mikkokarna Lapin puolustaja

Alexander Stubbia ei tule valita Euroopan komission puheenjohtajaksi

Kokoomuksen Alexander Stubb ilmoitti eilen pyrkivänsä Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi ensi kevään eurovaaleihin ja sitä kautta seuraavan EU-komission puheenjohtajaksi. Stubb pyrkii siis saman puolueen kärkiehdokkaaksi, kuin komission johdosta eläköityvä puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Stubbin mukaan hän on ehdolla kolmesta syystä. Niistä tärkeimmäksi hän mainitsee eurooppalaiset arvot. Stubb vakuuttaakin kaikelle kansalle ”nousevansa barrikadeille” ihmisoikeuksien, perusoikeuksien, vapauden, liberaalin demokratian, tasa-arvon ja oikeusvaltion puolesta. 

Tällainen puhe on tietysti vaikuttavaa, mutta Stubbin aiemmat teot eivät anna hyvää kuvaa hänen valmiudestaan puolustaa näitä arvoja. Kun Espanjan puolisotilaalliset Guardia Civil-joukot pahoinpitelivät vuosi sitten lähes tuhat itsenäisyydestään äänestämään pyrkivää katalaania sairaalakuntoon, istui normaalisti sosiaalisessa mediassa hyvin aktiivinen Stubb perunakellarissaan hiljaa. Ei sanaakaan eurooppalaisista arvoista ja demokratiasta. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä Stubb tiesi pyrkivänsä komission puheenjohtajaksi jo tuossa vaiheessa, eikä Katalonian itsenäisyys saa tukea EPP:ltä. En kuitenkaan itse osaa kunnioittaa sellaisia nuttuskehveleitä, jotka eivät saa suutaan auki vaikeista kysymyksistä ja jotka ovat valmiita myymään vallan edessä kaikki ne arvot, joita suureen ääneen väittävät puolustavansa.

Toinen syy Stubbin ehdokkuuteen onkin sitten taistelu ”protektionistista nationalismia” vastaan. Moni media on jo innostunut hehkuttamaan, kuinka Stubb ei ”arkaile mainita Donald Trumpia” ja kuinka hän sanoo, että ”Trumpin myötä demokratian perusarvot ovat uhattuina”. 

Tosiasiassa Trumpin toiminnan kritisoiminen vaatii nykyään yhtä paljon rohkeutta kuin Hitlerin tai Stalinin toiminnan kritisoiminen. Jos Stubb oikeasti olisi rohkea, hän puolustaisi demokratian perusarvoja EU:n sisällä ja kritisoisi esimerkiksi komission puheenjohtajan epädemokraattista nimeämistapaa. Komission puheenjohtaja kun tulisi nimittää suoralla kansanvaalilla. Tätä Stubb ei kuitenkaan tee, koska tällainen vaalitapa ei olisi hänelle eduksi. 

Kolmas syy Stubbin ehdokkuudelle onkin sitten kuulema suomalainen käytännönläheisyys sekä pohjoismainen ratkaisukeskeinen tulokulma. Erinomaisia asioita nämäkin.

Tässä yhteydessä en malta olla pohtimatta, kuinka Stubb esitti suomalaista käytännönläheisyyttä ja pohjoismaista ratkaisukeskeistä tulokulmaa toimiessaan pääministerinä vuonna 2014 ilmoittaessaan, etteivät EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet iske Suomeen. Talouspakotteet ajoivat koko Suomen maataloussektorin kriisiin ja maksoivat tuhansia työpaikkoja, mutta ratkaisukeskeisyyttä se on toki sekin, että kiistetään ongelman olemassaolo. Käytännönläheisyyttä puolestaan edustaa Stubbin toiminta valtiovarainministerinä, kun hän sai eduskunnassa ”lukuja omaan päähänsä”.

Mielestäni EU-komissio ei tarvitse Stubbin kaltaista puheenjohtajaa ja Stubbin esittämä visio ”uuden sukupolven Euroopasta” on hänen toimintansa valossa banaali. Ei Stubb edusta muutosta, vaan stagnaatiota ja samaa hidasta liittovaltiokehitystä, mitä EU on pyrkinyt tähänkin saakka ajamaan. Olen itse EU:n kannattaja, mutta haluan sen olevan kansallisvaltioiden ja kansojen itsemääräämisoikeutta kunnioittava unioni, joka pysyy tiukasti omalla tontillaan rauhan, talouden ja vakauden luojana. On hyvin huolestuttavaa, että jo nykyään yli 80% kansallisesta lainsäädännöstämme tulee suoraan unionilta. Suhdeluvun pitäisi tosiasiassa olla toisin päin. 

Toki Stubb yrittää tässä nyt pelata korttinsa niin, että mustaa pekkaa ei jää käteen missään tilanteessa, kuten HS:n Marko Junkkari ansiokkaasti kirjoitti. Itse kuitenkin toivon, että kokoomuskomissaarien aika oli tässä.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tiedät varsin hyvin että EPP valitsee kärkiehdokkaansa marraskuun kokouksessa, eikä siellä ole keskustan edustajia. Aikooko keskusta esittää Rehniä ALDE:n kärkiehdokkaaksi, vai mistä on kyse?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Arvelisin Rehnin olevan tyytyväinen nykyiseen tehtäväänsä…

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kasvaa korkoa 2024 silmällä pitäen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Stubb on juuri oikea mies viemään EU:ta kohti liittovaltiota, joten Stubbista tulee EU-komission puheenjohtaja.

"kansallisvaltioiden ja kansojen itsemääräämisoikeutta kunnioittava unioni", kuten sanoit olisi hieno tavoite, mutta pitäisikö pragmaattisesti unohtaa ne kansallisvaltiot ja pyrkiä vain kansojen itsemääräämisoikeuteen. Vai onko kansan itsemääräämisoikeus ilman kansallisvaltiota pelkkää tyhjää puhetta ?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seija, samoilla linjoilla: Olen ajatellut Rehnistä kertovan lauantain Ykkösaamun jälkeen niin, että paikkaa ei ota Stubb vaan Rehn (jos se on siis suomalainen). Ja Katainen tulee Rehnin tilalle Suomen pankin johtoon. Olisiko näin isot pojat sopineet?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#3 Kirsi, hyvä huomio Sinulta sisäpiirijärjestelyistä!

Mutta, Rehn on keskustalainen ja lienee nyt uransa huippupaikalla! Toisaalta koko EU:n johtajuus saattaa myös Mikkelin miestä kiinnostaa.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Stubbin lausahdus, että euro on ikuinen, joutuu vielä rasitustestiin valittiinpa hänet tai ei.
Ehdokkuus on yksi asia , valinta toinen. Onpahan esillä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No jopa on lapsellinen kirjoitus. Onko Manfred Weber sitten ottanut Twitterissä kantaa Espanjan poliisin voimankäyttöä vastaan? Tai onko Weber vastustanut EU:n Venäjä-pakotteita?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kataloniasta taitaa olla kyse.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eikös Espanjan poliisin toimivaltaa käytetty juuri Kataloniassa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Mutta Espanjan poliisi siellä toimi ja käytti voimakeinojaan.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Mun mielipide Stubbista on ollut pitkään jo jotta joksikin urheiluministeriksi olisi sopinut . Mutta tyyppi joka triatlonei repii tajunnan rajamail jne rasvaprosentit minimis jne. Kun rauhallisesti tuumaillen yleensä parhaat ratkaisut ja päätökset yleensä tehdään tajunnan taso stabiilina . Niin mun mielestä optimaalinen Stub mielestäni ei ole tuollaseen virkaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#8 Timo, luulen, että Stubb ei tulisi valituksikaan, mutta pelaaminen on jo aloitettu piilotehtävästä julkisuuteen.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sama hehkutus aina päällä, että muka suomalainen valitaan EU-huippuvirkaan. Onhan siellä ollut vakavastikin otettavia ehdolla, mutta hylsyjä on silti tullut. Yleensä suuret maat ajavat omaa etuaan näissäkin asioissa, joten 2%:n kansalla ei ole tässä pelipaikkaa. Nyt ei taida olla vahvaa ehdokastakaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbin eilinen viesti ihmisoikeuksista, liberaalista demokratiasta ja oikeusvaltiosta on mennyt erinomaisesti läpi Euroopan valtamediaan: Neue Zuercher Zeitung, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine, Financial Times, El Mundo... Monissa jutuissa mainitaan, että Stubbin CV on sopivampi komission puheenjohtajalle kuin Manfred Weberin.

https://www.nzz.ch/international/finne-alexander-s...

http://www.lefigaro.fr/international/2018/10/02/01...

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/juncker...

https://www.ft.com/content/5fcd2c2c-c5e3-11e8-82bf...

http://www.elmundo.es/internacional/2018/10/02/5bb...

No, onhan Kärnäkin saanut Airiston Helmen salaliittoteoriallaan nimensä venäläisiin lehtiin...

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Pakko kysyä: miksi Manfred Weber tai (mahdollisesti) Michel Barnier olisivat parempia ehdokkaita?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kärnä on joskus oikeassa. Olen aikalailla tällä hetkellä samoilla linjoilla tuon seuraavan lainauksen kanssa:

"
Ei Stubb edusta muutosta, vaan stagnaatiota ja samaa hidasta liittovaltiokehitystä, mitä EU on pyrkinyt tähänkin saakka ajamaan. Olen itse EU:n kannattaja, mutta haluan sen olevan kansallisvaltioiden ja kansojen itsemääräämisoikeutta kunnioittava unioni, joka pysyy tiukasti omalla tontillaan rauhan, talouden ja vakauden luojana. On hyvin huolestuttavaa, että jo nykyään yli 80% kansallisesta lainsäädännöstämme tulee suoraan unionilta. Suhdeluvun pitäisi tosiasiassa olla toisin päin.
"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oli se vielä tämäkin päivä nähtävä: olen Kärnän/kepuli kanssa samaa mieltä. Kaikkea sitä tulee kokeneeksi kun vanhaksi elää.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Stubbi olisi paras pääkomissaari (vrt. kansankomissaari neukkulassa), jos ja vain, kun Suomi ei olisi EU:n jäsen. Eli ei siis mahdollista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"En kuitenkaan itse osaa kunnioittaa sellaisia nuttuskehveleitä, jotka eivät saa suutaan auki vaikeista kysymyksistä ja jotka ovat valmiita myymään vallan edessä kaikki ne arvot, joita suureen ääneen väittävät puolustavansa."

Euroopan Investointpankin varapääjohtajan ominaisuudessa hänellä ei ole syytä huutaa hänelle kuulumattomista asioista. Toisaalta on myös niin, että jos haluaa saada aikaiseksi jotin muutosta, niin pitää ensin päästä valtaan eikä rohkeuden osoittamisen vuoksi tehty oman haudan kaivaminen silloin ole tarkoituksenmukaista. EU:han ei ole mikään demokraattinen organisaatio siinä mielessä, että komission puheenjohtajan valinnassa pitäisi kalastella rivieurooppalaisten kaduntallaajien ääniä.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Stubb oli myönteinen yhteisvastuulle.
Ei ole talousmies, vaan diplomaattityyppi.

Risto Koivula

Ei todellakaan pidä valita Stubbia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ei todellakaan pidä valita Stubbia"... koska sellainen ei olisi Venäjän intressien mukaista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mikä olisi oikeasti Venäjän etu tässä asiassa?

Stubb edustaa federalisteja joiden politiikka antaa n.s. "vettä myllyyn" äärinationalisteille. Samaten hän tunnustautuu arvoliberaaliksi jota vastustaa samat tahot kuin federalismiakin. Lisäksi Stubb on NATOttava sodanlietsoja jota taas vasemmisto vastustaa.

Jos siis keskenään riitelevä EU on on Venäjän etu kuten niin usein väitetään, eikö Venäjän kannattaisi manipuloida prosessi Stubbin hyväksi? Kai he siihen pystyvät kun ovat saaneet järjestettyä USA:n ja niin monen muunkin vaalit (USAn välivaalit lienee kuitenkin annettu jo Kiinan hoidettavaksi).

Stubbin kilpailija Weber, joka myös lienee oikeasti suosikki valinnaksi, lienee häntä maltillisempi niin federalismissaan kuin arvoliberaaliudessaankin. Perinteisempi kristillisdemokraatti siis. Hänen voisi kuvitella pystyvän edes jossain määrin silittelemään pahimpia EU:n *exit-ryppyjä. Perinteisesti Venäjän harjoittamaksi nähdyn riidankylvöpolitiikan kannalta siis Stubbin vastustamisen (vaikka Weberin) hyväksi voisi siis nähdä myös Venäjän etujen vastaiseksi.

Paitsi tietysti jos Venäjä onkin kaukaa kiero ja vastustaa omaa suosikkiaan kun heidän kantaansa kuitenkin vastustetaan, tai sitt' saattaa olla... Tulee mieleen M.Kassilan ohjaama Komissario Palmun erehdys -elokuva ja sen legendaarinen kohtaus jossa etvivä Kokki kertoo "koko jutun kaavan" ( https://www.youtube.com/watch?v=9MMmrnCu0qg (kohdasta 3'00'' eteenpäin))

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kärnältä puuttuu kokonaisuuden hahmottamiskyky.

Alexanderista tulee uusi komission pomo, olipa Kärnä asiasta mietä mitä hyvänsä omalla tahollaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset