Tulevissa hallitusneuvotteluissa sovittava AV-alan tuotantokannustimesta

Business Finland on julkistanut väliarviointinsa AV-tuotantokannustimesta, joka saatiin lopulta luotua Suomeen Juha Sipilän hallituksen toimesta. Suomi oli ennen hallituskauden alkua pahalla takamatkalla AV-tuotantojen kanssa, koska kaikilla kilpailijamaillamme oli omat järjestelmänsä tuotantojen tukemiseen. Toimiessani Lapin elokuvakomission johtoryhmässä oli tuotantokannustimen luominen tärkein edunvalvonnallinen tavoitteemme ja käsittelin asiaa myös vaalikirjassani pyrkiessäni eduskuntaan edellisissä vaaleissa.

Väliarviointi on positiivista luettavaa. Erityisesti kotimaiset tuotannot ovat käyttäneet kannustinta, mutta jatkossa on tärkeää panostaa yhä enemmän ulkomaisiin tuotantoihin. Kannustimen avulla on kyetty synnyttämään työpaikkoja, jotka olisivat ilman sitä jääneet syntymättä ja se on kasvattanut tuotantojen kokoa sekä laatua. Näiden kautta on luotu mahdollisuuksia kansainvälistymiseen, josta loistavana esimerkkinä toimii suomalainen rikossarja Deadwind, joka on myyty maailmanlaajuisesti Netflixille.

Tuotantokannustin on myös työllistänyt matkailu- ja ravintola-alaa merkittävästi erityisesti Lapissa. Pelkästään Ivalo -draamasarja toi Lappiin 43 kuvauspäivän aikana 3000 hotelliyöpymistä ja 4730 ateriatilausta. Se on kerrannaisvaikutuksineen iso juttu paikallisille yrittäjille. 

Järjestelmä on nyt pilottivaiheessa ja tukea on käytettävissä vuoteen 2019 saakka. Teimme keskustan eduskuntaryhmässä kansanedustaja Hanna Kososen kanssa lujasti töitä, että järjestelmä saatiin toteutettua. Tulevissa hallitusneuvotteluissa on hallituspohjasta riippumatta päätettävä, että kannustinta jatketaan. Järjestelmästä on tehtävä kansainvälisen mallin mukainen jatkuva tuki, jonka rahoituskatto on poistettava. Tämän jälkeen on iskettävä kovalla markkinoinnilla suoraan kansainväliseen markkinaan. 

On huomionarvoista, että väliarvioinnissa ei ole otettu kantaa siihen, kuinka paljon kannustin on lisännyt Lapin ja Suomen kiinnostavuutta matkailumaana. Elokuvatuotannot kun ovat mitä parhainta matkailumarkkinointia. 

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu