyttää lehdistöä sen toiminnasta. Suomen valtion tehtävänä on taata maamme kansalaisille turvallisuus sotilastiedustelun kautta, mutta vastaavasti meidän on turvattava ihmisten yksityisyys. 

Epäilysten hälventämiseksi olisikin hyvä selvittää, onko Suomen kansalaisia urkittu kotimaan rajojen sisäpuolella, millä valtuuksilla ja mihin näitä tietoja on mahdollisesti käytetty. Sen selvittäminen vain saattaa olla mahdotonta, koska kaikki Tiedustelulaitosta koskettava tieto on salaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Hannu Töyri

No mutta jos nämä nuijat eivät tajua Hesarissa miten digitaalisen tiedon tallentamista ja suojausta tehdään - ei vasaralla - niin kyllä sihenkin olisi hyvä puuttua.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Eikös viestikoekeskuksen henkilöille ole annettu rajaton syytesuoja vai olenko käsittänyt väärin. Kuinka pitkälle tämä syytesuoja venyy. Onko teoriassa mahdollista että viestikoekeskuksen tiloissa voisi suorittaa kidutusta ilman seuraamuksia ja siihen ei voisi kukaan puuttua. Suomessa ei näin tule tapahtumaan mutta rajaton syytesuoja on ongelmallinen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Sen sijaan pidän huolestuttavana, mikäli tätä tiedustelukykyä käytetään tai on käytetty oman maan kansalaisia kohtaan."

Jos sellaista väität, todistamisen taakka on Sinulla.

"Tiedustelulaitoksesta vuotaneiden tietojen ja asiasta annettujen haastattelujen nojalla on mahdollista, että näin on tapahtunut ja se on väärin."

On aivan mahdollista, että monenlaista vääryyttä on maailmassa tapahtunut, mutta jos sitä ei kukaan pysty osoittamaan, miksi meuhkata?

"En halua elää maassa, jossa vallanpitäjien tai viranomaisten on mahdollista saada vapaasti tietoja kansalaisten yksityiselämästä tai vaikkapa poliittisesta vakaumuksesta. Se ei ole vapaan maan merkki. Vaikeneminen ei myöskään edistä luottamuksen syntymistä."

Eihän kukaan sitä halua, mutta mitä oikein odotat jos kenelläkään ei ole tuohon mitään sanottavaa? Keiden kaikkien pitää mennä parvekkeelle huutamaan megafonilla julkisesti: "En ole kuluvan kuukauden aikana pettänyt luottamustanne"?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos jokin valtion yksikkö toimii ilman voimassaolevaa lainsäädäntöä, niin siinä mielessä mennään harmaalla alueella. Hesarin haltuunsa saamat asiakirjat ovat salaista tietoa ja sen osalta ei liene epäselvää, etteikö kyseessä olisi rikos, jos asiakirjat on tahallaan vuodettu. Hesari saattoi kuitenkin edistää samalla puuttuvan lainsäädännön säätämistä, kun toi asian esille, vaikka tähän olisi varmasti ollut muunlainenkin keino vaikuttaa kuin tehdä ns. sensaatiouutinen harkitsematta kuitenkaan aivan loppuun saakka jutun oikeudellisia ja muitakin vaikutuksia paljastamalla uutisoinnissaan salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Totta, säädösten puuttuminen on epäkohta jota ollaan korjaamassa.

Käsittääkseni hallituksen esitys tulevaksi tiedustelulainsäädännöksi oli pitkän valmistelutyön tuloksena jo tulossa eduskunnan käsittelyyn, kokonaan Helsingin Sanomista riippumatta sen "edistäjänä" kyseenalaisin keinoin. Tuleeko lakiin vielä ylimääräisiä "Eskon puumerkkejä" HS:n kampanjan tuloksena ja kenen eduksi, se jää nähtäväksi.

Käyttäjän tetmanninen kuva
Tuomo Manninen

'On selvää, että Helsingin Sanomille tietoja luovuttanut henkilö on syyllistynyt vakavaan rikokseen.'

Näin varmaan - mutta mitenkään selvää ei kuitenkaan ole vielä edes se, minkä maan passi tällä henkilöllä on ollut taskussaan.

'Sen sijaan en pidä mielekkäänä syyttää lehdistöä sen toiminnasta. Suomen valtion tehtävänä on taata maamme kansalaisille turvallisuus sotilastiedustelun kautta, mutta vastaavasti meidän on turvattava ihmisten yksityisyys'.

Lehdistön toimintaa kritisoivien kommenttien perusteella ylivoimaisesti suurimmalle osalle kansalaista juuri maamme turvallisuus on jostain syystä kuitenkin huomattavasti tärkeämpi asia kuin 'ihmisten yksityisyys'...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Meillä on paljon tapauksia, kun luottamuksellisia asiakirjoja on unohdettu/jätetty paikkoihin, mihin niitä ei olisi pitänyt unohtaa/jättää. Sitten vain joku sivullinen on löytänyt ne. Sekään vaihtoehto ei ole poissuljettu, että näin ikävästi olisi päässyt käymään, mutta epäilen kuitenkin, että tässä tapauksessa ei niin olisi käynyt, vaan tiedot on vuodettu tahallaan ilman lupaa, mutta kuka se vuotaja on, niin se on mielenkiintoinen kysymys ja jää nähtäväksi selviääkö vuotaja ja jos selviää, niin kerrottaisiinko sitä edes julkisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset