mikkokarna Lapin puolustaja

Ministeri Mykkäsenkin on noudatettava eduskunnan tahtoa

Eduskunnan hyväksymällä ja paljon keskustelua herättäneellä työttömien aktiivimallilla ei ole tarkoitus rangaista ketään, joka on työttömänä vasten tahtoaan. Helsingin Sanomiin asiasta kirjoitellut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on kuitenkin toista mieltä.

Mykkäsen mielestä ihmisen on nimittäin oltava valmis muuttamaan pois kodistaan, mikäli työtä, yrittäjyyttä tai mitään aktivointipalvelua ei kerta kaikkiaan ole kohtuullisen etäisyyden päässä saatavilla. Tässä ministeri erehtyy. Eduskunta nimenomaan edellytti lausumalla lakia säätäessään, että uudistuksen vaikutuksia seurataan tarkasti ja tarvittaessa laajennetaan niitä keinoja, joilla aktiivisuusedellytykset voidaan täyttää. Tällainen tilanne tulee väistämättä eteen mikäli alkaa näyttää siltä, että joku olisi mallin takia pakotettu muuttamaan pois kotoaan saadakseen täyden työttömyysturvan.

Mykkäsen ulostulo oli hyvin valitettava, sillä oppositiopoliitikot ja salaliittoteoreetikot ovat hyvää vauhtia kääntämässä aktiivimallista ”maaseudun tyhjentämisen mallia”, vaikka näin ei ole asian laita. On nimittäin hyvä muistaa, että Suomen maaseutu ei todellakaan elä työttömien, vaan työllisten varassa. Samalla monessa pohjoisen kunnassa on huutava pula eri alojen osaajista. Pitäisi osata nähdä, että muuttoliike suuntautuu korkean työttömyyden kaupungeista myös maaseudulle, jossa osaajia tarvitaan. 

Pidän äärimmäisen tärkeänä, että hallitus panostaa toimiin joilla edistetään työvoiman liikkuvuutta, mutta Mykkäsen mallin työttömien pakkosiirroissa aktivointipalveluiden perässä ei ole mitään järkeä. Se vasta yhteiskunnalle kalliiksi tulisikin. Eivät ole tuolloin myöskään kaukana kaiut ajoilta, jolloin itänaapurimme lippua koristi vielä sirppi sekä vasara ja Stalinin patsaat olivat suosittu turistikohde.

Toivon ministeri Mykkäsen myöntävän, että nyt eivät menneet lausunnot aivan putkeen. Eduskunta ei nimittäin nauti ministerien luottamusta, vaan toisinpäin. Mikäli aktiivimalli tulee aiheuttamaan sanktioita työttömälle, joka ei rajuista ponnisteluistaan huolimatta kykene työllistymään kohtuullisen matkan päässä kotoaan, on hallitus velvoitettu korjaamaan mallia nopealla aikataululla. 

Itse kuitenkin uskon, että alueelliset erot voidaan huomioida hyvällä ohjeistuksella sekä käyttämällä harkintavaltaa, joka virkamiehille tämänkin lain säätämisen jälkeen vielä kuuluu. Me kykenemme rakentamaan tästä mallin, joka tuo suomeen yli 10000 työllistä lisää, mutta ei pakota ketään väkisin pois kotiseudultaan. Kyläyhdistysten ja järjestöjen työllistämistoimia on helppoa kehittää ja erilaisia työvoimapoliittisia koulutuksia voidaan tehostaa. Ei se sen kummempaa ole.

Aktiivimalli ei ole täydellinen ja itse näen sen vain välivaiheena ennen perustuloon siirtymistä, mutta silläkin voidaan saavuttaa hyviä asioita. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta ja tahdinhan määrä kepun enemmistö hallituksessa joka jatkaa Vanhasen II-porvarihallituksen toimia nyt:

Ministeri-valiokunnissa asiat päätetään .Oliko Mykkänen ministeri?
Talouspoliittinen ministerivaliokunta
-kokoontuu yleensä tiistaisin. Ministerivaliokunnan puheenjohtajana on pääministeri ja
- jäseninä valtiovarainministeri, valtioneuvoston määräämä valtiovarainministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään määrätty ministeri,
-elinkeinoministeri,
-työministeri ja
- enintään neljä muuta valtioneuvoston määräämää ministeriä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miksi kepun enemmistö hallituksessa määräisi tahdin jos demareiden vastaava ei siihen pysty? Eihän kepulla ole enemmistöa eduskunnassa (ei millään puolueella ole).

Syötän tässä vain omia sanojasi sinulle takaisin...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Poissa olivat kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
- Lakiesitystä kannattivat kaikki muut hallitusryhmien kansanedustajat.

Joko unohtui Sipilän tavoit? Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen"?
Joko ilmaistöihin tai leipäkorttis joutuu hyllylle.
Tais tulla kirjattua jo hallitusohjelmaan -15.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuo nyt toteutettu "aktivointimalli" on eräänlainen uhkasakon asettaminen, joka lankeaa maksettavaksi vaikkei sakotetulla ole todellista vaikutusvaltaa lopputulokseen. Eli ei ole reilua peliä ollenkaan.

Kärnä yrittää blogissaan selitellä asiaa parhain päin, kun ei tuota "Eduskunnan tahtoa" tässä asiassa voi millään arvostaa (olikos teillä vapaat kädet kuten alkoholilakia uudistettaessa?). Koko lain kumoaminen on se oikea lääke.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Täysi työmarkkinatuki näyttää olevan 648 € kk siitå - 4,65 % 32,64 € jäljelle jää 615,36 € tällä rahalla ei aktivoida enää, voi rauhassa kalastaa ja metsästää vaikka Nurmeksen laajoilla saloilla.
Miksiköhän tästä nyt elämöidään. 1960-70 luvulla lähdettiin työnperään vaikka Kanadaan saakka, minäkin nostin kytkintä ford anglista PohjoisKarjalasta kun kaverit häipyivät kuka minnekin.
Luin juuri vihreiden ex puheenjohtajan sanomaa että nyt jos koskaan pitää patistella töihin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tainnut Simosella jäädä tsaarinaikuinen alamaisasenne päälle? Ei sen puoleen, kyllähän se yhä meillä aika tavallinen on.

Itsekin lähdin aikoinaan työn perään pääkaupunkiseudulta tänne "Nurmeksen saloille" kunnes valtio sitten toimillaan edesauttoi työttömäksi jäämistäni eikä uutta ole löytynyt.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Uuden lain mukainen "arpomissanktio" ei minusta sovi sivistysvaltioon.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #19

Kyllä tässä hallintoalamaisia ollaan niin sinä kuin minäkin. Onneksi ei sentäön eletä tsaarin aikaa jos elettäis olisimme nyt Äiti venäjan alamaisia.

Hyvää uutta vuotta sinne Nurmekseen kuitenkin.
Toivottaa Seppo Simonen Espoo
Kesällä Karjalankunnailla

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #25

"Koulutuksen tässä vaiheessa" mieluummin jo sentään kansalaisia...

Kas kun sattuikin, minä läksin sieltä Espoosta tänne Nurmekseen, jossa kaikki keskeiset palvelut (terkkari, posti, kaupat) ovat lähempänä kuin siellä ruuhka-Suomessa (+ toki sitten "luontopalvelut").

Onnellista uutta vuotta sinne eteläänkin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #27

Oikeassa olet kansalaisia olemme!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

"Onneksi ei sentäön eletä tsaarin aikaa jos elettäis olisimme nyt Äiti venäjan alamaisia."

Epäonneksi nyt ollaan Brysselin alamaisia ja suurin syy työttömyydestä johtuu vahvasta valuutasta.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mykkäseltä vois kysyä, että missä vaiheessa niiden työttömien, jotka asuvat kehä kolmosen sisäpuolella, kuuluisi muuttaa sieltä pois, jos ei työllisty? Ja antaa paikkansa jollekin, joka töihin viitsii mennä.
Järjetöntä, että verovaroilla asutetaan sinne, missä on kaikkein kalleinta. Ja seurauksena töissä käyvienkään tulot ei riitä vuokriin, niin me joudutaan täältä maalta lähettään rahaa, myös työtätekevien elämiseen.
Vain siksi, koska olette päättäneet niin tehdä. Olette tietoisesti pakottamassa maaseudut matalaksi ja nostatte kasvukeskuksissa osakkeidenne hintoja maalla asuvien veronmaksajien kustannuksella.

Miksi maahan tulleet asutetaan pääkaupunkiseudulle eristäytymään omille alueilleen, vaikka se olisi syrjäkylille hajautettuna huomattavasti järkevämpää?

Naurettavinta Sipilän umpikokoomuslaisessa hallituksessa on tuo työpaikkojen etsiminen työttömistä.

Itse ymmärtäisin, että jos pitää luoda työpaikkoja, niin tuskin niitä sieltä työttömien seasta löytyy, vaan sieltä, missä on rahaa ja valtaa.

Niin kauan, kun ajelelemme täysin hallitsemattomasti eurolaivassa, on aivan se ja sama, mitä te siellä hallituksessa teette, sillä työpaikkoja te ette voi luoda edes sen vertaa, mitä digi/robo/keinoäly poistaa, koska ette voi lainkaan vaikuttaa suhdanteisiin, eli euron arvoon suhteessa muihin valuuttoihin.
Euron sisämarkkinoilla meidän lämityskulujen ja etäisyyksien takia, meidän on täysin mahdoton, pärjätä kilpailussa, koska edellemainittujen syiden vuoksi kaikki on meillä kalliimpaa. Ja satokausi lyhyempi, jne.

Sitten vielä me joudumme omista verovaroista joka vuosi lähettämään tukieuroja miljardin keskie-eurooppaan, jotta ne voivat kasvattaa sikoja yltäkylläisille markkinoille, joita sitten laivataan tänne s-mafian monopoliketjujen jaettaviksi.
Ainoa keino huolehtia työllisyydestä on se, että pystyy siihen vaikuttamaan. Nyt emme pysty.
Talouskriisi on päällä euroalueella edelleen, vaikka suhdanteita on parannettu laskemalla euron arvoa pumppaalla biljoonien kuplaa taseisiin.

Onko 0% korko joku uusi normaali? Ja toinen normaali elvytyspumppaus, jota yhä jatketaan.

Suomella ei ole mitään mahdollisuutta pärjätä mitenkään muuten, kun päättämällä itse omista asioista ja rahapolitiikasta. Eurossa se ei onnistu.

Eikä tule euroalueen muutenkaan käymään hyvin.

Eu on hidas ja kankea laiva, jota 28 kapteenia yrittää ohjata omiin satamiinsa yhtä aikaa.
Joko eu:sta tulee liittovaltio ja sitä ohjaa vain yksi kapteeni, tai sitten se jakaantuu takaisiin omiin pienempiin laivoihinsa. Muuten tuo hidas ja kankea paatti ajaa karille.

Jos yksittäiset pikkulaivat karahtaa karille, niin niitä on muut auttamassa. Ison paatin kun vetää kiville, ei ole kukaan auttamassa ja aika paljon hankalampi saada takaisin vesille, kun pikkupaat.

Irti eurosta on ainoa keino. Kaikki sen ymmärtää, mutta kun median luoman mielikuvan takia sitä vaan ei ole muotia ääneen sanoa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ahtola näyttää olevan täynnä poliittista vihaa ja ehdottomuuksia. Nämä näyttäytyvät Ahtolan silmin vaihtoehdottomuuksilta.

Olen toki monista Ahtolan mietteistä samaa mieltä. Muun muassa siitä, että kalliimpien asumiskustannusten ja heikompien satotuotosten maassa pitää keskittyä tuottamaan niitä palveluja ja viljelemään niitä tuotteita, joita täällä kannattaa tuottaa ja viljellä. Päivämme eivät pitene vaikka ilmasto lämpeneekin. Omavaraisuuteen pyrkiminen vie meiltä lopulta hengen.

Minä en usko euron epäonnistumiseen. On ollut kohtuutonta odottaa, ettei yhteisvaluutta toisi alkumetreillään ongelmia markkina-alueelle. Siitä huolimatta itseään korjaava kurssikehitys on paras lääke substanssivaihteluille. Devalvaatiomarkka koitui monille velkaantuneille kohtalokkaaksi. Sellaiseksi se osoittautui myös rahoituslaitoksille.

Maaseudun ja kaupunkien välisestä subventoimisesta: kyllä kaupunkiasukkaiden verokertymällä kustannetaan maaseutua eikä päinvastoin.

Mutta yhtä kaikki: asiat eivät ole niin hullusti kuin ne sinun majaasi näyttävät. Aika näyttää, onko liittovaltiokehitys se oikea suunta, johon Euroopan on hyvä pyrkiä. Tämä nykyinen päätöksentekomuoto vaikuttaa kyllä minustakin ihan liian kankealta ja hajanaiselta.

Juha Kuittinen

On kuitenkin hyvä muistaa, että 90-luvun laman keskeisin syy oli ns. vahvan markan politiikka yhdistettynä rahamarkkinoiden vapauttamiseen. Lisäksi markan kurssikytkös pakotti pitämään korot korkealla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #11

Kuittinen, olet mielestäni oikeassa, molemmissa esittämissäsi kohdissa. Sidottu kurssi ei kovin hyvin istu vapaille valuuttamarkkinoille. Presidentti Koivisto taisi olla liian ehdoton omalle ideologialleen eikä ymmärtänyt päätösten johdannaisvaikutuksia. Lisäksi Koivistolla oli presidenttinä aivan liian paljon valtaa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Mutta yhtä kaikki: asiat eivät ole niin hullusti kuin ne sinun majaasi näyttävät."

Kirjoituksessani ei ehkä ole yhtä paljon vihaa ja ehdottomuuksia, miltä ne sinun majaasi näyttää...

Minähän vain juuri sen saman kerroin, mitä itsekin olet mieltä, että nykyinen päätöksentekomuoto on liian hidas ja kankea.

"Ahtola näyttää olevan täynnä poliittista vihaa ja ehdottomuuksia. Nämä näyttäytyvät Ahtolan silmin vaihtoehdottomuuksilta."

Miksi se on vihaa ehdottomuutta, jos on erimieltä politiikasta hallituspuolueiden kanssa, jotka kaikki uskovat EU:n olevan ainoa vaihtoehto?
Kumpi siinä näkee vaihtoehdottomuutta, jos minä olen kuitenkin sillä puolen, joka tarjoaa niitä vaihtoehtoja?

Olisi mukavaa, jos kommentoinnit kohdistuisi esitettyihin asioin, eikä henkilökohtaisuuksiin...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #13

En tarkoittanut kommentillani loukata enkä varsinkaan mennä henkilökohtaisuuksiin. Kommenttissasi esitit johtopäätökset ja seuraukset vääjäämättömänä kehityskulkuna, vaikka kyllä itsekin näit monessa kohdin vaihtoehtoisia kulkuteitä.

Poliittinen päätöksenteko onkin tehokkaimmillaan juuri tuota: seurataan päätösten vaikutuksia ja puututaan edellisen tuottamiin ongelmiin ripeästi. Näin myöskään kehityskulku ei lopuksi törmää siihen seinään.

Sinusta EU:n ulkopuolella oleminen on ainoa vaihtoehto. Minusta EU:n sisällä on runsaasti vaihtoehtoja, joita on hyvä kokeilla ensin. Eihän EU:sta eroamisen jälkeen jää juurikaan vaihtoehtoja.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #21

Ei ollut tarkoitus esittää mitään vääjäämättömiä vaan vaihtoehtoja.

Kun en löydä eu:n sisältä vaihtoehtoja enää niin etsin niitä ulkoa. Eu:n sisällä todennäköisin selviytymisvaihtoehto on liittovaltio, joka korjaisi tuon hitauden ja kankeuden. Sitä en kuitenkaan pidä mahdollisena, enkä varsinkaan haluttavana.

Voisitko sitten esittää niitä vaihtoehtoja eu:n sisältä kun niitä siellä näet?
Euro se suurempi ongelma on kun eu. Ja kaikki sama yhteistyö kun nyt voidaan tehdä myös kansallisvaltioina. Ei yhteistyöhön tarvita ylimäärästä kallista ja kankeaa hallintoa.
Ja sekin pointti on että ei välttämättä ole meidän päätettävissä jatkamneko eurostoliitossa sillä se voi myös hajota tuohon kankeuteensa. Lähinnä siksi kun päättäjät näkevät eu:n ainoana vaihtoehtona ja vääjäämättömänä ehdottomuutena. Olis ihan hyvä aika alkaa kertomaan et miten se koronnosto ja elvytys toimii kun yksi maa rypee pohjamudissa ja toisen talous ylikuumenee? Kertokaa vaikka tuohon Ongelmaan joku muu vaihtoehto kun yhteinen valtiovaraunministeriö tai itsenäiset rahapolitiikat eli euron hajotus, kun niitä vaihtoehtoja siellä kerran on.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #24

Eurolaiva menee kohti yhteistä tulevaisuutta. Tiettyjä alueita tuetaan ja toisilta siirretään. Näinhän EU:nkin kautta toimitaan koko ajan.

Liittovaltiokehitystä en näe minään peikkona, kuten sinä sen näet. EU:n kautta lainsäädäntömme on muuttunut hitaasti yhtenäisemmäksi ja ennakoitavammaksi. Kun poistetaan kansallisten pikavoittojen tavoittelun edellytykset, EU:sta tulee ketterämpi.

Yhteinen valtiovarainministeriön näen välttämättömäksi osaksi eurokehitystä.

Tässä näitä vaihtoehtoja. Näitä on hyvä kokeilla ennen kuin lähdemme suinpäin brittien tielle.

Suomen pitäisi siis tavoitella Paavo Lipposen teesein yhteistyötä ja yhteenkuuluvuutta: mukaan kaikkiin ytimiin. Jutta Urpilaisen valitsema vastaanhangoitteleva ja kansallisen edun kiristämisen tie ei tuonut minkäänlaista hyvää. Toki olihan tuokin hyvä todeta heikkona vaihtoehtona.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Miloin Helsingissä työllistymättömän pitää muuttaa pois alueelta, kysyy Tero Ahtola. Veikeä kysymys.

Helsingin kaupunkitiedon viimeisimmän uutiskirjeen mukaan (linkki alla) Helsingissä on 35 854 työtöntä. Komea luku. Onko suurempi kuin Kainuussa asukkaita, siis työttömiä Helsingissä. Entä jos heistä jotkut ei todellakaan työllisty eikä niitä "palvelujakaan" heille järjesty. Moneltako Helsingissä leikataan työttömyysturvaa? 10 000 vai 20 000 vai 30 000:lta? Vai käsketäänko heidän muuttaa muualle Suomeen. Ministeri Mykkäsen ja kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan muuttokäsky on automaattinen.

Noin vuosi sitten kerrottiin uusilmiönä että työttömyys Suomessa keskittyy eniten juuri suuriin kaupunkeihin. Tampereen työttömyysaste taisi silloin olla 16 %.

Helsingin em. uutiskirjeen mukaan vuokrat Helsingissä nousivat 3,9 % vuonna 2017. Ja tänne halutaan (pakkomuutateen) parissa vuosikymmenessä noin 200 000 ihmistä lisää.

Veikeätä on politiikka Suomessa. Ihmiset ovat kuin sahajauhoa, jolle tehdään mitä vaan, pakotetaan mihin vaan, ajetaan mihin vaan, kiristetään miten vaan. Olisiko aika ryhtyä filosofeeraamaan. Meitä sopivasti työttömiä onkin siihen hommaan tarjolla. Kohtaantoa.

https://www.hel.fi/hel2/tietokeskus/julkaisut/pdf/...

https://kaupunkitietohelsinki.creamailer.fi/email/...

Juha Hämäläinen

Kerron miten maailmalla mennään työn perässä. Kiinassa asuu noin 100 miljoonaa entistä maajussia suurkaupungeissa slummeissa. Valtio ei ole antanut heille oikeuksia terveydenhoitoon, koska he ovat luvitta kaupunkeihin muuttaneet.

Nyt 100 miljoonaa entistä maajussia menettää kotinsa suurkaupungeissa. Slummit puretaan ja entiset viljelijät voivat muuttaa keskisuuriin kaupunkeihin, joissa heidän oletetaan lisäävän kulutusta tuntuvasti ja nostavan Kiinan BKTn kasvua tuntuvasti, mikä on koko muutto-ohjelman valtiollinen motivaattori.

Toteutus toimii niin, että viljelijöiltä tuhotaan kodit slummeissa, viedään työ ja lapsilta paikka koulussa. He joutuvat kadulle ja muuta vaihtoehtoa ei ole kuin muutto pienempiin kasvukeskuksiin.

Valtio ei tue tätä muuttoa muuten kuin rakentamalla rajusti uusia asuntoja muuttokeskuksiin. Jokainen muuttaja hankkii itse varat, joilla ostaa tai vuokraa asunnon uudesta kotipaikastaan. Sanomattakin selvää on, että on jokaisen oma päänsärky löytää itselleen työtä.

Tämä 100 miljoonan muutto viedään läpi muutamassa vuodessa ja se alkoi 2015.

Tätä todellisuutta vastaan ongelmat Suomessa ovat jokseenkin mitättömiä. Kommenttini tarkoitus ei ole väheksyä kenenkään ongelmia vaan kertoa mikä on ongelmaskaalan toinen pää pahimmissa tunnetuissa tapauksissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Niin siellä kiinassahan on tosiaankin rakennustyömaita mistä löytyy töitä ketkä sitä haluaa ja on työmaaparakkia.

Suomessa taas asuntorakentamisen tukemisen sijasta on asumistuki joka menee muutaman firman tuloksen nostamiseen joilla ei kuitenkaan rakenneta taloja. Asuntojen hintojen halutaan pysyvän korkeana koska jotkut käärii sillä enemmän rahaa.

Työttömän siis pitäisi vaihtaa toiselle paikkakunnalle missä on lyhytaikaista puhelinmyyntiä ja elämisen kustannukset pilvissä asuntojen hintojen ollessa korkeana. Suomessa sen verran kylmä että aika huonosti pärjää sillan alla.

Mitä jos asumistuki tehtäisiinkin vastikkeelliseksi että sillä pitää rakentaa lisää ja määräys takautuvaksi vaikka viimeisen viiden vuoden ajalta?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Muuttaminen ei ole vain laukkujen pakkaamista ja menoksi vaan pitää arvioida, viekö toinen asunto kaikki rahat, jos puoliso jää töihin vanhalle paikkakunnalle.

Toinen tekijä on, mikä usein unohtuu, että työnantaja valitsee haluamansa työntekijä. Työtön ei siis marssi työpaikalle ja ilmoita aloittavansa työt ilman työnantajan lupaa. Niinpä työnantajat arvioivat a) haluaako työtön kaukaa oikeasti ottaa paikan vastaan ja b) pysyykö se pitkään paikassaan.

Asiassa voisivat myös työkkärit ryhdistäytyä ja kysellä & tarjota työttömiä toiselta puolelta Suomea. On aivan eri asia, jos työnantaja (tai edes työnvälittäjä) Turusta soittaa savolaiselle, että tuletko hommiin kuin jos itse kokeilet onneasi epävarmaan vaihtoehtoon.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kärnä, olet mielestäni oikeassa. Varsinaisina aktiivimallin varjopuolina näen kuitenkin sen, ettei aktiivimalli itsessään luo työpaikkoja eikä työllistymisen mahdollisuuksia. Työpaikkojen syntymisen uskotaan tapahtuvan pelkästään talouskasvun siivittämänä. Ilman ohjausta ne syntyvät luonnollisesti kasvukeskuksiin.

Nyt voi käydä niin, että työttömän täytyy työllistyäkseen siirtyä korkean asumiskustannuksen keskuksiin matalapalkkatyöhön. Työpaikan säilyminen ei siellä ole yhtään sen varmempaa kuin ennenkään, toki uudelleen työllistymisen edellytykset voivat olla parempia.

Kärnän toivomat maaseudun uudet työpaikat eivät kohtaa työmarkkinakysyntää. Harva osaaja on valmis muuttamaan palvelujen ääreltä periferiaan hyvänkään työpaikan perässä. Lasten koulut, päiväkodit, kaupat, puhumattakaan ostoskeskuksista voivat olla kilometrien matkojen päässä. Kaupunkielämään ja sen palvelutasoon tottuneen on kovin vaikea muuttaa koko elämäntapansa.

Niinpä toivon, Kärnä, teiltä päättäjiltä malttia. Aktiivimallin kepin sijaan ja ainakin ohelle olisi kehitettävä porkkanoita. Työttömän muuttovaatimuksen osalta pitäisi hyväksyä korkeampi työttömyys heikoimpien työttömyyslukujen alueilla ja aktiivisuusvaatimuksen tulisi täyttyä tarjontaa seuraamalla ja hakemuksia täyttämällä tai omaehtoisesti itseään kouluttamalla.

Aktiivisuudesta ei koskaan ole haittaa, työttömän "laitostuminen" on korvattava joka tapauksessa toimeliaisuudella.

Kärnä, olen kanssasi samaa mieltä myös siinä, että toimeliaisuuden tulosten tulee myös hyödyttää työtöntä. Jokainen omaehtoisen toimeliaisuuden avulla tuotettavan lisäeuron tulee näkyä työttömän elintason kasvuna ilman turhaa byrokratiaa. Työtön on kokopäivätoimisesti työtön, vaikka onnistuisi muutamana päivänä kuukaudessa saamaan aktiivisuudellaan rahaa tai vaikka tekisi muutaman päivän kuukaudessa palkkatyötä. Perustulo lienee tähän ainoa järkevä takuumalli.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Perustulo tulkoon ja sen päälle jokainen saisi tienata niin paljon kuin pystyy.
Rahattomien, köyhien ja tulottomien työttömien ei kannata muuttaa kalliiseen Pääkaupunkiseutuun pätkätyön tai 6kk. määräaikaisuuden takia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Esittääkö Kärnä höynäytettävää vai eikä hän oikeasti ymmärtänyt mitä seurauksia ns. aktiivimallilla on toiveajatteluista huolimatta. En tiedä kumpi on pahempi hallituspuolueen kansanedustajalta.

Ps. Miten se Tenon kalastussopimus etenee tai siis miten Lapin asioiden hoitaminen on edennyt niin kuin omasta mielestä?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Ongelma ei ole työn hakeminen vaan työn saaminen. Eli kysymys maan hallituksella tulisi olla: ”Miksi yritykset eivät palkkaa henkilökuntaa?”

Jos työttömille haluttaisiin saada töitä, tulisi hallituksen edesauttaa yritysten mahdollisuuksia palkata uutta väkeä lisää. Nyt monet pienet ja keskisuuret ja jopa suuret yritykset tuskailevat työpaineiden alla, mutteivät voi palkata yhtään työntekijää lisää valtavien sivukulujen takia.

Jos hallitus haluaisi työllisyyden lisääntyvän, se tiputtaisi saman tien työntekijästä koituvat lakisääteiset maksut puoleen.

Se mahdollistaisi yrityksille henkilökunnan lisäämisen saman tien. Jos hallitus ei tohdi kerralla tehdä näin isoa päätöstä, tehkää se portaittain: Jokainen uusi palkattu työntekijä puolella maksulla, ja tiputetaan saman tien yhdeltä aiemmin palkatulta työntekijältä maksut puoleen.

Yrityksen rekrytointi-into kasvaa, kun saa kahden henkilön työpanoksen yhden työntekijän kulujen hinnalla.

Tämä malli kannustaa yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä, joka toki ensin vähentää valtion saamia tuloja, mutta ajan myötä vähentää niitä todella runsaasti työttömyyden vähenemisen seurauksena.

Nythän ministeriöissä osataan vain katsoa työttömien määrää, ja nostaa yrityksille koituvia maksuja, että voitaisiin hoitaa työttömyydestä johtuvat kulut.

Istukaa hetki hiljaa, ryhtykää ajattelemaan ja esittäkää kysymys itsellenne.

Älkää kysykö ”Miksi työtön ei mene olemattomiin töihin”, vaan kysykää sen sijasta ”Mikä estää pienten yritysten kasvun ja henkilökunnan palkkauksen”.

Saatatte yllättyä ajattelun suomasta vastauksesta

Juha Hämäläinen

Jos yrityksen tuotteiden kysyntä ei kasva, ei ole mitään syytä palkata lisää väkeä. Hyvin yksinkertainen selitys.

Kysyntä ei kasva, jos ostovoima ja/tai tuotteiden haluttavuus ei kasva. Suomessa on iso ongelma molempien suhteen. Palkat eivät nouse eikä työllisyys, verot eivät laske eikä tuotekehitykseen investoida. Miten voisi silloin kysyntä lisääntyä ja työllisyys.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Joku alaa tunteva voisi joskus kertoa lähemmin esim. Tanskan mallista, jonka sanotaan työllistävän nopeammin uudelleen (jos joku jää työttömäksi) tai vaikka USA:n mallista, joka lähtee siitä, että pääsääntöisesti kukin elättää itsensä (minkä vuoksi n. 40-60 miljoonaa ihmistä vuosittain muuttaa). Toisin sanoen, Yhdysvalloissa itse systeemi toimii ja ihmisten toimeentulo sen myötä vain, jos ihmiset ovat tai haluavat olla "aktiivisia". Sitä ei juuri kysytä.

Mitä "julkisvaltakeskeisemmäksi" yhteiskunta muuttuu (Suomi), sitä enemmän syntyy luuloja siitä, että sellaisella yhteiskunnalla on varoja lähes rajattomasti ylläpitää staattista tilaa: muutosvastarinta on suurta. Mutta sellainen ei taida todellisuudessa olla mahdollista.

EU perustuu mm. työn ja pääomien "vapaalle liikkuvuudelle": se on yksi keskeisistä EU-arvoista. Jäsenmaiden sisällä taas näyttäisi olevan sellaisia trendejä, ettei liikkuvuutta - ainakaan pakollista - tarvita sen systeemin toimimiseksi.

Ehkä juuri siksi osa todellisesta elämästä pönkittää ja osa rapauttaa tätä luotua normia nykyisessä Euroopassa. Kyse on hyötyjien ja häviäjien näkökulmista.
Gravitaatiovoimat ja keskipakovoimat ovat kilpasilla ja molempien taustalla lienee ajatus siitä, mikä on ihmiselle hyväksi.
Vai onko?
Tulevaisuus paljastaa sen, näytteleekö aivovuoto tulevaisuudessa yhä suurempaa roolia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

On tyhmää vaatia, että haja-asutusalueella kaikki olosuhteet pitää saada samanlaisiksi kuin asutuskeskuksissa. Minulla on matkaa terveyskeskukseen noin 1 km. Pitäisikö täällä ruuhkasuomessa terveyskeskusten määrää vähentää, että saataisiin edes jonkinmoista tasa-arvoa syrjäseudun asukkaille. Työpaikat vähentyvät tehokkaasti sääntelyn avulla, joten kohta ollaan tasa-arvoisia siinäkin suhteessa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Täällä maaseudulla kaikki palvelut on kilometrin päässä. Aivan kaikki. Mihin tahansa pääset 15 minuutin kävelyllä.

On terveyskeskus,sairaala, kaupat, poliisi palokunta, kirkko, uimahallit, urheilusalit ja kentät, ravintolat, hotellit, apteekit, puistot, jäähalli, uimalampi hyppytorneilla ja saunoilla, koulut, elokuvateatterit, jopa lentokenttä (pienkoneille), kuntosalit, kirjastot, leipomokondiittorit jne.

Pitäisikö nuo kaikki täältä maaseudulta viedä pois, että tästä saatais yhtä huono kun hesasta, missä et varttissa pääse yhtään mihinkään.

Kuka vaatii maalla yhtään mitään? Vaatimushan tämän hallituksen politiikalla on, että maaseudut lakkautetaan. Kukaan ei ole kaupunkilaisilta viemässä mitään pois. Ja kasvukeskuksissa asuvat tekevät itselleen hallaan, tukemalla kokoomuslaista keskittämispolitiikkaa, joka kasvattaa sen jonon siellä kilometrin päässä terveyskeskuksessa ja nostaa yhtiövastikkeesi, tai vuokrasi hintaa.
Ainoa joka hyötyy on kasvukeskuksesta kiinteistöjä omistava.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tässäkin asiassa luotan enemmän ministerin kuin yksittäisen kansanedustajan sanaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eduskunnassa Kärnä oli Mykkäsen linjoilla:

"Mikko Kärnä (kesk.):

– Haluan myös muistuttaa, että suurin osa suomalaisista haluaa tätä. He haluavat osaltaan kiristää työttömyysturvan ehtoja. Me olemme nimittäin saaneet tänäkin vuonna lukea useita lehtiartikkeleita sellaisista ihmisistä, jotka ovat vapaaehtoisesti valinneet niin sanotun työttömyyden polun. Itsekin tässä luin viimeksi eräästä iltapäivälehdestä, kuinka eräs nuori mies, työtön, totesi, että mieluummin kuin menee töihin hän juo, lukee ja keilaa, emmekä me voi olla tällaisellekaan välinpitämättömiä tässä salissa. Valitettavasti näyttää siltä, että oppositiossa halutaan tukea tällaista kehitystä, tällaista syrjäytymistä ja pysyttää tämä malli tässä passiivimallissa."

Pari viikkoa kului, ja takki kääntyi kuin matadorin viitta härkätaisteluareenalla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ja kyllä työttömillekin kelpaisivat tiukemmat ehdot, niiden vain pitäisi olla sellaiset, että kaikilla olisi edellytykset ne täyttää.

Ja se, että jos tuommoisen 18h pestin jostain saa, niin siitä oikeasti saa palkan eikä sitä leikata toimeentulotuesta. Eikä paperisota työttömyyskorvauksesta veny niin ettei rahoja kuulu ennen kuin karhukirjeetkin ovat homehtuneet postilaatikkoon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jotka ovat vapaaehtoisesti valinneet niin sanotun työttömyyden polun. Itsekin tässä luin viimeksi eräästä iltapäivälehdestä,

Aivan.Se yksi vastasi kuvausta kaikista yli 250 000 työttömästä vai?

Oliko tuo yksi ehkä Korkeastikoulutettu työtön joita on nyt n.36 000?
Taisi olla se "tilattu" Helia-Haagan (AKK) opiskelija joka nautti 1500e/kk kelan rahoilla eikä hakenut töitä?

Harmi kun Kela torppasi propakandan.
"Saa olla aika fakiiri joka läpäisee työnvälitystoimiston,sossun ja Kelan seulan
koska kaikki ovat yhteydessä toisiinsa ja jos tuen ehdot ei täyty tukea ei saa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko Kepun johtamasta Sossusta/Kelasta-17 lähtien alkanut lipsua tukien käsittelyssä eduskunnalta tulleet ehdot tukien saamiseksi?
Mistä lähtien?
Hyssälä-07-10
Rehula-10-11
Risikko-11-14
Räty -14-15
Mattila/Rehula/Saarikko-15-19

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

Kuka oli kommetoitsijoista viisain ? Tuliko Suomi valmiiksi

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Aktiivimalli ei ole täydellinen ja itse näen sen vain välivaiheena ennen perustuloon siirtymistä"

************************************************

Iso kasa höpö-höpöä ja paskanjauhamista ja sitten siellä oli jotain asiaakin lopussa.... melkein vaikuttavaa mikäli aidosti kykenisit vaikuttamaan järkevästi... "aavistuksen" tai montakin aavistusta eppäillä sitä soppii kyllä... Keskusta voisi jopa saada lisää elinaikaa mikäli noinkin järkeviä kantoja aidosti teillä vietäisiin läpi.... ei viedä, ei homma noin toimi... tiedänhän minä.... joten edelleenkin toivotan Keskustan alimpaan kuvitteelliseen helvettiin. Kärnäkin osuu nähtävästi yhden kerran 10:stä oikeaan kun haulikolla ampuu... ei sitä aina voi täysin väärässä olla... tässäkään tapauksessa tosin ei mitään konkretiaa tapahdu, vaan kivat toivomukset ja silleen.... mikä ylläri-pylläri.... not. Hauskat puheet oli taas kuitenkin.

En ole varma enää kumpi on monimuotoisempi puheissaan... Väyrynen vai sinä... mikäli Väyrys Toiseksi haluat, niin onhan tuossa yritystä jo ollut puheiden osalta.... melkein vaikuttavaa todellakin ja tietyltä kannalta nähtynä...

Ja olet huumorimiehiä, mikäli aidosti meinasit "aktivointimallin" olevan perustuloon mitenkään liittyvän ... ;) tai sitten vain olet pirullinen mieheksi.. tai harvinaisen naiivi mistä sentään voinee opetella paremmaksi. Käypä mm. leipäjonoissa kysymässä mitä sinusta ajatellaan tai lähinnä ajatuksistasi. Voit saada ihan rakentavaakin palautetta ja erilaiset kokemukset avartavat. Kiva kuitenkin että ymmärrät ja tunnustat sentään perustulon olevan about pakkoratkaisu kohtapuoleen.. tai lähinnä paras vaihtoehto monista huonoista... kun on käsissä vain iso kasa huonoja vaihtoehtoja, niin pitäisi napata se vähiten huonoin tai pelata riskillä... vähän vain epäilen että lopulta pelataan riskillä ja se kostautuu rankasti. Oh, well ja eihän elämästä kukaan selviä hengissä. Typerää pelailua vain kun järkevämminkin voisi toimia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Tällainen tilanne tulee väistämättä eteen mikäli alkaa näyttää siltä, että joku olisi mallin takia pakotettu muuttamaan pois kotoaan saadakseen täyden työttömyysturvan."

***************************

Haha-haa-haa tosi hauskaa, koska aidosti et ole noin tyhmä. Kukaan ei toki alle 5% rahojen alennuksen takia muuta pois yhtään minnekään pakotettuna, mutta tukien alennus tuo selvästi on ja olisitte vain sitten reilusti todenneet että nyt leikataan tukia ja that's it.... ylelle vähän rahaa että leipä kautta sirkushuvit osin säilyvät eikä tule liikaa kapinointia.... se perusraha aidosti on yhteiskuntarauhankin takia olemassa...

Ns. "aktivointimalli" on aikamoista bullshittiä ja tietänet sen itsekin... vai löytyykö Kärnältä duunia mikäli laitetaan työttömiltä työhakemukset kämppäsi hoitamiseen... monelleko löytyy duunia itseltäsi.... jotain kuvitteellista duuniahan pitäisi olla ellet aidosti ehdota Vartiaisen "puhelinmyyntejä" (jotka muuten pitäisi kieltää lailla... wink wink sinulle kun voinet moisen paskan kieltämistä ehdottaa... kiellä samalla enkelhoidot sun muut ihmisten kusetukset.. nytkin tv:n kautta moista ihmisten kusetusta pyörii ihan jatkuvalla astral-tv tolkulla... kusetusta kuten pelikoneet r-kiskoissa ja kaupoissa, joihin myös voisitte puuttua, mutta mitäs pienistä... kai nuokin "työllistävät" tosin tuhoten enemmän kuin mitä hyötyä tulee.. valtio mukaan lukien).

Ehdota Vartiaisellekin parin kuukauden puhelinmyynti-proviisio -duunia.. vaikuttaa sen verran paskanpuhujalta, että voisi puhelinmyynnissä yhtenä harvoista pärjätäkin... ihan luonnollisilla lahjoillaan.. Kun vielä näyttäisi kuukauden saldonsa kaikille julkisesti puhelinmyyntiduuneistaan, niin voisi olla "aktiivimallin"-mannekiini.. sitä odotellessa.. odotanko turhaan ? Say it isn't so.. tai väännän naamani surulliseksi :(

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Mykkäsen kotikaupungissa Espoossa on 14000 työtöntä. Heistä kolmannes korkeakoulutettuja. Mihin päin heidän kannattaa muuttaa?
Koulutetut nuoret muuttavat ulkomaille eikä palaa. Muuttotappiomme on - 3000 vuodessa. Tunnen useita poislähteneitä .
Oli myös mielenkiintoista lukea Iltsikasta miten metallin työpaikat ovat valuneet reppufirmoille.
Olin henkilöstöjohtajana suuressa alan yrityksessä huippusuhdanteen aikana 2007-8 kun toimme väkeä mistä vaan löytyi. Kun tahti hiljeni ja vuokratyövoimaa ja muutama omakin hlö vähennettiin kävi ilmi että avaintehtäviä oli valunut vuokratyövoiman varaan. Tilanne oli sairas ja korjattiin.
Mikäköhän tämän työllisyyden nousemisen oikea kuva on? Montako vakituista, kokoaikaista työpaikkaa on aidosti syntynyt aidon työnantajan ja työntekijän välille ?
Jospa Lindströmin hyvin resurssoitu työvoimahallinnon tutkimuskoneisto ottaisi selvää?

Päivi Raulamo

Hei Mykkänen! Minä tein juuri kuten toivoit, muutin tietotaitoni kanssa työn perässä ulkomaille. Ole hyvä!

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Työttömän aktiivimalli: Niin kuin yrityksissä on tulospalkkaus, niin täytyy olla myös veronmaksajilta palkkansa saavilla. Se estäisi tehokkaasti korruptiota, lahjontaa, oman edun tavoittelua sekä poliittista valehtelua ja ”lehmäkauppoja”. Seurauksena olisi se, että kaikki joutuisivat puhaltamaan yhteen hiileen.Tämä malli kehittäisi avan oikeesti työpaikkoja ja veronmaksajia suomeen.

Niin kansanedustajien, ministereitten, valtion ja kuntien virkamiesten palkat on jäädytettävä nyt, ja keväällä valtion tilastojen valmistuttua heidän palkkojaan nostetaan tai lasketaan edellisen vuoden valtion eri tunnuslukujen perusteella.

Myös yhteiskunnan sopeutumis eläkkeellä olevat kansanedustajat- vapaamatkustajat, jotka vuosikausia ovat nauttineet veronmaksajien saamista sosiaalituista, on saatava ensin kuriin.

Käyttäjän JukkaKarasti kuva
Jukka Karasti

Nyt kun näyttää siltä että "taistelet"omaa äännestystäsi vastaan.Niin miksi et tekisi Kansalaisaloitetta Puoluekurin kieltämiseksi.
Vois äänestää niin kuin oikeaksi näkee ja eduskuntavaaleissakin kansalaisilla olis joku "takuu" antamalleen äänelle.

Ei luulis olevan kovin vaikea tehdä aloitetta,olethan jo pelipaikoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset