mikkokarna Lapin puolustaja

Maaseutu pysyy asuttuna pitämättäkin

Taloustutkimus julkaisi maanantaina tutkimuksen, jossa kansalaisilta oli kysytty ”Pitääkö yhteiskunnan tukea sitä, että koko Suomi pysyy asuttuna?”. Tuloskin oli selkeä, jopa 79% vastaajista kannatti tällaista tukemista. Välittömästi tutkimuksen julkaisemisen jälkeen sosiaalinen media räjähti, kun tutkimuksen kysymystä moitittiin liian pyöreäksi ja tutkimuksen tekijää subjektiiviseksi. Kaupungistumiskehityksen vauhdittajat huusivat suureen ääneen, että koko maata ei yksinkertaisesti voi pitää asuttuna.

Olen tästä itse asiassa täysin samaa. Etenkin kun koko maa ei ole nyt, eikä ole koskaan ollutkaan, kokonaan asuttu. Meillä on tässä maassa valtavasti täysin autioita alueita. Tämän vuoksi olen jo vuosia sanonut, että keskustan erityisesti tulee luopua tästä ”pidetään koko maa asuttuna” -retoriikasta. Sitä käytetään nimittäin tahallisten väärinymmärrysten kautta meitä vastaan. Erityisesti tuosta sanasta ”pitäminen” välittyy mielikuva väkipakosta, jossa ihmiset pidetään väkisin jollakin alueella. Näinhän ei toimita nytkään, eikä niin tule toimia myöskään tulevaisuudessa. 

Koko maan asuttuna pitämisen sijaan meidän tulee puhua koko maan voimavarojen hyödyntämisestä. Tämä taas tarkoittaa, että meidän täytyy huolehtia, että jokainen suomalainen saa tarvitsemansa peruspalvelut kohtuullisen matkan päässä asuinpaikastaan. Tämä kohtuullisuus on kuitenkin hyvin suhteellista. Esimerkiksi täällä Lapissa synnytysmatkat voivat olla satoja kilometrejä ja lapsen koulu- tai päivähoitomatkakin voi helposti olla 50 kilometriä suuntaansa. Pidämme tätä kuitenkin kohtuullisena ja hintana oman asuinpaikkamme valinnasta.

Koko maan voimavarojen hyödyntäminen vaatii myös,kohtuullisen etäisyyden päässä olevien peruspalveluiden lisäksi, että esimerkiksi tiet ja logistiikka ovat kunnossa. Ilman näitä perusedellytyksiä yrittäminen on mahdotonta. Lapissa ei olisi tällä hetkellä minkäänlaista matkailu- ja kaivosbuumia, mikäli syrjäiset kunnat olisi vain lopetettu valtion päätöksellä. Peruspalvelut ovat taanneet, että uutta yrittäjyyttä ja elämää on voinut koko ajan syntyä. Nyt Lappi onkin sitten koko kansantalouden veturi.

Olen suunnattoman harmistunut siitä, kuinka ahtaalle me maaseudun puolustajat julkisuudessa usein joudumme. Nyt kun maaseudusta on kirjoitettu julkisuudessa positiivisesti hyökätään maaseutua vastaan väittämällä, että kaupunkilaiset maksavat maalaisten asumisen maalla kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmän kautta. Tämä väitehän ei pidä millään muotoa paikkaansa. Tai jos sanomme että pitää, niin sitten pitää myös tunnustaa, että me maalaiset maksamme kaupunkilaisten asumisen kaupungeissa. Asumistuet virtaavat nimittäin kaupunkeihin ja suurin nettosaaja on Uusimaa.

Tosiasia sen sijaan on, että Suomi on kokonaisuus ja jokainen veronmaksaja rahoittaa maksamillaan veroilla palveluita vähän sinne sekä tänne. Kuntien valtionosuusjärjestelmän tarkoituksena taas on tasata kuntien välisiä eroja ja varmistaa, että palvelut ovat kohtuullisen etäisyyden päässä saatavilla koko Suomessa. Tosiseikka on myös se, että harvaan asutuilla seuduilla monien palveluiden järjestäminen tulee asukasta kohden yleensä kalliimmaksi kuin tiheästi asutuilla. Aivan samoin harvaan asutuilla seuduilla asuvat maksavat asumisestaan yleensä kunnallisverojen muodossa huomattavasti kalliimpaa hintaa kuin kaupungeissa asuvat.

Summa summarum, maaseutu pysyy asuttuna pitämättäkin ja kattavat peruspalvelut ovat jokaisen suomalaisen perustuslaillinen oikeus. Jokainen asuu missä asuu aivan omilla rahoillaan ja jos nämä rahat eivät riitä perustoimeentuloon, valtio subventoi tilannetta niin maalla kuin kaupungeissa. Kuntien VOS-tasauksella taas varmistetaan riittävän kattavien peruspalveluiden järjestäminen koko maassa. Nämä palvelut taas luovat elämää ja yrittäjyyttä koko maahan sekä kilisevät tätä kautta valtion kassaan moninkertaisesti takaisin.

Voitaisiinko siis yhdessä pitää huolta siitä, että koko maan voimavaroja on mahdollista hyödyntää nyt ja tulevaisuudessa? En nimittäin enää jaksaisi enää yhtäkään keskustelua siitä, kuka elättää ja ketä, sillä me elätämme toisiamme tässä maassa ristiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ei ikinä uskoisi että tämä on Kepulaisen kirjoittama blogi!??? Siitä huolimatta 10 pistettä. Totta joka sana ja kiitokset siitä Kärnälle!

PS. Keskustaa ei silti pidä äänestää! Se pettää aina, niin kuin on pettänyt tässäkin asiassa. Yksittäinen kepulainen voi olla mitä mieltä tahansa mutta Sipilä päättää, ja tulos on nähty! Metropolia, kasvatetaan kaikin keinoin menoissa säästämättä.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Ei olisi uskonut, että Nieminen kehuu estoitta keskustalaista Mikko Kärnää. Niin minäkin kehun.

Niemisen kommentin toinen kappale on sitten jo vuosikymmeniä jatkunutta Keskustaan kohdistuvaa kaunaisuutta. Olisiko Niemisen ja hänen aatetoveriensa aika vihdoin ja viimein löytää joitain muita syytöksiä pääministeripuoluetta kohtaan.
Kun oikein tiheällä kammalla Nieminenkin kampaa niin eiköhän sieltä sitten löydy jotain uuttakin syytöstä vaikkapa työllisyyden " onnettomasta" hoidosta.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Ei mennyt Tammelan analyysi ihan putkeen kohdaltani. Ei minulla ole "kaunaisuutta" Keskustaa kohtaan. Olen vain seurannut politiikkaa 60-luvulta lähtien ja aina on ollut ja tulee uusia ja taas uusia kupruja, koplauksia, välistävetoja, ym. ym. Feiringin ja Sukselaisen viitoittamaa, kaidan polun pimeää puolta esiin! Paraikaakin on!

Siitä tuo "Kepu pettää aina" juontaa juurensa, vaikka en itse sitä ole keksinytkään, mutta pitää paikkansa täydelleen!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #7

Minä olen seurannut politiikkaa vasta 80-luvun puolivälistä ja vain lukenut varhaisemmista tapahtumista. Miksi siis vain keskustaa syytetään pettämisestä? Kupruja, koplauksia välistävetoja ym. ym. on ollut kaikilla suurilla ja useimmilla pienillä puolueilla. Tuo kliseeksi muuttunut "kepu pettää aina" kuuluu sekin olevan hermostuneen Sorsan lausahdus, kun keskusta oli jossain poliittisessa kärhämässä pelannut demareita paremmin. Musta kylki on siis kaikilla, miksi vain keskustaa syyllistetään?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #8

Niinpä, kupruja ja jopa rikoksia on ollut ja on kaikilla suurilla puolueilla ja osalla pienemmistäkin, ainakin RKP;llä, entisillä kommareilla, eli Vasemmistoliitolla ja Vihreillä!

Syyllisiä ei ikinä tuomita. Sen osoitti ja 90 -luvun pankkikriisin hoito! Vastuulliset istuvat edelleen korkeimmilla paikoilla maamme johdossa!

Siksi en voi edes kuvitella äänestäväni mitään noista puolueista! En ikinä!

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #8

PS. Antaisitko kotisi ja kassakaappisi avaimet varkaalle, tai jättäisitkö lompakkosi esille vaikka tietäisit, että naapurisi, ystäväsi, tai vaikka jopa oma poikasi on varastanut sieltä rahaa aiemmin? Tuskin!

Miksi sitten annat vaaleissa lompakkomme, avaimemme ja luottokorttimme näiden rosvojen käsiin, vaikka he ovat jääneet kiinni kymmeniä kertoja ja aina luvanneet parantaa tapansa, kiinni jäätyään! Silti rosvous jatkuu ja jatkuu.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Muutetaan kaikki Riihimäen eteläpuolelle. Turhalle joutomaalle löytyy kyllä idästä ottaja.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ei pysy kauan jos metsäpalovaaroista piittaamattomat tyypit päättävät viettää aikaansa avotulien kanssa niinkuin sielu sietää. Kohta ei ole enää maaseutua.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kansalaisilta ei pitäisi kysyä yhtään mitään.

80 % vastaajista ei edes pysty hahmottamaan mielipiteensä perustaa, joka on varsin usein vain valtamedian suoltama käsitys asiasta.

Mm. Sipilän hallitus on Alma Median ja Sanoman mukaan täysin hanurista, vaikka työllisyys on kasvanut vahvasti ja työttömyys on jo nyt viimeisen ( suomalaisen ) suhdannepiikin 2007 jälkeisen ajan alapuolella.

Tunaripuolueet SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat paradoksiaalisesti silti kannatuksissaan aallon harjalla älyttömine populismeineen.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Hyvä kirjoitus. Voin allekirjoittaa joka sanan.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Ehdottomasti koko maa pitää pitää asuttuna.
Järkevät ihmiset ymmärtävät, että joka paikassa ei ole asukkaita, kun Suomi on harvaan asuttu maa.
Mitä sitten tarkoittaa että maa pitää pitää asuttuna?
Minulle se tarkoittaa, että kauppa ja muita palveluita on saatavilla.
Pitää olla myös työpaikkoja, että ihmiset voi edelleen asustaa paikkakunnalla.
Maaseudulla ei kaikki palvelut ole yhtä lähellä kuin kaupungissa, kun ei vaan pysty ylläpitämään liian pienen väestömäärän takia.
Pitää tukea että, ihmiset, jotka nyt asuu maaseudulle, että heillä mahdollisuus asua edelleen maaseudulla ja kenties jonkun verran paluumuuttoakin.

Peki Hefte

Mikko, jos Lappi on Suomen talouden veturi niin miksi esimerkiksi Enontekiölle pitää maksaa valtionosuuksia noin 3100€/asukas enemmän kuin keskimäärin Suomeen asukasta kohden, luulisi taloudellisen toimeliaisuuden tuovan kunnille rahaa verotuloina. Vaikka suhteutetaan asukkaiden ikäprofiili niin saa Enontekiö noin 2900€/ asukas enemmän kuin keskimäärinen kunta Suomessa saisi valtionosuuksia vastaavalla ikäprofiililla. Mikäli koko Suomeen maksettaisiin vastaava määrä valtionosuuksia ja tasauksia kuin Enontekiöön ikävakioituna tulisi valtion ottaa lainaa 16 Miljardia nykyistä enemmän vuodessa. Tulee kalliiksi elättää teitä Enontekiöläisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset