mikkokarna Lapin puolustaja

Jäähyväiset kasvispihveille?

Jätin huhtikuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen eläinperäisten tuotteiden nimien käytön kieltämisestä kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa. Kysymyksessäni tiedustelin, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, että nimikkeiltään kuluttajia harhaanjohtavien tuotteiden myynti ja markkinointi kielletään Suomessa Ranskan esimerkin mukaisesti. Emmanuel Macronin hallitus kun teki Ranskassa viime kuussa päätöksen, jonka mukaisesti esimerkiksi kasvispihviä ei saa enää myydä ja markkinoida kasvispihvinä.

Olen erittäin tyytyväinen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä saamaani vastaukseen, jonka mukaan Suomi selvittää ja analysoi Ranskan elintarvikelainsäädännön muutosta kasviperäisten elintarvikkeiden nimien osalta ja arvioi säännösten soveltamisen mahdollisuuksia myös Suomessa.

Suomi on siis tarvittaessa valmis seuraamaan Ranskan esimerkkiä. Nyt markkinoilla myydään vapaasti esimerkiksi makaronilaatikkoa, pasta bolognesea, lasagnea, pepperoni pizzaa, chorizoa, bratwurstia, salamia ja vaikkapa hot dogeja, jotka ovat vegaanisia. Vegaanisten tuotteiden myyntiä tällaisilla nimikkeillä ei tulisi sallia, sillä tällaiset ruoat on perinteisesti valmistettu lihasta. Tähän saadaan toivon mukaan tulevaisuudessa muutos; kasvispihvien ja vegaanisen ”majoneesin” kiellon lisäksi. 

Olisi myös suotavaa, että Evira ryhtyisi nopeasti toimenpiteisiin väärillä nimikkeillä myytäviä vegaanisia tuotteita vastaan, sillä osa myytävistä tuotteista on nykylainsäädännönkin nojalla laittomia. Esimerkiksi vegaanisia fileesuikaleita kaupitellaan vapaasti, vaikka tällaisella nimikkeellä myytävä tuote on laiton. Viittaukset eläimeen tai ruhonosaan eivät ole sallittuja puhtaasti kasviperäisten tuotteiden nimissä. Kaikki tällainen tavara on saatava kauppojen hyllyiltä nopeasti pois. Myös ravintoloiden toimintaa on valvottava, sillä useat ravintolat tarjoavat asiakkailleen selkeästi kiellettyillä nimikkeillä markkinoituja vegaanisia tuotteita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikö ole parempaa tekemistä?

Tuo on sitä paitsi huono päätös, sillä joskus joutuu ostamaan kaupasta tiettyyn ateriaan liittyviä aineksia siten, että osa syöjistä on kasvissyöjiä ja osa lihansyöjiä, jolloin on tarpeellista tietää mitkä kasvistuotteet vastaavat kyseistä lihatuotetta. Jos vaikka valmistaa chorizoaterian, niin on hyvä tietää, että tietyt soijamakkarat vastaavat chorizo makkaroita j.n.e. Jos kyseinen uudistus tulee, niin joutuu tekemään salapoliisityötä asiassa. Sama koskee myös majoneesia y.m.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Makaronilaatikko:

1 paketti nyhtökauraa tai soijarouhetta
400 g makaronia
Kasvisöljyä
Soijamaitoa
sipulia
timjamia
mustapippuria
suolaa
Ripaus muskottipähkinää
kasvisliemikuutio

Miksi tämä ei ole makaronilaatikko?

Tai jos tälle tielle lähdetään, paistettua sian sisäfileestä leikattia tai sikanauta-jauhelihasta tehtyä pihviä ei pitäisi myydä pihvinä (beef).
Tee nyt Mikko jotain.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Jos valmistat pyöreässä vuoassa, se ei ole laatikko. :)

mm. kasvispihvi on jo niin vakiintunut sana, ettei mitään väärinymmärryksen vaaraa ole. Kasvis -etuliite riittää erottamaan (ja jättämään hyllyyn).

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kannattaisiko satsata johonkin järkevämpään toimintaan kuin ituhippien nimikkeiden kieltämiseen? Ituhipit voivat puolestani hyvin vapaasti purra omia pihvejään kunhan eivät tule kieltämään pihvien syömistä meiltä. Sekaannuksia tuskin tapahtuu koska vegeruoka maistuu lähinnä koiranpaskalta ja tilaajat kyllä osaavat sitä myös odottaa.

Jos Kärnä ei enää löydy parempia ideoita, ehdota vaikka ajankuluksesi puoluetuen lakkauttamista ja näin säästyneiden rahojen, vuositasolla 30 miljoonan euron, siirtämistä puolustusvoimille naisten kouluttamiseen. On järkevämpää satsata asepalveluksessa motivoituneisiin naisiin kuin kasvattaa valtion tuella poliittisia broilereita, joilla ei ole aivoja, saati kykyä tehdä päätöksiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Odotellaan sitä Väyrystä hänen tilalleen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh. Väyrynen on astetta vakavammin otettava: hän saattaa ehdottaa Suomen liittämistä Neuvostoliittoon ja Bresneviä kuninkaaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Joo, mutta niiden tavoitteiden toteutuminen ei ole yhtä matalan kynnyksen takana.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Siitä vaan Kärnä tilaamaan Italiassa Pizza Peperoni.Saatat yllättyä.

Käyttäjän Marja-TerttuPeltovuoma kuva
Marja-Terttu Peltovuoma

Se on Mikko vielä niin "vihreä" näissä politiikan kiemuroissa ettei vielä omaksu ettei kaikki tanssi yhden miehen tai puolueen pillin mukaan. Mutta mukaavaahan näitä on lukea , vähän huumoriakin kepun aivoituksista tulee eikä pelkkää "vanhaa heinälato tanssia " :D

Juhani Vehmaskangas

"Olisi myös suotavaa, että Evira ryhtyisi nopeasti toimenpiteisiin väärillä nimikkeillä myytäviä vegaanisia tuotteita vastaan, sillä osa myytävistä tuotteista on nykylainsäädännönkin nojalla laittomia."

OKEI, kerrotko vielä minkä lain ja pykälän perusteella.

Itselläni on muuten jääkaapissa "kasvisjauhista". Edesautan laittomuutta?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Taisit nyt ärsytää niin pihvinpurijoita kuin vegetaristejakin. Ei tuolla konstilla päästä takaisin Arkadianmäelle. Mutta hiukan laventaen, niin itseäni ärsyttää myös kasvisruokien tyrkyttäminen korvikkeena. Joku Tofunakki olisi hyvin voitu jättää kehittämättä. Joskus olen onnistunut syömään kelvollisesti valvistettua tofuruokaa, mutta jos sitä tarjotaan lihan korvikkeena, niin ei nappaa.

Mutta kyllä minusta makaroonilaatikon voi tehdä haluamistaan aineksista, kunhan ei unohda makarooneja tai uunivuokaa. Lihamakaroonilaatikosta sitten uskon löytäväni lihaakin.

Minulle kasvispihvi on hyvä nimi. Ymmärrän, että siinä on kasvipohjaisia aineita prässätty suunnilleen pyöreään ja litteään muotoon. Ymmärrän myös, että jauhelihapihvissä nuo kasvikset on korvattu jauhelihalla.

Ruoan raaka-aineiden monipuolistuessa niin kasvisten kuin hyönteisten vallatessa keittiöitä tulee epäilemättä markkinointiongelma. Miten saat pienellä budjetilla kerrottua kuluttajalle minkä tyyppisestä eineestä on kyse. Kaikilla vaan ei ole Valion tapaista Mifu-budjettia, jolla saat luotua mielikuvan ja lanseerattua samalla uudissanan.

Nyhtökaura saatiin tuotua markkinoille hurjan mediakiinnostuksen kautta, mutta erilaisilla härkäpaputuotteilla onkin ollut jo vaikeampaa.

Ruokia voi toki täsmentää erisnimillä. Janssonin kiusaus tai Lindströmin pihvi eivät sisällä Janssonia tai Lindströmiä. Mutta missä on Kärnän pihvi? Taisit haukata pastaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mikkohan on ilmoittanut että tappaa itse kaikki syömänsä eläimet ja tappaa vain eläimiä joita syö joten antaa Mikon grillata sutensa ja käärmeensä rauhassa.

Meidän muiden pitää vain niellä pettymyksemme jos myöhemmin käy ilmi että kasvispihvi on tehty kasviksista ja tofunakki tofusta. Koulussa ja armeijassa oli kumiperunoita, jos Kärnä olisi aikoinaan ollut opetus- tai puolustusministeri niin epäilemättä hän olisi huolehtinut että niihin oikeasti lisätään kumia.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Mä olen kyllä aina syönyt esim. sienipihvejä ja punajuuripihvejä. Kärnä olisi nyt kieltämässä ne...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Istutiin muuten toissaviikolla pari pihvitomaatintaimea. Haittaakse?
Onneksi en sentään härkäpapuja.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kuinka moni maanviljelijä onkaan mennyt lankaan ostaessaan härkäpavun siemeniä?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Voi pyhä äiti taas näitä juttuja.

Tosin tästä saa hauskan ajatusleikin, kun paatunut lihansyöjä ostaa hyvässä luulossa tuotteen nimeltä kasvispihvi tai vege-chorizo ja pöyristyy, kun ne eivät olleetkaan lihatuotteita. Sanat kasvis ja vege ovat kauhean vaikeita ymmärtää kuitenkin, koska, noh, ei ihmiset järin fiksuja ole.

Ruokakeskustelu on kuitenkin siitä aina mukavaa, että alunperin ajattelin illalla vääntää härkis-makaronilaatikon, mutta tätä asiaa lukiessa taivun menemään possukaupoille. Ehkä kyljykset uuniin juuresten kanssa muhisemaan ja muusia kylkeen.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Ellei tätä kirjallista kysymystä ole sitten jätetty huhtikuun ensimmäisenä päivänä, niin ei voi kun taas ihmetellä Kärnän ideoita.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Asiat on kiellettävä. Sillä eihän asia voi olla pihvi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Hampurilaisia ei kuulema tehdäkään Hampurissa asuvista ihmisistä. Mikko voisi panna muutkin pikaruokaketjut boikottiin eikä vain Mäkkäriä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eipä taita Hot dogissa olla koirakaan? Tässäpä Kärnälle eduskuntakyselyn paikka.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Amerikkalaiset ihmettelivät 70-luvulla siellä ollessani, että miksi tuotetta nimitetään Hamburgeriksi, vaikka "there is no ham in it".

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miten lihapullaa voidaan kutsua lihapullaksi, vaikka siinä ei ole pullaa ja tuskin lihaakaan, vaan erilaisia ruhon jämiä?

Juhani Vehmaskangas

Aivan. Olen joskus syönyt täyslihapihvin. Täyslihapulla - mikä sellainen on?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Voisarvet pitäisi tietenkin kieltää, koska ne ovat leivonnaisia, eivät sarvia, ja siten tuskin lisäävät potenssia paljoakaan.

Lehtipihvi! – Ehdottomasti kiellettävä, koska niissä ei yleensä ole lainkaan lehtiä! Yritetään ratsastaa vegaaniruoalla!

Pippuripihvi – eihän sitä pippureista ole tehty vaan koostuu pääosin lihasta.

Leipäjuusto – meijerituotetta yritetään markkinoida leipänä, vaikka siinä ei ole lainkaan viljaraaka-aineita.

Lauantaimakkara – onko se varmasti tehty lauantaina?

Rosvopaisti – onko se varmasti rosvojen tekemää?

Metsästäjänleike – sama juttu, onko varmasti metsästäjän tekemää?

Kultabroler (tuotemerkki) – sisältääkö se varmasti kultaa?

Härän-melkein-kaikki, kun on yleisesti tiedossa, että lehmä muuttuu häräksi ravintolan keittiössä.

Voitaisiinko sitten kieltää myös mummonlihapullat (sic)? Mummonlihapullia tai myöskään Mummon jauhelihapihvit tuskin on tehty mummosta, tai edes mummojen tekemänä. Vai voitaisiinko velvoittaa, että ilmoitettaisiin mummojen osuus tekijöistä?

Pitäisikö maitopurkeista kieltää piirroslehmät, koska maito on oikeista lehmistä, ei sarjakuvalehmistä. Lehmät vieläpä usein kuvataan laitumella laiduntavina, vaikka ei ole mitään takeita, että maito olisi tuotettu vapaista lehmistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Otetaan nyt kaiken tämän naljailun jälkeen vielä hiukan vakavampi linja.

Vapaassa markkinataloudessa tulee tuottajalla olla oikeus nimittää tuotettaan miksi haluaa, kunhan se ei loukkaa kenenkään toisen tavaramerkkiä ja jos tuoteselosteessa on vaadittavat tiedot tuotteesta.

Tällainen esitys sotii vapaata yritteliäisyyttä vastaan ja on luonteeltaan totalitaristinen ja sosialistinen. Eikös Sipilällä ollut ne norminpurkutalkoot eikä normien lisäämistalkoot?

Käyttäjän TeemuTaulavuori kuva
Teemu Taulavuori

Tässä ei nyt oteta huomioon sitä, että Ranskassa on kulinaarinen kulttuuri todella paljon vanhempaa ja myös monella tapaa tarkempaa kuin härmässä, jossa on vedetty kritisoin särvintä ja välillä käytetty mitä vain korvikkeita suoli sietää. Eli keskustelu nimikkeistä kuuluu Bordeauxin ja Champagnen maakuntiin, ei härmään.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

No ei ole ihme ettei eduskunta paljoa saa aikaan kun tälläistä tyhjänpäiväistä höpinää käydään siellä.

Ensin pitäisi käsitellä ja hoitaa tärkeitä asioita

Kyllä tulee väyrystä ikävä, onneksi se palaa

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllähän kasvispihvistä voi kysyä: Missä tässä on pihvi?
Mutta eikö toisaalta makkaratehtaat voisi pakottaa myymään makkaransa kasvismakkaroina, jos niissä lihapitoisuus on alle 20%?

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Voita ja kasvisöljyä ei saa markkinoida voimariinina. Taisi olla ihan eu lainsäädäntöä. Haetaanko tässä samaa "pihviä"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko myös "burger" vakiintuneena käsitteenä lihaan viittaava? Sitten pitää kieltää ehdottomasti myös fishburgerit ja kasvisburgerit. Myös "makkarapannu" on yösnagarien vakiintunut tuote. Tuo pannu siis viittaa voimakkaasti lihaan. Tuotetta nimeltään "kasvispannu" ei myöskään sitten pitäisi sallia. (Vrt. makaronilaatikko).

Käyttäjän MikaPuro kuva
Mika Puro

Tämän kaverin taustalla on lihanjalostusteollisuus joka maksaa nämä mielipiteet. Sen jäljeen kun Väyrynen (onneksi) näyttää Kärnälle eduskunnan ulko-ovea, niin Kärnälle on yks ja sama millä sitä lihatonta makaronilaatikkoa kutsutaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Majoneesi tehdään perinteisesti oliiviöljystä, mutta jostain kumman syystä meillä on hyväksyttävää myydä kotimaisesta rapsiöljystä tehtyä tököttiä majoneesina.

Itse asiassa meillä ei juuri muuta majoneesia myydäkään, ja jos olen oikein ymmärtänyt ja omista ajoistani puoluekirjan omistaneena muistan, Suomen Keskusta kannattaa kotimaista tuotantoa, joten väärennettyä rapsiöljystä tehtyä majoneesinkorviketta taatusti notkuu kauppojen hyllyllä jatkossakin.

Tätä ei kuitenkaan saisi kutsua majoneesiksi, koska majoneesin keskeinen osa on oliiviöljy. Kotimaista majoneesikorviketta pitäisi kutsua esimerkiksi rapsimunakastikkeeksi.

Lisäksi, eikö tämän hallituskauden listalla pitänyt olla jotkut normitalkoot?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö tuolle rapsimunakastikkeelle voi hakea jonkinlaista suojaa, ettei ulkomaalaiset ala valmistamaan sitä? Samaan tapaan kuin kreikkalaiset fetajuustolle. Vaarana on, että suuret hampurilaisketjut varastavat sen maailmanlaajuisesti?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset