Miksi en kannata Vuotoksen kansallispuistoa – eikä kenenkään muunkaan pitäisi

Eduskunnassa on parhaillaan vireillä puoluetoverini, kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan laatima aloite Vuotoksen kansallispuiston perustamiseksi, johon kerätään allekirjoituksia. Maijala on varmasti laatinut aloitteen vilpittömässä mielessä haluten huolehtia, ettei Vuotoksen allas enää koskaan nouse keskusteluihin. Vaikka itsekin vastustan allasta ja olen erittäin iloinen valtioneuvoston nyt tekemästä päätöksestä, jolla altaan rakentaminen estetään, en siltikään voi allekirjoittaa Maijalan aloitetta.

Olen nimittäin sitä mieltä, että keskustelu altaasta loppuu nyt joka tapauksessa. Lapin liitto, joka asiaa alunperin esitti, ei todennäköisesti ole valittamassa päätöksestä. Nähtäväksi jää, millaisen ratkaisun Rovaniemen kaupunki asian suhteen tekee. Valittaminen on näkemykseni mukaan joka tapauksessa turhaa, sillä tämä ei enää valittamalla muuksi muutu. Vuotosta tai Kemihaaraa ei tule ja sillä sipuli.

Kemihaaran aapasuoalue on jo osa Natura2000 -suojelualueverkostoa. Alueella ei kuitenkaan näkemykseni mukaan ole mitään sellaisia luontoarvoja, joita jo olemassaolevissa kansallispuistoissa ei olisi. Edelleen olen huolissani jo olemassaolevien kansallispuistojen rahoitusvajeesta. Uuden kansallispuiston perustamista tärkeämpää olisi huolehtia, että esimerkiksi jo olemassaolevan UKK-puiston rakenteet laitetaan kuntoon. Ja laitetaan lopultakin se Martti-Tulppion tie kuntoon, joka jo aikanaan luvattiin kompensaationa puiston perustamisesta!

Maijalan aloite on saanut tukea lähinnä vihreiltä. Kansallispuistojen perustaminen on vahva toimenpide, joka vaikuttaa aina väistämättä paikkakuntalaisten oikeuksiin ja rajoittaa alueen hyödyntämistä esimerkiksi luontomatkailuun. Tämän takia kaadoimme Enontekiöllä kunnanjohtajana toimiessani vihreiden Ville Niinistön suunnitelmat Käsivarren kansallispuiston perustamisesta.

Tulen jatkamaan työtäni suomalaisen luonnon, lappilaisten äänestäjien sekä metsästäjien ja kalastajien puolesta. Tätä työtä ei kuitenkaan tehdä edistämällä kauniin maakuntamme ylisuojelua. Meillä on jo kansallispuistoja riittävästi, laitetaan ne yhdessä kuntoon.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu