Lappiin pitäisi rakentaa olympiatason kelkkarata

Pyeonchangin talviolympialaiset olivat ja menivät. Suomi saavutti kisoissa kuuden mitalin tavoitteensa. Kisojen kovimmista suomalaissuorituksista vastasivat hiihtäjämme Iivo Niskonen ja Krista Pärmäkoski. Niskasen voitto miesten 50 kilometrillä ja Pärmäkosken hopeahiihto naisten 30 kilometrillä olivat komeaa katsottavaa. Kiitokset näillä kahdelle upealle urheilijalle olympiamaineemme pelastamisesta. Muilta osin menestyksemme oli varsin vaisua.

Suomelta on perinteisesti odotettu menestystä juuri talvikisoissa. Mäkihypyssä hyppy ei kuitenkaan enää kulje entiseen malliin, kiekkokaukalossa vain naiset tekivät sen mikä heiltä odotettiin ja lumilautailussakin menestys jäi, Enni Rukajärven pronssia lukuunottamatta, olemattomaksi. Mitalitaulukossa naapurimaamme Ruotsi ja Norja kepittävät meidät mennen tullen ja palatessa. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitä?

On selvää, että Suomen on jatkettava panostamista niihin lajeihin, joissa olemme perinteisesti menestyneet, mutta tähän rinnalle on saatava myös muuta. Suomen tulisi asettaa tavoitteekseen, että kilpailemme tulevissa talviolympialaisissa jokaisessa mahdollisessa lajissa. Yksi laji, jossa suomalaisia olympiaurheilijoita ei ole koskaan nähty, on rattikelkkailu. Syykin on selvä: Suomessa ei ole yhtäkään rattikelkkarataa, jossa lajia voisi harjoitella.

Tämä tilanne kannattaisi korjata ja rakentaa oma rata. Se kannattaisi sijoittaa Rovaniemen Ounasvaaralle Lapin urheiluopiston yhteyteen. Samalla mahdollistettaisiin yhteistyö niin urheilulukion kuin Lapin yliopistonkin kanssa. Iso-Britanniassa kelkkailu on perinteisesti ”yliopistolaji”, joten miksi ei siis myös meillä? Oma kelkkailurata houkuttelisi vauhtilajeista kiinnostuneita nuoria opiskelemaan ja harjoittelemaan kelkkailua Lappiin. Toteutuessaan rata olisi myös matkailunähtävyys, joka piristäisi koko Lapin elinkeinoelämää. Rovaniemen erinomaiset lentoliikenneyhteydet ja kattava majoituskapasiteetti varmistaisivat, että Suomen olisi tulevaisuudessa helppoa kilpailla eri kelkkailulajien maailmancup -kisoista. Tällaisilla kisoilla on erittäin suuri vaikutus aluetalouteen.

Esitänkin, että opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistäisi asiasta esiselvityshankkeen Lapin maakunnan ja Rovaniemen kaupungin kanssa. Kelkkarata on iso investointi ja esimerkiksi Pyeonchangin talviolympialaisiin rakennettu kelkkarata maksoi noin 95 miljoonaa euroa, mutta toteutuksen voisi tehdä myös huomattavasti edullisemmin käyttämällä uusia muovikomponentteja. Suomen kylmä ilmanala myös laskisi radan ylläpitokustannuksia. Esiselvityshankkeessa olisi hyvä pohtia radan konstruktion ja sijoittumisen lisäksi sen eri rahoitusvaihtoja. En pidä poissuljettuna, että tällaiseen hankkeeseen olisi mahdollista saada rahoitusta myös EU:lta. 

Tehemäkö siis tämänkin pois ja varmistamme, että tulevissa olympialaisissa voimme jännittää suomalaisten puolesta myös kelkkailussa?

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu