mikkokarna Lapin puolustaja

Voisimmeko suhtautua nuuskaan pragmaattisesti?

Iltalehti uutisoi tänään, että Tulli takavarikoi yhä enemmän Suomeen salakuljetettua nuuskaa. Määrät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Syykin on selvä: nuuskan käyttö lisääntyy koko ajan ja erityisesti nuorten parissa. 18-vuotiaista miehistä jo noin neljäsosa käyttää nuuskaa ja Suomessa on satojatuhansia nuuskaajia. Laillisesti nuuskaa voi hankkia naapurimaistamme Ruotsista ja Norjasta. Omaan käyttöön voi tuoda yhdellä reissulla kilon, joka vastaa noin neljääkymmentä pussinuuskapurkkia. Se tyydyttää paatuneemmankin nuuskankäyttäjän kuukauden nuuskantarpeen.

Tehdään heti aluksi selväksi, että en suosittele ketään käyttämään nuuskaa ja toivon myös, että esimerkiksi omat lapseni eivät ryhdy sitä käyttämään. Nyt on valtakunnallinen päihdeviikko ja senkin vuoksi haluan, että puutumme lasten ja nuorten nuuskaamiseen. Tavoitteena tulee olla sen lopettaminen. En aio nuuskan suhteen kuitenkaan hurskastella. Olen julkisesti tunnustanut, että nuuskaan itse ja olen nuuskannut 15-vuotiaasta saakka. En harkitse tällä hetkellä lopettamista. Tiedän myös, että nuuska on tutkitusti vähemmän haitallista kuin tupakka, mutta terveellistä se ei ole. Sen terveyshaittoja ei kuitenkaan saisi liioitella, kuten keskustelussa usein tehdään.

Moni suomalainen ei esimerkiksi tiedä, että Ruotsissa nuuskapurkeista jouduttiin jo vuosia sitten poistamaan syöpävaarasta varoittavat tekstit, koska tutkimuksellista näyttöä tällaisesta ei yksinkertaisesti ole. Monelle saattaa myös tulla yllätyksenä, että vaikka Ruotsissa on suhteellisesti eniten nuuskaajia maailmassa, on siellä samalla suhteellisesti pieni suusyövän esiintyvyys. Tällaiset tiedot sopivat perin kehnosti nuuskan vastustajien viestintään.

Huolestuttavin ilmiö nuuskassa on sen käytön yleistyminen lasten ja nuorten keskuudessa. Erityisen vastenmielisiä ovat olleet tiedot, joiden mukaan käytetyillä ja pestyillä nuuskapusseilla käydään kauppaa lasten keskuudessa. Jokaisen pitäisi ymmärtää, että tällainen on jo pelkästään hygienian takia riski. Tällaiseen on puututtava koulun ja vanhempien taholta tiukasti.

Kokonaisuutena kysymykseen nuuskasta tulisi kuitenkin suhtautua pragmaattisesti. Tosiseikat ovat seuraavat:

1)    Naapurimaamme Ruotsi ja Norja tulevat myymään nuuskaa myös tulevaisuudessa. Ruotsilla on asiaan poikkeus Euroopan Unionilta ja nuuska kuuluu ruotsalaiseen kulttuuriin. Sen valmistus ja käyttö ei ole loppumassa, päinvastoin.
2)    Unionin jäsenvaltioiden on mahdotonta kieltää nuuskan yksityiskäyttöön tapahtuvaa maahantuontia, koska nuuska on sallittu nikotiinituote yhdessä jäsenmaassa. Maahantuontia voidaan ainoastaan säännellä.
3)    Nuuskaa ei ole voinut ostaa Suomesta vuoden 1995 jälkeen. Sen käyttö on tämän jälkeen räjähdysmäisesti lisääntynyt.
4)    Kasvavaan kysyntään vastataan tarjonnalla. Nuuskan pimeät markkinat ovat tämän takia Suomessa suuret, eikä niistä saada verotuloja valtion kassaan. 
5)    Suomi vastaa nuuskan mahdollisesti aiheuttamien haittojen hoidosta, mutta verot kerätään Ruotsissa ja Norjassa. Voitot puolestaan valuvat Ruotsin ja Norjan kauppiaiden tai nuuskaa salakuljettavien rikollisten taskuun. Valtion verotulomenetykset ovat kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.
6)    Suomen viranomaisilta kuluu valtavasti aikaa ja resursseja nuuskan salakuljettajien paljastamiseen. Tälle työpanokselle olisi parempaa käyttöä vakavamman rikollisuuden torjunnassa.
7)    Nuuska on tutkitusti vähemmän haitallinen nikotiinituote kuin tupakka. Tupakan kauppa on kuitenkin laillista Suomessa, nuuskan ei.

Kaiken tämän takia pidän perusteltuna, että nuuskan vähittäismyynti sallittaisiin myös Suomessa. Olen työssäni pyrkinyt tätä asiaa edistämään, mutta tulokset ovat toistaiseksi jääneet laihoiksi. Suurin syy on sosiaali- ja terveysministeriön virkamieskunnassa, joka suhtautuu tupakkatuotteisiin ja alkoholiin fanaattisesti. Mikäli kuitenkin haluaisimme vähentää nuuskan aiheuttamia haittoja, torjua rikollisuutta, keventää viranomaisten työtaakkaa ja saada valtion kassaan verotuloja nuuskan aiheuttamien haittojen torjumiseksi, tulisi fanatismi korvata pragmatismilla. Nuuskan myynnistä saatavia verotulojakin kun voitaisiin suunnata, haittojen hoitamisen lisäksi, lasten ja nuorten nuuskaamista ehkäisevään työhön. Nämä summat eivät olisi pieniä.

Nuuskan vapauttaminen olisi mielestäni kaikille hyväksi ja aion jatkaa työtäni asian eteen, vaikka vaikealta tämä näyttääkin. Nykytilanteessa ei kuitenkaan ole mitään järkeä, vai pitääkö joku muka tätä nykyistä nuuskapolitiikkaamme tehokkaana? Ilmoittautukoon heti.

Loppuun on vielä todettava, että seuraavaksi joku nostanee keskusteluun miedot huumausaineet. Niistäkin on perusteltua keskustella, mutta sen tulisi tapahtua eri asiayhteydessä. Nikotiini ja alkoholi ovat laillisia päihteitä. Niitä sisältävien tuotteiden kaupasta on voitava käydä asiallista keskustelua ilman, että siirrytään puhumaan täysin toisista aineista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Voisimmeko suhtautua nuuskaan pragmaattisesti?''

Suomen tuntien se on mahdotonta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Asiaa vastustaa lähinnä nikotiinikarkkiteollisuus. "Tupakoinnin lopettamiseen" tarkoitettuja karamelleja, purukumeja yms myydään niin paljon, että jokainen tupakoitsija ilmeisesti lopettaa tupakoinnin vähintään 20 kertaa vuodessa.

Nyttemmin markkinoille on tullut myös pussinuuskaa, jota myydään "lääkkeenä" ja jossa nuuskapussin sisältö on korvattu synteettisellä tupakalla. Koska se maksaa 5.70 euroa purkki ja oikea pussinuuska maksaa Haaparannassa 1.80 euroa purkki, ovat kyseessä suuret taloudelliset intressit. Niiden perusteella päätökset yleensä tehdään, minkä varmasti kansanedustajan työssä huomasitkin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kohta 6. Poliisi ei nuuskakauppa kiinnosta tämän he ovat julkisesti sanoneet. Tullia se työllistää kyllä.

Laittomat markinat kukoistaa. Kuten huumeiden osalta myös.

Ainut järkevä keino tuhota laittomat markkinan on laillinen myynti.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

"Monelle saattaa myös tulla yllätyksenä, että vaikka Ruotsissa on suhteellisesti eniten nuuskaajia maailmassa, on siellä samalla suhteellisesti pienin suusyövän esiintyvyys."

Ei ainakaan näkemieni tilastojen mukaan. Varmaan siis on Kärnällä lähde esittää vai huuhaatako taas kerran?

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Kiitos Ville huomiosta, kirjoituksessani oli virhe. Ei pitänyt lukea ”pienin”, piti lukea ”pieni”.

Ohessa on tutkimustietoa:
https://www.swedishmatch.com/Snus-and-health/Resea...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toki. Itse en mokomaa paskaa suuhuni laittaisi ja pidän pragmaattisena miehenä nuuskan käyttäjiä idiootteina.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No itse en käytä, mutta en tiedä miksi käyttäjää pitäisi loukata. Terveyden kannalta suurempia idiootteja ovat mm. alkoholin käyttäjät tai itsensä liian lihavaksi syövät. En nyt heitäkään kaikkia idiooteiksi sanoisi.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Nuuskan myyntikielto on siinäkin mielessä typerä juttu, että kun sitä ei ole saatavana kaupasta, hyvin monet tekevät sitä itse tavallisesta purutupakasta. Helppoa ja nopeaa, ja valmistusohjeita on netti pullollaan. Itse tehty nuuska on kuitenkin vaarallisempaa kuin tehdasvalmisteinen, koska siihen jää huomatttavasti enemmän syöpävaarallisia aineita. Tehdastekoisesta ne aika suurelta osin valmistusprosessissa poistuvat.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Taitaa olla vaalit tulossa, kun kepulainen pyrkii limakalvokontaktiin. Nuuskan haitat ovat toteennäytettyjä ja niitä ei pidä verrata tupakkaan vaan siihen, että mitään tupakkatuotteita ei käytetä.

https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo10270

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Mikko, hyvä kirjoitus ja kannatettavia ajatuksia. Jotteivät nuuskaamattomat vain saisi väärää kuvaa, halusisin tehdä pienen korjauksen:

"Se [40 purkkia] tyydyttää paatuneemmankin nuuskankäyttäjän kuukauden nuuskantarpeen."

Jos nuuskaa noin paljon, on _todellakin_ paatunut. Itse sanoisin tuon satsin riittävän useimmille aktiivinuuskaajille vähintään kolmeksi kuukaudeksi.

Käyttäjän HarriLaatikainen kuva
Harri Laatikainen

Ihan kannatettava ajatus tuo laillistaminen, mutta jos oletetaan että se jollain ihmeellä saataisiin lailliseksi niin Suomen verotus tekisi sen että sitä silti roudattais Ruotsista tänne. Vai kuvitteleeko joku että sitä myytäis R-kioskilla alle 5 euroon per purkki.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ruotsin verotuskaan ei ole sieltä keveimmästä päästä.

Henry Koivisto

Juurihan euroopan tuomioistuin päätti olla kumoamatta nuuskan myyntikieltoa taas kerran. Ihmettelen suuresti sitä että eu maat haluavat olla tasavertaisia ja yhteneväisiä mutta silti suomessa ei saa myydä niin sanottuja chewin bageja mutta muissa eu maissa niitäkin voi ostaa kaupasta. Ja nyt havitellaan vielä tuonti rajoitusta alemmas joka varmasti poistaakin pimeät markkinat, kuka näistä asioista oikein päättää? On niin hukassa yhteiskunnasta että morjens.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset