Metsästys ei ole pelkkä harrastus – se on elämäntapa

Huomenna on yksi jokaisen syksyn huippuhetkistä, kun karhun- ja sorsanmetsästys alkaa. Itselleni metsästys ei ole pelkästään harrastus, vaan elämäntapa ja syvä osa minuuttani. Jos sen ottaisi pois, en olisi enää kokonainen. 

Suomalaisen metsästyskulttuurin hienoin puoli on se, että se ei ole mitään eliitin harjoittamaa trofeenmetsästystä, vaan perimmäisenä tarkoituksena on luonnossa liikkumisen lisäksi hankkia ravintoa ruokapöytään. Metsästystä harrastetaan tässä maassa kaikissa yhteiskuntaluokissa. Jahtiporukassa ei kysellä yhteiskunnallista asemaa, vaan ollaan yhdenvertaisia. Tätä on syytä vaalia. 

Metsästys ja luonnossa liikkuminen on myös vapautta. Tunnetta on vaikeaa selittää sellaiselle, jolla se ei ole verissä. Taipumus tähän harrastukseen näyttää olevan, ihan omien havaintojen perusteella, varsin synnynnäistä ja tuo taipumus meille yleinen. Suomessa yli viisi prosenttia kansalaisista lunastaa joka vuosi metsästyskortin.

Suomalaisen metsästyksen tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta myös uhkia on. Etelässä lyödään jatkuvalla syötöllä painetta pohjoisen vapaan metsästysoikeuden poistamiseksi ja joka kerta kun aselakeja uudistetaan, yritetään myös metsästysharrastusta vaikeuttaa tarpeettomalla byrokratialla.  

Kansanedustajana työskennellessäni sain koko ajan taistella metsästyksen edellytysten puolesta ja yhtenä suurimmista henkilökohtaisista onnistumisista pidän mielipuolisen räjähdeasetuksen kumoamista.
  
Tällä hallituskaudella saatiin eteenpäin myös metsästäjille tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi pidemmät metsästysajat mahdollistava uusi metsästysasetus ja lupavapaa aseenkuljetusoikeus maastossa moottoriajoneuvoin vakiintuneille reiteille. Naakka saatiin lisätyksi metsästettävien lajien listalle ja riistanhoitomaksu on ensi vuonna vain puolet nykyisestä alle 18-vuotiailla metsästäjillä. Näihin päätöksiin on ollut mukavaa olla vaikuttamassa, mutta ne on kaikki saatu aikaan vain metsästäjien yhteistyöllä. Sitä yhteistyötä tarvitaan tulevaisuudessakin, sillä työ ei tähän lopu. 

Yhteistyö on tärkeää niin seuruemetsästyksessä kuin politiikassakin. Pidetään siis yhdessä huolta hienon harrastuksemme elinvoimasta ja hyvästä maineesta. Turvallista ja riistarikasta syksyä kaikille!

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu