mikkokarna Lapin puolustaja

Jan Vapaavuoren mopo keulii

Hämmästelin eilen uutisia, joiden mukaan ilmaisia näyttelyitä esittelevä Virka-galleria lopetetaan Helsingin kaupungintalolta ja se korvataan pormestari Jan Vapaavuoren omalla showroomilla. Suomalainen kulttuuri menetti siis taas jälleen yhden sille elintärkeän näyttelytilan, koska Vapaavuoren oma henkilöbrändäys ajoi sen edelle.

Helsingin pormestari, joka on kiinnostunut kaikesta muusta paitsi kaupunkinsa johtamisesta, on toiminnallaan ylittänyt viimeisetkin sopivuuden rajat ja rakentaa nyt ympärilleen häikäilemättä henkilökulttia veronmaksajien rahoilla. Senhän toki tiedämme, että Vapaavuori tähtää presidentiksi seuraavissa presidentinvaaleissa, mutta hänen viimeaikainen toimintansa sote- ja maakuntauudistuksen hiekoittajana on syömässä pohjan tältä tavoitteelta.

Itse pohdiskelin, millaisia saavutuksia Vapaavuori aikoo showroomissaan esitellä? Erilaisia suunnitelmia ja juonia maakuntauudistuksen kaatamiseksi? Lastentarhanopettajien palkkakartellia? Vai ylpeillä saavutuksillaan oman puolueensa puoluejohdon kaatamiseksi? Siinä ovat nimittäin Vapaavuoren näytöt toiminnasta ”Helsingin hyväksi”.

Vapaavuori ei aja Helsingin saati isänmaan etua, vaan omaa ja yksityisten terveysyritysten etua. Vahvan julkisen sektorin varaan rakentuvat sotepalvelut, joista päätetään maakunnillesti ovat Vapaavuorelle kauhistus. Pormestari ei tunnetusti halua istua samassa pöydässä esimerkiksi juntteina pitämiensä Vihdin ja Pornaisten päättäjien kanssa, vaan hän haluaisi edelleen junailla asioita hämärissä kabineteissa yksityisissä terveysyrityksissä häärivien kokoomuksen harmaiden eminenssien kanssa. Vapaavuori kyllä tietää, mistä suunnasta sitä vaalirahaa on tulossa.

En tiedä. Ehkä kaupunginhallitus saa seuraavaksi käsiteltäväkseen ehdotuksen auringon mukana kääntyvän kultaisen Vapaavuoren patsaan rakentamisesta Kauppatorille. Vapaavuori näyttäytyy nimittäin kokoomuksen omana Väyrysenä, joka on täysin vakuuttunut ainoastaan omasta erinomaisuudestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko, kehittelysi perusteella olisipa mielenkiintoista saada Vapaavuori ja Väyrynen kaksintaisteluun? Keskiöön kaupungit vai maakunnat?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mutkat suoriksi ja värikynällä mennään taas. Koko showroom-väittämä perustuu ilmeisesti Hesarin artikkeliin, jossa päätöksestä ymmärrettävästi ilmeisen tuskastunut Virka-gallerian näyttelypäällikkö käyttää tuota sanaa.

Mitä sitten unohtuu kertoa:
"Päätökseen vaikutti Hasun mukaan myös uuden keskustakirjasto Oodin valmistuminen loppuvuodesta. Kansalaistorille joulukuussa avautuvan keskustakirjaston on tarkoitus toimia ”kaupunkilaisten olohuoneena”, jollaiseksi kaupungintalon aulaakin aiemmin suunniteltiin. Virka-gallerian toiminta ei ole siirtymässä Oodiin, mutta erilaisia näyttelytiloja keskustakirjastoon on joka tapauksessa tulossa."

Eli tiloja näyttelyihin on tulossa uuteen keskustakirjastoon.

Mitä sitten kerrotaan uudesta käytöstä:
"Helsingin kaupungin yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti kertoo, että kaupungintalon aulan konsepti on päätetty uudistaa kokonaan – mutta millaiseksi, ei ole vielä aivan selvillä. Suunnitteluprosessi on kesken.
Se kuitenkin tiedetään, että uudistetussa kaupungintalon aulassa on tarkoitus esitellä Helsingin kaupungin kehittämistä."

”Ihmiset pääsevät siellä kokemaan, näkemään ja osin osallistumaankin kaupungin kehittämiseen. Helsingin kaupunkistrategiaa, visiota ja brändiä tuodaan esille jollakin elämyksellisellä tavalla. Monenlaisia tapahtumia tulee varmasti myös olemaan”, hän luettelee.

Onko sitten huono asia, että kaupungintalolla tullaan esittelemään tärkeitä hankkeita ja tarjotaan mahdollisuuksia vaikuttaa? Minusta ei. Sopinee varsin hyvin tarkoitukseen varsinkin, kun tulee uusia tiloja toisaalle.

Kyllä muuten tuntuu joku muukin harrastavan henkilöbrändäystä ja viimeisen lauseen voisi kirjoittaa toisinkin: "Vapaavuori näyttäytyy nimittäin kokoomuksen omana Väyrysenä, joka on täysin vakuuttunut ainoastaan omasta erinomaisuudestaan." Jätän kunkin pohdittavaksi miten..

Helsinki muuttuu ja Keskustakirjasto Oodi sitä myös muuttaa tarjoten uusi tapoja ja tiloja. Kaupungintalon aulassa taannoin kävin katsomassa näyttelyä eikä se siihen tarkoitukseen kovin kummoinen ja toimiva tila edes ole.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Hyvä ja asiaa selventävä kommentti.
Blogin otsikossa ilmeisesti oli sen verran perää, että jonkun mopo keulii, mutta kohteena oli väärä mopo ja väärä kuski.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jan Vapaavuori veti edellisissä kuntavaalissa Kokoomusta hurjalla äänivyöryllä. Hän keräsi 29 500 ääntä. Vaalivoittajan ehdokas valittiin Helsingin pormestariksi kesäkuussa.

Paavo Väyrynen kertoi tavoittelevansa äänikuninkuutta Helsingissä. Väyrynen sai KD listalla jopa 1029 äänen äänivyöryn.

No valtuustopaikka tuli, mutta valtuustotyö ei näytä kiinnostavan tippaakaan ! Helsingin kaupunginvaltuuston poissaololistojen kärjessä komeilee Paavo Väyrynen.

Aktiivisuudesta ja Helsingin asioiden hoitamisesta Paavo Väyrynen ei kyllä saa erikoismainintaa. Paavo on pitänyt valtuustossa ainoastaan yhden puheenvuoron, joka kesti seitsemän sekuntia. Puheenvuorossaan hän asettui tukemaan puoluetoverinsa ehdotusta.

Paavo Väyrysen valtuustotyön arvo Helsingissä täysi nolla !

Se mitä tulee Jan Vapaavuoren tehtäviin niin ne rajoittuvat vain ja ainoastaan hänen virkaansa liittyviin tehtäviin eli Helsingin etujen ajamiseen sekä myös selkeän kannan ilmaiseminen Helsingin pormestarina niihin kielteisiin vaikutuksiin mitä valtakunnanpolitiikassa päätetään.

Helsinkiläiset edellyttävät Jan Vapaavuoren puolustavan Helsingin etuja. Sinä kansanedustajana voit keskittyä maan etujen miettimiseen eikä Vapaavuoren tekemisiin.

Olisihan se sangen kummallista, että Vapaavuori kannattaisi Helsingin pormestarina maakuntamallia ja sotea jotka kummatkaan eivät sovellu suurien kaupunkien hallinto- ja terveydenhuollon malliksi.

Miksi ihmeessä Vapaavuoren pitäisi istua pikkukylien päättäjien kanssa. Se taitaa olla lähinnä sinun tehtäväsi kansanedustajana, mutta asiasta toiseen. Suurena autonomian kannattajana hyväksyisit varmaan äänestyksen tuloksen pääkaupunkiseudun autonomiasta. Sehän olisi helpotus teille kehä III ulkopuolella asuville, ettei teidän tarvitsisi enää kantaa huolta pääkaupungin pahoinvoinnista ! Hyvistä palveluista, hyvästä työllisyysasteesta, aktiivisesta taloudesta, halvasta kunnallisverosta ja laajasta kulttuurielämästä Kokoomuksen johdolla !

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Helsingissä on paljon hyvää ja palvelut pelaavat pääosaltaan hyvin. Mutta vanhusten palvelut ovat huonot - Kotihoito on käytännössä vitsi. Siihen on panostettava enemmän ja siksi siihen tarvitaan lisää varoja. Myös asuminen on kallista - ihmisillä on vaikeuksia selvitä asumiskustannuksistaan.

Pitää hyvin tarkkaan tutkia, miten hallituksen sote- ja maakuntauudistus vaikuttaa pääkaupunkiseudulla? Nouseeko kansalaisten verotus, jolloin asuntomenoista selviäminen vaikeutuu entisestään? Riittääkö varat enää kelvollisiin palveluihin ja romahtaako vanhusten huolto kokonaan?

Jos pääkapunkiseutu uudistuksen myötä heikkenee ja jopa romahtaa niin ettei varat enää riitä kunnolla omiinkaan palveluihin, vaikuttaa se koko maahan, koska ei enää ole mitä jakaa köyhemmille alueille. On selvää että jatkossakin osa Suomesta tarvitsee apua, jotta sotesta tulisi tasa-puolinen.

Tämän johdosta en kannata Keskustan ajatusta 18 maakunnasta. Maakuntien on oltava riittävän vahvoja. Jokaisessa maakunnassa on oltava myös menestyneitä ja pärjääviä kaupunkeja/kuntia. Hallinnon pitää olla ohut ja se ei saa viedä liikaa rahaa. Rahat pitää käyttää tekevien käsien palkkaamiseen (esim. hoitajia, lääkäreitä, lastenhoitajia...).

Katson että Suomeen voi luoda korkeintaan 10 maakuntaa ja vain 9, jos Uudellemaalle tulisi erityisjärjestely. Uudenmaan tilanne on muusta maasta poikkeuva siinä mielessä että täällä asuu paljon ihmisiä.

Myös soten valinnanvapauslaki on torso. Kilpailuttaminen on sinällään ok ja voi partantaa laatua, mutta hallituksen esitys kapitaatiomalleineen ei sitä tee. Miksi parantaa laatua ja palvelua, jos raha kilahtaa kassaan ennen kuin ihmisestä tulee potilas ja tarvitsee hoitoa?

Asiantuntijoilla (esim. Kekomäki ym.) on hyviä pointteja paremman järjestelmän luomiseksi. Luultavasti Lepomäki olisi saanut paremman esityksen aikaiseksi yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Risikkoa ei pidä enää päästää soten kimppuun.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jan Vapaavuori Helsingin Pormestarina on kuntalain alainen toimija. Eduskunnassa säädetään lait joita Vapaavuori joutuu noudattamaan.

Jan Vapaavuoren propakointi luo kuvan että parempiosaisten eliitti Helsinki ja huonompiosaisten maaseutu on menoa takaisin luokkayhteiskuntaan.

Jere Halttunen

Helsinkiläisten näkökulmasta kaikki kolme sarkastisessa mielessä mainitsemaasi "saavutusta" ovat todella saavutuksia.

Maku-uudistuksen ja puoluehallituksen kaataminen ovat tällä hetkellä käytännössä samaa tarkoittavia asioita, kun puhutaan kokoomuksesta. Maku- ja sote-uudistus kulkevat niin käsi kädessa, että kun toinen kaatuu niin kaatuu toinenkin. Helsinkiläisten kannalta kaatuminen on hyvä asia kuten varmaan Mikkokin tietää.

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/616687-v...

Lastentarhanopettajien palkkakartellilla on syynsä. Lastenhoitajan työhön ei tarvitse korkeakoulutusta ja siksi siitä saatavan palkan on oltava sen mukainen. Kohta siivoojan työhönkin joku keksii rueta ehdottelemaan korkeakoulutusta ja sitten kaikista idiooteimmat ihmiset rupeavat koulutuksen asteeseen vedoten vaatimaan lisää palkkaa työstä, jonka toimenkuva ei ole radikaalisti muuttunut 20 vuoteen mihinkään. Lastenhoitajan koulutus tulisi kestää 3kk ja sekin pelkkänä työssäoppimisjaksona. Nykyfeminismi on vain johtanut siihen, että naisvaltaisten alojen ammatteihin piti väkisin rueta hatusta keksimään tarvetta korkeakoulutukselle, jotta naisten keskimääräinen koulutustaso miehiin nähden paranisi. Ei joka asiaan tarvitse korkeakoulutusta, menee ne kurahousut jalkaan ja puurolusikka suuhun ilman sitäkin.

Nykyään vaan liian moni rupeaa feministien sätkynukeksi some-lynkkaamisen (ja sitä usein seuraavan median otsikoissa lynkkaamisen) pelossa. Harva siksi toteaa suoraan, että nyt vouhkataan turhasta, lastenhoitajien palkat kun ovat jo kohdillaan, kyseessä ei ole mikään monimutkainen työ.

Jan Vapaavuori on toiminut Helsinkiläisten hyväksi. Se ei ehkä miellytä Mikkoa, mutta ei sitä voida kiistääkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset