mikkokarna Lapin puolustaja

Kokoomuslaiset sotelobbarit ovat kansantaloudellinen ja -terveydellinen riski

”Kokoomusta johdettiin tässä tärkeimmässä asiassa viime syksynä ulkopuolelta. Kyllähän tässä on puolueen maine jo näiden lobbareiden vaikutusvallan takia enemmän kuin vaarassa,” kertoi kokoomuksen kansanedustaja Ilta-Sanomille viime viikolla.

Käynnissä on voimakas virta kokoomuksen kärjestä terveysbisneksen rahakkaisiin johtotehtäviin. Kansanedustaja Sanna Lauslahti (kok.) ilmoitti loikkaavansa kokoomuksen sote-sisäpiiristä Lääketeollisuuden etua edistämään. Häntä ennen mm. sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) kantoi salkkunsa Terveystaloon, ja valtiovarainministeri-pääministeri Stubbin ex-ykkösavustaja Joonas Turunen (kok.) siirtyi Mehiläiseen ex-kansanedustaja Lasse Männistön (kok.) kaveriksi. 
 
Nyt pormestari Jan Vapaavuori (kok) totesi kokoomusveijareiden touhun olleen ok. Ilta-Sanomien mukaan ”Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) katsoo, että myös merkittävissä tehtävissä toimivat poliitikot ovat vapaita siirtymään halutessaan terveysalan lobbareiksi.” (IS 9.2.). 
 
Vapaavuoren reaktio on päinvastainen kuin kokoomusta 1990-luvun alussa johtaneen Ilkka Suomisen, joka keskiviikkona valitteli terveysfirmojen palvelukseen loikanneiden kokoomuksen ykköspäättäjien vahvaa valtaa puolueessa. 
 
Ilmiö on vaarallinen. Kokoomuspäättäjien ja suurtuottoja saalistavien terveysfirmojen symbioosi asettaa ikävään valoon kokoomuslaisten toiminnan sote-neuvottelupöydissä tällä vuosikymmenellä. Jos Suomisen analyysi terveyslobbareiden vallasta Kokoomuksessa on oikea, pitäisi hälytyskellojen soida niin lujaa, että ne kuuluvat Helsingin kaupungintalon ja valtiovarainministeriön norsunluutorneihin saakka. Vapaavuoren vähättelevä reaktio kertoo, että pyöröovi-ilmiötä ei pidetä kokoomuksessa ainakaan huonona asiana.
 
”Työ täällä on käyttää kansanvaltaa, sen suurempaa ei ole,” presidentti sanoi virkaanastujaispuheessaan eduskunnassa. Tämä tulisi kovapalkkaisia lobbaripestejä kärkkyvien kokoomuspäättäjienkin muistaa. Terveysbisneksen juoksupojaksi lähtemisen ja omien tulojen moninkertaistamisen hinta eduskunnan arvovallalle voi olla kova.
 
Vapaavuorenkin on vihdoin myönnettävä, kuinka kyseenalaiseksi kokoomuslaisten ja terveysfirmojen pyöröovi-ilmiö on kiihtynyt. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon on myös syytä vihdoin ja viimein tulla esiin bunkkeristaan laittamaan joukkonsa järjestykseen. Jos muu ei auta, pitää päättäjien loikkaamista koskevia säädöksiä kiristää. Kokoomuslaisten peli, jonka nappuloina ovat kansalaisten rahat ja palvelut, on aika viheltää poikki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kärnäkin voisi kertoa, miten Kuopion Nilsiässä saisi ajan terveyskeskukseen lääkärille alta puolen vuoden ?

Lääketieteen koulutus on vain 50 km päässä Kuopiossa ja lähikunta Siilinjärvi on todettu nuorten lääkäreiden toimesta maan parhaaksi ja suosituimmaksi terveyskeskukseksi uran alkumetreillä.

Nilsiän ja Siilinjärven matkaero on n 30 km ja autolla ajaen n. 25 minuuttia.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Kokoomus on tässä mielessä Suomen venäläistyylisin oligarkkipuolue. :)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Helppoa kuin heinänteko:

Kepu luopuu maakunnista, niin kokoomuksen terveysbisnekset loppuu siihen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset