mikkokarna Lapin puolustaja

Miksi en kannata Vuotoksen kansallispuistoa - eikä kenenkään muunkaan pitäisi

Eduskunnassa on parhaillaan vireillä puoluetoverini, kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan laatima aloite Vuotoksen kansallispuiston perustamiseksi, johon kerätään allekirjoituksia. Maijala on varmasti laatinut aloitteen vilpittömässä mielessä haluten huolehtia, ettei Vuotoksen allas enää koskaan nouse keskusteluihin. Vaikka itsekin vastustan allasta ja olen erittäin iloinen valtioneuvoston nyt tekemästä päätöksestä, jolla altaan rakentaminen estetään, en siltikään voi allekirjoittaa Maijalan aloitetta.

Olen nimittäin sitä mieltä, että keskustelu altaasta loppuu nyt joka tapauksessa. Lapin liitto, joka asiaa alunperin esitti, ei todennäköisesti ole valittamassa päätöksestä. Nähtäväksi jää, millaisen ratkaisun Rovaniemen kaupunki asian suhteen tekee. Valittaminen on näkemykseni mukaan joka tapauksessa turhaa, sillä tämä ei enää valittamalla muuksi muutu. Vuotosta tai Kemihaaraa ei tule ja sillä sipuli.

Kemihaaran aapasuoalue on jo osa Natura2000 -suojelualueverkostoa. Alueella ei kuitenkaan näkemykseni mukaan ole mitään sellaisia luontoarvoja, joita jo olemassaolevissa kansallispuistoissa ei olisi. Edelleen olen huolissani jo olemassaolevien kansallispuistojen rahoitusvajeesta. Uuden kansallispuiston perustamista tärkeämpää olisi huolehtia, että esimerkiksi jo olemassaolevan UKK-puiston rakenteet laitetaan kuntoon. Ja laitetaan lopultakin se Martti-Tulppion tie kuntoon, joka jo aikanaan luvattiin kompensaationa puiston perustamisesta!

Maijalan aloite on saanut tukea lähinnä vihreiltä. Kansallispuistojen perustaminen on vahva toimenpide, joka vaikuttaa aina väistämättä paikkakuntalaisten oikeuksiin ja rajoittaa alueen hyödyntämistä esimerkiksi luontomatkailuun. Tämän takia kaadoimme Enontekiöllä kunnanjohtajana toimiessani vihreiden Ville Niinistön suunnitelmat Käsivarren kansallispuiston perustamisesta.

Tulen jatkamaan työtäni suomalaisen luonnon, lappilaisten äänestäjien sekä metsästäjien ja kalastajien puolesta. Tätä työtä ei kuitenkaan tehdä edistämällä kauniin maakuntamme ylisuojelua. Meillä on jo kansallispuistoja riittävästi, laitetaan ne yhdessä kuntoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hmmm. Nyt pani Kärnä vaikean. Pitänee pohtia lisää ennen kuin kommentoi.

Suomessa on kolme pomminvarmaa suunnannäyttäjää. Kun on eri mieltä Päivi Räsäsen kanssa, niin ihmisoikeusasiat ratkeavat helposti. Kun on eri mieltä Eeva-Maria Maijalan kanssa, niin kalastuskysymykset ratkeavat aina. Kun on eri mieltä Mikko Kärnän kanssa, niin todellisten luontoarvojen huomiointi tulee hoidettua kuin itsestään.

Nyt Maijala ja Kärnä ovat jostain eri mieltä. Tästä pitää varmaan ottaa paremmin selvää. Kärnällä on nyt joku kepulinhäntä kainalossa. Salattu agenda? Olisiko alueella potentiaalia kaivostoimintaan? Taustalla voi tietysti olla pelkkä luonnonsuojeluun varattujen alueiden periaatteellinen vastustaminenkin.

Juha Hämäläinen

Mitä vähemmän korpeen ja kairaan rakennetasn yleensä mitään ja varsinkaan teitä, sen parempi. Jätetään Lappi niin luonnontilaan, että siitä on jotain jäljellä tulevillekin polville.

Muuttakaa kaikki ruuhkarannikolle. Paskotaan vain tämä rajattu alue ja säästetään muun Suomen luonto. Tulevat polvet kiittävät. Manipuloimaton luonto tulee olemaan kullanarvoista jo tämän vuosisadan lopulla.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jos motiivi todella on luonnonsuojelu, ei rakentamiselle ole mitään tarvetta eikä näinollen kustannuksiakaan. Parhaiten luonnonsuojelu toteutuu seuraavasti:
1. Merkitään alue karttaan.
2. Ei tehdä tuolla alueella mitään.

Käyttäjän emmaijala kuva
Eeva-Maria Maijala

Miksi tein aloitteen Vuotoksen kansallispuistosta?

Keskustan eduskuntaryhmään kanssani kuuluva kansanedustaja Mikko Kärnä julkaisi 23.2.2018 blogikirjoituksen otsikolla ”Miksi en kannata Vuotoksen kansallispuistoa – eikä kenenkään muunkaan pitäisi.” Blogissa kehotetaan vastustamaan minun laatimaani toimenpidealoitetta Vuotoksen kansallispuiston perustamiseksi Itä-Lappiin.

Jokainen saa luonnollisesti suhtautua Vuotoksen alueen mahdolliseen kansallispuiston perustamiseen, kuten haluaa. En lähde itse sanomaan, että pitääkö toisten kannattaa vai vastustaa asiaa. Jokainen tehköön rauhassa vapaasti omat ratkaisunsa ilman painostusta suuntaan tai toiseen.
Kärnä kertoo itsekin kyllä vastustavansa Vuotoksen altaan rakentamista, mutta uskovansa, että keskustelu asiasta loppuu muutenkin.

Toimenpidealoitteeni tarkoitus ei kuitenkaan ole keskustelun lopettaminen. Olen ollut joulukuun 2002 korkeimman hallinto-oikeuden antaman altaan rakentamisen kieltävän päätöksen jälkeen vakuuttunut, ettei Vuotoksen/Kemihaaran allasta tulla rakentamaan. Asiasta on kyllä poliittisia irtopisteitä kerätty. Ihmisille on annettu turhia toiveita altaan myötä syntyvistä työpaikoista ja verotuloista, ja annetaan yhä. Nyt on aika saada rauha alueelle, on voitava keskittyä yhteistyössä alueen mahdollisuuksien kehittämiseen.

Olen tehnyt aloitteeni etupäässä sen vuoksi, ettei minkäänlaista luontomatkailua alueelle ole voinut sen poikkeuksellisesta luonnonkauneudesta huolimatta kehittää. Nyt siihen on mahdollisuus. Kansallispuisto säilyttäisi pysyvästi alueen keskeiset luontoarvot tuleville sukupolville. Kun kansallispuiston ohjeet ja säännöt laaditaan mahdollistaen samalla alueen elinkeinoelämän ja työllisyyden kehittäminen. Etenkin Lapin kesämatkailun kehittäminen on nyt matkailutoimijoiden keskeinen tavoite Lapissa.

Kärnä kirjoittaa blogissaan, että uuden kansallispuiston perustamista tärkeämpää olisi huolehtia UKK-puiston rakenteiden kuntoon laittamisesta ja Martti-Tulppion tiestä. Nämä ovat tärkeitä ja kannatettavia asioita, mutta enhän minä niitä missään vaiheessa ole vastustanut, vaan päinvastoin kaikin voimin tukenut ja kannattanut. Näitä asioita on tarpeetonta asettaa vastatusten.

Kärnä väittää, että aloitteeni on saanut tukea lähinnä Vihreiltä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä aloitteessa on jo nyt useiden eri puolueiden edustajien allekirjoituksia – ja kerääminen on vasta alkuvaiheessa.

http://emmaijala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251304-m...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Aivan uskomattoman röyhkeätä toimintaa Eeva-Maria Maijalalta Keskustapuolueen kansanedustajalta vielä vain lisää kansallispuistoja täytyy kysyä haluavatko pailliset ihmiset lisää kansallispuistoja.

Maaseudun ihmisten harrastukset kuten kalastusta ja metsästystä haluaa Maijala rajoittaa kansallispuisto ehdotuksillaan.

Monelta maaseudun asukkaalta viedään toimeentulo museoimalla maaseutu ikiajoiksi hyödytämään cityvihreiden käpykulttuuria epäilen ettei tämä ole
keskustan linjan vetoa. Alkaa oikein pelottaa mikä vihermafia kytee Keskustapuolueessa.

Keskustapuolueen kansanedustajan velvollisuus on löytää ja edesauttaa erilaisten elinkeinojen löytymistä maasedun ihmisille. Kun katsoo itärajan työttömyys prosentteja niin huh huh töitä olisi myös Eeva-Maria Maijalalle.
Mikkolla sentään on järki päässä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kiitokset Mikko Kärnälle hänen ulostulostaan ja siitä että tulin ajatelleeksi asiaa. Pitkästä aikaa, se minun on itselleni myönnettävä.

Kärnän viimeaikaisista heitoista olen oppinut, että vastakkaisia näkemyksiä on syytä tarkastella perusteellisesti, ja niin nytkin. Vaikka olen kansanedustaja Maijalan kanssa monesta asiasta eri mieltä, niin nyt sattui. Kannatan hänen aloitettaan, ja syynä ei ole kiusanteko Kärnälle.

Olen ollut mukana "kuvioissa" kun UKK-kansallispuistoa perustettiin. Olen reissannut kertaalleen karvalakkini kanssa Helsinkiin näissä asioissa - työllisyysasioissa. Ja jonkin verran saatan tuntea seutua ja ihmisiäkin. Vaikka onhan siitä aikaa.

Mutta onhan siitä aikaa kun Vuotoksen aluetta ruvettiin "valjastamaan". Ennen Kärnän ja Maijalan syntymää, laskeskelen. Ja siitä lähtien asukkaita on riiputettu löysässä hirressä. Itse seikkailin Vuotosjoella vuonna 1972. Ja jo silloin asia oli esillä.

Ehkä vihdoinkin olisi aika kääntää se kelkka. Vahinkoa paikallisille asukkaille on tehty vuosikymmeniä. Jokiyhtiön jorvapuolta on hivelty siitä lähtien kun synnyin. Jospa nyt annettaisiin paikkakuntalaisten käsiin päätös siitä mitä tehdään. Kaikki kohtuus näissä on jo ajat sitten ylitetty, mutta jos vaikka jotain kohtuullista, vihdoinkin.

Käyttäjän karikulmala kuva
Kari Kulmala

Minun mielestäni kansallispuistoja on nyt sopiva määrä, eikä yhtään uutta tarvita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset