mikkokarna Lapin puolustaja

Maakunta- ja soteuudistuksen kaatuminen olisi katastrofi Suomelle

Soteuudistuksen tarkoituksena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja vahvistamalla julkisen sektorin sote-palveluja, luomalla saumattomia palveluketjuja sekä turvaamalla lääkäreiden, sairaanhoitajien ja muiden sote-ammattilaisten riittävyys. Julkisen talouden näkökulmasta tärkeintä on hillitä sote-kustannusten kasvua.

Ei olekaan ihme, että uudistuksen toteuttamistarpeesta vallitsee laaja yksimielisyys. Uudistusta nyt vastustavat ovat itsekin sitä mieltä, että nykypohjalla ei voida jatkaa. Vastustajat eivät ole onnistuneet esittämään yhtäkään uskottavaa, saati perustuslaillista, vaihtoehtoa nyt käsittelyssä olevalle mallille.

On hyvin hämmentävää, että uudistuksen vastavoimat kritisoivat tällä hetkellä erityisesti 18 maakuntaa ja väittävät, että kyseessä olisi ”keskustan vallan betonoiminen” ja ”hallintohimmelien luominen”. Kuinka tämä voi olla mahdollista, kun edellisellä vaalikaudella nykyinen oppositio yritti itse toteuttaa sote-uudistusta noin 70 kunnan pohjalta? Tai miten keskusta voi betonoida valtaansa, kun maakuntapäättäjät valitaan vapailla vaaleilla? Jos keskusta todella haluaisi varmistaa maksimaalisen valtansa, se pitäisi jääräpäisesti kiinni kuntapohjaisesta järjestelmästä. Me olemme kuitenkin valmiita uudistamaan kansakunnan parhaaksi.

Maakunnissa on samalla tavoin luja tahto uudistuksen toteuttamiselle ja yli 10 vuotta jatkuneen epätietoisuuden lopettamiselle. Jos kokoomus nyt päättää todella kaataa uudistuksen omilla valtapoliittisilla perusteillaan, koska valinnanvapautta on nyt todennäköisesti porrastettava, kantavat he siitä myös toivon mukaan raskaimman mahdollisen vastuun. Poliitikkojen tehtävä on päättää asioista ja uudistuksen kaataminen puolestaan tarkoittaa päättämättömyyttä. 

Mikäli soteuudistus nyt kaatuu, ovat suurin voittaja yksityiset terveysyritykset. Suurin häviäjä puolestaan on julkinen terveydenhuolto. Uudistuksen onnistumisen määrittää maakunnallinen toimeenpano, jolle tämä lainsäädäntö luo puitteet. On täysin selvää, että valmista ei tule kerralla, vaan kehittämistyötä on jatkettava tulevina vuosina ja tehtävä myös poliittisia linjauksia, joiden aika on tulevissa eduskuntavaaleissa.

Edellinen yhtä suuri uudistus kuin tämä oli muuten yhtenäisen peruskoulun perustaminen 70-luvulla. Tuolloin oikeistopuolueet vastustivat uudistusta ja ratkaisijaksi nousi lopulta keskusta. Jos ilmapiiri olisi ollut sama kuin nykyään on perusteltua kysyä, olisiko peruskoulua lopulta koskaan syntynyt? Ehkä ei. Pian nähdään kenen kantti lopulta kestää ja uskaltavatko puolueet sekä kansanedustajat asettaa kansakunnan parhaan poliittisen etunsa edelle. Samalla on hyvä muistutella, että hyvä demokraattinen päätös on sellainen, johon kaikki ovat mahdollisimman vähän tyytymättömiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko, valitettavasti alkaa tulla tästä sote- ja maakuntauudistuskriisistä mieleen jo sekin vaihtoehto, tulisiko perustuslakituomioistuin perustaa kiireellisenä selvittämään tämä syntynyt sote-maku -soppa "poikkeuksellisesti välttämättömän tarpeen" vuoksi eli maamme sisäisen yhteiskuntarauhan palauttamiseksi? Olisiko nyt välikysymyksen paikka tästä asiasta?

Ks. Jeremias Nurmelan pohdiskeleva US:n puheenvuoro tästä "kiireellisyydestä" lakien säätämiseksi alla:

"Perusoikeuksien rajoittamisesta kiireellisesti":

http://jeremiasnurmela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

---

Katso myös:

23 § (4.11.2011/1112)
Perusoikeudet poikkeusoloissa

Perusoikeuksista voidaan säätää lailla tai laissa erityisestä syystä säädetyn ja soveltamisalaltaan täsmällisesti rajatun valtuuden nojalla annettavalla valtioneuvoston asetuksella sellaisia tilapäisiä poikkeuksia, jotka ovat välttämättömiä Suomeen kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen samoin kuin muiden kansakuntaa vakavasti uhkaavien, laissa säädettyjen poikkeusolojen aikana ja jotka ovat Suomen kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden mukaisia. Lailla on kuitenkin säädettävä tilapäisten poikkeusten perusteet.

Tilapäisiä poikkeuksia koskevat valtioneuvoston asetukset on saatettava viipymättä eduskunnan käsiteltäviksi. Eduskunta voi päättää asetusten voimassaolosta.

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199907...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 1/KO-M-P: ”Perusoikeudet poikkeusoloissa..”
Perusteet poikkeusolojen julistamiselle ovat melko tiukat. Ei taida näissä oloissa onnistua ainakaan pysyvästi. Muistaakseni siinä on tarkastusvelvoite ja ellei tämä mene läpi eduskunnassa määräenemmistöllä, päätökset poikkeusolojen osalta kumoutuvat.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jaakko, asiaa kannattaa kiihkottomasti kuitenkin tarkastella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Syrjäseuduille ja pienille paikkakunnille nykysuunnitelmien mukainen sote merkitsisi palveluiden keskittymistä ja niiden karkaamista yhä kauemmas samalla kun kunnilta viedään oma päätöksenteko palveluiden järjestämisestä. Missä on valinnanvapaus jos paikkakunnalla on yksi Attendo ja seuraava Esperi on 100 km:n päässä? Miten tämä lisää samanarvoisuutta? Onkin nurinkurista että sote-kapina on syntynyt juuri suurissa kaupungeissa kun suurimpina kärsijöinä olisivat pienet kunnat.

Kärnä kumartaa veroparasiiteista toimivien terveysjättien takana oleville pääomasijoittajille vielä tässäkin vaiheessa, kun sote on käytännössä haudattu.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Enemmistöltä taitaa jo puuttua usko siihen, että suunniteltu soteuudistus vähentäisi kustannuksia (tai parantaisi palveluita). Voi olla että soten läpimeno (ei kaatuminen) olisi katastrofi Suomelle.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Säästöjä sote ei tuo, jopa kokoomus myöntää että valinnanvapaus lisää kustannuksia.

Kyseessä on suurin valtionpetos ja verorahojen siirto suuryritysten veroparatiiseihin koskaan. Kun yksityiset saavat jalkansa verorahojen oven väliin, aloittaa kokoomus luultavasti keskustan hölmöt tukenaan ajamaan julkista terveydenhuoltoa alas tekosyyllä "miksi vaivautua kun tossa on toi Mehiläinen vieressä?".
Kun yksityinen on saanut tarpeeksi valtaa, se aloittaa rankan hintojen noston jota tukee muiden terveysfirmojen kanssa jaetut alueet jotta kilpailua ei olisi, lahjotut poliitikot jotka saavat suojatyöpaikan kunhan pitävät viranomaiset aisoissa sekä se, että julkiset palvelut on yksityistetty ja romutettu niin perusteellisesti, että niiden palauttaminen on älyttömän kallista.

Jos sote menee sellaisenaan läpi, olemme minun elinaikanani Yhdysvaltojen tilanteessa, jossa maksat satoja euroja kuussa terveysvakuutuksesta tai kuolet. Ne sadat eurot eivät palaa enää sisämarkkinoille, vaan häviävät veroparatiiseihin.

Tällaista petosta ei olla nähty sitten sen fosforikaivoksen myynnin jälkeen. Jos se olisi valtion omistuksessa, olisimme yhtä rikas kuin Norja.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"...tai kuolet." Eikös tämä ole jokaisella kuitenkin edessä, mitä sitä pitkittämään. Melko hyvin on ihmiskunta pärjännyt ja säilynyt hengissä ilman (SO)TEa ja MAKU-uudistusta. Tehdään siis (SO)TE-lakko eli jätetään palvelut käyttämättä, jos vain suinkin mahdollista. Kimalaiset ja muut pörriäiset kuolevat tai muuttavat maisemaa näin aivan itsestään.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Sanaakaan en tästä bloggauksesta uskonut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Maakunta- ja soteuudistuksen kaatuminen olisi katastrofi Suomelle"

Tuo pitää paikkansa vain, jos voidaan sanoa, että elämme nyt katastrofaalista tilannetta. Maailmalla ei olla sitä mieltä, koska Suomen terveydenhoito on rankeerattu yhdeksi maailman parhaista. Sitä on toki hienoa parantaa vielä enemmänkin, ei siinä mitään, jos keinot löydetään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kepu-kokoomus -lehmänkauppaan kuuluu se, että joko kansa saa syödä koko sotesopan nahkoineen karvoineen tai mitään uudistuksia ei tule. Näin nämä kaksi sankaria ja hännystelijä ovat kiristäneet kansaa.

Tuskin siitä katastrofia tulee, jos sote-esitys kaadetaan, mutta yksityiset lääkeliikemiehet teroittavat jo kynsiään kun varsinkin porvari- ja kepulaiskunnat alkavat hulluina ulkoistaa sote-palvelujaan.

Se että tähän on ajauduttu, johtuu noiden kahden jääräpäisyydestä. Kummankin tavoitteilla on vain vajaan viidenneksen kannatus kansan keskuudessa, mutta läpi pitää silti puskea, vaikka kiristämällä, kuten nyt tehdään.

Häpeällistä! Mieluummin ottaisin vaikka demarit hallitusvastuuseen, ja se on jo paljon sanottu se.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ikävä kyllä ylidramatisointi aina heikentää viestin perillemenoa. Ei soten kaatuminen katastrofi ole. Ellei sille löydy eduskunnan enemmistöä, se on sitten siinä. Ei sen kummempaa.

Kun päätös on tehty, sillä on elettävä. You never know the second choice...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kaipa tämä koskee toisinkinpäin. Onhan oppositio ja mediakin toitottanut viikkotolkulla millainen katastrofi meitä vartookaan mikäli moinen suuri surkeus kuin sote eduskunnassa hyväksytään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aina vain vähän harmittaa, jos 'omat' syyllistyvät retoriikkaan, josta ei pidä kenenkään esittämänä.

Käyttäjän HeliRty kuva
Heli Räty

"Vastustajat eivät ole onnistuneet esittämään yhtäkään uskottavaa, saati perustuslaillista, vaihtoehtoa nyt käsittelyssä olevalle mallille."

Mielestäni Elina Lepomäki on esittänyt kirjassaan Vapauden voitto (s. 422->) uskottavan vaihtoehdon hallituksen sote-ratkaisulle. Suosittelen tutustumaan.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Täälläpä on koko kavalkadi oppositiopuolen masinaattia, mahtuuko sekaan muunlainen ajatus. Tämä on häpeällistä lainsäätäjien toimintaa joka ei ole kunniaksi millekään kansanliikkeelle.
Nyt on aika saattaa sote maaliin sillä ensikevään vaaleissa kuka rohkenee sanoa että vastustin tärkeätä yhteiskunnallista uudistusta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Opposition masinaattia?
Jos et ole Seppo lukenut lehtiä niin kerron että Kokoomus alkaa olla vastaan sotea ja se kaatuu, jos kaatuu, nimenomaan hallituspuolueen irtiottoon.

Timo Heikkila

Sun pitää sitten äänestää sen puolesta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Timo Heikkilälle sanon että ilmanmuuta äänestän ensi keväänä jos ylhäältä suodaan.

Timo Heikkila

Hyvä periaate ja kannatettava! Mä kyllä ajattelin Mikon äänestämistä..

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #18

Mikko ei taida äänestää enää mitään. Paavo jyrää sen.

Hilkka Keränen

"Mikäli soteuudistus nyt kaatuu, ovat suurin voittaja yksityiset terveysyritykset. Suurin häviäjä puolestaan on julkinen terveydenhuolto."

Hei, sulla tuli virhe. Kirjoitit voittajia, vaikka tarkoitit tietenkin häviäjiä.

Siis häviäjiä ovat yksityiset terveysyritykset ja voittajia julkinen terveydenhuolto. Hieman tarkkuutta vaalihumussakin.

Harri Mulari

Tykkään kyllä tästä päähallituspuolueiden välillä olevasta avoimesta sodasta. Sote kaatuu, hallituskin todennäköisesti. Plussana Kärnä pääsee kohta grillaamaan kansanedustajan toimestaan vapautettuna kärnää (https://www.urbaanisanakirja.com/word/karna/118838/). Kärnäily (https://www.urbaanisanakirja.com/word/karnaily/) epäilemättä jatkuu.

Toivottavasti Mikko ei kärnästy näistä sote-kriittisistä kommenteista https://www.urbaanisanakirja.com/word/karnastymine...

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Tåssä on tultu samaan tilanteeseen kuin aikanaan ensimmäisiä EU- valtuutettuja valittiin Suomesta!
Eduskunnan on valittava ensimmäiset maakuntavaltuutetut. Kukin puolue valitsee mitkä sen suhteellinen voima kussakin maakunnassa kestää!
Ja kaikki ovat Onnellisia ideaan ajan puutteen vuoksi??

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

"Mikäli soteuudistus nyt kaatuu, ovat suurin voittaja yksityiset terveysyritykset."

Nyt on tainnut Kärnällä mennä sanat sekaisin. Soteuudistuksen läpimeno se olisi lottovoitto yksityisille terveysyrityksille.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ja Turusella jäänyt huomaamatta kehitys sotealalla. Ulkoistaminen on päivän sana.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Aika monessa paikassa on ulkoistamisia vedetty takaisin kunnan tai kuntien hommiksi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #26

Kommenttisi jälkeen on pakko ihmetellä miksi hallituksen piti laatia laki jolla ulkoistukset estetään, jos asia on todella noin kuin väität.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #27

Ilmeisesti kunnat ulkoistivat "väärin" ta ennemminkin väärille yrityksille. Yrityksille joissa politiikoilla ei ollut omaa intressiä vielä.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Mikko.

Väykkä tulee , olethan valmis ?

Juha Kivioja

Maakuntauudistuksen eli Kepun vallan betonointi EI ole katastrofi suomelle. Se voi olla huono asia Kepun alenevan kannatuksen vuoksi juurikin Kepulle, ei tulonsiirrot maakuntiin maksaville asutuskeskuksien ihmisille ja veronmaksajille. Miksi hallinnon määrä pitää tuplata kun jo NYT suomessa on hallintoa hollannin kokoiselle maalle eli 18 milj.ihmistä varten?
Keoun ruotsin veljespuolueen kannatus lienee alle 10% kuten suomessakin tulee käymään.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kyllä se katastrofi Suomelle olisi tämän uudistuksen läpimeno, ei kaatuminen...

Ei parane saatavuus, ei laske kulut sotessa ja maku on yksi iso kuntaliitos, jossa yli 300kuntaa muutetaan 18 kunnaksi.

Käyttäjän StewartGriffin kuva
Stewart Griffin

Höpö höpö. Keskustalle se olisi kyllä katastrofi. Nyt kun pääsitte pääministeripuolueeksi, oli tuhannen taalan paikka runnoa se turha maakuntahimmeli läpi. Toivottavasti kaatuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset