mikkokarna Lapin puolustaja

Yhteiskunta tarvitsee ay-liikettä, mutta ay-liike ei yhteiskuntaa

Tehdään ensimmäiseksi yksi asia selväksi: työväenliike on tehnyt niin Suomessa kuin globaalistikin hyvää työtä. Työntekijöiden järjestäytyminen ammattiyhdistysliikkeisiin kuuluu demokraattisen yhteiskunnan peruspilareihin ja tämän ansiosta ammattiyhdistysliike on onnistut huikealla tavalla parantamaan työläisten asemaa viimeisen reilun sadan vuoden aikana. Samalla sen omat arvot ovat siirtyneet keskeisiksi arvoiksi kaikkiin poliittisiin puolueisiin. Lukemalla jokaisen puolueen puolueohjelman voi ymmärtää, että yksikään niistä ei tavoittele työläisten riistämistä, vaan päinvastoin työläisten aseman turvaamista.

Tämän takia on äärimmäisen vaikeaa ymmärtää nykyisen ammattiyhdistysliikkeen toimintaa. Työtaistelutoimet työntekijöiden työolojen ja työsuhteiden parantamiseksi ovat usein ymmärrettäviä, mutta poliittiset lakot joilla hyökätään maan laillista hallitusta vastaan, eivät kuulu demokratiaan ja niitä voidaan verrata mafian toimintatapoihin. Koska tällainen ei kuulu demokratiaan, ovat poliittiset lakot useissa Euroopan maissa kiellettyjä tai rajoitettuja. 

Ammattiyhdistysliike itsessään on kriisissä. Se ei ole kyennyt uusiutumaan yhteiskunnan uusiutuessa ja ehkä suurimmaksi osaksi siksi, että duunarin asiasta on tullut koko yhteiskunnan asia. Tätä taustaa vasten tuntuu uskomattomalta, että Suomessa todella suunnitellaan saamieni tietojen mukaan yleislakkoa ja ensi viikolla useiden kuntien lapset ja vanhukset jäävät ilman ruokaa, koska liitot lakkoilevat pakottaakseen hallituksen perumaan esityksensä irtisanomislaista. Lapset ja vanhukset siis laitetaan kärsimään ruuanpuutteesta, jotta liitot voisivat miellyttää omia jäseniään ja saada heidät mukaan rekrytoimaan uusia. Tämä on hyttysen ampumista tykillä ja mikä pahinta, se tehdään valheellisilla perusteilla. Tätä voimme verrata Trumpin retoriikkaan.

Ammattiyhdistysliikkeen kannalta tämä on ymmärrettävää. Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärä ylitti tänä vuonna yli 400 000 henkilöä Suomen reilusta 2 miljoonasta palkansaajasta. Tämä kaikki on suoraan pois ammattiyhdistysliikkeeltä ja ne tietävät sen. Pidän myös äärimmäisen härskinä, että ay-pamput jakavat somessa kuvia omista huvikuunareistaan ja ravintola-annoksistaan samalla kun väittävät, että he ovat tavallisen palkansaajan asialla. Eivät ole. He ovat omalla asiallaan.

Suomen yhteiskunta tarvitsee ammattiyhdistysliikettä, mutta ammattiyhdistysliike ei selkeästikään tunnu ajattelevan, että se tarvitsee suomalaista yhteiskuntaa. Päinvastoin, se kokee oikeudekseen astella kansalaisyhteiskunnan ja demokratian ylitse omilla toimenpiteillään optimoidakseen hyötynsä.

Irtisanomislakia koskettavassa kiistassa kaikilla osapuolilla on varmasti peiliinkatsomisen paikka, mutta on se samalla osoittanut suurimmalle osalle suomalaisista ammattiyhdistysliikkeen pimeän puolen. Tuo puoli on saatettava valoon pikaisesti, sillä näin emme voi jatkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Kuuluuko demokratiaan hallituspuolueet, jotka eivät ole saaneet yhtään ainoaa ääntä eduskuntavaaleissa? Totta on kuitenkin, että tämä irtisanomislakihässäkkä on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Eduskunnassa ei toimi yksikään puolue, vaan kansanedustajat. Perustuslaissa, joka säätelee lainsäädäntövaltaa, eduskuntaa, hallitusta sekä presidenttiä ja näiden välisiä valtaoikeuksia, ei puolueita mainita kertaakaan.

Puolueilla ei ole eduskunnassa valtaa. Valtaa käyttävät kansanedustajat. Jokainen kansanedustaja on valtakirjansa vaaleissa saanut. Hallitus nauttii edelleen eduskunnan luottamusta.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Kai, niinhän asia on. Mutta, ovat profiloituneet jonkin aatesuunnan edustajiksi ja puoluejohdot käyttävät tätä hyväksi toimiessaan. Vaikka Suomen perustuslaki määrittelee edustajan vastuun toisin.
Esim. jo vaaleihin ehdokkaaksi pääsyn määrittelee kunkin puolueen johto.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Kai, niinhän asia on. Mutta,edustajat ovat profiloituneet jonkin aatesuunnan edustajiksi ja puoluejohdot käyttävät tätä hyväksi toimiessaan. Vaikka Suomen perustuslaki määrittelee edustajan vastuun toisin.
Esim. jo vaaleihin ehdokkaaksi pääsyn määrittelee kunkin puolueen johto.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Niin joo. poliittiset puoleethan eivät liity millään tavalla suomalaiseen päätöksen tekoon..? Hmm, vai mitenköhän tämä menee?

Jani Yli-Paavola

Ministerinhän ei tarvitse olla edes kansanedustaja. Lisäksi hallituksen tämän hetken kokoonpanossa on 5 ministeriä, jotka saivat eduskuntavaaleissa yli 10 000 ääntä. Heistä kolme on sinisen tulevaisuuden jäseniä (Soini 29527, Niinistö 11767, Terho 10067). Lisäksi Lindström jäi vain 34 äänen päähän kymppitonnikerhosta.

Kyllä tuo ihan demokratiselta vaikuttaa, oli sitten kokoonpanosta tai heidän politiikastaan ihan mitä mieltä tahansa.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Kuuluuko demokratiaan hallituspuolueet, jotka eivät ole saaneet yhtään ainoaa ääntä eduskuntavaaleissa? Totta on kuitenkin, että tämä irtisanomislakihässäkkä on saanut kohtuuttomat mittasuhteet.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kepulaiset näyttävät todelliset karvansa palkansaajia kohtaan, tämä on ollut tiedossa, mutta ei niin yleisesti kuin luullaa. Toivottavasti nyt kaikki palkansaajat heräävät huomamaan kuinka syvällä viha ay-liikettä ja palkansaajia kohtaan kepussa kytekään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomen kansan kaikkinaisia etuja puolustavan, demokraattisesti valitun ja valtiopäiville kokoontuneen eduskunnan enemmistö näyttää nyt vihansa palkansaajia vastaan :)

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Mikko Kärnältä oiva kirjoitus. Se on tietenkin myrkkyä kommenttejaan kirjoittaneille, jotka ovat omasta mielestään työtätekevien, ammattiliittoihin, kuuluvien ihmisten oikeuksien puolustajia. Se heiltä valitettavasti on unohtunut, että ay-liittojen jäseniä on enää korkeintaan 800 000 ja heistäkin suuri osa jo eläkeläisiä. Milloin ay-liitoissa ymmärretään, että liittojen pitää ajaa kaikkien suomalaisten hyvinvointia. Muuten liittoja uhkaa totaalinen jäsenistökato.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ay-liittojen jäseniä on yli 2 miljoonaa. Liittoihin kuulumattomia työntekijöitä on lisäksi 400 000.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Kepulaiset laskevat vain SAK:n jäsenet ammattiliittoihin kuuluviksi. Lakkoilevista porvariliitoista vaietaan.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #11

Hei Tuure, kepulaisilla oli vuonna 2009 kuolleitakin jäseninä. Lisäksi eläviäkin, jotka eivät tienneet puolueeseen kuulumisestaan yhtään mitään.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #14

Käyhkö, mihin unohdit demarit ja vassarit?

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö Vastaus kommenttiin #21

En ole kuullut muiden puolueiden vastaavista venkoiluista ja kyseenalaisista puoluetukirahakeräyksistä yhtään mitään.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela Vastaus kommenttiin #11

Piittinen, eikö juuri SAK ole kehunut jäsenmäärällään.
Tietääkseni siihen kuuluvissa liitoissa on suuri määrä "porvareihin" kuuluvia jäseniä. Tällä en suinkaan tarkoita pelkästään kepulaisia. Toivottavasti ymmärrät, keitä tarkoitan.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #19

Onhan SAK:n vasemmistojohtoisissa liitoissa varmaan kautta aikojen ollut eri puolueiden kannattajia kuten myös oikeistolaisten johtamissa. Enemmistö kussakin liitossa valitsee johdon ja se näkyy.

Tämä nykyinen kalabaliikki on vielä kesken ja on mielenkiintoista seurata mihin suuntaan puolueiden kannatuskäyrät kääntyvät. Uskon että osa oikeiston hallitsemien liittojen jäsenistä siirtyy demareihin, koska heille se askel on lyhin tehdä. SAK:n liittojen osalta on vaikeampi sanoa mihin sieltä oikeistomieliset menevät vai jäävätkö ehkä kotiin. Hallituspuolueet sieltä tuskin mitään jättipottia tulevat keräämään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ehkä sylivauvana kuuluit tietämättäsi perhevaltakirjalla Maalaisliittoon ?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Osaatko kertoa miten yhteiskunta on uusiutunut ja miten ay-liike ei ole pysynyt perässä?

Jotain konkretiaa tähän.

Kun sellainen löytyy niin miksi ay-liike ei ole kyennyt pysymään perässä?

Kun siihen löytyy vastaus niin miksi ihmettelet ay-liikkeen vastausta tähän asiaan?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ei se Mikko niin mene, että hallitus voi tehdä mitä tahansa ja kansalaisten on pakko siihen taipua. Se kuulostaa diktatuurin esikartanolta. Kepussa tuntuu olevan varsin voimissaan tällainen patruunahenki. On se ihan oikein, että kansalaiset panevat hanttiin, jos kokevat hallituksen aikeet epäoikeudenmukaisina. Kum vielä lain valmistelu on ollut suorastaan leväperäistä ja piittaamatonta, niin eiköhän sen vastustajat ole silloin tehtävänsä tasalla. Me muut kaiketi elämme vielä demokratiassa, kepulaisista en ole enää varma.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ay-liike on osa yhteiskuntaa kuten eduskunta ja hallitus. Kirjoittajan mukaan vastakkainasettelun aika ei kuitenkaan ole ohi.Kirjoittaja uskoo taistoon tuimaan vaikka pitäisi rakentaa menettyä luottamusta.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kyse on Ay-liikkeen poliittisesta manoverista ei rehellisestä työläisten asioiden ajamisesta. Kyseessä on hallituksen esitys, joka ymmärrettävästi herättää monta kysymysmerkkiä. Ay-liikkeen pitäisi keskittyä vakavasti tämän esitetyn lakiEHDOTUKSEN käsittelyyn sillä kysymys on vasta esitys, jonka toteutumisesta ei ole tietoakaan!

Lakon pitää olla viimeinen vaihtoehto mutta tämä Show on pelkkä poliittinen touhu, jossa puhutaan mm. lomarahoista vaikka kyseessä on lomaltapaluurahat, jotka aikoinaan myönnettiin vakinaisessa työsuhteessa oleville. Nyt ei todellakaan ajeta heikossa asemassa olevien naistyöläisten asioita. Heidän, jotka ovat pätkätöissä ja epämääräisissä työsuhteissa.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ei ole AY liikkeellä enää häpyä kun laittavat itsekkäästi hallituksen lakiesityksen työllitämiskynnyksen madaltamisen vastavoimaksi lapset ja vanhukset nälkää näkemään. Uskoisin että lakkoon käskyn saaneet tunteva suurta myötähäpeää heidät lakkoon käskeneiden puolesta.
Kommentin 13 kirjoittajalla on oudot pasmat kun laittaa samalle viivalle eduskunnan kansanedustajien lainsäätömonopolin ja AY,EK ja MTK etujärjestöt lobbareineen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ay-liike haluaa ilmeisesti Suomeen fasistisen korporaatiomallin. Eikö sen toimintaa voisi kieltää niin kuin erään toisenkin Suomeen sopimattoman järjestön?

Pekka Iiskonmaki

''mutta poliittiset lakot joilla hyökätään maan laillista hallitusta vastaan, eivät kuulu demokratiaan ja niitä voidaan verrata mafian toimintatapoihin.''

Niilo Wälläri toi amerikkalaisen AY-syndikaatin Suomeen ja tuhosi Suomen kauppalaivaston.

AY-liike otti Wälläristä mallia ja on mafia.

AY -liike tuskin toipuu maineensa romahduksesta.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Ay-liikkeen aktiivit ja johtavissa asemissa olevat ovat 98 prosenttisesti SDP tai Vasemmistoliiton taustaisia isoista firmoista ja eläkeläisistä koostuvia.
Ja työelämässä olevat joiden asiaa nuo tietyllä taustalla varustetut ajavat elävät eri todellisuudessa.
Jäsenistön kanta ja järjestäytymisaste esim alle 10 hengen firmoissa ja myös työttömien työhalukkaiden keskuudesss olisi todella mielenkiintoista kuulla.
Ja niiltä eläkeläisjäseniltä äänioikeus pois koska heidän työelämän kokemukset on täysin eri maailmasta missä nykyään mennään.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Maatiloilta tulevat euroopan kovimmat sosialistit! Ai miten se on mahdollista?

Yleensä tilan ottaa hoitaakseen vain yksi perillinen. Muuten siitä tulee kolhoosi tai tila myydään paloina muille. Lopputulos on että tilan muiden perillisten on valittava joku muu ammatti. Yrittäjä tai duunari, joista jälkimmäisiä useimmin.

Yleensä tilan ensimmäinen sukupolvi vielä äänestää Keskustaa mutta tilalta poislähteneet vaihtavat puoluetta juuri siihen mikä ajaa heidän etuaan. Yrittäjät oikeistoon,duunarit vasemmistoon, opiskelijat minne lie.

Jos euroopassa polttelevat renkaita lakkobarrokaadeilla maanviljelijöitten osoittaessa mieltään, katsotte usein tilojen työntekijöitä. Nämä tilat eivät ole pieniä joten duunarit siellä osoittavat mieltään farmareitten puolesta.

Ehkä Keskusta tulee vääjäämättä katoamaan joskus pienpuolueeksi?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sitä haavettahan on esmes demareissa viljelty (sic!) Jo ainakin 60-luvulta saakka tajuamatta, että meille "kepulandiassa kepusatraappien mielivallan alla" riutuville pitäisi oikeasti tarjota uusi poliittinen koti eikä keskisormea.

Käyttäjän SeppoVinnheimo kuva
Seppo Väinönheimo

Ay-liike puolustaa nyt oikeutetusti lakkoilla työntekijän irtisanomissuojaa, koska Sipilän oikeistohallitus haluaa irtisanomissuojaa oikeasti heikentää.

Ilman hallituksen tietoista pyrkimystä jatkuvasti heikentää työntekijöiden työsuhdeturvaa ei oltaisi tässä tilanteessa.

Sipilän hallitus on työkseen heikentänyt työntekijöiden asemaa. Työttömyysturvaa on heikenetty. Työaikaa on pidenetty, julkisen puoĺen työntekijöiden lomarahoja on leikattu. Ja näin on ankeutettu monen perheen lomanviettoa.

Toivottavasti hallitus vetää istisanomissuojan heikennyksen pois. Jos ei vedä niin AY- liikkeen on käytettävä täyttä voimaansa ja suljettava kaikki Suomen vientisatamat.

Ehkä silloin selviää Sipilälle ja hänen puoluetoverilleen Mikko Kärnälle se kuinka juuri palkkatyöntekijät Suomea pyörittävät. Työntekijät ovat myös palkkansa ja työsuhdeturvansa ansainneet.

Kaikkien ei tarvitse liata käsiään työnteolla oikeiston hallitsemassa Suomessa. Virkaheittona kansanedustajana Kärnä nauttii kotonaan hyvästä sopeuttamisrahasta eikä hänen tarvitse pakolla osallistua työvoimaviranomisten aktivoimistoimiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset