mikkokarna Lapin puolustaja

Saamelaiskulttuurista on syytä olla huolissaan

  • Aslakin näkemys tilanteesta.
    Aslakin näkemys tilanteesta.
  • Anun ja Jounin näkemys tilanteesta.
    Anun ja Jounin näkemys tilanteesta.
  • Urhon ja Niilon näkemys tilanteesta.
    Urhon ja Niilon näkemys tilanteesta.

Keskustelu saamelaisten asemasta on jälleen aktivoitunut saamelaiskäräjälain uudistamisen sekä Jäämeren rautatie -hankkeen myötä. Taustalla vaikuttavat myös saamelaisaktivistien vaatimukset vireillä olevan ILO-169 yleissopimuksen ratifioimisesta sekä pohjoismaisen saamelaissopimuksen käsittely. On sinällään positiivista, että alkuperäiskansastamme puhutaan, mutta saamelaiskulttuurista on syytä olla vakavasti huolissaan.

Saamelaiskulttuuri on nimittäin alkanut näyttäytyä yhä enemmän kaiken mahdollisen kategorisena vastustamisena, uhriutumisena sekä lukittautumisena samanmielesten kuplaan. Se on sääli, sillä tällainen käytös on paras tapa marginalisoida oma asia.

Kaikkien saamelaisten nimissä esiintyvät saamelaisaktivistit eivät enää harrasta yhteiskunnallista keskustelua, vaan levittävät propagandaa sekä kieltäytyvät dialogista eri mieltä olevien kanssa. Erityisesti nyt on alettu sulkemaan keskustelun ulkopuolelle myös saamelaisia, jotka ajattelevat ”virallisen totuuden” vastaisesti. Tämä on valitettavan tyypillinen käyttäytymismalli saamelaispolitiikassa.

Saamelaisaktivistit esittävät monista asioista aivan ymmärrettäviä ja perusteltuja huolenaiheita. Niiden käsittely vain tulee mahdottomaksi, koska mitään valmiuksia mihinkään kompromisseihin ei koskaan ole. Leimallista on myös kykenemättömyys katsoa asioita toisten näkökulmasta. On absurdia, että moni pyrkii esimerkiksi kiistämään metsäsaamelais- ja lappalaisidentiteettien olemassaolon. Eivät nämä ihmiset mihinkään katoa, vaikka heidän olemassaoloaan kuinka yrittäisi kiistää.

Paradoksaalista on myös se, että suurimmat saamelaiskysymysten ympärillä vouhkaavat asuvat ja elävät itse saamelaisalueen ulkopuolella. Sieltä onkin valtavan helppoa lietsoa eripuraa ja tuomaroida ihmisten etnisiä identiteettejä, kun ei joudu itse elämään seurausten keskellä. Moni tavallinen saamelainen kokee tämän tilanteen hyvin stressaavaksi ja kokee helpommaksi vaieta. Tämäkin on tyypillistä. Vähemmistöjen omiin vähemmistöihinsä kohdistuva sorto on asia, josta puhutaan tässä maassa aivan liian vähän. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Ilkka Huotari

Rata-asiaan: minusta saamelaisilla pitäisi olla asiaan ns. viimeinen sana.

Mutta kannatankin kansojen itsemäräämisoikeutta (alueisiinsa).

Käytännössä tämä viimeinen sana sanottaisiin varmaankin sitten jossain saamelaiskäräjillä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Katselin tuota radan reittiä ja ihmettelin miten ihmeessä se onnistuu halkaisemaan niin monta saamelaisalueen paliskuntaa. Ei Lapin malmien lahjoittaminen ulkomaisille kaivosyhtiöille voi olla niin tärkeä tavoite, että sen vuoksi pitää vahingoittaa perinteisiä elinkeinoja.

https://www.lapinkansa.fi/lappi/tiina-sanila-aikio...

Ilkka Huotari

Joo, aika erikoinen reitti. Voisihan reitti mennä vaikka valtakunnan rajoja myöten, jos rata on aivan välttämättä saatava...

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

En kiistä, mutta eiköhän tässä alkaisi olla aika olla huolissaan myös suomalaisesta kulttuurista ylipäänsä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

En tiedä kuka on oikeassa ja kuka väärässä mutta jotain on pielessä saamelaisten asioissa. En ole asioihin paneutunut mutta sen huomion olen tehnyt että melkein aina kun saamenmaan asiat ylittävät TV kanavien uutiskynnyksen niin aina joku valittaa jostakin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ylen Oddasat. Saamenkieliset uutiset ovat todella puuduttavia, aina vain samaa valitusta, onko heillä mikään asia kunnossa. En ole seurannut saamenkielisiä uutisia enään vuosiin.

Liikkuessani työni puolesta 1980 luvulla Lapissa, ihmettelin monesti miksi lappilaiset suhtautuivat lappalaisiin niin kielteisesti. Ajan oloon sen sitten ymmärsin, vei vain jonkin aikaa että asiat oivalsi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset