mikkokarna Lapin puolustaja

McDonaldsin McVegan - monikansallinen ja epäeettinen sekasotku

  • Orkla myöntää, että sen soijatuotteet saattavat sisältää GMO-soijaa. McDonalds väittää toisin.
    Orkla myöntää, että sen soijatuotteet saattavat sisältää GMO-soijaa. McDonalds väittää toisin.
  • McDonaldsin McVegan on monikansallinen sekasotku.
    McDonaldsin McVegan on monikansallinen sekasotku.

Sosiaalinen media ja lehdistö ovat kohisseet viime päivät McDonaldsin Suomessa kehittämästä vegaanihampurilaisesta McVeganista, joka tuotiin nyt myyntiin kaikkiin Suomen ja Ruotsin McDonalds -ravintoloihin. Ilmeisesti innoittajana toimi tammikuussa perinteisesti järjestettävä vegaanihaaste, jossa ihmisiä kehoitetaan elämään kuukausi vegaaniravinnolla. Tämänkin järkevyys voidaan perustellusti kyseenalaistaa. Miksi järjestää vegaanihaaste juuri tammikuussa, kun Suomessa mikään ei kasva kuin kasvihuoneissa? 

Suomessa kehitetyksi tuotteeksi hampurilainen sisältää varsin vähän kotimaisia raaka-aineita. Hampurilaisessa käytetyt tomaatit tuodaan Espanjasta, Puolasta tai Marokosta. Kastike tuodaan Iso-Britanniasta, ketsuppi Ruotsista, jäävuorisalaatti voi tulla Espanjasta, Saksasta tai Puolasta, suolakurkut Turkista ja sinappi sekä paistoöljy Saksasta. Itse asiassa ainoa asia, joka on varmasti suomalaista, on hampurilaisen sämpylä.

Erikoisinta on, että hampurilaisen pihviksi on valittu soijapihvi, joka toimitetaan McDonaldsille Orkla Foods Sverigen toimesta. Pihvin soija on tuotettu Yhdysvalloissa, joten ei liene pienin mahdollinen hiilijalanjälki silläkään. Pahinta kuitenkin on, että McDonalds mainostaa sivuillaan, että pihvi ei sisällä GMO soijaa. Väite on virheellinen. Orkla Foods myöntää itse nettisivuillaan, että sen soijatuotteet saattavat sisältää jäämiä GMO -soijasta. Onkin siis todennäköistä, että McVegania syömällä syöt geenimanipuloitua soijaa. 

Mutta näin se maailma ilmeisesti pelastuu! Rahdataan maailman joka laidalta ties miten tuotettuja raaka-aineita turkkilaisia suolakurkkuja myöten ja myydään ne kuluttajille eettisinä ja ekologisina, vaikka tämä on hyvin kaukana totuudesta.

Itse suosittelen hampurilaisia himoitseville edelleen suomalaista naudanlihapihviä ja vegaanista vaihtoehtoa hakevalle vaikkapa Hesburgerin kaura-härkäpapuhampurilaista, jonka raaka-aineina on käytetty kotimaista härkäpapua, kauraa ja porkkanaa. 

On hyvä muistaa, että Suomessa lihaa, kalaa, munia ja maitoa tuotetaan eettisesti ja ekologisesti. Samoin meidän kannattaa käyttää jokainen gramma kestävästi hyödynnettävissä olevaa riistalihaa ja villikalaa. Muu on ekotuhlausta. Veganismi ei siten ratkaise yhtään mitään, vaan saattaa päinvastoin tuoda mukanaan uusia ongelmia.

Omaan kulutuskäyttäytymiseeni McVegan ja McDonaldsin epätoivoinen kasvojenpesuyritys ei vaikuta. Toivottavasti ei kovin monen muunkaan. Vanha suomalainen sananlaskukin kun sanoo, että ”roskasta ei saa konvehtia”. Ei tässäkään tapauksessa. Jos välttämättä haluatte vegaanista ruokaa, niin syökää edes suomalaista!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On hyvä muistaa että McDonalds ,Hes-Burger ym. pikaruokaa tarjoavat tarjoavat nuorille töitä .Tuo verotuloja valtiolle ja tuottoja osakkeenomistajille.
EU ja vapaa kilpailu koskee myös EU-valtio Suomea.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Juuri laitoin leivän päälle voileipäkurkkuviipaleita. Valmistuttaja Herkkumaa, valmistusmaa Saksa.
Eräänä päivänä ostin mansikkarahkaa, niin supisuomalaisen näköisessä purkissa. Teksti valmistuttaja Kesko, valmistusmaa Ranska.
Samalla kauppareissulla olin ostamassa donitseja. Katsoin tuoteselostusta, luki valmistusmaa Ruotsi.

Onko tosiaan ko tuotteita edullisempi tilata ulkomailta, kuin että ostaisi kotimaisilta tuottajilta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

”— täällä Suomessa tässä vegaanihöpötyksessä ei ole mitään järkeä. Lihaa, kalaa, munia ja maitoa kun tuotetaan täällä eettisesti ja ekologisesti.”

Tämän suuruusluokan idiotian täytyy olla jo tahallista, et mitenkään voi olla noin tietämätön! Tai mistäpä sitä liipasinhullusta öyhökepulaisesta koskaan tietää. Vegaaninen ruokavalio tarkoittaa, että mitään eläinperäisiä tuotteita ei käytetä. Vegaanisesta näkökulmasta ei siis ole eettistä eikä ekologista tapaa tuottaa lihaa, kalaa, maitoa ja munia: kaikki eläinten hyödyntäminen on vegaaneille epäeettistä - ja on veganismista riippumaton tosiasia, että eläintalous aiheuttaa valtavia ekologisia ongelmia, myös täällä Suomessa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kärnän puffaaman Hesen vegeburgerin pihvi muuten valmistetaan Virossa ja normiburgerin pihviliha tulee osin Tanskasta.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Ainakin suomalaisista raaka-aineista, jos yhtiöön on uskominen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Prisman puolukkapussissa oli raaka-aine: Suomi, pakkausmaa: Puola.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

McDonald'sin tuotteissa ei käytetä geenimuunneltuja raaka-aineita eikä kasvuhormoneilla kasvatettua naudanlihaa.
- Suurin osa pihveistä valmistetaan OSI Food Solutionsin
-tuotantolaitoksessa Puolassa.
- Lisäksi käytämme ajoittain saman valmistajan
-Saksan tuotantolaitoksessa valmistettuja pihvejä.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Pihvin soija on tuotettu Yhdysvalloissa, joten ei liene pienin mahdollinen hiilijalanjälki silläkään."

Mutta se, että tuotantoeläimet syövät tuontisoijaa onkin sitten eettistä ja ekologista?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Taas taattua Kärnää: "Orkla Foods myöntää itse nettisivuillaan, että sen soijatuotteet saattavat sisältää jäämiä GMO -soijasta. Onkin siis todennäköistä, että McVegania syömällä syöt geenimanipuloitua soijaa."

Kun lukee laitetun kuvan ymmärtää, mistä on kyse. Aivan kuten vaikkapa lähes joka suklaapatukassa lukee saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää siitä syystä, että samassa tuotantoprosessissa on ollut tuotteita, johon pähkinöitä laitetaan. Joten ei tuossa varsinaisesti olla geenimapuloitua soijaa syömässä.

Samalla jälleen "unohtuu" suomalaista eettistä ja ekologista tuotantoa mainostaessa, että Suomeen tuodaan valtavat määrät soijaa eläinten rehuksi, mistä yli 50% oli geenimanipuloitua 2013 ja 45% vuonna 2014.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-t...

Soijaa tuodaan väkilukuun suhteutettuna henkilöä kohden 30,9 kiloa ja siitä 95% käytetään rehuksi. Välillisesti sitten syödään lihaa, jota kasvatetaan osittain geenimanipuloidulla soijarehulla.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Näen soijan käyttämisen rehuna senkin hyvin ongelmallisena. Siksi olen iloinen, että se on erinomaisen vähäistä Suomessa. Jokainen voi täällä kaupassa asioidessani valikoida aina GM- tai soijavapaan lihatuotteen. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/suomessa-eläimille-annetaan-soijaa-oletettua-vähemmän-1.175732

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Geenimanipulaatio on siitä mielenkiintoinen asia, että siihen suhtautumisessa kepu ja vihreät lyövät kättä. Ensimainitut kotimaisen ruoantuotannon protektionismissaan ja jälkimmäiset uskonnollisista syistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos se on "ongelma"niin miksi USA suuret tilat syöttää lihakarjaa ja broilereita geeni-manipudoilulla soija rehulla?
Siksikö kun koko elintarvikeketju on sijoittajien käsissä?
Ja siksikö kun edm.rehulla saadaan elukat nopeammin teurastus painoiseksi?
Broilerikin muutamassa kk on lihonut myynti kuntoon.
Tehotuotanto. Rahaa pian ja paljon . Markkinatalous.

Ruoka on varmempi sijoitus kohde kuin osakkeet. Se ei heilahtele kurssien mukaan kuten osakkeet ja nälkä ei lopu koskaan ihmisiltä eikä teuraseläimiltä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Se että soija olisi geenimanipuloitua olisikin ainoa päästöjä vähentävä osa tähän aikaan tuossa vohvelissa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Punaista lihaa suositellaan syötäväksi nykyisin vain kerran viikossa. Hampurilaisen pihvi on sitä punaista lihaa. Mc Vegania voi toki syödä vaikka joka päivä - tosin jotkin tahot varoittelevat naisia liiallisesta soijan syönnin mahdollisista terveysvaikutuksista.

Hirvaskumpu .

Ainakin lihan kohdalla termin "alkuperämaa" pitäisi UNECE-normien mukaan tarkoittaa, että eläin on tosiasiallisesti syntynyt, kasvatettu, teurastettu, liha leikattu/prosessoitu ja pakattu samassa maassa. Normeilla on määrä mm. rakentaa kuluttajien luottamusta.

Lihasta puheen ollen ostin ennen joulua Prismasta tuotteen jonka nimi oli "Kalkkunan filérulla". Tuote oli paistamista varten pakattu verkkosukkaan. "Rullan" sukkulamuoto toi mieleen amerikkalaisen jalkapallon. Lähdin siitä että "filérulla" tarkoitti että kalkkunan rintafilé oli leikattu levyksi, kääräisty rullalle kuin siankylki rullasyltyksi, ja pistetty verkkopussiin. Mitäpä muuta nimike filérulla tarkoittaisi? Tarkoitukseni oli suikaloida rullalla oleva kalkkunanliha ennen paistamista ja ruskistaa suikaleet pannulla jonkinlaista kalkkuna-juurespataa varten. Kun leikkasin pussin auki sen sisältä valahti kasa pientä kalkkunasilppua, jota ei voinut ajatella paistettavaksi erillisinä, suikalelihan tapaisina paloina. Ennemminkin tämä verkkopussiliha oli lähempänä lihamyllyn puutteessa käsin veitsellä pilputtua jauhelihaa. Jonkinlaista nyhtökalkkuna-silppuraakatartaria, toki tarkoitettu kypsytettäväksi uunissa verkossaan. Uskallan olettaa tai ainakin toivoa, että jos olisin paistanut kalkkunajalkapallon uunissa, lihasilppu olisi pysynyt koossa niin että siitä olisi saanut leikattua kauniit siivut. Ruskistin silpun pienissä erissä ja tein siitä kalkkunapataa. Lopputulos oli ihan maukas. Olisiko kyseessä ollut fileiden puhtaiksi leikkauksessa syntyneitä jäännöspaloja "engl. "trimmings"), mahdollisesti sekoitettuina kokonaisia fileitä silppuamalla saatuun lihaan? Jatkossa osaan varoa tätä "filérulla" -hämäystä ja tiedän ostaa pussitettuna kimpaleena myytävää filettä, joka on edullista, maukasta,terveellistä ja helposti ruuanlaitossa käsiteltävää lihaa. Siitä valmistuu sekä paistit että pihvit, suikaleet ja kuutiot, ja haluttaessa lihan voi jauhaa lihamyllyssä tai ajaa mössöksi kotisilppurissa, vaikkapa kalkkunakotletteja tai kotitekoisia kalkkunanugetteja varten, tai kallkuna-wallenbergareita varten... Taidanpa olla nälkäinen, onneksi olen lopettanut enimmän yösyömisen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset