Ministeri Mykkäsenkin on noudatettava eduskunnan tahtoa

Eduskunnan hyväksymällä ja paljon keskustelua herättäneellä työttömien aktiivimallilla ei ole tarkoitus rangaista ketään, joka on työttömänä vasten tahtoaan. Helsingin Sanomiin asiasta kirjoitellut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on kuitenkin toista mieltä.

Mykkäsen mielestä ihmisen on nimittäin oltava valmis muuttamaan pois kodistaan, mikäli työtä, yrittäjyyttä tai mitään aktivointipalvelua ei kerta kaikkiaan ole kohtuullisen etäisyyden päässä saatavilla. Tässä ministeri erehtyy. Eduskunta nimenomaan edellytti lausumalla lakia säätäessään, että uudistuksen vaikutuksia seurataan tarkasti ja tarvittaessa laajennetaan niitä keinoja, joilla aktiivisuusedellytykset voidaan täyttää. Tällainen tilanne tulee väistämättä eteen mikäli alkaa näyttää siltä, että joku olisi mallin takia pakotettu muuttamaan pois kotoaan saadakseen täyden työttömyysturvan.

Mykkäsen ulostulo oli hyvin valitettava, sillä oppositiopoliitikot ja salaliittoteoreetikot ovat hyvää vauhtia kääntämässä aktiivimallista ”maaseudun tyhjentämisen mallia”, vaikka näin ei ole asian laita. On nimittäin hyvä muistaa, että Suomen maaseutu ei todellakaan elä työttömien, vaan työllisten varassa. Samalla monessa pohjoisen kunnassa on huutava pula eri alojen osaajista. Pitäisi osata nähdä, että muuttoliike suuntautuu korkean työttömyyden kaupungeista myös maaseudulle, jossa osaajia tarvitaan. 

Pidän äärimmäisen tärkeänä, että hallitus panostaa toimiin joilla edistetään työvoiman liikkuvuutta, mutta Mykkäsen mallin työttömien pakkosiirroissa aktivointipalveluiden perässä ei ole mitään järkeä. Se vasta yhteiskunnalle kalliiksi tulisikin. Eivät ole tuolloin myöskään kaukana kaiut ajoilta, jolloin itänaapurimme lippua koristi vielä sirppi sekä vasara ja Stalinin patsaat olivat suosittu turistikohde.

Toivon ministeri Mykkäsen myöntävän, että nyt eivät menneet lausunnot aivan putkeen. Eduskunta ei nimittäin nauti ministerien luottamusta, vaan toisinpäin. Mikäli aktiivimalli tulee aiheuttamaan sanktioita työttömälle, joka ei rajuista ponnisteluistaan huolimatta kykene työllistymään kohtuullisen matkan päässä kotoaan, on hallitus velvoitettu korjaamaan mallia nopealla aikataululla. 

Itse kuitenkin uskon, että alueelliset erot voidaan huomioida hyvällä ohjeistuksella sekä käyttämällä harkintavaltaa, joka virkamiehille tämänkin lain säätämisen jälkeen vielä kuuluu. Me kykenemme rakentamaan tästä mallin, joka tuo suomeen yli 10000 työllistä lisää, mutta ei pakota ketään väkisin pois kotiseudultaan. Kyläyhdistysten ja järjestöjen työllistämistoimia on helppoa kehittää ja erilaisia työvoimapoliittisia koulutuksia voidaan tehostaa. Ei se sen kummempaa ole.

Aktiivimalli ei ole täydellinen ja itse näen sen vain välivaiheena ennen perustuloon siirtymistä, mutta silläkin voidaan saavuttaa hyviä asioita. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu