mikkokarna Lapin puolustaja

Tulevissa hallitusneuvotteluissa sovittava AV-alan tuotantokannustimesta

Business Finland on julkistanut väliarviointinsa AV-tuotantokannustimesta, joka saatiin lopulta luotua Suomeen Juha Sipilän hallituksen toimesta. Suomi oli ennen hallituskauden alkua pahalla takamatkalla AV-tuotantojen kanssa, koska kaikilla kilpailijamaillamme oli omat järjestelmänsä tuotantojen tukemiseen. Toimiessani Lapin elokuvakomission johtoryhmässä oli tuotantokannustimen luominen tärkein edunvalvonnallinen tavoitteemme ja käsittelin asiaa myös vaalikirjassani pyrkiessäni eduskuntaan edellisissä vaaleissa.

Väliarviointi on positiivista luettavaa. Erityisesti kotimaiset tuotannot ovat käyttäneet kannustinta, mutta jatkossa on tärkeää panostaa yhä enemmän ulkomaisiin tuotantoihin. Kannustimen avulla on kyetty synnyttämään työpaikkoja, jotka olisivat ilman sitä jääneet syntymättä ja se on kasvattanut tuotantojen kokoa sekä laatua. Näiden kautta on luotu mahdollisuuksia kansainvälistymiseen, josta loistavana esimerkkinä toimii suomalainen rikossarja Deadwind, joka on myyty maailmanlaajuisesti Netflixille.

Tuotantokannustin on myös työllistänyt matkailu- ja ravintola-alaa merkittävästi erityisesti Lapissa. Pelkästään Ivalo -draamasarja toi Lappiin 43 kuvauspäivän aikana 3000 hotelliyöpymistä ja 4730 ateriatilausta. Se on kerrannaisvaikutuksineen iso juttu paikallisille yrittäjille. 

Järjestelmä on nyt pilottivaiheessa ja tukea on käytettävissä vuoteen 2019 saakka. Teimme keskustan eduskuntaryhmässä kansanedustaja Hanna Kososen kanssa lujasti töitä, että järjestelmä saatiin toteutettua. Tulevissa hallitusneuvotteluissa on hallituspohjasta riippumatta päätettävä, että kannustinta jatketaan. Järjestelmästä on tehtävä kansainvälisen mallin mukainen jatkuva tuki, jonka rahoituskatto on poistettava. Tämän jälkeen on iskettävä kovalla markkinoinnilla suoraan kansainväliseen markkinaan. 

On huomionarvoista, että väliarvioinnissa ei ole otettu kantaa siihen, kuinka paljon kannustin on lisännyt Lapin ja Suomen kiinnostavuutta matkailumaana. Elokuvatuotannot kun ovat mitä parhainta matkailumarkkinointia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko, kannattaisikohan avata asiaa ensin lukijoille? Ks. alla:

"2.1 Määritelmä: Suomen mallissa audiovisuaalisen alan tuotantokannustin on jälkikäteen kuitteja vastaan maksettava 25 prosentin maksuhyvitys Suomessa tuotannon aikana toteutuneista ja hyväksytyistä kustannuksista, joita ovat Suomessa tehdyt palveluostot ja Suomessa maksetut palkat.

Järjestelmä pyrkii ohjaamaan kansainvälisiä rahavirtoja Suomeen kasvattaakseen Suomen audiovisuaalisen alan kehitystä ja kansantaloutta. Kannustinjärjestelmien tavoitteena Suomessa ja maailmalla on vahvistaa sekä oman maan audiovisuaalista kulttuuria, osaamista ja rakenteita että maan yleistä kilpailukykyä, vetovoimaa ja palvelualojen elinkeinotoimintaa. Lisäksi audiovisuaaliset tuotannot yritystoimintana pyrkivät kannattavaan liiketoimintaan, jota kannustimen on pyrkimys tukea. Elokuva- ja tv-tuotantojen vaikutukset kansantalouteen ovat laajavaikutteisia, ja maat kilpailevat keskenään isoista kansainvälisistä tuotannoista tarjoamalla kannustimia tuotantojen houkuttelemiseksi. Alan kansainvälistyessä hurjaa vauhtia Suomi on tarvinnut oman kilpailukykyisen kannustinjärjestelmän houkutellakseen rahavirtoja ja suuria tuotantoja myös Suomeen. (Audiovisual Finland 2017; Opetus- ja kulttuuriministeriö 2016.)" - -

Lähde: 4.12.2017 Jenni Pulli & Gaia Saarinen "Tuotantokannustin Suomessa"

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/1401...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset