mikkokarna Lapin puolustaja

Voisiko Suomi olla liittovaltio?

Liittovaltiot ovat valtioita, jotka koostuvat useista itsehallinnollisista alueista, joilla on keskitetty hallinto. Tunneituin liittovaltio lienee Amerikan Yhdysvallat, mutta aivan vastaavasti naapurimaamme Venäjä on liittovaltio. Eurooppalaisia liittovaltioita ovat esimerkiksi Belgia, Sveitsi ja Saksa.

Suomessa erilaisia hallinnollisia tasoja on nykyään kaksi: valtiollinen ja kunnallinen. Maakuntauudistuksen myötä muodostetaan valtion ja kuntien väliin maakunnallinen taso, joka ottaa vastattavakseen nykyisellään niin kunnille kuin valtiollekin kuuluneita tehtäviä. Ensimmäisessä vaiheessa maakunnan päätehtävänä on vastata sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä.

Suomessa on jo nykyisellään yksi maakunta, Ahvenanmaa, joka nauttii laajasta itsehallinnosta. On perusteltua kysyä, miksi Ahvenanmaan kaltaista itsehallinnollista ratkaisua ei voitaisi soveltaa tulevaisuudessa myös muissa Suomen maakunnissa? Itse haaveilen tulevaisuudesta, jossa eduskunta säätäisi lait, mutta jossa jokaisella maakunnalla olisi oikeus soveltaa tätä lainsäädäntöä omista lähtökohdistaan antamalla siitä asetuksia.

Keskushallinnolle keskittynyt valta ei tue päätöksenteon subsidiaritettiperiaatteen toteuttamista. Eduskunnassa ja eri ministeriöissä päätetään nykyisellään aivan liikaa asioista, jotka voitaisiin perustellusti päättää itse maakunnissa. Miksi esimerkiksi metsästysajoista ja -rajoituksista päätetään kansallisesti, eikä paikallisesti? Tai miksi Helsingistä sanellaan, millainen rakentaminen on missäkin maakunnassa sallittua? Eikö olisi kaikkien etu, että maakunnan ihmiset saisivat itse vaaleilla valittujen edustajiensa kautta päättää, kuinka asioita kunkin maakunnan sisällä hoidetaan?

Liittovaltiomalliin, tai ylipäätään maakuntien laajempaan autonomiaan, siirtymisessä on haasteensa. Maailman muuttuessa olisi kuitenkin tärkeää osata jakaa valtaa keskushallinnolta kansalaisille itselleen. Suomalaiset eivät kaipaa holhousta, vaan laajempaa kykyä päättää itse omista asioistaan. Kysykää vaikkapa sveitsiläisiltä tai saksalaisilta, haluaisivatko he keskittää enemmän valtaa keskushallinnolle? Vastaus on lähes sataprosenttisella varmuudella ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuskinpa belgialaiset tai itävaltalaisetkaan ovat systeemiinsä tyytymättömiä.
https://www.belgium.be/en/about_belgium/government...
https://www.parlament.gv.at/ENGL/PERK/BOE/

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Aulis Saarijärvi

Mutta Kärnä! Viipyileekö tuo "kansanedustaja" kyltti tarkoituksella?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ihan turhaa populismia tuo ”Helsingistä sanellaan”. Lait tehdään eduskunnassa ja siellä on laillisesti koottu edustus joka puolelta Suomea.

Samaa junttien tuntojen hivelyä on toive maakuntien aseistautuneiden miesporukoiden suuremmista oikeuksista. Metsästyksen sääntelyn täytyy tietenkin perustua vain tieteelliseen tietoon riistaeläinten kannoista. Ei siis maakuntien huvitappajien vaatimuksiin.

Paljonkohan muuten Lappi tai Kainuu saisi koottua verotuloja alueeltaan palveluiden, vaikkapa tiestön ylläpidon ja soten ja koulujen järjestämiseen? Voisi siinä nälkä ja vilu tulla, kun etelä ei enää pönkittäisi. No, lääkkeeksi otettaisiin tietenkin luonnonvarojen pikariisto, mutta muutamassa vuosikymmenessä sekin olisi sitten ohi. Suomen omaan Albaniaan jäisivät tyhjät raiskiot ja näreiköt sekä kaivosmontut saasteineen. Ja Kärnän näköispatsas.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sähkön myynnillä. Ensiksi voisi ottaa oikeutettu osuus Kemijoen voimalaitosten säätökapasiteetista. Mitä enemmän Etelä-Suomi rakentaa tuulta ja aurinkoa, sitä paremman hinnan saa talvella sähköstä. Lisäksi voisi rakentaa pari ydinvoimalaa vaikka Sodankylään ja Kittilään ja lämmittää kylät lauhdelämmöllä ja myydä sähkö etelän vetelille.

Metsästyksestä ja kalastuksestakin voisi saada kunnon hinnan niiltä rikkailta, joilla olisi siihen halua ja maksukykyä. Samoin kunnon palvelumaksut niille löysäilijöille, jotka haluavat käydä nauttimassa koskemattomista erämaista rinkka selässä tai sukset jalassa. Minkä ihmeen takia Lapin luonnosta pitäisi saada tulla nauttimaan kerran vuodessa ilmaiseksi?

Kaiken kaikkiaan kannatettava ehdotus. Jos lappilaiset haluavat metsästää, turha sitä on Helsingistä kieltää. Juuri tuon (vero)tulojen takaisinkytkennän kautta määräytyisi oikea taso. Mikä ihmeen luontoreservaatti Lapin pitäisi olla etelän ihmisille. Jos se halutaan säilyttää reservaattina, jonne vihreät voivat tulla katsomaan alkuperäiskansan joikhaamista, niin siitä pitää sitten tarjota kunnon korvaus eikä pelkkää v...ilua kuten nykyään.

Hierarkiataso tarvittaisiin niin sekä valtion ja kuntien väliin kuin myös valtion yläpuolelle. Siis myös eurooppalainen liittovaltio, joka hoitaa todella isot asiat.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei se valtionosuuksien tasaus, jota 32 kunnan osaavat ja viitsivät keräävät ja joutuvat antamaan pois oman kuntansa kehittämisestä todellakaan ole mitään vittuilua. Se on valtava tulonsiirto etelästä pohjoisen aina käsi ojossa ruikuttaville. Se, että elätettävät vielä sen päälle kiukuttelevat hävyttömästi on vittuilua.

Lapin kateelliset ja vihamieliset saisivat keskenään jätettynä taloutensa varmasti heti pankrottiin. Kyllä siellä tarvitaan keskushallinnon jämäkkää kuria (paljon nykyistä enemmän). Peruskoulun oppimistulokset ovat maan heikoimpia Lapissa, miksiköhän?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Fatim Diarran henki tuntuu elävän vahvana vihreiden joukossa... Vihreistä ei taida edelleenkään löytyä pelastusta syrjäseuduille.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #7

Kävitkö peruskoulun Lapissa, kun et ymmärrä, että nyt oli puhe Lapista ja sen edellytyksistä jonkinlaiseen autonomiaan? Niitä ei ole.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Ilo huomata, kuinka hauskaa ja helppoa on päästä henkilökohtaisen vittuilun tasolle. Tosin ei se minua haittaa, koska se näyttää olevan nykyisen, älykkään keskustelun yleistaso. Jatkakaa vain samaan tapaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ensin tukea Katalonian itsenäisyydelle ja nyt sitten tällaisia ajatuksia. Kärnällä taitaa olla kiinnostus päästä Lapin presidentiksi? (Vai kuninkaaksi?)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei tuo hajautus edellytä maakuntahallintoa. Näin pienelle porukalle kuntahallinto riittää yhdessä "liittovaltion" kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset