mikkokarna Lapin puolustaja

Vapaavuoren Janne, Helsinki ja oma napa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren toimet käyvät päivä päivältä röyhkeämmiksi. Tänään paljastui, että Vapaavuori on tehnyt maan hallitukselle salaisen ehdotuksen Helsingin omasta maakunnasta keskustelematta asiasta millään tasolla naapurikuntien kanssa. Ei olekaan ihme, että esimerkiksi Espoossa ollaan tällä hetkellä varsin närkästyneitä.

Vapaavuori on omassa politiikassaan unohtanut täydellisesti kansakunnan yhteisen edun. Vapaavuoren ja Helsingin päättäjien katse on nyt niin syvällä omassa navassa, että sieltä taitavat jo sisäelimetkin näkyä. Vapaavuori käyttää politiikassaan myös häikäilemättä hyväkseen omaa asemaansa C21 -kapinaverkoston koollekutsujana ja hän käyttäytyy, kuin puhuisi kaikkien Suomen suurimpien kaupunkien äänellä. Sitä Vapaavuori ei kuitenkaan tee.

Itse toivon, että kaupungit irrottautuisivat viimeistään nyt joukolla Vapaavuoren C21 -verkostosta. Verkoston ainoa tarkoitus on pönkittää Vapaavuoren röyhkeitä ja itsekkäitä vaatimuksia. Näin entisen kunnanjohtajankin näklkulmasta luulisin, että jokainen itseään kunnioittava kaupunki pyrkisi irti tällaisesta verkostosta ja muodostaisi itsenäisesti omat kantansa sote- ja maakuntauudistukseen. Miksi ihmeessä kukaan haluaa vapaaehtoisesti Vapaavuorta läähättämään niskaansa omine asioineen?

Hirveintä tässä kaikessa on, että Vapaavuorella ei kertakaikkiaan ole esittää toimivaa ja perustuslaillista vaihtoehtoa hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle. Siltikin hän pyrkii kaikin keinoin kaatamaan hallituksen esityksen. Jos Vapaavuori onnistuisi hankkeessaan, jäisi hän ikuisesti historiaan miehenä, joka romutti kansalaisten sote-palvelut ja aiheutti kuntasektorille kiinnikuromattoman kestävyysvajeen. Tätäkö Vapaavuori todella haluaa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Pitäisikös Jan ajaa nyt maanpakoon?

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Sote ei ole mitään siihen verrattuna kun Pekkarinen leipoi nyt uutisissa olevassa yritystuki työryhmässä säästöt käytännössä nollaan. Jos yritystuet olisi karsittu ja keskustan ajama maakuntahallinto voitaisiin kuopata kokonaan, valtion budjetttikin kääntyisi ylijäämäiseksi. Nyt kuitenkin keskustan ansiosta alijäämä kasvanee parilla miljardilla vuosittain.

Vaikka Vapaavuori olisi kuinka väärässä, toivon että hän saa soten kaadettua ja myös maakuntahallinnon. Ne ovat Suomen kansan etuja, muut ovat lobbateireiden ja erilaistenn etujärjestöjen etuja sekä maakuntahallinto takaa poliitikoille suojatyöpaikan jos ei satu eduskuntaan tai kunnan politiikkaan pääsemään vaaleissa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Maakuntahallinto on vähän vaikea kaataa, kun sitä kannattavat käytännössä kaikki, vain lukumäärä aiheuttaa närää. Joillekin riittäisi viisi, toiset haluaisivat 9-12, 15 olisi myös mahdollinen. Vapaavuorelle kelpaa maakuntamalli, kunhan pääkaupunkiseutu vain saa ikiomansa (Jan tosin unohti kysyä mielipidettä Espoon ja Vantaan kaupungeilta). Ja sitten on vielä SDP, jolle maakuntamalli kyllä kelpaa, kunhan vain maakuntia kutsutaan aluekunniksi.

Joten tämä sinun maakuntakritiikkisi on vähän jälkijättöistä. Viisaammille on jo selvinnyt, että soten toteuttamiseksi jonkinlainen väliporras on pakko luoda. Perustuslaki vaatii!

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Perustuslakiakin voi muuttaa.

Lisäksi sote uudistus on vähän mielenkiintoinen monissa perusteluissa kun siinä vedotaan yritysten mahdollisuuksiin. Milloin isojen ja milloin pienien. Sotehan on kansalaisia eli ihmisiä varten.

Kovin moni ei liene edes tutustunut Saksan malliin jossa julkinen hoitaa noin kolmasosan, yksityiset toisen kolmasosan ja sitten muut loput. Hyvin toimi ja kustannukset hoidella sairaskassan kautta. Ei mitään himmeleitä kuten Suomeen halutaan vaan kyseessä on liittovaltion, osavaltion ja yksityisten kimppa.

Suomessa potilaat on sivuseikka kunhan politiikot saavat oman hillotolppansa ja yritykset uuden pysyvän kassavirran. Valtio ja maakunta pesevät todellisuudeasa kätensä.muun muassa potilaan oikeuksien valvonnan osalta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #7

Areenalla on ollut käynnissä Charite niminen sarja,mikä kertoo Saksan terveydenhuollosta Bismarckin ajalta.Jo silloin oli käytössä sairaskassat,joiden kautta sairaalat saivat rahansa.Rakenne on edelleen sama,vain rahoituksen lähde on eri.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tämähän on hauskaa! Lapin puolustaja ei tykkää Pääkaupunkiseudun puolustajasta! Ehdottaisin edustaja Kärnälle siirtymistä Espanjaan oikeudenkäyntitarkkailijaksi!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä se tarkkailu täällä Suomessakin on ihan kiinnostavaa. Hannes Manninen pari päivää sitten:
"Helsingin kaupunginvaltuuston 4.4.2018 kokouksen esityslistalle kirjattuun lausuntoehdotukseen lienee koottu pääosa perusteluista. On paikallaan kommentoida osaa niistä.

Lausunnon lähtökohta on, että uudistus ei huomioi Helsingin erityistä asemaa maan pääkaupunkina ja metropolialueen keskuksena. Tietojeni mukaan hallitus antoi pääkaupunkiseudun kunnille mahdollisuuden esittää yksimielisen, oman toteuttamiskelpoisen uudistusehdotuksensa.

Toivottua uudistusesitystä ei syntynyt. Pääkaupunkiseudun vapaaehtoisen yhteistyön virus, epäonni iski jälleen. Erikoista on myös maininta, että Helsinki on jo niin suuri, että kuuluminen Uudenmaan maakuntaan ei tuo lisäarvoa. Helsinki on kuitenkin johdonmukaisesti ajanut Espoon ja Vantaan liittämistä Helsinkiin ja katsonut sen tuovan etua. Pitäisiköhän ajatella niin päin, että jos Uudellemaalle olisi lisäarvoa siitä, että Helsinki on mukana."
http://hannesmanninen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253...

Verkkouutiset tänään:
"Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) sanoo olevansa yllättynyt Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) toimista. Vapaavuori kertoi eilen Helsingin tehneen konkreettisen ehdotuksen maan hallitukselle pääkaupunkiseudun maakunnan perustamiseksi osana sote- ja maakuntauudistusta.

– Se, että hän on tätä todella vakavasti vienyt eteenpäin maan hallitukselle, oli meille uusi asia, Markkula kommentoi asiaa Verkkouutisille.

– Emme ole Vapaavuoren linjoilla tässä ja ennen kaikkea olemme hyvin tyrmistyneitä, että hän on esittänyt tällaista maan hallitukselle ilman, että asiasta olisi keskusteltu ja käyty sitä ensin yhdessä läpi.

Markkula korostaa, että pääkaupunkiseudun maakunnan perustaminen ei ole vain Helsingin asia. Pääkaupunkiseudun kunnilla on yhteistyöelimet, joissa asiaa olisi voitu ratkoa.

– Tästä saattoi saada kuvan, että hän on puhunut myös Espoon äänellä, mikä ei pidä paikkansa."
https://www.verkkouutiset.fi/espoon-kaupunginhalli...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tämän ("Suur-Helsingin") perusteet ovat vanhat ja vastustus aina ollut kovaa. Espoo ja Vantaa ovat profiloituneet aivan eri lailla verrattuna Helsinkiin. Itse asiassa Espoo ja Vantaa eivät ole kaupunkeja määritteen mukaisessa merkityksessä.

Ongelmat eivät pääkaupunkiseudulla katso kuntarajoja. Jos nöyrrytään kepun stalinistiseen tahtoon, pääkaupunkiseutu ja Suomi kärsivät. Sitäkö tahdotaan?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #9

Jos Espoo ja Vantaa ovat profiloituneet eri lailla kuin Helsinki, milläs oikeudella Helsinki esiintyy niiden puolesta? Yhtä lailla voidaan sitten puhua Helsingin stalinistisesta tahdosta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #11

Pian nähdään, yhdistääkö pääkaupunkiseutua enemmän niiden eriävät profiilit, vai kepun onnistunut kuppaus maaseudulle ja kokoomuksen hillitön halu siirtää veronmaksajien rahoja veroparatiisiyhtiöille?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Mikko Kärnällä on hyvin hyvä ja oikea erityisesti maaseseudun näkemys elävästä elämästä maaseudulla. Suomen valtion rajoja valvoessaan näkee ja tulee erilaisen elämän kirjo lähelle sydäntä.

Inhimillinen puoli tuli esiin hänen otettua kantaa Espanian maakunnan Katalonian itsenäisyys pyrkimksessä.

Helsingin Pormestarin yltiöpäinen ja kylmä vallan himo ehdotella omaa maakuntaa Espoo ja Vantaa sekä Helsinki sai Espoo kaupungin hallituksen puheenjohtaja jonka Kokoomuksen Markku Markkula tyrmää. Tänään myös Petteri Orpo sanoi että Helsingin valtuustolla on väärä näkökulma uuteen sote ja maakuntamalliin elikä malli on tarkoitettu koko Suomelle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Oma napa" Kuules kärnä, mikään muu puolue ei Suomen historiassa ole "kähminnyt" yhteisiä verorahja omille tukijoukoille kuin keskusta ja tätä samaa jatkuu nykyhallituksessa ja sillä on peitenimi ja se on "maakuntauudistus"

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Siinäpä tuli koko Sosialidemokraattisen ajatuksen tonava. Muistan vuoden 1966 vuodesta sen erikoisuuden että oli vaalivuosi ja odotettiin taasen maalaisliiton voittavan vaalit mutta Sosialidemokraatit 8 kohdan ohjelmalla veti pitemmän korren ja siitä lähtien on SDP aina pärjännyt vaaleissa kohtuullisen hyvin.

Jos haluat jotenkin verrata maaseudun kurjuutta ainakin itärajan kunnissa työttömyys hipoo 20 % tiestö rappeutuu, uudisrakentaminen on tiukkaan säädeltyä ja luvat byrokratian tiukassa valvonnassa, Sudet pyörii nurkissa, tv tulee vain 5 kanavaa ja väestö eläköityy.

Tännekkö on muka kähmitty Suomen historiassa suuret määrät tukia, olisi kyllä mietinnän paikka monelle.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä sitä osataan Helsingissäkin kähmiä, joten ei siellä sen parempia tai huonompia olla.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Niin onhan se ikävä että soteen ja koulutukseen tulee valtion rahaa maakuntiin, paljonko sitä mielestäsi tullut liika kepulaisille paikkakunnille?
Tietkin ovat varmaan liikaa, siltoja unohtamatta.

Muuten onko sinulla heittää jotain faktaa väittämällesi? Tuskinpa vain.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Helsingin pormestarin nimi on Jan Vapaavuori eikä Vapaavuoren Janne.

Vähättely oirehtii heikosta itsetunnosta kumpuavasta ylikompensoinnista ja siitä, ettet edes itse usko omaan asiaasi.

Eikä keskustapuolueen etu ole mikään suomalaisten yhteinen etu.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Eikä Vapaavuoren etu ole Suomen etu:
"3. VALTATAISTELU. Rahan lisäksi taistellaan poliittisesta vallasta ikiaikaisessa pääkaupunki-maakuntasuomi asetelmassa johon kuuluu presidenttipeli.
Jan Vapaavuori valittiin poliittisen mandaatin turvin kansansuosiolla poliittiseksi johtomieheksi suurelle Helsingille. Vapaavuori huomasi kaupunkinsa ja itsensä menettävän yli puolet budjettivallastaan soten myötä ja nipun avaintehtäviä maakunnille.
Hänestä tulisikin suuren kaupungin pienen vallan pormestari.
Siitä seuraisi Sauli Niinistön pitkästyttävän Via Dolorosan 2003-2011 kaltainen tie ennen unelman täyttymystä 2024 presidentinvaaleissa."
http://oma.telemail.fi/veliantti/index.php

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Helsinki on Vapaavuoren ja Sinnemäen oma hillotolppa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Yhä enemmänhän asia alkaa näyttää juuri siltä:
"Helsingin ja metropolialueen erityislaatuisuuden tunnistaminen on onnistumisen edellytys. Uudistus siirtää vastuun sote-palvelujen järjestämisessä pois kunnilta leveämmille harteille. Samoin on tehty Ruotsissa ja Tanskassa, joissa kaupungit eivät enää järjestä sote-palveluja. Tässä huolimatta Tukholma ja Kööpenhamina ovat onnistuneet modernissa kaupunkipolitiikassa ja ovat kilpailukykyisiä ja hyvinvoivia kaupunkeja. On turhaa pelottelua väittää, etteikö Suomessa ja Helsingissä tässä onnistuttaisi."
http://sarisarkomaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25341...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JanneVetelinen kuva
Janne Veteläinen

Mikko Kärnä Lapin puolustaja. Kansalaisaloitteen nimien keräys käynnissä. Käy antamassa tukesi tärkeälle asialle ja tee siten itsestäsi koko Suomen puolustaja.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2702

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset