mikkokarna Lapin puolustaja

Tosimies syö myös kasviksia

Veganismi on ideologia, jossa ihminen eettisiin syihin vedoten kieltäytyy kaikesta eläinperäisestä ravinnosta. Kasvissyöntikin voi olla ideologista, mutta sen rajaukset eivät ole niin tiukat. Suurin osa meistä on kuitenkin sekasyöjiä ja se tarkoittaa, että myös kasvisruokapäiviä voi pitää. Moni lempiruokani, kuten tomaattipasta, on kasvisruokaa. Kermalla ja juustolla se on aivan erinomaista.

Keskustelu Puolustusvoimien "kasvisruokapäivästä", joka tosiasiassa tarkoittaa kahta kasvisateriaa viikossa, on mennyt absurdiksi. Vegaani-ideologian, jota pidän naurettavana, tuputtaminen olisi asia erikseen, mutta tässä ei ole kyse siitä. Ainoa mikä ahdistaa on se, ettei alun perin päätetty tarjota kotimaista kasvisruokaa.

Puolustusministerin ja PS-nuorten kiukuttelu asiasta on naurettavaa. Missä te olitte, kun nostin kaksi vuotta sitten esille sissimuonien 0 prosentin kotimaisuusasteen? Niinistökin yritti alunperin jarruttaa asian hoitamista oikealle tolalle kun se maksoi rahaa, mutta heltyi lopulta.

Kotimaisuus julkisissa hankinnoissa on se, josta meidän pitää olla huolissamme. On sitten kyse lihasta, kalasta, kasviksista tai maitotuotteista. Uskon kaikkien meidän syövän mielellämme vähemmän lihaa, kunhan vain tiedämme syövämme parasta. Jos yhdellä pinaattilättypäivällä viikossa saadaan kotimaista lihaa puolalaisen sijaan muina päivinä, niin minä olen ainakin hyvin tyytyväinen.

Samalla on hyvä muistaa, että kyllä tosimies syö myös kasvisruokaa. Näin tekivät sotilaat rintamalla sotiemme aikaan ja kyllä, myös legendaaristen kaukopartiomiestemme eväissä oli kasvisruokaa. Laskennallinen päiväannos lihaa oli jatkosodan aikana sotilasta kohden noin 100 grammaa. Siitä ei joka aterialle riittänyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, eikös se Rahikainenkin katsonut pakkiinsa ja totesi, että "herne sopassa toistaan etsii, vaan turha on toivonsa." Lihasta ei mainittu sanallakaan. Kyllä heille silloin varmaan olisi se kukkakaalipirtelökin maistunut.

Tuosta hernerokasta tulikin mieleeni, että ainakin omana inttiaikanani se oli torstain ruoka yleensä aina eikä kukaan kiinnittänyt huomiota, että pitää syödä kasvisruokaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itekki mietin tuota mitä lihan tilalle tarjotaan? Siis ettei kukaan, ei edes ne jotka innostuvat siitä että lihansyönti vähentyy pakottamalla, vaadi että ne kasvikset yn. pitäisi olla SUOMALAISTA!

Silloin myös luonto säilyy parhaiten! Tuosta jo näkee että tämä on ideologinen asia, vihreille ja kumppaneille on tärkeintä se että lihansyönti vähenee ei se mikä tulee sen tilalle!! Ja nyt ollaan puhuttu Soijasta, joka ei todellakaan ole terveellistä, eikä sitä pitäisi pakottaa kenellekkään!

Itsekin pidän tätä Persujen ja muiden itkemistä vähän liian ylimenevänä, mutta toisaalta he ovat oikeassa. Tosin olisin toivonut että hekin ottaisivat kantaa tähän MISTÄ SE liahn tilalle tuleva ruoka tulee!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos ei muuten varusmiesten ruokien kotimaisuusastetta saada 100%:n niin vähennetään liha-annos vaikka siihen maailmansodassa sopivaksi havaittuun 100 grammaan.

Seppo Stolt

Tää kasvis ruoka vois olla iso salaatti jonka kanssa tulis ruisleipää, juustoa ja munia. Ittellä diabetes joten tiedän että osa vatsan täyteen tulemis tunteesta johtuu runsaasta kuidusta. Tää puolustusministeri vois nyt ottaa selvää että pääsääntöisesti ihminen liikkuakseen tarvitsee hiilihydraattia ja monissa kasvisruuissa on enemmän hiilihydraattia kuin lihassa. Itsellä on säännöllisessä liikunnassa myös painoharjoittelua ja lihat on kokonaan pois ja sen oon korvannut vähän rasvaa sisältämällä kalalla.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Lihansyöjä odottelee grillipihvin kypsymistä, nuuhkaisee välillä kypsenevän lihan tuoksua.. Odottaa kärsivällisesti kuolan valuessa suupielistä..

Todellinen vegaani kokee saman leikatessa ruohikkoa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei välttämättä, sillä leikatessahan voi mennä mukana erilaisia hyönteisiä, toukkia y.m. Oikea vegaanihan ei syö myöskään hunajaa, koska mehiläiset on pantu töihin sen keräämiseksi.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Se pitäisi toki lähteä jo lapsuudesta, että välillä on kasvisaterioita. Niin se kaikki muukin tottuminen ruokaan lähtee ja jos se jää lapsena väliin, sitä on sitten vanhempana vaikea syödä.

Hernekeitto on sinällään huono esimerkki, että se kyllä sisältää yleensä edes nimellisesti lihaa, ainakin näin rauhan ja hyvinvoinnin aikana. Muitakin keittoja on kyllä monia, kuten nyt tietenkin ravitseva pinaattikeitto (miinus kananmuna). Itse syön nykyään tomaattikeittoa jopa useita kertoja viikossa, näitä Knorrin pussikeittoja. Niissä on tomaattilihoineen ihan hyvä ja melkein jopa lihakas tekstuurikin.

    «Moni lempiruokani, kuten tomaattipasta, on kasvisruokaa. Kermalla ja juustolla se on aivan erinomaista.»

Kerma ja juusto eivät toki ole kasvisruokaa... Kasvisruoka on hyvää jos sen ohessa tarjotaan muuta kuin kasvisruokaa?

    «Missä te olitte, kun nostin kaksi vuotta sitten esille sissimuonien 0 prosentin kotimaisuusasteen?»

Niinkö huonosti asiat ovat? Sitä joitain vuosia sitten oletin, että Puolustusvoimat saattaisi ottaa ainakin jossain määrin käyttöön kotimaisia Bullet Meal -aterioita. Ateriapatukoiden konsepti oli aika uniikki maailmalla. Toimivasta tuotteesta huolimatta yritys kuitenkin ilmeisesti meni konkurssiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa kaupoissa on miltei yhtä paljon kasvishernekeittopurkkeja tarjolla kuin niitä lihaisiakin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Ja molemmat aivan ala-arvoisia. Oikea hernekeitto on taiteenlaji; teollinen riman alitus.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Pinaattikeiton tilalle nokkoskeitto. On pienistä ja tuoreista nokkosista tehtynä makoisaa.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hei Mikko,

veganismiin en sentään menisi. Itse hurahdin ko. uskontoon nuorempana, kun etsin moraalia ganstauran jälkeen.

Aiheesta lopulta voin todeta sen, että asia ei ole niin: että ihminen ja eläin olisivat samanarvoiset.

Eläimille ei siis voi ohjelmoida ihmisoikeuksia.

Eläinten oikeudet ovat lopulta, ihmisoikeusasia.

Kyse on siitä, miten yleisesti pidetään oikeutettuna: ihmisen käyttää hyväkseen luontoa,

Näit on säännelty mm. jokamiehenoikeuksilla.

Uskonnosta erikseen, tulee erottaa kasvissyönti. Kasvisruokavalio on todistetusti ylivertainen niin henkilön terveyden kannalta kuin ympäristön saastumisen kannalta.

Armeijassa, tulee siis jatkaa linjaa: joka suojelee lapsia eli tulevia sukupolvia.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Lisäksi, näin henkilökohtaisesti, tulin siihen tulokseen: että jos on kerran tarkoitus vapauttaa eläimiä kärsimyksestä, niin ainakin puolet ekoterrirismista pitäisi suuntautua siihen että pupuja vapautetaan susien ikeestä.

Sudet nimittäin tappavat saaliinsa paljon raaemmalla tavalla, kuin ihminen. Siten, luulisi että suurin osa aktivismista suuntautuisi susien tappamiseen.

Uskonto ei kuitenkaan ole looginen, kuten raamattu. Siten siitä ei ainakaan ole Suomen yhteiskunnan tukipilareiksi.

Näinollen, on ilmiselvää: miksi nämä ainekset, eivät voi tuoda itseään päivänvaloon ja vaikka puolueeksi, vaan hiippailevat varjoissa ja sytyttelevät rekkoja tuleen.

Ihan näin sivukommenttina, entä jos tie olisi ollut kalteva ja palotilanteen seurauksena, käsijarru olisi pettänyt ja rekat olisivat valuneet yleiselle tielle, missä olisi syntynyt ketjukolari jossa autot syttyvät tuleen.

On vaikea yhdistää ns. eläinten oikeuksiin, tällaista toimintaa. Tai yleensäkään, mitä hyvää tällaisesta syntyy?

Veikkaanpa, että näitäkin asioita käytetään lopulta ns. hybridisodankäynnin muotona. Joten varsinainen ajatus, kasvisten syönnistä ja siitä, että luomakuntaa käytetään hyväksi oikeudenmukaisesti: hämärtyy.

Tai en ainakaan itse keksi yhtään linkkiä eläinten oikeuksien ja tuhopolttojen välillä?

https://www.aamulehti.fi/uutiset/poliisi-uskoo-ett...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kyllähän tällä armeijan poikien kasvisruokakeskustelulla saadaan huomio pois maamme ihan oikeista ruokahuolista: maataloutta kohtaavista katovuosista ja ruokaomavaraisuudesta. Myös Suomen asuttuna pitämisestä.

Isot pojat takertuvat nyt lillukan varsiin.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Kyllähän kasvisruoka hyvää on; esim kukkakaaligratiini, joskus kuitenkin sivallan sinne muutaman pekonisuikaleen, aatteellinen kun en ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosimies syö pelkkiä kasviksia jos siihen pakotetaan. Demokratiassa on vähän eri käytännöt kuin totalitarismissa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen miettinyt Suomen viherleväongelmaa. Kävin kesällä Virossa, Haapsalussa, siellä ei ollut viherlevää. Huomasin että metsää kasvoi rannikkoa pitkin, eikä peltoja ollut vesistöjen kupeessa. Voisiko Suomessakin istuttaa vaikkapa mäntyä tai pajukkoa pitkin rannikkoa, jotta fosforivaluma vähenisi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tuli vielä mieleen että nämä viherlevät (=bakteerimassa, joka on hermo- ja maksatoksinen) eivät vain vaikuta intohimoisiin uimareihin, vaan levät myös alentavat kiinteistöjen arvoa dramaattisesti. Mitä sellaisella vesistöllä tekee joka on myrkyllinen kesäisin? Eihän sitä voi käyttää. Muu taloudellinen vahinko tulee siitä että elämä vesistöissä kuolee. Vihdin järvessä kaloja kuollut joukottain sekä myös kaikki simpukat.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mielestäni tämä kasvisruokaepisodi on ollut valaiseva ja antoisa. Olen kyllä yllättynyt, että puolustusministerimme osoittaa näin syvää herkkyyttä. Kuka olisi uskonut kaikkien lumihiutaleiden äidin löytyvän tuolta taholta?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ihan uteliaisuudesta, mutta tuleekohan armeijassa kasvissyöjille mahdollisesti lihansyöntipäivä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kasvissyöjille on aina vaihtoehtona kasviksia, eihän Suomi sentään diktatuuri ole vai onko?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

On lakto-ovo-vegetaarista ravintoa. Suosittelen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Olen kyllä lukuisat kerrat tehnyt pastakastikkeen tuoreista tomaateista mutta eihän siihen kermaa käytetä. Sitten taas jos pastakastikkeen pohjana on vihannes- tai kalaliemi, sopii siihen kerma erinomaisesti mutta tomaatti ei.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Makuasioista en kiistele, mutta paahdettu paprika ja aurinkokuivattu tomaatti eivät ole panneet pastakastikkeena pahakseen voin ja kerman seuraa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

On tullut syötyä kasvisruokaa niin varusmiespalveluksessa kuin siviilissäkin. Se on hernekeitto, joka on tehty palkokasvista. Armeijan hernekeitto on tunnetusti hyvää. Sitä tuli syötyä 50 vuotta sitten varusmiespalveluksessa ja pari kertaa sen jälkeenkin poikieni valatilaisuuksissa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Herne

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hernekeittokin kaipaa joukkoonsa savupotkaa tai sitten tytinää!

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Plus valkosipulia ja savulihaa. Ei sitä nötköttiä=teurasjäte.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Kyllä se aika kevyttä tavaraa on ollut tuo armeijan muona. Ainakin 90-luvun lamavuosina makkarakeiton- tai -kastikkeen makkarat olivat niin harvassa, että jos sattuman löysi niin se oli lottovoitto. Läpiheitoksi sitä kutsuttiin.

Nyt voi annosta aiheellisesti kutsua kasvisruuaksi.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Monien kasvisten painossa on vettä 90 - 97 prosenttiin. Kun ostamme kaupasta esim. kurkkua (97 % vettä), ostamme melko kallista vettä. Jos kurkku maksaa n. 3 euroa kilo, niin kuutiometri vettä maksaa n. 3000 euroa. Vesijohtovesi maksanee n. 2,5 - 3 euroa kuutiometri.

En tällä halua vähätellä kasvisten terveysvaikutuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeastaan aika turhanpäiväinen toteamus tuossa kommentissa. Maidossa on sama määrä vettä, mutta niin maito kuin kurkkukin ajavat asiansa omassa roolissaan aterian valmistuksen yhteydessä eikä sitä vesi voi korvata.

Punaviinissä on noin 86% vettä ja käytännöllisesti katsoen loput etanolia, joka ei tuotantokustannuksiltaan ole paljon mitään. Mutta niinpä vain kalleimpia punkkuja ostetaan hintaan 40 euroa litra alkostakin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Jos nyt oikein muistan, niin kasviksia pitäisi syödä ½ kiloa päivässä. Siis kurkkua ½ kiloa päivässä. Tuossa määrässä on 15 grammaa muuta kuin vettä ja vettä 485 grammaa. Tuo 15 grammaa on jotain tehoainetta joka on sitä terveyden lähdettä.

Joskus pitää miettiä näitä, voiko olla totta? No, muutaman vuoden välein nämä suositukset muuttuvat ja todetaan, että on syöty ihan vääriä ruokia. Esim. muutaman vuoden välein kahvi on ollut myrkkyä ja taas välillä ihan terveysjuoma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset