Alexander Stubbia ei tule valita Euroopan komission puheenjohtajaksi

Kokoomuksen Alexander Stubb ilmoitti eilen pyrkivänsä Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi ensi kevään eurovaaleihin ja sitä kautta seuraavan EU-komission puheenjohtajaksi. Stubb pyrkii siis saman puolueen kärkiehdokkaaksi, kuin komission johdosta eläköityvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Stubbin mukaan hän on ehdolla kolmesta syystä. Niistä tärkeimmäksi hän mainitsee eurooppalaiset arvot. Stubb vakuuttaakin kaikelle kansalle ”nousevansa barrikadeille” ihmisoikeuksien, perusoikeuksien, vapauden, liberaalin demokratian, tasa-arvon ja oikeusvaltion puolesta. 

Tällainen puhe on tietysti vaikuttavaa, mutta Stubbin aiemmat teot eivät anna hyvää kuvaa hänen valmiudestaan puolustaa näitä arvoja. Kun Espanjan puolisotilaalliset Guardia Civil-joukot pahoinpitelivät vuosi sitten lähes tuhat itsenäisyydestään äänestämään pyrkivää katalaania sairaalakuntoon, istui normaalisti sosiaalisessa mediassa hyvin aktiivinen Stubb perunakellarissaan hiljaa. Ei sanaakaan eurooppalaisista arvoista ja demokratiasta. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä Stubb tiesi pyrkivänsä komission puheenjohtajaksi jo tuossa vaiheessa, eikä Katalonian itsenäisyys saa tukea EPP:ltä. En kuitenkaan itse osaa kunnioittaa sellaisia nuttuskehveleitä, jotka eivät saa suutaan auki vaikeista kysymyksistä ja jotka ovat valmiita myymään vallan edessä kaikki ne arvot, joita suureen ääneen väittävät puolustavansa.

Toinen syy Stubbin ehdokkuuteen onkin sitten taistelu ”protektionistista nationalismia” vastaan. Moni media on jo innostunut hehkuttamaan, kuinka Stubb ei ”arkaile mainita Donald Trumpia” ja kuinka hän sanoo, että ”Trumpin myötä demokratian perusarvot ovat uhattuina”. 

Tosiasiassa Trumpin toiminnan kritisoiminen vaatii nykyään yhtä paljon rohkeutta kuin Hitlerin tai Stalinin toiminnan kritisoiminen. Jos Stubb oikeasti olisi rohkea, hän puolustaisi demokratian perusarvoja EU:n sisällä ja kritisoisi esimerkiksi komission puheenjohtajan epädemokraattista nimeämistapaa. Komission puheenjohtaja kun tulisi nimittää suoralla kansanvaalilla. Tätä Stubb ei kuitenkaan tee, koska tällainen vaalitapa ei olisi hänelle eduksi. 

Kolmas syy Stubbin ehdokkuudelle onkin sitten kuulema suomalainen käytännönläheisyys sekä pohjoismainen ratkaisukeskeinen tulokulma. Erinomaisia asioita nämäkin.

Tässä yhteydessä en malta olla pohtimatta, kuinka Stubb esitti suomalaista käytännönläheisyyttä ja pohjoismaista ratkaisukeskeistä tulokulmaa toimiessaan pääministerinä vuonna 2014 ilmoittaessaan, etteivät EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet iske Suomeen. Talouspakotteet ajoivat koko Suomen maataloussektorin kriisiin ja maksoivat tuhansia työpaikkoja, mutta ratkaisukeskeisyyttä se on toki sekin, että kiistetään ongelman olemassaolo. Käytännönläheisyyttä puolestaan edustaa Stubbin toiminta valtiovarainministerinä, kun hän sai eduskunnassa ”lukuja omaan päähänsä”.

Mielestäni EU-komissio ei tarvitse Stubbin kaltaista puheenjohtajaa ja Stubbin esittämä visio ”uuden sukupolven Euroopasta” on hänen toimintansa valossa banaali. Ei Stubb edusta muutosta, vaan stagnaatiota ja samaa hidasta liittovaltiokehitystä, mitä EU on pyrkinyt tähänkin saakka ajamaan. Olen itse EU:n kannattaja, mutta haluan sen olevan kansallisvaltioiden ja kansojen itsemääräämisoikeutta kunnioittava unioni, joka pysyy tiukasti omalla tontillaan rauhan, talouden ja vakauden luojana. On hyvin huolestuttavaa, että jo nykyään yli 80% kansallisesta lainsäädännöstämme tulee suoraan unionilta. Suhdeluvun pitäisi tosiasiassa olla toisin päin. 

Toki Stubb yrittää tässä nyt pelata korttinsa niin, että mustaa pekkaa ei jää käteen missään tilanteessa, kuten HS:n Marko Junkkari ansiokkaasti kirjoitti. Itse kuitenkin toivon, että kokoomuskomissaarien aika oli tässä.  

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu