Suomi on jo kaupungistunut – trendiä joka meni jo ei kannata puolustaa

Dosentti Tuomas Kuhmonen jakoi toissapäivänä twitter-tilillään mielenkiintoisen kuvaajan, jota kannattaa tarkastella keskusteltaessa maaseudusta ja kaupungeista. Kuvaaja osoittaa, että laajamittainen kaupungistuminen loppui Suomessa jo vuosikymmeniä sitten. Usein esitetty väite, jonka mukaan olisimme kaupungistumisessa Ruotsia jäljessä, ei näytä pitävän paikkaansa. Asiasta on aiemmin kirjoittanut blogissaan Mikko Kangasoja, jonka mukaan kyseessä on tilastovirhe.

Vuonna 2011 suomalaisista asuit taajamissa 84% ja ruotsalaisista vastaavasti 85%. Onkin siis hämmentävää, miksi kaupungistumista vaaditaan, vaikka Suomi on jo kaupungistunut? Kaupungistuminen on toki globaali megatrendi, mutta koska se on jo toteutunut Suomessa, niin miksi sen puolesta puhutaan väkisin näin intohimoisesti? Eikö ajattelu tulisi pikemminkin kääntää siihen, kuinka Suomi voisi hyötyä tästä megatrendistä, joka edistyy tällä hetkellä kehittyvissä maissa?

Kaupungistumisen on todettu esimerkiksi nostavan puhtaan ruoan kysyntää ja  hintaa. Tämä ruoka on tuotettava maaseudulla, sillä pelkästään kaupunkiviljelyllä maailman ihmisiä ei voida ruokkia. Globaali kaupungistuminen antaa itse asiassa Suomelle mahdollisuuden ”maaseutuistua” ja ottaa kaikki hyöty irti tästä megatrendistä. Eräs tuore esimerkki tästä on Atria, joka on ryhtynyt viemään puhdasta suomalaista sianlihaa kaupungistuvaan Kiinaan. Uskoakseni myös muiden suomalaisten puhtaiden elintarvikkeiden markkinapotentiaali kehittyvässä Kiinassa on valtava.

Meidän suomalaisten tulisikin lopettaa keskustelu kaupungistumisen keinotekoisesta vauhdittamisesta tai jarruttamisesta sekä hyväksyä, että niin maaseudulla kuin kaupungeillakin on Suomessa valoisa tulevaisuus. Samalla on hyvä muistaa, että peräti joka kolmas suomalainen haluaisi asua maaseudulla. On poliittisten päättäjien tehtävä varmistaa, että näiden unelmien toteuttamiseen (vapaaehtoisesti) on mahdollisuus. Esitän tässä loppuun muutaman keinon, joiden avulla tähän tavoitteeseen voitaisiin päästä:

1.    Etätyömahdollisuuksien parantaminen ja valtion asiantuntijatehtävissä työskenteleville vapaa mahdollisuus valita oma sijoittumispaikkansa
2.    Laajakaistarakentamisen loppuunsaattaminen koko maassa
3.    Laajemman työtulovähennyksen tai valtion tuloverotuksen alentaminen syrjäisillä ja harvaan asutuilla seuduilla, joissa valtiollinen palvelutaso ei ole yhtä korkea kuin tiheästi asutuilla seuduilla. Teimme tästä oheisen lakialoitteen kollegani Marisanna Jarvan kanssa.
4.    Laajamittaisen maaseutupaketin toteuttaminen Ruotsin mallin mukaisesti. Tämän paketin mahdollista sisältöä pohdimme parhaillaan harvaan asutun maaseudun parlamentaarisessa työryhmässä.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu