McDonaldsin McVegan – monikansallinen ja epäeettinen sekasotku

Sosiaalinen media ja lehdistö ovat kohisseet viime päivät McDonaldsin Suomessa kehittämästä vegaanihampurilaisesta McVeganista, joka tuotiin nyt myyntiin kaikkiin Suomen ja Ruotsin McDonalds -ravintoloihin. Ilmeisesti innoittajana toimi tammikuussa perinteisesti järjestettävä vegaanihaaste, jossa ihmisiä kehoitetaan elämään kuukausi vegaaniravinnolla. Tämänkin järkevyys voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Miksi järjestää vegaanihaaste juuri tammikuussa, kun Suomessa mikään ei kasva kuin kasvihuoneissa? 

Suomessa kehitetyksi tuotteeksi hampurilainen sisältää varsin vähän kotimaisia raaka-aineita. Hampurilaisessa käytetyt tomaatit tuodaan Espanjasta, Puolasta tai Marokosta. Kastike tuodaan Iso-Britanniasta, ketsuppi Ruotsista, jäävuorisalaatti voi tulla Espanjasta, Saksasta tai Puolasta, suolakurkut Turkista ja sinappi sekä paistoöljy Saksasta. Itse asiassa ainoa asia, joka on varmasti suomalaista, on hampurilaisen sämpylä.

Erikoisinta on, että hampurilaisen pihviksi on valittu soijapihvi, joka toimitetaan McDonaldsille Orkla Foods Sverigen toimesta. Pihvin soija on tuotettu Yhdysvalloissa, joten ei liene pienin mahdollinen hiilijalanjälki silläkään. Pahinta kuitenkin on, että McDonalds mainostaa sivuillaan, että pihvi ei sisällä GMO soijaa. Väite on virheellinen. Orkla Foods myöntää itse nettisivuillaan, että sen soijatuotteet saattavat sisältää jäämiä GMO -soijasta. Onkin siis todennäköistä, että McVegania syömällä syöt geenimanipuloitua soijaa. 

Mutta näin se maailma ilmeisesti pelastuu! Rahdataan maailman joka laidalta ties miten tuotettuja raaka-aineita turkkilaisia suolakurkkuja myöten ja myydään ne kuluttajille eettisinä ja ekologisina, vaikka tämä on hyvin kaukana totuudesta.

Itse suosittelen hampurilaisia himoitseville edelleen suomalaista naudanlihapihviä ja vegaanista vaihtoehtoa hakevalle vaikkapa Hesburgerin kaura-härkäpapuhampurilaista, jonka raaka-aineina on käytetty kotimaista härkäpapua, kauraa ja porkkanaa. 

On hyvä muistaa, että Suomessa lihaa, kalaa, munia ja maitoa tuotetaan eettisesti ja ekologisesti. Samoin meidän kannattaa käyttää jokainen gramma kestävästi hyödynnettävissä olevaa riistalihaa ja villikalaa. Muu on ekotuhlausta. Veganismi ei siten ratkaise yhtään mitään, vaan saattaa päinvastoin tuoda mukanaan uusia ongelmia.

Omaan kulutuskäyttäytymiseeni McVegan ja McDonaldsin epätoivoinen kasvojenpesuyritys ei vaikuta. Toivottavasti ei kovin monen muunkaan. Vanha suomalainen sananlaskukin kun sanoo, että ”roskasta ei saa konvehtia”. Ei tässäkään tapauksessa. Jos välttämättä haluatte vegaanista ruokaa, niin syökää edes suomalaista!

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu