mikkokarna Lapin puolustaja

Noottikriisi Espanjan kanssa - kuinka Suomi reagoi?

Eilen paljastui, että Espanjan hallitus on lähettänyt Suomelle nootin, jossa vaadittiin Suomen Barcelonan kunniapääkonsulin Albert Ginjaume Egidon erottamista. Keskustelin asiasta tänään Suomen Espanjan suurlähettilään Tiina Jortikka-Laitisen kanssa joka vahvisti, että Espanja on vedonnut Suomea sitovaan Wienin diplomaattisopimukseen. Koska kunniapääkonsulimme ei enää nauti Espanjan luottamusta, on hänet sopimuksen mukaan erotettava tehtävästään.

Syy eron vaatimiseen on kuitenkin täysin poikkeuksellinen ja rikkoo näkemykseni mukaan kaikkia diplomatian kirjoittamattomia pelisääntöjä vastaan. Syynä on nimittäin se, että Egido sattui kutsumaan viralliselle diplomaatti-illalliselle Katalonian itsenäisyyteen positiivisesti suhtautuvan poliitikon, Mercé Conesan. Paikallaolleiden mukaan illallisella ei ole tapahtunut mitään tavallisuudesta poikkeavaa, mutta tämä riitti Espanjalle. Erimielisten kanssa ei edes keskustella ja sillä siisti.

Erotettu kunniapääkonsuli on itse todennut, että pitää erottamista epäoikeudenmukaisena. Hän on oikeassa. Kunniapääkonsuli on meritoitunut Suomen ystävä, jolle tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi vuonna 2013 Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin pitkäaikaisesta työstä Suomen hyväksi. Suomen ulkoministeriö myös vahvistaa, että sillä ei ole mitään huomautettavaa kunniapääkonsulin työstä.

Espanjalaismediat ovat parhaillaan täynnä uutisia, joiden mukaan Suomi taipui Espanjan painostuksen edessä. Valitettavasti meillä ei ole vaihtoehtoa. Aion kuitenkin jättää asiasta ensi viikolla kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja tiedustella, miten tulemme asiaan reagoimaan? Hiljaisesti tällaiseen kiristykseen ei nimittäin kannata suhtautua. 

Espanjan oma Suomen suurlähettiläs Manuel de la Cámara Hermoso suorastaan uhkaili Suomea ja allekirjoittanutta viime syksynä lähettämissään sähköpostiviesteissä. Tähän ei kuitenkaan tuolloin puututtu. Nyt olisikin syytä arvioida, nauttiiko Espanjan Suomen suurlähettiläs enää tässä muuttuneessa tilanteessa uhkailunsa takia luottamustamme, vai onko meidänkin vedottava Wienin diplomaattisopimukseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mielenkiinnolla odotan pääministerin tai ulkoministerin kommenttia.
Voi toki mennä hetki odotellessa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Olen Mikon kanssa tismalleen samaa mieltä eikä tällainen menettely ole oikein. Miten Espanjaa voi enää edes pitää ns. sivistysvaltiona, jos pelkkä illallistapaaminen on syy.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ai, nyt Espanjakaan ei ole enää sivistysvaltio. Ihmeen pitkä historia Espanjalla kuitenkin on esimerkiksi Suomeen verrattuna.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Espanjan ihmeen pitkässä historiassa inkivisitio on hyväksi koettu keino väärin ajattelevia vastaan.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Täysin tulrha toivoa kolmikolta Sipilä, Orpo, Soini minkäänlaista vastausta tuohon... Menis hillotolppavirat sivu suun EU:ssa jos tohon reagoisivat.

Juha Hämäläinen

Espanjan suurlähettiläs kotiinsa maitojunalla. Tuollaisia öykkäreitä ei täällä kaivata.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

No justiinsa.
Suomalaista diplomatiaa...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset