mikkokarna Lapin puolustaja

Vielä Herra Heinämäestä, saamelaisista ja kulttuurisesta omimisesta

  • Jan-Eerik Paadar kirjoitteli aiheeseen liittyen hienosti.
    Jan-Eerik Paadar kirjoitteli aiheeseen liittyen hienosti.
  • Inka Kangasniemi saa osakseen vihapuhetta, koska ei ole samaa mieltä kuin Petra Laiti.
    Inka Kangasniemi saa osakseen vihapuhetta, koska ei ole samaa mieltä kuin Petra Laiti.

Suomi on nyt muutaman päivän kohissut YLE:n päätöksestä hyllyttää Pikku Kakkosesta tunnetuksi tullut Herra Heinämäki sarjassa esiintyvän intiaanihahmon takia. Hyllytyksen laittoi alulle Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, jonka mielestä Herra Heinämäessä esiintyvä intiaanihahmo edusti ns. kulttuurista omimista parhaimmillaan.

Myönnetään. Herra Heinämäen Lato-orkesterissa esiintyvä intiaani sulkapäähineineen on stereotypia, joka on aikansa luomus. Samalla on hyvä pohtia, kuinka todellinen tämä hahmo on, vai onko sen tarkoitus toimia satuhahmona? Onkin hämmentävää, että YLE päätti lähteä tällaiseen hyllyttämiseen. Kaikista hämmentävintä on kuitenkin se, että se tekee sen toista alkuperäiskansaa edustavan henkilön vaatimuksesta. Jos nimittäin kulttuurisesta omimisesta puhutaan, niin pahinta laatua olevaa omimista on loukkaantua kokonaan toisen kansan puolesta. Tai puhua omalla suulla koko kansan puolesta.

Netissä mellastavat saamelaisaktivistit ovat onnistuneet tavoitteessaan varsin mainiosti. Petra Laiti esitetään yleisesti ”päivystävänä saamelaisena”, jonka kautta voidaan hankkia ”saamelaisten näkemys” asiaan kuin asiaan. Näinhän asia ei ole. Kun allekirjoittanut nosti tämän faktan esille tapahtui välitön vastahyökkäys, jossa minua syytettiin mielipiteiden tukahduttamisesta, vaikka tosiasiassa ainoa joka erilaisia mielipiteitä tukahduttaa, ovat Laitin kaltaiset henkilöt itse.

Mikä tahansa kulttuuri, saamelaisuus mukaanluettuna, on moninaista. Sen sisällä vaikuttavat monet erilaiset äänet. Jostain syystä tämä halutaan saamelaiskeskustelussa unohtaa. Ne toimittajat jotka tähän lankaan menevät, syyllistyvät itsekin kulttuuriseen omimiseen ja tukahduttamiseen. Antakaa saamelaisuudelle mieluummin ne kaikki monet äänet, jotka se ansaitsee!

Herra Heinämäen intiaanihahmosta käytävä keskustelu on ollut erityisen aktiivista saamelaisalueella. Ne saamelaiset, jotka ovat kyseenalaistaneet Laitin toiminnan, ovat saaneet osakseen valtavasti negatiivista palautetta; jopa vihapostia. Asian hahmottamiseksi kannattaa seurata sosiaalisessa mediassa, Laitin lisäksi, vaikkapa sellaisia henkilöitä kuin Inka Kangasniemi ja Jan-Eerik Paadar. Sieltä se totuus ja objektiivisuus jostain välistä nimittäin löytyy. Mustavalkoista tämä kun ei ole, vaikka monet yrittävät muuta väittää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Yle löysi Oulussa asuva Mohawk-kansan edustaja (edustaako?) joka ei katso televisio?
En koe, että olisin Kotkassa asuva Belgian tai flaamien edustaja, minulla ei ole mandaatti, joten edustan ainoastaan itseäni.

Tämä on tietysti suomessa yleistämisen tapa, etsitään joku, intiaani, muslimi, musta, homo, saamelainen tai mikä tahansa kontekstiin sopiva tyyppi.

Otetaan lausunta yhdeltä sopivalta oma agenda tukevalta tyypiltä ja saadaan asiantuntijalausunto ja johtopäätös. Tuohon viiteryhmään karsinoidut tyypit ovat kaikki sitä tai tätä mieltä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Norjassa vastaava ei olisi päässyt edes ohjelmistoon.Kukaan ei tosin olisi edes tarjonnut.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vituttaako kun tulee lähtö eduskunnasta (palkankorotuskin vielä sivusuun)?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Ei. Niin on hyvä kuin käy ja tässähän on vielä iso JOS, että tuleeko.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärnä, sinun on syytä tutustua Veli-Pekka Lehtolan kijaan NILLUL rauhan mies rauhan kansa.

Käyttäjän EsaVyrynen kuva
Esa Väyrynen

Onko kepulaisilla jo löysät housuissa ja kaikki keinot pitää käyttää, ettei Paavo tule takaisin eduskuntaan. Pateettista *askaa.
Iso JOS? Älkää viittikö.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Naurattaa nuo vihervasemmistolaisten US-päivystäjien kommentit. Aina sama kaava. Jos et puolusta pinnallisella tunteella vähemmistöä, vaan tuot maltillisempia ja monipuolisempia näkemyksiä esiin, niin mikä on vastaus?

"Vituttaako kun tulee lähtö?"

:D

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kaikista hämmentävintä on kuitenkin se, että se tekee sen toista alkuperäiskansaa edustavan henkilön vaatimuksesta."

Vähän kuin joku lappilainen varakansanedustaja ryhtyisi Katalonian itsenäisyyssoturiksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Vähän kuin joku lappilainen varakansanedustaja ryhtyisi Katalonian itsenäisyyssoturiksi."

:) Ei hassummin piruiltu. En jaksa vastustaa mm. intiaanipäällikön asustetta, koska en näe mitään tarpeeksi järkevää perustelua sille. Mutta silti,... suhteellisen hauska paukku Kärnän suuntaan, mistä onnitteluni. Valitettavasti moisella poliittisella yrittelijäisyydellä mitä hän harrastaa luulisi silti olevan tulevaisuutta etenkin jos ei vähistä hätkähdä. Huonolla/Hyvällä tuurilla perii Väyrysen sinnikkyyden ja olemme kaikki kusessa Kärnän "pelastaessa" kepulaisuuden.
Ei ihan ykkösvaihtoehtoja tulevaisuudelle, ja todellakin toivon että mahdollisuudet ovat moiselle vielä huonommat kuin arvioin ;)

Tällä kertaa Kärnällä kyllä oli aavistuksen pointtiakin. Puolestaloukkaantujien lukumäärä somessa on noussut viime vuosina huomattavan korkealle - eikä se välttämättä ole hyvä asia typeryyteen asti noustessaan.

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Äärimmäisen erikoinen kommentti. Olen useaan otteeseen selittänyt, että 1) Katalonia on koko EU:n asia ja 2) Kansanedustajana minulla on paitsi oikeus, myös velvollisuus, ottaa kantaa EU:n sisäisiin kysymyksiin. En ole missään vaiheessa myöskään väittänyt että 1) Edustaisin kaikkia suomalaisia mielipiteineni tai 2) Että puhuisin kaikkien katalaanien tai Kataloniassa asuvien puolesta. Teit siis nyt huonon ulkiukon tällä kommentillasi, mikä taisi olla tarkoituskin kun ei itse tähän asiaan ole mitään sanomista.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Olikos Laiti sitten väittänyt edustavansa kaikkia saamelaisia tai puhuvansa kaikkien Amerikan alkuperäiskansojen puolesta?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Ainakin yksi Espoossa syntynyt kantasuomalainen pyrkii puhumaan kaikkien saamelaisten puolesta:

"Antakaa saamelaisuudelle mieluummin ne kaikki monet äänet, jotka se ansaitsee!"

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Itse teit olkiukon. En minä ole koskaan väittänyt että puhuisit kaikkien suomalaisten puolesta. Tosin taisit itse unohtaa sen kertoa espanjalaisille, mukaanlukien niin katalaanit kuin se espanjalainen joka kehotti Suoea soittamaan Kataloniaan jos joskus tarvitsemme tukea Venäjän kanssa.

En myöskään ole väittänyt että puhuisit kaikkien Kataloniassa asuvien puolesta. Eiköhän kaikille ole selvää, että noin puolet on itsenäistymistä vastaan.

Sinä olet esiintynyt Lapin puolustajana ja patsastellut siinä roolissa myös muiden vähemmistöjen edustajana. Tai ainakin niin asia on esitetty.

Mutta menee ohi aiheen. Sinun väitteesi mukaan yhden vähemmistön edustaja ei saisi puhua toisen vähemmistön puolesta. Ymmärrän että haluat johdattaa keskustelua ohi tämän aivopierun.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #10

Näin vasenkätisten (meitä on 10-15% väestöstä) vähemmistöön kuuluvana loukkaannuin juuri afrikkalais-amerikkalaisten puolesta kuultuani Keekin räppäävän telkkarissa. Nyt jumaliste Paleface pois eetteristä omimasta vähemmistöjen kulttuuria.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #17

Mutta toisaalta, onko valkoinen räppäri kulttuurinen omija vai vähemmistö vähemmistön sisällä? Entä jos valkoinen räppäri onkin vielä suojellumpi kuin afrikkalais-amerikkalainen?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #10

" Sinun väitteesi mukaan yhden vähemmistön edustaja ei saisi puhua toisen vähemmistön puolesta. "

Petra Laitin tv-ohjelmassa nähneenäni jäi minulle katsojana aivan kirkkaasti kuva, että tämä puhuu kaikkien saamelaisten puolesta. Näin varmasti monien mielestä. Samassa ohjelmassa hän myös puhui intiaanien suulla ja perusteli voivansa tehdä sen, koska hän vähemmistön edustajana ymmärtää muita vähemmistöjä. Missään hän ei kertonut, että saamelaisilla on muitakin mielipiteitä omimisesta. Kun katsojilla ei ole muita saamelaisten mielipiteitä tiedossaan, jää katsojille vain yksi mielipide kummittelemaan.

Allekirjoittaneelle Laitin eräät lausunnot särähtivät korvaan liioitelluina ja vääristellyinä, mikä ajoi tutustumaan aiheeseen. Suomalaiseen historian ja maantiedon yleissivistävään opetukseen ja omaan kiinnostukseen pohjautuva tietoämys sai aavistelemaan, ettei kaikki ole kuten väitetään. Aavistus oli oikea.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Muistakaamme nyt vielä, että ns. hyllytys merkitsee siis sitä, että

1) tästä sarjasta, jonka uusimmat jaksot on vuodelta 2014, ei enää esitetä uusintoja telkussa, vaan
2) kaikki jaksot löytyvät Ylen sivuilta, josta kaikki uudet ja vanhat Punanata-hahmon fanit kaikkialla maailmassa voivat katsoa niitä vaikka 24/7.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

John Stuart Milliä mukaillen, ihmisen vapaus on sillä tavoin rajoitettu, että citysaamelaisen vapauteen ei kuuluu olla kiusankappale muille ihmisille, erityisesti lapsille.

Nykyisessä uhrirankingissa saamelaiset ovat nousseet arvoon arvaamattomaan. Tässä ei ole kysymys jostain Punanatasta, mutta sitä ei tahdota myöntää oman agendan vuoksi.

Tommi Mäkinen

Sting on kuulema saanut paljon kritiikkiä kun on reggae-levyn vaikkei ole Jamaicalta kotoisin :/ https://yle.fi/uutiset/3-10184919?utm_campaign=yle...

Minäkin hullu soitin nuorempana bluesia varmaan 20 vuotta vaikken ole afroamerikkalainen.

Tommi Mäkinen

Pitäisköhän ihan varmuuden vuoksi pyytää Petra Laitilta anteeksi?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Aika törkeätä, että vasemmistolaisilla on arafathuiveja...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, ja edustaja Sarkkisella rastat. Ja kun vauhtiin päästään, niin millä oikeudella suomalaiset kalpeanaamat esittävät rap-musiikkia, jota vaikka Li Anderson sitten fanittaa. Kovasti tuntuu tuo suhtautuminen kulttuuriseen omimiseen vaihtelevan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kaikki tämä on osa sitä pelleilyä, jota feminismi ja sen kanssa liittoutuneet, siis lähinnä vasemmisto ja kuohitut miehet, harrastavat pyrkiessään tukahduttamaan muitten mielipiteet. On luotu uhrikategorioita, ja niiden ulkopuolelle jääneet eivät voi olla muita kuin patriarkaattia edustavia sortajia.

Käyttäjän JuriLaurila kuva
Juri Laurila

Ei voi kuin hämmästellä sitä mielikuvituksellisuutta, miten varsinainen pointti sivuutetaan ja koko keskustelu ohjataan aivan asiaankuulumattomiin sfääreihin. Ihan pitää hattua nostaa moiselle luovuudelle. Mutta paikka vain on ihan väärä..

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Hienoa Kärnä. Joskus saa ihmetellä kannanottojasi, mutta nyt ollaan asian yhteydessä. Miten voi olla mahdollista, että pari helsinkiläis-saamelaista saa tällaisen kohun aikaan ja Yleisradion polvilleen?? Hirvittää ajatella mitä he keksivät seuraavaksi.

Jos mennään Petra Laitiin, saamelaisnuorten puheenjohtajaan, niin tajuaakohan hän mitä titteli meinaa?? Hän ei voi päästellä suustansa kaikenlaista aivopierun poikasta ja hänen pitää muistaa se, että jos hän ottaa näin vahvasti asioihin kantaa, niin hän leimaa koko saamelaisyhteisön. Jos hän ei olisi puheenjohtaja niin kohu olisi jäänyt syntymättä, tai ainakin pienemmissä määrin.

Tämä mitä tietyt saamelaisperheet harrastaa on täydellistä kiusaamista ja oman edun ajamista. Naurettavuutta tekee asialle se, että isoin keskusteluaihe tuntuu olevan, että kuka on saamelainen ja kuka ei. Huolestuttavaa. Tätä asiaa pitäisi pitää nyt pinnalla. Nyt tälle on tehtävä stoppi!

Ja Inka Kangasniemellä on oikeat asenteet. Hänetki halutaan siksi vaientaa.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

http://pekkahetta1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254583...

Aion olla myös itse tässä keskustelussa vahvasti esillä. Hienoa, että tämä saa nyt paljon julkisuutta. Oliko se sitten Heinämäen kohtalona joutua sijais kärsijäksi, että nämä saamelaisasiat saadaan esille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

” Hienoa, että tämä saa nyt paljon julkisuutta.”

Kaikki julkisuus ei ole positiivista.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

"Kaikki julkisuus ei ole positiivista."

Vaihtoehtoja on kaksi, joko negatiivinen julkisuus tai ei lainkaan julkisuuta.

Itse varsinainen asia, tällaisilla yleistyksillä saamelaiset, maahanmuuttajat, homot jne. ovat sitä tai tätä mieltä, saadaan ihan oikeasti kiihotettu porukka jonkun kansanryhmään vastaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tässä keskustelussa on unohdettu se tosiasia että alkuperäiskansat Amerikassa ovat itse olleet aktiivisia ja yrittäneet selttää mikä näiden sulkien ja päähineiden merkitys on heille. Ne ovat kunniamerkkejä:

https://www.warpaths2peacepipes.com/native-america... ja he kokevat että sellaiset henkilöt kuten vaikkapa nyt näyttelijät tai festariesiintyjät ja -yleisö loukkaavat heidän traditioita käyttämällä niitä ilman oikeutusta:
https://en.wikipedia.org/wiki/War_bonnet otsikko Cultural appropriation lopussa.

Uskoisin että Suomessakin löytyy aika paljon mielensäpahoittajia jos maailmalla leviää tapa valmistaa ja myydä Mannerheimristejä tai Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkkejä milloin missäkin ja kun jotakuta huvittaa ostaa ja käyttää niitä.
Suomen Valkoisen Ruusun ritarikuntaan kuuluu muuten sellaisia suuruuksia kuin Bashar al Assad, Nicolae Ceausescu, Mohammed Reza Pahlevi, Hermannn Göring ja Joachim von Ribbentrop.

Jarkko Mynttinen

Ylen hyllytyspäätöksen perustelut:
1. Osa katsojista koki alkuperäiskansan asuun puetun hahmon loukkaavaksi.
2. Pekka ja Pätkä neekereinä on loukkaavaa, kyse on samantyyppisestä asiasta
3. Ei ole tämän päivän arvojen mukaista.
4.Meidän pitäisi herätä Suomessa ajattelemaan tällaisia asioita kunnioittavimmin ja olla huomaavaisempia toisia kohtaan. Alkuperäiskansoille tärkeät symbolit ja niiden oikeat käyttötavat kuuluvat heille.

Kaikki Ylen antamat perustelut ovat yleisluontoisia, vahvasti arvolatautuneita ja ideologisia. Ideologisina ja yleisluontoisina , niillä voisi perustella minkä tahansa päätöksen. Perustelut edustavat enempi ylhäältä annettua normatiivista sääntelyn pyrkivää tyyppistä ideologiaa, jolla on tarkoitus vaikuttaa ihmisten ajatteluun, ja rajoittaa itsenäistä mielipiteenmuodostusta. Perustelut kaipaisivat pelkkää intiaanihahmoa jäljittelevää ja esittävää hahmoa konkreettisempaa näyttöä alkuperäiskansan kulttuurin loukkauksesta. Esitetyt perustelut ovat aivan liian abstrakteja ja asiayhteydestään hahmoon nähden liian irrallisia.

Pienen osan mielipide kuuluu ja vaikuttaa suhteettomasti Ylen päätöksenteossa. Miten näkemys, että hamo loukkaa alkuperäiskansaa voi edes saada niin suhteettoman huomion tai mistä tällaisia ajatuksia terve, ja terveen itsetunnon omaava ihminen voi ylipäätään saada päähänsä? Kyseessä on tarkoituksella luotu ongelma, jota ei oikeasti ole olemassa muualla kuin tietyn maailmankatsomuksen omaavien henkilöiden päässä.

Onko Pikku Kakkosen ydinkohderyhmä, eli lapset tulleet kuulluksi tai muuten otettu huomioon päätöksenteossa? Ainakin heitä on pyritty käyttämään hyväksi, jotta Ylen omalle ideologialle saataisiin lisää hyväksyttävyyttä.

Miten niiden katsojien mielipide, jotka eivät koe alkuperäiskansan asuun puettua hahmoa loukkaavaksi, näkyy Ylen päätöksenteossa? Heitä kuitenkin lienee selvä ylivoimainen enemmistö? Missä ylipäätään on se keskustelu asiasta, eihän Ylellä ole edes mitään omaa keskustelufoorumia, tai muutakaan sellaista, jossa avointa keskustelua mistään asioista voisi käydä. On vain vuorovaikutuspäällikkö, joka käy yksinään yksisuuntaista "keskustelua" katsojiin päin ja kertoo Ylen omaan uusmarxilaiseen ideologiaan perustuvan kannan asioihin, josta tulee siis sinun mielipiteesi, etkä missään nimessä saa arvostella heitä, missä lie ja näkyy se vuorovaikutus sitten?

Eihän tässä oikeasti ole kysymys mistään alkuperäiskansojen loukkaamisesta. Kyse on uusmarxilaisen voimien valtaaman Ylen yrityksestä hallita käytävää keskustelua, mistä saa puhua ja miten.

Tietyt asiat jäävät siten kokonaan keskustelun ulkopuolelle. Uusmarxilaiseen ideologiaan ei kuulu keskustelu. Unohdetaan yksilöt ja on vain ryhmän jäseniä, eli ryhmäytydään, jolloin tulee ryhmä vastaan ryhmä, ja estetään toisen ryhmän sananvapaus, ja siitä se homma lähtee. Suurin osa ihmisistä ei vain yksinkertaisesti ymmärrä miten kuinka hauras sananvapaus on, pidämme sitä itsestäänselvänä kunnes sitä ei enää olekaan.

Keskustelu, logiikka ja tieteet eivät kuulu uusmarxilaiseen ideologiaan.
Totalitarismille tyypillistä on mm. laajamittainen propaganda, päätökset tehdään pienissä piireissä ja valta keskittyy niihin. Yksilöllä ei ole oikeuksia, vaan jokaisen ihmisen tehtävä on palvella valtiota. Totalitarismissa ei ole mielipiteenvapautta eikä sananvapautta. Suurin osa tiedosta on ideologiasta lähtevää propagandaa. On vain kansalaisia, ryhmän jäseniä, ei yksilöitä. Olisi jo korkea aika saada Yle demokraattiseen valvontaan pois uusmarxilaisen vallan ikeestä.

Kohta on kesäkin ja pihamaalla kasvaa jälleen punanata heinää. Miten tuon ylimääräisen heinän voisi poistaa, ihan vaan viikatteella vaiko ruohonleikkurilla, tuottamatta kenellekään kulttuurimarxistille enempää mielipahaa ja tuskaa? Miten voi ihmismieli ollakin niin ahdas, ja sielu pikkuinen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös vegaanien puolesta loukkaantuminen kasvispihveistä ole vähän samanlaista nipotusta?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Onko se Suomi nyt kohissut? Minusta ei ole, ellei Suomi ole sama kuin Twitter.

Minusta ainut keskustelunaihe tässä on se, että pitäisikö sosiaalisen median kohuihin kiinnittää kenenkään mitään huomioita.

Jossain vaiheessa, olen ihan varma, että joku kohun aiheuttaja tajuaa kysyä:

"Mitä sitten?" tai jollain muulla tavalla kieltäytyy pelaamasta tuota peliä.

Ja koko häkkyrä kaatuu siihen. Klik. Sinne meni somekohu.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Minua saamekysymys kiinnostaa myönteisessä mielessä niin paljon että lähden tästä köröttelemääm Inariin, saamelaisen kulttuuriperinnön konferenssiin. Kulttuuriperinnön haasteista konferenssissa kertoo Petra Laiti.

Tässä konferenssin ohjelma muillekin iloksi:

https://www.samediggi.fi/saamelaisen-aineettoman-k...

Saamelaisten työntäminen reuna-alueille ja reunan yli rinnastuu maaseudun vähäosaisen väestön kohteluun, ylenkatseeseen ja syrjäyttämiseen. Putkinotko-asenne.

Käyttäjän Ari-PekkaLeppnen kuva
Ari-Pekka Leppänen

Seuraavan kerran kun saamelaisen näkee syövän rukiista tehtyä reikäleipää niin länsisuomalaisten tulee syvästi loukkaantua ja vaatia ruisleivän kieltämistä koko saamelaisalueella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Loukkaantuminen harmittomasta intiaanihahmosta edustaa melkoista typeryyttä ja suvaitsemattomuutta.

Petri Hämäläinen

Hei Mikko -

Ei kannata valehtelijoiden kanssa tapella totuuksilla.

Ei järjettömyyttä ja mielivaltaa vastaan kannata taistella järjellä ja mielekkyydellä.

Annetaan nykypäivän taistolaisten - feministien ja monikulttuuria palvovien suvaitsevaisten - käydä vapaasti sotaansa.

Annetaan heidän johtaa kansaa - valheilla ja muita vaientaen - suomalaisia ja suomalaista yhteiskuntaa vastaan.

Olkaamme täysin aseettomia kuin 70-luvun alussa heidän valheille ja mielivallalle.

#suomisaamenna

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Tulisiko meidän lopettaa myös alkuperäisten saamelaisten perinnekäsitöiden, esimerkiksi lapinpuukkojen, nahka- ja puutöiden ostaminen, joita saamelaiset niin mielellään myyvät matkamuistoiksi ja muistoesineiksi? Eli rajoittuuko kulttuurinen omiminen vain saamenpuvun käyttöön vai koskeeko se myös saamelaisia perinne-esineitä? Onko kysymys loppupeleissä vain rahasta?

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Siinä meni baskeri (baskit), kravatti (kroaatit)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset