Noottikriisi Espanjan kanssa – kuinka Suomi reagoi?

Eilen paljastui, että Espanjan hallitus on lähettänyt Suomelle nootin, jossa vaadittiin Suomen Barcelonan kunniapääkonsulin Albert Ginjaume Egidon erottamista. Keskustelin asiasta tänään Suomen Espanjan suurlähettilään Tiina Jortikka-Laitisen kanssa joka vahvisti, että Espanja on vedonnut Suomea sitovaan Wienin diplomaattisopimukseen. Koska kunniapääkonsulimme ei enää nauti Espanjan luottamusta, on hänet sopimuksen mukaan erotettava tehtävästään.

Syy eron vaatimiseen on kuitenkin täysin poikkeuksellinen ja rikkoo näkemykseni mukaan kaikkia diplomatian kirjoittamattomia pelisääntöjä vastaan. Syynä on nimittäin se, että Egido sattui kutsumaan viralliselle diplomaatti-illalliselle Katalonian itsenäisyyteen positiivisesti suhtautuvan poliitikon, Mercé Conesan. Paikallaolleiden mukaan illallisella ei ole tapahtunut mitään tavallisuudesta poikkeavaa, mutta tämä riitti Espanjalle. Erimielisten kanssa ei edes keskustella ja sillä siisti.

Erotettu kunniapääkonsuli on itse todennut, että pitää erottamista epäoikeudenmukaisena. Hän on oikeassa. Kunniapääkonsuli on meritoitunut Suomen ystävä, jolle tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi vuonna 2013 Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin pitkäaikaisesta työstä Suomen hyväksi. Suomen ulkoministeriö myös vahvistaa, että sillä ei ole mitään huomautettavaa kunniapääkonsulin työstä.

Espanjalaismediat ovat parhaillaan täynnä uutisia, joiden mukaan Suomi taipui Espanjan painostuksen edessä. Valitettavasti meillä ei ole vaihtoehtoa. Aion kuitenkin jättää asiasta ensi viikolla kirjallisen kysymyksen hallitukselle ja tiedustella, miten tulemme asiaan reagoimaan? Hiljaisesti tällaiseen kiristykseen ei nimittäin kannata suhtautua. 

Espanjan oma Suomen suurlähettiläs Manuel de la Cámara Hermoso suorastaan uhkaili Suomea ja allekirjoittanutta viime syksynä lähettämissään sähköpostiviesteissä. Tähän ei kuitenkaan tuolloin puututtu. Nyt olisikin syytä arvioida, nauttiiko Espanjan Suomen suurlähettiläs enää tässä muuttuneessa tilanteessa uhkailunsa takia luottamustamme, vai onko meidänkin vedottava Wienin diplomaattisopimukseen?

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu