Jäähyväiset kasvispihveille?

Jätin huhtikuussa hallitukselle kirjallisen kysymyksen eläinperäisten tuotteiden nimien käytön kieltämisestä kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa. Kysymyksessäni tiedustelin, aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, että nimikkeiltään kuluttajia harhaanjohtavien tuotteiden myynti ja markkinointi kielletään Suomessa Ranskan esimerkin mukaisesti. Emmanuel Macronin hallitus kun teki Ranskassa viime kuussa päätöksen, jonka mukaisesti esimerkiksi kasvispihviä ei saa enää myydä ja markkinoida kasvispihvinä.

Olen erittäin tyytyväinen maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä saamaani vastaukseen, jonka mukaan Suomi selvittää ja analysoi Ranskan elintarvikelainsäädännön muutosta kasviperäisten elintarvikkeiden nimien osalta ja arvioi säännösten soveltamisen mahdollisuuksia myös Suomessa.

Suomi on siis tarvittaessa valmis seuraamaan Ranskan esimerkkiä. Nyt markkinoilla myydään vapaasti esimerkiksi makaronilaatikkoa, pasta bolognesea, lasagnea, pepperoni pizzaa, chorizoa, bratwurstia, salamia ja vaikkapa hot dogeja, jotka ovat vegaanisia. Vegaanisten tuotteiden myyntiä tällaisilla nimikkeillä ei tulisi sallia, sillä tällaiset ruoat on perinteisesti valmistettu lihasta. Tähän saadaan toivon mukaan tulevaisuudessa muutos; kasvispihvien ja vegaanisen ”majoneesin” kiellon lisäksi. 

Olisi myös suotavaa, että Evira ryhtyisi nopeasti toimenpiteisiin väärillä nimikkeillä myytäviä vegaanisia tuotteita vastaan, sillä osa myytävistä tuotteista on nykylainsäädännönkin nojalla laittomia. Esimerkiksi vegaanisia fileesuikaleita kaupitellaan vapaasti, vaikka tällaisella nimikkeellä myytävä tuote on laiton. Viittaukset eläimeen tai ruhonosaan eivät ole sallittuja puhtaasti kasviperäisten tuotteiden nimissä. Kaikki tällainen tavara on saatava kauppojen hyllyiltä nopeasti pois. Myös ravintoloiden toimintaa on valvottava, sillä useat ravintolat tarjoavat asiakkailleen selkeästi kiellettyillä nimikkeillä markkinoituja vegaanisia tuotteita.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu