Vielä Herra Heinämäestä, saamelaisista ja kulttuurisesta omimisesta

Suomi on nyt muutaman päivän kohissut YLE:n päätöksestä hyllyttää Pikku Kakkosesta tunnetuksi tullut Herra Heinämäki sarjassa esiintyvän intiaanihahmon takia. Hyllytyksen laittoi alulle Suomen saamelaisnuorten puheenjohtaja Petra Laiti, jonka mielestä Herra Heinämäessä esiintyvä intiaanihahmo edusti ns. kulttuurista omimista parhaimmillaan.

Myönnetään. Herra Heinämäen Lato-orkesterissa esiintyvä intiaani sulkapäähineineen on stereotypia, joka on aikansa luomus. Samalla on hyvä pohtia, kuinka todellinen tämä hahmo on, vai onko sen tarkoitus toimia satuhahmona? Onkin hämmentävää, että YLE päätti lähteä tällaiseen hyllyttämiseen. Kaikista hämmentävintä on kuitenkin se, että se tekee sen toista alkuperäiskansaa edustavan henkilön vaatimuksesta. Jos nimittäin kulttuurisesta omimisesta puhutaan, niin pahinta laatua olevaa omimista on loukkaantua kokonaan toisen kansan puolesta. Tai puhua omalla suulla koko kansan puolesta.

Netissä mellastavat saamelaisaktivistit ovat onnistuneet tavoitteessaan varsin mainiosti. Petra Laiti esitetään yleisesti ”päivystävänä saamelaisena”, jonka kautta voidaan hankkia ”saamelaisten näkemys” asiaan kuin asiaan. Näinhän asia ei ole. Kun allekirjoittanut nosti tämän faktan esille tapahtui välitön vastahyökkäys, jossa minua syytettiin mielipiteiden tukahduttamisesta, vaikka tosiasiassa ainoa joka erilaisia mielipiteitä tukahduttaa, ovat Laitin kaltaiset henkilöt itse.

Mikä tahansa kulttuuri, saamelaisuus mukaanluettuna, on moninaista. Sen sisällä vaikuttavat monet erilaiset äänet. Jostain syystä tämä halutaan saamelaiskeskustelussa unohtaa. Ne toimittajat jotka tähän lankaan menevät, syyllistyvät itsekin kulttuuriseen omimiseen ja tukahduttamiseen. Antakaa saamelaisuudelle mieluummin ne kaikki monet äänet, jotka se ansaitsee!

Herra Heinämäen intiaanihahmosta käytävä keskustelu on ollut erityisen aktiivista saamelaisalueella. Ne saamelaiset, jotka ovat kyseenalaistaneet Laitin toiminnan, ovat saaneet osakseen valtavasti negatiivista palautetta; jopa vihapostia. Asian hahmottamiseksi kannattaa seurata sosiaalisessa mediassa, Laitin lisäksi, vaikkapa sellaisia henkilöitä kuin Inka Kangasniemi ja Jan-Eerik Paadar. Sieltä se totuus ja objektiivisuus jostain välistä nimittäin löytyy. Mustavalkoista tämä kun ei ole, vaikka monet yrittävät muuta väittää.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu