mikkokarna Lapin puolustaja

Tuomioistuinvirasto Vantaalle - Metsähallituksen pääkonttori Rovaniemelle?

Oikeusministeri Antti Häkkänen päätti eilen, että uusi tuomioistuinvirasto perustetaan Vantaalle. Päätös ei ollut yllätys kokoomuksen politiikkaa tällä hallituskaudella seuranneille. Joka ikinen kokoomusministerin tekemä virastopäätös, jota ei ole käsitelty valtioneuvostossa, on ollut luonteeltaan keskittävä. Jos maakuntiin on aiottu jotakin sijoittaa, on asian pitänyt aina olla koko valtioneuvoston toimivallassa. Siinä mielessä päätös ei tosin ole yllätys, että huhut kertovat Häkkäsen asettuvan ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa Uudeltamaalta. Tällaisilla näytöillä voisikin olla vaikeaa enää tulla valituksi muualta.

Oikeusministeriön viraston sijoituspaikasta laatima selvitys oli pelkkää silmänlumetta ja sumutusta. Kaikki muut vaihtoehdot haluttiin saada näyttämään vaikeilta, jotta oikeusministeriön Helsinkiin sijoittuneet virkamiehet voisivat hakeutua uuteen virastoon ilman muuttoa toiselle paikkakunnalle. Sumutuksen todisti myös kokoomuksen vantaalaisedustaja Sari Multala, joka ilakoi päätöksellä todeten, että tietysti virasto on sijoitettava paikkakunnalle, joka on ”henkilöstölle houkutteleva” ja tarjoaa ”aidosti toimivat puitteet”. Myöhemmin sosiaalisessa mediassa käydyissä keskusteluissa Multala korosti, että tämän lisäksi on oltava ”osaamista”. Paitsi että nämä lausahdukset kertovat halveksunnasta maakuntien pääkaupunkeja kohtaan, ovat ne muutenkin erikoisia. Rovaniemeltä nimittäin löytyy oikeustieteen koulutusta ja hovioikeuskin, mutta Vantaalta ei. No, totesihan kokoomuksen Harry Bogomoloff aikanaan, että Lapin yliopistosta valmistuneita juristeja hän ei palkkaisi kuin lumenluontiin. Ehkä Häkkänen ja Multala ajattelevat samoin?

Tuomioistuinvirasto Vantaalla on kummajainen, mutta ei ensimmäinen laatuaan. Siellä sijaitsee nimittäin jo nykyisinkin Metsähallituksen pääkonttori. Vantaa ei perinteisesti ole tunnettu metsävaroistaan tai erityisestä metsäosaamisestaan, mikä lienee vielä oikeustiedettäkin heikompaa. Jos nyt todella haluamme sijoitella virastoja ja laitoksia luontevasti, onkin meidän ryhdyttävä välittömästi ajamaan Metsähallituksen pääkonttorin siirtämistä Rovaniemelle. Pääosa valtion metsävaroista sijaitsee pohjoisessa ja meillä on Lapissa myös valtavasti metsäalan osaamista. Rovaniemi on siis pomminvarmasti houkuttelevin ja aidosti toimivat puitteet pääkonttorille tarjoava kaupunki. Sitäpaitsi Valtion Metsätalous Oy:n kotipaikkakin on siellä, miksi ei siis myös koko Metsähallituksen pääkonttori?

Odotan kokoomuksen jatkossa edistävän tätä asiaa tarmokkaasti alueellistamisen koordinaatioryhmässä. Uskallan luvata, että saatte hankkeelle täyden tuen meiltä keskustasta. Alueellistamispäätöksellä tulee tosin kiire, mutta onhan tässä vielä hallituskautta jäljellä. Pahoin kuitenkin pelkään, että mitään tällaista ei tule tapahtumaan. Kokoomuksen korkeinta johtoa kun ei yksinkertaisesti tunnu kiinnostavan, mitä pääkaupunkiseudun ulkopuoliselle Suomelle tapahtuu.

Tässä yhteydessä esitänkin myös hätähuudon Lapin kokoomuslaisille: tehkää jotain tuon emopuolueenne kanssa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Toni Tamminen

Rovaniemi on pieni syrjäinen kyläpahanen Helsingistä katsottuna, mitä sieltä muuta haettaisiin kun verorahat. Tosin Helsinki on pieni kauppala Brysselistä katsoen, mitä sieltäkään haettaisiin muuta kun verorahat, joten huomaamme, että kaikki tiet johtavat Roo.. ei kun Kreikkaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tosiasiassa Rovaniemikin on n. 30 Suomen toimivan ja vireän kunnan elätti. Eli ei sieltä haeta veroja, sinne viedään verorahoja.

https://www.kuntaliitto.fi/sites/default/files/med...

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Vantaa on logistisesti Suomen parhaalla paikalla, Helsinki on niemenkärki, vaikkakin pääkaupunki, jossa hallinto jo sijaitsee. Virastojen hajasijoittamisessa ei juurikaan ole mieltä, kuten ei niiden pakkaamisessa niemenkärkeenkään jonka saavutettavuus on surkea. Vantaa on mielestäni erinomainen valinta on sitten kyse virastosta tai pääkonttorista.
Mitään kauheata dynamiikkaa en virastojen oleta talouten tuovan, se ei ole niiden tarkoituskaan. Hajasijoittaminen pitäisi lopettaa ehdottomasti ja heti, Suomen ei pitäisi olla mikään EU joka sijoittelee virastojaan poliittisin perusteisin pitkin Eurooppaa.
Rovaniemi ja kaikki muutkin kunnat pärjäävät tai ovat pärjäämättä omilla vahvuuksillaa ja heikkouksillaan. Helsingin vahvuus on väestömäärä ja heikkous huono saavutettavuus, ruuhkat ja jatkuvat katutyöt. Vantaan vahvuus on lentokenttä, junaradat ja kehä 3 sekä moottoritiet, jotka takaavat hyvät yhteydet joka paikkaan nopeasti ja helposti.
Yliopiston sijaiti tuskin vaikuttaa suoraan muihin kuin opiskelijoihin, tosin Vantaalta sinne ei ole kuin puolen tunnin matka millä tahansa liikennemuodolla joka ei ole sen enempää kuin yliopiston kampuksien välinen siirtymatka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset