Asumistukijärjestelmä on uudistettava

Asumistukimenot ylittivät viime vuonna 2 miljardin euron maagisen rajapyykin ja niitä maksetaan nyt enemmän kuin esimerkiksi maataloustukia. Onkin selvää, että nykymuotoinen asumistukijärjestelmä on uudistettava. Muuten se jatkaa paisumistaan kuin pullataikina.

Nykymuotoisen asumistukijärjestelmän pääarkkitehtinä oli Holkerin hallitus vuonna 1987. Tämän hallituksen ohjelman keskeisin tekijä oli niin sanottu ”hallittu rakennemuutos”, jonka varjolla työvoimaa yritettiin kaikin mahdollisin keinoin ohjata maaseudulta kaupunkeihin. Vaikka kaupungistuminen on laajamittaisena ilmiönä Suomessa jo ohi, on asumistuki jäänyt tämän ajan jäänteenä haitallisesti kaupungistumiskehitystä vauhdittavaksi tueksi.

Ei ole millään muotoa kestävää, että kansalaisia ohjataan valtion subventiolla asumaan kaupungeissa. Eniten asumistukia suhteessa alle 65-vuotiaiden määrään maksetaan Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Vaasassa, Helsingissä ja Oulussa. Kaikki nämä ovat suuria kaupunkeja ja sinne tuet myös valuvat.

Järjestelmä on myös synnyttänyt näihin kaupunkeihin vuokranantajien markkinat ja osaltaan nostanut keinotekoisesti vuokratasoa. Näissä kaupungeissa asumistuella asuvaa työvoimaa ei myöskään saada liikkeelle muualle Suomeen kuten pitäisi, vaikka asuminen ja eläminen muualla olisi tosiasiallisesti edullisempaa. Osaltaan tämän vuoksi moni Suomen seutu kärsii työvoimapulasta.

Asumistuen uudistamiseen olisi monia keinoja. Yhtenä mahdollisuutena nostaisin esiin Kelan entisen pääjohtajan Liisa Hyssälän ajatuksen, jossa puolet asumistuista siirrettäisiin kuntien maksettavaksi. Tämä tasaisi väistämättä kansalaisten verotulorasitusta ympäri maata, kun valtion tuloverorasitusta voitaisiin keventää, mutta kaupungit olisivat pakotettuja nostamaan oman verotuksensa sellaiselle tasolle, että ne selviäisivät asumistukimenoistaan. Kaupunkien tulisi tällöin myös puuttua tehokkaammin edullisten vuokra-asuntojen puutteeseen. Tämä kannustaisi niitä vahvemmin kaavoitukseen sekä aidosti edistämään kohtuuhintaista asumista. 

Vaikka järjestelmää voidaan uudistaa monin tavoin, ei helppoja ratkaisuja ole olemassa. Jotakuta kirpaisee aina. Kokonaisuuden kannalta voisikin olla parasta, mikäli asiasta voitaisiin päättää parlamentaarisessa työryhmässä. Tämän tekee tosin ongelmalliseksi se, että erityisesti SDP ja vasemmisto ovat olleet haluttomia järjestelmän uudistamiseen. Sen verran kovaa bisnestä niitä lähellä ovat järjestöt ja organisaatiot asumistuen avulla tekevät.

Kansalaiset eivät kuitenkaan enää saa joutua päättäjien saamattomuuden maksumiehiksi. Asumistukijärjestelmälle on tehtävä jotain. Samalla on edistettävä muita keinoja, joilla työvoima saadaan liikkeelle ympäri maata.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu