mikkokarna Lapin puolustaja

Demareiden metsäpolitiikassa ei ole mitään linjaa

  • Demareiden metsäpolitiikassa ei ole linjaa.
    Demareiden metsäpolitiikassa ei ole linjaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne linjasi Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomen tulee vähentää metsähakkuitaan. Rinteeltä on tämän jälkeen yritetty useaan otteeseen kysellä, mitkä tehtaat, sahat ja jalostamot laitetaan kiinni kun raaka-ainetta ei voida enää toimittaa. Vastauksia ei ole saatu. Joka tapauksessa demareiden linja tarkoittaa, että yhtään uutta biojalostamoa Suomeen ei voitaisi rakentaa. Esimerkiksi Lapissa meidän tulisi siis hakata naulat Tornion Kaidin ja Kemijärven Boreal Biorefin arkkuihin.

Antti Rinteen vastuuton politiikka näyttääkin herättäneen pienimuotoisen paniikin maakuntien demareissa. Tämän seurauksena SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä riensikin jo twitterissä ilmoittamaan, että hakkuita voidaankin päinvastoin lisätä. Tällaisesta metsäpoliittisesta linjasta ei ota kyllä itse pirukaan selvää. Äänestäjillä tulisi kuitenkin olla oikeus tietää, millaista politiikkaa puolue edistää. Vaikka pidänkin Johanna Ojala-Niemelän linjaa vastuullisena, on minun luotettava enemmän Antti Rinteen sanomisiin. Hän kuitenkin johtaa puoluetta.

Ylipäätään on ikävää, että keskustelu metsäpolitiikasta on mennyt helppojen irtopisteiden keräilyksi. Ympäristöjärjestöt ja vihervasemmisto, nyt demareilla vahvistettuna, vaativat hakkuiden välitöntä vähentämistä. Mikäli toimimme näin, saamme kyllä kasvatettua metsien hiilivarantoa jonkun aikaa, mutta se raja tulee nopeasti vastaan. Asiantuntijoista ympäristönsuojelun professori Pekka Kauppi ja WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sen sijaan vahvistavat, että pitkäaikainen ja suuri puuvarannon kasvattaminen edellyttää myös metsien hoitoa ja hakkuita. Tällaisen politiikan kautta hyödynnetään metsiemme koko hiilensidontakyky. Meillä puun kasvu ylittää selkeästi hakkuumäärät ja metsäpolitiikkamme onkin siten vastuullista. Usein unohdetaan myös, että Suomi on Euroopan metsävaltaisin ja eniten suojeltu maa.

Onkin alkanut tuntua siltä, että tässä keskustelussa ei ole enää kysymys ilmastopäästöjen vähentämisestä. Pikemminkin kyse on tiettyjen voimien pyrkimyksestä ajaa koko Suomen maa- ja metsätaloussektorit alas sekä kasvattaa luonnonsuojelualueiden määrää. Vastuullisten poliitikkojen ei pidä lähteä tällaiseen mukaan. Suomen maa- ja metsätaloussektorit ovat osa ilmastopolitiikkamme ratkaisuja, eivät osa ongelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kyseessä taitaa olla "pääministerikanditaaatin" sammakko, joka pääsi livahtamaan, kun toveri Rinne yritti keräillä irtopisteitä IPCC-julkaisun tiimoilta. Nuolaisu vihreiden suuntaan vain oli todella ruma pyllistys teollisuusdemareita kohtaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mikä on ongelma? Rinne voi yhden kuukauden palkallaan ostaa 10 hehtaarin hakkuuaukean, pakettipellon tms. Se sitoo parhaassa tapauksessa seuraavan 50 vuoden aikana 10000 tonnia hiilidioksidia (maaperä, juuristo, runko, oksat). Sitä ei kukaan pakota hakkaamaan, eli saavutettava hakkuuvähennys on 100%, jos Rinne niin haluaa. Todennäköisesti hän ei halua.
Hän haluaa, kuten niin moni muukin, että joku epämääräinen "Suomi" tekee jotain. Mielellään vielä niin, että itse tienaa siinä samalla tai ei ainakaan menetä mitään.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Ei taannoin Voikkaalla, Kajaanissa, Kemijärvellä ym. ollut mitään ongelmia laittaa tehtaita kiinni. Semmoinenkin vaihe kuuluu elämään, että todetaan jotakin asiaa olevan liikaa ja siirretään toimintaa jollekin muulle sektorille. Keskustan nykyinen jääräpäisyys metsäasiossa on aivan uskomatonta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jouni Borgman sanoo "Keskustan nykyinen jääräpäisyys on aivan uskomatonta" Tämä on aivan törkeä väite, sillä maaseudun eläjän Keskustalaisen yksityisomaisuutta metsää käytetään surutta yleiseksi hyödyksi kuten jokamiehenoikeus mutta se on OK kun sitä käyttää taiten.
Nyt tämä päivän polittinen case on hiilinielu, metsänomistajan kasvava metsä on korvauksetta hiilinieluna käytössä päästölaskuissa sillä jokainen kiintokuutio puuta sitoo 1,34 tonnia hiiltä.
SDP-n puhis Antti Rinne olisi rajoittamassa metsän järki kiertokulkua puun myynnin estolla.
Mitä muuta negatiivistä on punavihervasemmiston kammareissa suunniteltu maaseudun eläjän pään menoksi tänne navettateiden varsille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset