mikkokarna Lapin puolustaja

Onko tavallinen enontekiöläinen yhtä tärkeä kuin Trump ja Putin?

Tarkka-ampujia lentokentällä, poliisin ja rajavartiolaitoksen erikoisjoukot Helsingin katoilla. Puolustusvoimat valmiudessa. Satoja poliisimiehiä ylitöissä, osa hälytetty töihin Helsinkiin Pohjois-Suomesta kesken parhainta loma-aikaa. Helsingin keskustan kaivonkannet hitsattu kiinni, suojelupoliisi tehostanut potentiaalisten terroristien valvontaa niin verkossa kuin reaalimaailmassakin. Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisen huipputiukat turvallisuusjärjestelyt tulevat Suomelle kalliiksi. 

Samaan aikaan Suomen toisella laidalla Käsivarren Lapissa Enontekiöllä kamppailaan vakavan turvallisuusvajeen kanssa. Kunnassa ei enää ole poliisia ja pahimmillaan lähin poliisipartio on satojen kilometrien päässä. Hälytysten vasteaikoja ei mitata minuuteissa, vaan tunneissa. Tuntikin, saati kaksi, on pitkä aika odottaa apua, jos on joutunut vaikkapa väkivallan uhriksi.

Niinhän sitä sanotaan, että herrat ajavat hevosella kun renkien täytyy kävellä. Syrjäseutujen ihmisten henki ja terveys eivät ole sisäministeriölle yhtä tärkeitä, kuin ulkomaisten valtionjohtajien. Trumpin ja Putinin tapaamisen turvajärjestelyiden kustannuksilla olisi todennäköisesti turvattu syrjäseutujen poliispalvelut koko Suomessa seuraavaksi vuosikymmeneksi. Hämmästyttävää on myös se, mistä nämä rahat oikein otetaan? Sisäministeriö ja poliisijohto ovat esimerkiksi Enontekiön tapauksessa vedonneet koko ajan määrärahojen riittämättömyyteen. Mutta annas olla kun valtionpäämiehet tapaavat, niin kyllä alkaa rahaa löytymään myös kehysten ulkopuolelta.

On tietysti aivan selvää, että Suomella on velvollisuus vastata tällaisen huipputapaamisen turvallisuusjärjestelyistä. Itse tapaaminen on myös kaikesta kritiikistä huolimatta positiivinen asia. Olisi nimittäin huomattavasti huolestuttavampaa, mikäli Venäjän ja Yhdysvaltojen päämiehet eivät tapaisi ollenkaan. Veronmaksajilla on kuitenkin oikeus tietää, mistä varoista sisäministeriö rahoittaa tapaamisen järjestelyt? Sisäministeriön on myös syytä viipymättä kertoa, miksi se voi ottaa varoja kehysten ulkopuolelta tällaiseen, mutta ei Suomen kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien turvaamiseen?

Trump ja Putin ansaitsevat turvajärjestelynsä, mutta niin ansaitsevat myös Enontekiö ja muut syrjäseudut omat poliisinsa. Sisäministeri Kai Mykkäsen on ryhdyttävä viipymättä toimeen syrjäseutujen turvallisuuden takaamiseksi. Hänen edeltäjänsä Paula Risikko ei siihen suurista puheistaan huolimatta pystynyt. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Toisaalta, jos enontekiöläiset lopettaisivat toistensa lyömisen, niin poliisia ei tarvittaisi lainkaan.

Toki voi olla, että menee turistien piikkiin, silloin tämä ratkaisu ei toimi.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Siltarumpupolitiikkaa; sitähän on vuosikymmenet nähty ja juurikin ko puolueessa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Enontekiöläisten turvallisuus paranee heti, kun muuttavat sieltä ihmisten ilmoille.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kepu asialla - eikö hallitusvastuussa olisi kuulunut vaikuttaa yltäkylläisyyteen meneviin kuluihin?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mitähän enontekiöläiset ajattelisivat jos joku hitsaisi heidän kaivonkantensa kiinni?

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Turvatoimet aiheuttavat isoja kustannuksia mutta toisaalta taas toimittajien ja muiden henkilöiden majoittautuminen tuo lisätuloja ravintola- ja hotellibisnekselle. Jos olisi mahdollista järjestää Enontekijöiden hotelleissa tämän tason tapaaminen niin ottaisiko Enontekiön kunta tuollaisen tilaisuuden vastaan?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Olisivat voineet kokoustaa jossakin muualla, vaikka Siperian perukoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset