mikkokarna Lapin puolustaja

Mitä Puigdemontin Suomen vierailu edisti?

Katalonian maanpaossa oleva presidentti Carles Puigdemont vieraili Suomessa viime viikolla torstaista perjantaihin. Vierailu saavutti sille asetetut tavoitteet. Puigdemont tapasi eduskunnassa kansanedustajia viidestä eri eduskuntapuolueesta ja välitti heille näkemyksiään Katalonian tilanteesta sekä ylipäätään ihmisoikeustilanteesta Espanjassa. Perjantaina Puigdemont piti Helsingin yliopistolla valtaisan suosion saaneen konferenssin, jossa käytiin Kataloniasta avointa keskustelua ja esitettiin myös varsin kriittisiä näkemyksiä; puolesta ja vastaan. 

Varovaisestikin arvioiden sadattuhannet suomalaiset ovat saaneet uutta tietoa Kataloniasta ja Espanjasta, joiden pohjalta he voivat muodostaa näkemyksensä tilanteesta. Itse kannatan Katalonian oikeutta itsenäistyä sekä vähintäänkin oikeutta äänestää vapaasti asiasta. Näen Katalonian kysymyksen keskeisenä koko EU:n tulevaisuuden kannalta. Kyse on kiteytettynä siitä, kannattammeko liittovaltiokehitystä vai alueiden ja itsenäisten valtioiden Eurooppaa. Minulle kyse on jälkimmäisestä. En myöskään halua olla osa unionia, jossa jäsenvaltiot rajoittavat kansalaistensa sananvapautta ja poliittisia vapauksia. On hyvä ymmärtää, että ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuominnut nämä Espanjan asettamat rajoitukset sekä vaatinut, kyllä, poliittisin perustein vangittujen (poliittisten vankien) vapauttamista.

Uuden Suomen bloggari Ana María Gutiérrez Sorainen kysyi tänään kirjoituksessaan, miten vierailu edistää Suomen ja Espanjan suhteita? Vastaus on, että ei mitenkään. Eikä sen toisaalta tulisi niitä myöskään huonontaa. Koko vierailun on tehty selväksi, että Suomen hallituksella ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Puigdemont saapui Suomeen yksityishenkilönä allekirjoittaneen, Eduskunnan Katalonia -ystävyysryhmän sekä Helsingin yliopiston kutsumana. Hänelle oli tähän täysi vapaus vapaana EU-kansalaisena. 

Gutiérrez Sorainen esittää blogissaan myös erilaisia spekulaatioita Puigdemontin olinpaikaista. On fakta, että presidentti ei ole enää Suomessa, vaan hän matkusti täältä perjantaina Belgiaan. Hänen asianajajansa on vahvistanut tämän. Sen tarkemmin en osaa sanoa, sillä en ole ollut presidenttiin eilisen tiedonvaihdon jälkeen yhteydessä. Mitä taas tulee keskustanuoriin, niin olen ylpeä nuorisojärjestömme näkemyksistä, jotka edistävät ihmisoikeuksia, demokratiaa ja sananvapautta. Puigdemontin vierailun rahoitus ja eri tilaisuuksien järjestäminen taas koostui useista eri lähteistä, mutta Venäjän Federaatio ei ole yksi niistä.

Gutiérrez Sorainen väittää myös, että vähättelisin Suomen perustuslakia. Sitä en missään nimessä tee. Suomi on perustuslakinsa mukaan jakamaton valtio ilman eduskunnan päätöstä. Suomessa on kuitenkin kuntalain nojalla mahdollisuus järjestää missä tahansa kunnassa kunnallinen kansanäänestys aivan mistä tahansa asiasta. Äänestämistä ei estetä. Toisin on Espanjassa, joka brutaalisti tukahdutti Katalonian kansanäänestyksen ja on systemaattisesti kieltäytynyt dialogista Katalonian kanssa. On myös hyvä muistaa, että katalaanin kieltä puhuu äidinkielenään 7-10 miljoonaa ihmistä. Tämä on valtava määrä ihmisiä, joilta on riistetty oikeus omaan valtioon.

Puigdemontin vierailu keskeytyi valitettavasti, kun Espanja vangitsi uusia poliittisia vankeja ja antoi hänestä uuden kansainvälisen pidätysmääräyksen. Tässä tilanteessa Suomen viranomaiset toimivat oikein. Pidätysmääräyksessä mainittu henkilö on otettava tavattaessa kiinni ja toimitettava oikeusistuimeen, jossa tehdään päätökset hänen mahdollisesta pidättämisestään tai palauttamisestaan. Prosessi olisi ollut Suomessa pitkä, mutta en voi uskoa että se olisi johtanut Puigdemontin palauttamiseen. Samaa arvioi rikosoikeuden professori Sakari Melander Helsingin Sanomille. Melanderin mukaan Puigdemontin tapaukseen liittyy epäselvyyksiä ja mikäli Puigdemontin rikokset olisi tulkittu Suomessa poliittisiksi, eivät ne aiheuttaisi velvoitetta luovutukseen. Ja kuten tunnettua, mistään muusta kuin politiikasta ja äänestäjiltä saadun mandaatin toteuttamisesta tässä ei ole kyse. Täysin väkivallattomasti.

Pidän kuitenkin järkevänä, että presidentti päätti matkustaa Brysseliin, jossa prosessi on jo käynnissä ja jossa hän muutenkin asuu. Presidentti tulee Brysellissä toimimaan täydessä yhteistyössä Belgian viranomaisten kanssa. Hänen Suomen vierailunsa yhtenä isäntänä toimiminen oli suuri kunnia ja on erityisen hienoa, että voin kutsua häntä nyt myös henkilökohtaiseksi ystäväkseni. 

Visca Catalunya!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voitko avata, mikä on Eduskunnan Katalonia -ystävyysryhmä kun sellaista ei löydy eduskunnan ystävyysryhmistä?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Se on eri puolueista olevien kansanedustajien ryhmittymä, joka on perustettu viime vuonna. Ryhmän puheenjohtaja on Simon Elo ja sen varapuheenjohtaja on Li Andersson.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Määh olen aina fanittanut Li:tä. Minulla on Li -rintanappikin! Tuosta varapuheenjohtajuudesta taas yksi plussa hänelle!

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos vastauksista! Toistat sama virhe kuin professori Jukka Kekkosen Facebookin keskusteluketjussa ja rinnastat Katalonian kansanäänestys itsenäisyydestä (eikä mistä tahansa muusta kunnallisesta asiasta) suomalaiseen kunnallisiin kansanäänestyksiin. Katalonian itsenäisyys koskee koko Espanjaa. Suomen perustuslain mukaan kunnat eivät saa itsenäistyä yksipuollisesti vaan vain eduskunta voi päättä asiasta. Yksittäinen kunta ei voi Suomessakaan itsenäistyä koska yksi Carles Korhonen näin haluaa!
Kirjoitit: "Suomessa on kuitenkin kuntalain nojalla mahdollisuus järjestää missä tahansa kunnassa kunnallinen kansanäänestys aivan mistä tahansa asiasta. Äänestämistä ei estetä." Puhut aivan eri asiasta.

Laitan tähän Petri Luoston eilen kirjoittaman kommentin:
Kuntalain 24. pykälä kunnallisesta kansanäänestyksestä sanoo seuraavaa:

"24 § Kunnallinen kansanäänestys

Valtuusto voi päättää, että kunnalle kuuluvasta asiasta toimitetaan kansanäänestys. Valtuuston päätökseen, jolla on päätetty toimittaa kansanäänestys, ei saa hakea muutosta valittamalla.

Kansanäänestys on neuvoa-antava.

Kansanäänestys voidaan toimittaa koko kuntaa tai jotakin kunnan osa-aluetta koskevana. Kunnan osa-alueena on tällöin yksi tai useampi vaalilaissa tarkoitettu äänestysalue.

Kaikilla äänestysoikeutetuilla on yhtäläinen äänestysoikeus. Äänestys on salainen. Kansanäänestyksen toimittamisesta säädetään lisäksi neuvoa-antavissa kunnallisissa kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä annetussa laissa (656/1990)."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410#...

Suomen perustuslaki sanoo kansanäänestyksistä seuraavaa:

"53 § Kansanäänestys ja kansalaisaloite (4.11.2011/1112)

Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista.

Kansanäänestyksissä noudatettavasta menettelystä säädetään lailla.

Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi sen mukaan kuin lailla säädetään. (4.11.2011/1112)"

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Tästä voidaa vetää muutama johtopäätös. Ensinnäkin kunnat voivat järjestää vain niiden toimivaltaa koskevista asioista kansanäänestyksen. Toinen asia on se, että kaikki kansanäänestyksen ovat Suomessa neuvoa-antavia. Kolmas asia on se, että itsenäisyyskansanäänetyksen järjestämiseen Suomessa tarvittaisiin laki, jonka eduskunta on hyväksynyt ottaen huomioon perustuslain 4. pykälän, eli valtakunnan jakamattomuuden. Kyseinen laki pitäisi säätää perustuslainsäätämisjärjestyksessä tuon seikan takia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tarkistin sen verran, että perustuslain linkki ei toimi. Ilmeisesti copypastaminen ei onnistunut täysin. Tässä on tarkat linkit niin kuntalakiin, pykälään 24:

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150410#...

Perustuslakiin, pykälään 53:

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #16

Eikö sinulla ole muuta sanottavaa kuin trollaava one-liner? Mitä uutta trollaamisesi tuo keskusteluun?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Korostin vain kuinka tärkeitä pykälät ovat.

Kirsti Anttila

Hyvä Mikko Kärnä,

Asiallinen kirjoitus. Minä en itse ole Katalonian itsenäisyyden kannattaja tai vastustaja, kuten niin monet suomalaisetkin tuntuvat kiihkeästi olevan. Olen seurannut Barcelonan (ja Madridin) lehtiä lähes 15 vuoden ajan, jolloin tyttäreni on ollut siellä naimisissa ja olen päässyt varmuudella perille lähes yksinomaan siitä, että "totuudet" riippuvat siitä, kuka sanoo, missä ja mistä puolueesta, ja usein on vaikea tunnistaa, että kysymys on samasta uutisesta. Minusta näyttää, että mikäli EU ei suostu pitämään itsenäistä Kataloniaa omana ja Euroalueen jäsenenä, ja mikäli läheiset kauppasuhteet Espanjan kanssa kärsivät pahoin, itsenäistymisestä ei tule mitään.

Mutta minusta Espanjan ja nimenomaan PP-puolueen pääministeri Mariano Rajoyn tapa pitää kaikkia Katalonian vaatimuksia niskurointina sekä johdonmukainen kieltäytyminen keskusteluyhteydestä ovat kiristäneet vastakkainasettelun sellaiselle tasolle, jossa kärsivät kaikki. Selkä seinää vasten katalaanit ovat olleet pakotettuja yritykseen irtautua mahdottomasta tilanteesta pyrkimällä täyteen itsenäisyyteen.

Tilanne, jossa poliittisin perusteluin valitut tuomarit ja pampuin varustetut kansalliskaartit pistävät täytäntöön pelkoon perustuvia poliittisia tavoitteita ei ole kunniaksi millekään EU-maalle eivätkä EU:lle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuvasit hyvin sitä, miten sekä Espanja että EU rikkovat ns. länsimaisia perusarvoja ilman häpeän häivääkään.
Nyt siihen sortui myös Saksan poliisi, joka otti Puigdemontin kiinni.
Tämä ei ole se EU, jollaiseksi sitä on meille suomalaisille vuosikaupalla valheellisesti markkinoitu.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Ei mitään Suomelle . terv tepivaari

Käyttäjän AskoRahikainen kuva
Asko Rahikainen

Mikko Kärnän toiminta Katalonian osalta on omituista mm. sen vuoksi,että Espanjan historia lähivuosikymmeniltä on ristiriitainen. Maa on vapautunut Francon ajasta ja muuttunut eurooppalaiseksi demokratiaksi. Maassa on paljon erilaisessa taloudellisessa asemassa olevia maakuntatyyppisiä alueita. Katalonia on vaurasta seutua ja sen maksuosuus maan taloudessa on suuri.

Kärnä lappilaisena asettuu outoon valoon siksi, että Lapissa on suuri saamelaisten joukko omine kultuureineen. Pitäisikö Lapin itsenäistyä tai Helsingin suurena maksajana erota muusta maasta? Maakuntia kannattava kepulainen on lähtenyt ristiretkelle Espanjaan, jossa vataosa kansalaisista ei tue katalonialasia separatisteja. Ei todennäköisesti edes Kataloniassa, jos keskushallinto antaa periksi joissakin periaatteissa.

Olin puoli vuotta sitten Murcian lähistöllä (Katalonian eteläpuolella) ja seuraurasin paikallisten kommentointia kriisin ollessa kuumimmillaan. Ymmärtämystä en kuullut itsenäisyyttä havitteleville.

Espanjan historiaa kannattaa myös tutkia. Maa oli vuosisatoja arabien miehittämänäkin. Aika jätti jälkensä rakennustaiteeseen, kieleen ja kulttuuriin. Ripaus kiihkeyttä voi olla peräisin sieltäkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Puigdemontilla ja Vapaavuorella on sama ongelma.Kumpaakin vauraan alueen päällikköä ahdistaa persaukisen valtion muun osan päsmäröinti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Maa on vapautunut Francon ajasta ja muuttunut eurooppalaiseksi demokratiaksi."

Espanja demokratia? Maassa poliisit hakkaavat äänestäjiä ja pistävät mielipiteen takia vankilaan 30 vuodeksi. Espanja on kuin Kiina tai Venäjä demokratian mittarilla mitattuna.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En tiedä mitä edisti, mutta nythän hän on sitten Saksan poliisin huostassa.

https://yle.fi/uutiset/3-10132613

Saas nähdä miten edistää Saksan ja Espanjan välejä :)

Käyttäjän amgs kuva

Petteri, Puigdemont ei ole saapunut Saksaan hallituspuolueen kansanedustajan ja muutaman muun kansanedustajan kutsumana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kyllä nyt vangituilla on Saksassakin tukijoita. Näin twiittasi eilen saksalainen meppi Rebecca Harms:

"I am not supporting all political ideas of @raulromeva and others on #Catalunya. But this is crazy. I ask to release him IMMEDIATELY! #Spain needs a political solution not more escalation like this imprisonment."

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Puigdemontin pidätys näyttää tapahtuneen Tanskan ja Saksan rajalla, Saksan puolella moottoritie no 7:lla Schubyn tasolla. Hän oli autolla tulossa Tanskasta, suuntana Hampuri ja päämäränä ilmeisesti Belgia. Nyt olinpaikka siis on Schleswig-Holsteinin osavaltion selli. Varmaan lisätietoa saadaan jossakin vaiheessa Tanskaan tulon yksityiskohdista.
http://www.elmundo.es/cataluna/2018/03/25/5ab7797f...

Juha Hämäläinen

Pykäläuskovat ihmiset ovat jotenkin rasittavia ja lapsellisia. Eihän minkään maan lait mahdollista maan jonkin alueen itsenäistymistä vaan pyrkivät nimenomaan estämään sen.

Valtioita on aina tullut ja mennyt kuten lakejakin. Oleellista on kunkin alueen asukkaiden halu kuulua johonkin valtioon tai itsenäistyä. Puigdemontin separatistit ovat rauhanomaisesti yrittäneet selvittää mitä katalaanit haluavat. Asiasta äänestäminen ei kuulunut Madridin byrokraateille millään tavoin.

Puigdemont on rohkea mies verrattuna suomalaisiin pykälänillittäjiin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Eli siis mielestäsi lailla ei ole mitään virkaa? Onko sinulla pätevyyttä alkaa arvioimaan mikä laki on sopiva ja mikä voitaisiin poistaa? Saisiko siitä arvioinnista myös selkeät perustelut?

Oma tietämättömyyttäsi osoittaa se, että yksikään itsenäinen valtio ei ole tunnustanut Katalonian itsenäisyyyttä:

"Catalan independence has received no recognition from any sovereign nation. However, the partially recognized, non-UN-member states Abkhazia and South Ossetia claimed they were willing to offer formal recognition should they receive a request to do so from the Catalan government."

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_declaration_...

Jos Katalonian on tuossa tilanteessa hyvin vaikea hakea itsenäisyydelleen itsenäisten valtioiden tukea ja rakentaa omaa tulevaisuuttaan. Unohdat sen, että jos spekulointi Katalonian itsenäisyydellä on johtanut siihen, että useat suuret liikeyritykset ovat siirtäneet päämajansa pois Barcelonasta. Näitä ovat mm. CaixaBank, Banco Sabadell ja Abertis:

http://money.cnn.com/2017/10/09/investing/spain-ca...

Niiden mukana Katalonia menettää miljoonien eurojen arvosta verotuloja, mutta se ei tunnu Katalonian itsenäisyyden kannattajia haittaavan, koska he eivät tunnu haluavan puhua mahdollisen itsenäisyyden haittavaikutuksista.

Espanjan lakien mukaan kansanäänestyksille TÄYTYY saada keskushallinnon siunaus, jos halutaan, että Espanjan valtio tunnustaa sen tuloksen. Näin sanoo Espanjan perustuslain 92. pykälän toinen momentti:

"2. The referendum shall be called by the
King on the President of the Government’s
proposal after previous authorization by the
Congress."

Lähde: http://www.congreso.es/portal/page/portal/Congreso...

Puigdemont on typerys, kun hän ei piittaa voimassaolevista laeista valtion virkamiehenä. Sellainen toiminta voi vain johtaa vaikeuksiin ja se oli nähtävissä jo siinä vaiheessa, kun Puigdemont kumppaneineen halusi järjestää kansanäänestyksen.

Juha Hämäläinen

Katsos ei itsenäisyyshankkeiden lähtökohta ole muiden maiden tunnustukset vaan halu itsenäisyyteen. Tähän eivät lait liity mitenkään. Asia ei ole juristin koulutuksella hallittavissa. Onneksi.

Ne, jotka ryhtyvät itsenäisyyttä ajamaan eivät jätä asiaa sikseem lain tai muiden vaikeuksien takia. Niitä kohtaavat kaikki samaa yrittäneet.

Asenteesi Katalonian itsenäisyyteen ei ole erityisen merkittävä sen perustuessa lakipykäliin. On nähtävä asioita laajemmin. Katalaanit lopultakin päättävät mihin ryhtyvät ja minä ainakin kunnioitan heidän valintojaan niin kauan, kun niitä ei toteuteta väkivallalla.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #26

Jos jokin maa haluaa itsenäistyä, niin se varmasti haluaa itsenäisyydelleen muiden maiden tunnustuksen. Katalonian "itsenäisyyshankkeen" heikkoudesta kertoo se, että yksikään itsenäinen valtio ei ole tunnustanut sitä. Se tarkoittaa, että ne maat eivät pidä Kataloniaa itsenäisenä, vaan Espanjan niskuroivana osana.

Jos vielä palataan Puigdemontiin, joka ajoi Katalonian itsenäisyyttä, niin virassaan hänen olisi pitänyt kunnioittaa Espanjan lakeja. Hän ei sitä tehnyt, vaan rikkoi niitä vastaan järjestäessään laittoman "kansanäänestyksen", jonka kustannukset Katalonian paikallishallinnolle olivat todennäköisesti suoraan pari miljoonaa euroa. Sitä kutsutaan kavallukseksi ja virka-aseman väärinkäyttämiseksi. Omilla periaatteillasi ilmeisestikin hyväksyisit sen, että joku suomalainen virkamies kohtelisi sinua lainvastaisesti ja toimillaan aiheuttaisi sinulle tuntuvia taloudellsia tappioita.

"Asenteesi Katalonian itsenäisyyteen ei ole erityisen merkittävä sen perustuessa lakipykäliin. On nähtävä asioita laajemmin. Katalaanit lopultakin päättävät mihin ryhtyvät ja minä ainakin kunnioitan heidän valintojaan niin kauan, kun niitä ei toteuteta väkivallalla."

Sinun ei kannattaisi puhua asioista, joista tosiasiassa et ymmärrä mitään. Olen lukenut jonkin verran kirjoituksiasi ja niissä kaikissa on samaa ylimielisyyttäsi, että mielestäsi olet aina oikeassa ja muut ovat väärässä, vaikka he todistavat faktoja.

Omat kirjoituksesi eivät ole mitään muuta kuin sinun mutuiluasi yleensä asioista, joista sinulla ei ole mitään tajua. Sinun vain täytyy päästä aukomaan päätäsi ja siten todistaa "pätevyytesi." Kun tätä keskustelua katsotaan, niin minä todistan omat pointtini tarkistettavien linkkien avulla viisi kertaa, kun taas sinä et todista mitään. Se todistaa, että tosiasiassa et välitä sivistyneestä keskustelusta, vaan olet täällä trollaamassa ja riitaa haastamassa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

On piristävää lukea suomalaisten sosialistien paatosta.
Suuressa ja mahtavassa euvostoliitossa ei kapinallisia säälitä mutta kuukauden päästä taas torilla raikaa:

"Me käymme taisteluun puolesta ihmisoikeuden ja kansan kärsineen me viemme onneen yhteiseen... eespäin eespäin"

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Nyt kysymys kuuluukin, että kannattiko kutsua mies Suomeen, kun siitä seurasi vain hänen pidätys paluumatkalla?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kieltämättä aiheellinen kysymys.
Toisaalta pidätetty hänet olisi Belgiassakin(?)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hyvä kysymys. Aikaisempi pidätysmääräyshän oli jo peruutettu. Kun mies ei odotellutkaan rauhassa Belgiassa, vaan lähti Suomeen, annettiin uusi määräys.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Uskon myös, että matka Suomeen oli syy antaa uusi pidätysmääräys. Sehän oli provokaatio, siihen että hän olisi pysynyt matalaa profiilia käyttäen Belgiassa.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä kirjoitus! Hyvä että kirjoitit!

Avasi itselleni uudenlaisia näkökulmia ns. alueiden Eurooppaan.

Harmi, että vierailun seurauksena Carles pidätettiin.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Hyvä että joku puhuu asioista niiden oikeilla nimillä. EU vaikenee, koska se ei halua suututtaa kansalaisiaan, sillä yleinen mielipide on katalaanien puolella , mutta EU taaseen ei halua, että EUsta eroaa enää mikään alue. EUlle itsenäisyys on kirous ja EU diktatuuritroikka ei pääse toteuttamaan kaikkea haluamaansa. EUhan olisi muuten jo kuin Kiina.
Olen jo kauan sanonut, että eduskunta pitää siirtää Forssaan ja suorittaa kansanäänestys, jossa Helsinki on Suomi, kun muu maanosa vaihtaa nimensä Forssaksi ja itsenäistyy. Helsinki eli Suomi jää EUhun sitoumuksineen ja Forssa jatkaaa itsenäisenä valtiona. Eun kannattajat saavat muuttaa pääkaupunkiseudulle ja muut pois sieltä.
No älä lue ihan otsa kurtussa :-D Mutta pointti tuli selväksi.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Tämä vierailu edisti sitä, että täällä Espanjassa asuvien ei kannata sanoa olevansa Suomesta, elleivät asu katalaanialueella. Nykyisin olemmekin ruotsalaisia, kiitos Kärnän.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kansainvälinen lehdistö katsoo, että matka Suomeen aiheutti pidätysmääräyksen. Sitä vierailu edisti. Kärnän nimen ä-kirjaimetko kuitenkin aiheuttavat sen, ettei The Timesissakaan mainita häntä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Näin hoidettiin asioita v. 1968, kun jokin kansa/maa halusi valita itselleen ihmiskasvoisen tien. Saapi nähdä, miten pitkälle "länsimaisten arvojen unioni" on valmis menemään, ennen kuin se tajuaa hajottavansa itsensä?

https://scontent.fhel1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muistaakseni Alexander Dubcekilla ei ollut suunnitelmaa Slovakian itsenäistymisestä. Onko joku miehittämässä Madridin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset