mikkokarna Lapin puolustaja

Suomen McDonald’s valehtelee

  • McDonalds valehtelee kuluttajille.
    McDonalds valehtelee kuluttajille.

En voinut oikein uskoa silmiäni kun sain tänään Suomen McDonald’silta vastauksen kysymykseeni, miksi yhtiö ei käytä tuotteissaan kotimaista naudanlihaa. Yhtiö kertoi minulle aiemmin, että sen käyttämä naudanliha tulee Puolasta ja ettei lihassa kotimaisuus ole ratkaiseva kriteeri, vaan hankintapäätöksissä painavat ensisijaisesti ”tuotteen laatu ja turvallisuus, eläinten hyvinvointi ja tuotannon kestävyys”.

Aivan ensimmäiseksi on todettava, että Puolassa eläinten hyvinvointivaatimukset eivät ole samalla tasolla kuin Suomessa. Lihan laatu ja turvallisuus on myös heikompi, sillä puolalainen liha sisältää esimerkiksi enemmän antibioottijäämiä. Tämä on vakava ongelma koko maanosamme yleisen antibioottiresistenssin kannalta. Liiallisen antibioottien käytön takia syntyneet resistentit bakteerikannat saattava olla yksi maailman suurimmista ongelmista tulevaisuudessa. Se on ongelma jo nyt.

Mutta vetoaminen siihen, etteikö naudanlihaa olisi Suomesta saatavilla on yksiselitteisesti valheellista. Naudanlihaa kyllä löytyy, jos sitä haluaa ostaa. Tarjoudun auttamaan asiassa McDonald’sin hankintaosastoa, mikäli sillä todella on valmius siirtyä kotimaisen lihan käyttämiseen jos sen saatavuus on turvattua. Sillä sitä se nimittäin on.

Oikea syy yhtiön toimintaan on kuitenkin voittojen maksimointi, sillä se saa Puolasta laadultaan huonompaa ja halvempaa lihaa. Kuluttaja ei kuitenkaan valitettavasti McFeast(tm) kastikkeen alta maista, kuinka paljon antibioottijäämiä lihassa on tai miten tuotantoeläintä on kohdeltu.  

Mutta härkää sarvista ja yhtiötä lupauksista! Odotan McDonald’sin ilmoittavan lähiaikoina, että se siirtyy kotimaisen lihan käyttöön kun nyt on perusteellisesti selvitetty, että sen saatavuus on taattua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos liha epäilyttää, syö McVegan.

Juha Hämäläinen

Mieluummin kotimaisen ravintolan oikeaa ruokaa. Mäcin sörsöt onnettomia eivätkä edes laatuunsa nähden edullisia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ilmeisesti moni on kanssani samaa mieltä, eli että Mäkkärin ruuat ovat herkullisia, koska niistä suostutaan maksamaan suhteellisen kallis hinta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Silti kyse roskaruoasta. Saa sitä syödä ja sairastua. Olen katsonut minkälaisia lylleröitä Mäceissä istuu mussuttamassa ja säälin heidän kohtaloaan.

Hesassa erityisesti aivan nuoret maahanmuuttajat sekä kotimaiset teinit ovat jo tynnyrin muotoisia ja kokoisia 14-20v iässä syödessään tuota Mäcin mössöä. Eivät he syö salaattia vaan sokerilitkuja, ranskalaisia, jäätelöitä trösseleillä sekä vehnäsämpylöitä heikkotasoisella juustolla.

Vaikea tuota kuitata vain harmittomana makuasiana ja puuhana, jota moni tekee.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vaadin, että Mac Donalds ryhtyy käyttämään pihveissään vain suomalaista riistaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oletko lähdössä eduskunnan jälkeen hampurilaisbisnekseen?

Juha Hämäläinen

Mäcin pihveissä käytetty jauheliha on b-laatua. Siitä jää jänteitä hampaiden väliin. Ei mitään paistijauhelihaa taatusti. On parempi ostaa mamujen pikaruokaloiden sörsseleitä. Menee rahat kotimaahan eikä latiakaan jenkeille.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Ei se liha ole sen kummempaa suurimmassa osassa suomalaisia ravintolaitakaan. Kaupan hyllyissäkin näytti viimeksi olleen suurin osa "vedellä lisättyjä". Ehkä oudointa oli se, lihatiskiltä sai parempaa lihaa halvemmalla ja ero on selkeä lihatiskin eduksi.

Suomalaisia huijataan ihan kunnolla. Jos ei ole vedellä lisättyä lihaa, niin on korvattu lihaa porkkanalla tai muuten vaan huonoja osia lihasta (jauhelihat). Ei ole iso homma ostaa pala naudanpaistia ja vaikka kassleria tiskiltä sekä jauhaa itse...

Jos siis laatua arvostaa ja se kai blogissakin oli tarkoitus: korostaa laatua.

Juha Hämäläinen

Pakattua lihaa tai lihajalosteita ei nyt kannata ostaa eikä syödä kuin satunnaisesti. Eli samaa mieltä kuin sinä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Osaatko sanoa tai osaako blogisti sanoa miksi suomalaisen broilerin laatu on tipahtanut puolessa vuodessa kuin lehmän häntä? Siitä on tullut todella sitkeää ja siitä on lähes mahdotonta valmistaa oikeasti hyvää ruokaa. Nyt puhutaan siis naturelleista eikä mistään valmiiksi maustetuista.

Pidin ennen suomalaista broileria hyvänä, nyt en suostu sitä enää ostamaankaan saatika syömään.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

En tiedä. Osta Lidlin kotimaista maustamatonta kanan rintapaistia. Kypsytä kannen alla juuri sopivasti välttäen ylikypsyyttä.

Laita elukkaan paistaessa runsaasti keltaista mietoa currya, hieman karkeaa mustapippuria ja oreganoa sekä runsaasti hunajaa. Ei ole taatusti sitkeää eikä pahaa.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon Vastaus kommenttiin #11

Pari kertaa on tullut kokeiltua kokonaisia kanoja ja ihan ok ne ovat. Jostain syystä kuitenkin broilerin palat ovat menneet huonoiksi ja sitä on vaimokkn ihmetellyt.

Me pidämme enemmän vihreästä ja punaisesta currystä. Voimakkaat aasialaiset ja meksikolaiset maut ovat mieluisia. Inkivääriä ja chiliä meneekin vuositasolla kohtuulliset määrät kaikkien muiden mausteiden lisäksi.

Mutta pitää joskus käydä Suomen lidukassa tutustumassa. Sinne vaan joutuu ajamalla ajamaan kun niitä ei ole Hesan keskustassa kovin lähellä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Pelkkää lihaa syömällä menee paljon hyviä ravinteita hukkaan. Luissa ja sisäelimissä on oleellisia kivennäisaineita ja vitamiinejä, joita lihassa on liian vähän. Suosittelen maksapihvejä ja luuydinsooppaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksata tulee Suomeen possunfilettä.Paluukuormassa on päitä ja potkia.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Itse karsastin joskus vihanneksia ja hedelmiä, mutta vaimo pisti ruotuun ja nyt niitä menee kilotolkulla.

Väitän, että kun syö puurot aamuisin ja sekalaisen hyvin pitkin päivää sopivia annoksia, ei tarvitse erikoisuuksia. THL:n suositukset taas on ihan päin sanonko mitä ja ihmisen pitäisi den mukaisesti minkälaista arki on.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Oho, ihanko nyt huomasit että suuryhtiöt kertovat muunneltua totuutta ja se rahavirta onkin se tärkein asia?

Olisit nyt tässä moraalinpuuskassasi samantien kritisoinut ettei Hesburgerin ranskalaiset olekkaan perunaa vaan maissijauhoista tehdystä tahnasta puristettua puikkoja.

Seuraavaksi varmaan huomaat että jokseenkin kaikki maailman elektroniikka tehdään Kiinassa kehnolla laadulla, huonoissa oloissa, eikä Suomessa.

Ja ehkä senkin että kaikki tämä moska uppoaa kuluttajiin kuin kuuma veitsi sulaan voihin, koska on "halpaa".

Katsoppa McDonalds-elokuva, ehkä valkenee miksi ko. yrityksessä moraali on vähän mitä sattuu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä en jaksa ymmärtää tätä kotimaisen lihan paapomista. Jos kotimainen liha olisi ylivoimaista, sitä menisi joka puolelle maapalloa ilman markkinointia. Jos McDonalds saa lihansa, joka kuluttajille kelpaa, puolasta halvemmalla, suomalaisen lihan hinta-laatusuhde ei vaan kohtaa.

Kotimaisen elintarviketuotannon tulee kestää kilpailussa maailman elintarvikemarkkinoilla. Meille kävi ohraisesti, kun Venäjän vienti tyrehtyi. Koko elintarviketuotantomme oli valjastettu maailman heikoimpien laatukriteerien mukaiseksi. Kauppapakotteiden johdosta meille jäi ylijäämää tuotteista, jotka eivät käyneet kaupaksi mihinkään, ei edes Suomeen.

Lihan kotimaisuuden vaatiminen suurilta toimijoilta vie koko tuotantomme laatua ja kilpailukykyä kehnommaksi. On siirryttävä strategiaan, jossa kotimaisesta lihasta tulee joko hintansa tai laatunsa puolesta niin ylivoimaista, ettei McDonaldsin kannata muuta tarjota.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Suomessa vaaditaan tuottajilta jos jonkinlaista asiaa. Suomalainen viljasika on kyllä maukasta, se pitää myöntää. Sitten jotkin yksittäiset kasvattajat tuottavat erityisen maukasta naudanlihaa, muut on samanlaista keskisarjaa kuin muuallakin Euroopassa. Suomalaiset vaatimukset kun eivät korota lihan laatua vaan keskittyvät vain täyttämään viranomaisten määrittelemiä erinäisiä jopa teennäisiä vaatimuksia. Tämä nostaa hinnan niin korkeaksi, että sillä ei voi kilpailla.

Parhaat naudanlihat tulevat Etelä-Amerikan pustilta jossa eläimet laiduntavat pääosin ulkona ja syövät ruohoa. Toki sielläkin omat juttunsa. Japanilainen kobe on myös erittäin mainiota. Suomalaisilla on siis hyvin pitkä matka laadum huipulle.

Risto Salonen

Macissa ei ole pakko käydä. Lopetin Macissa käynnin, kun kertoivat lihan olevan halal. Olisko 5-6 vuotta sitten.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Se on kumma, että samalla kun hallitus heikentää systemaattisesti eläintensuojelua ja tuotantoeläinten asemaa, hallituspuolueiden jäsenet kehuvat kuinka suomalainen liha on maailman eettisintä ja parasta. Vissin on liian hyvää sitten kun pitää koko ajan alentaa tasoa. Varmaan parin kepuhallituksen jälkeen saadaan Puola kiinni.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä mä syön mäkkärissä jatkossakin, riippumatta poliitikkojen ja kansalaiskeskustelijoiden mielipiteestä. Onneksi suomalaiset saavat nykyisin päättää valinnoistaan itse eikä paikalliset nilkit kuten Kärnä enää valinnanvapauttamme kykene rajoittamaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos mäkkärin ruoassa olisi pienintäkään vikaa, minä työntäisin jo koiranputkea.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

#21
Sanos muuta. Ja Ameriikkalaisetkin olis kuollut jo sukupuuttoon.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valehteleeko ABC kuppilat?

Vai miksi Puolasta ym. tuodaan lihaa tänne? Siksikö että se on halvempaa elintarvikejalostamoille kuin kotimainen liha? Tulee enemmän tuottoja leikkeleistä, myös S-Rainbow ja K-Extra tuotteista kaupoillekkin.

Ulkomaisen lihan tuonti lisääntyi
Viime vuonna Suomeen tuotiin noin 200 miljoonan euron edestä raakalihaa sekä noin sadan miljoonan euron arvosta erilaisia lihajalosteita. Etenkin sianlihan tuonti on kasvanut selvästi.
12.3.2013
YLE

https://yle.fi/uutiset/3-9521201

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Syökö joku ABC:llä? Siellähän ei tehdä ruokaa, siellä vain lämmitetään esivalmistettu sekä -kypsennetty ruoka. Hyvin harvoin he siellä mitään tekevät ja muutenkin tarjoilevat lehtipihvejä, jotka on tehty jauhelihasta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi "kotimaisessa " lihassa ei enää ole makua?Ei kokolihassa,ei jauhelihassa ,ei sianlihassa?
Tehotuotantoa. Geenimanipuloitua soija-rehua. Äkkiä teuraskuntoon .

Ennen kun söivät heinää ym.luonnollista ruokaa maku oli mitä pitikin.
Lihasoppa maistui LIHA-sopalta ilman liemikuutioita.Sianliha maistui "joulukinkulle" mille sian-LIHAN pitääkin maistua.

Miksi liha-alan elintarvikejalostamot käyttää ulkomaalaista lihaa leikkeleisiin esim?
Puolasta,Tanskasta,ym. tuotettu liha halvempaa kuin kotimainen. Joka pääasiassa viedään ulkomaille.
Broilerituotanto ei ole vuosiin riittänyt kulutukseen joten sitä tuodaan Brasiliasta.
Kyllä Kepulaisen se pitäisi tietää.

Jk.Lihasta arvostelu kokkina/keittiömesuna työuransa tehneenä käytännössä todennut.
Lisäksi Brasialainen marmoroitu (vanhan eläimen liha)häränfile hakkaa mennen tullen kotimaisen lehmänfileen pihveinä.

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

En vertaisi häränfilettä ja lehmänfilettä toisiinsa esitetyllä tavalla. Vähän kuin vertaisi Ferraria ja Toyotaa.

Mitä tulee lihaan, niin maku ratkaisee. On toisaalta ihan hyvä, että on erilaista lihaa tarjolla erilaisille makuaisteille. Ei ole kloonattua lihaa.

Toisaalta myös valmistustapa ratkaisee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset