Sirpa Pietikäisen virheelliset väitteet – Suomi turvaa lintujen pesimärauhan

Kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen väitti eilen Suomen rikkovan EU-oikeutta lintujen suojelussa. Pietikäinen perustaa syytteensä siihen, että Suomessa on mahdollista suorittaa hakkuita myös pesimäaikana ja hän väittää, että komission antama vastaus Pietikäisen esittämään kirjalliseen kysymykseen osoittaa Suomen laiminlyöneen luonnonsuojeluun liittyvien velvoitteiden täytäntöönpanon. Pietikäinen vaatiikin siis meitä kieltämään kesäaikaiset hakkuut kokonaan. Samaa ovat esittäneet aiemmin Suomen Luonnonsuojeluliitto ja WWF.

Pietikäisen huoli lintujen pesimärauhan turvaamisesta on ymmärrettävä, mutta ilmeisesti Pietikäinen ei itse ole lukenut komissiolta saamaansa vastausta tai sitten hän ei ole ymmärtänyt lukemaansa. Komission vastauksessa todetaan selvästi, että hakkuista aiheutuvat häiriöt eivät välttämättä ole aina merkittäviä. Suomessa pesimäaikaiset hakkuut toteutetaan tämän periaatteen mukaisesti. Tämä velvoite on myös, Pietikäisen ja luonnonsuojelujärjestöjen päinvastaisista väitteistä huolimatta, kirjattu lakiin.

Metsälain soveltamisalassa todetaan nimittäin selkeästi, että metsänomistajien on noudatettava mitä luonnonsuojelulain 39§:ssä todetaan. Sen mukaisesti rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden pesien sekä munien tahallinen vahingoittaminen on kielletty. Samoin on kiellettyä häiritä tahallisesti näitä yksilöitä pesimäaikana. Näin suomalaiset metsänomistajat ja valtio myös toimivat. 

Hakkuita ei Suomessa toteuta kesäaikaan rehevillä alueilla, koska niissä on eniten pesiviä lintulajeja, vaan ne suunnataan karummille metsätyypeille. Näissäkin hakkuissa otetaan huomioon muun muassa uhanalaisten lajien esiintymät ja suurten petolintujen pesät. Lintujen elinolosuhteita turvataan myös suojavyöhykkeillä ja riistan tarpeet huomioivilla erityishakkuilla sekä riistatiheiköillä. Jokaista linnunpesää ei valitettavasti voida kesäaikaisissa hakkuissa säästää, mutta merkittävästä häiriöstä ei ole kyse ja erityisesti uhanalaisten lajien pesimärauha turvataan aina.

Puun korjaaminen metsistä on ympärivuotista toimintaa, sillä sahat ja laitoksetkin tarvitsevat raaka-ainetta ympäri vuoden. Mikäli Suomi kieltäisi hakkuut kokonaan kesä-heinäkuussa Pietikäisen ja luontojärjestöjen haluamalla tavalla, kävisi suomalainen metsäteollisuus vajaakäytöllä saman ajan. Jos Suomen metsistä ei saataisi raaka-ainetta, tehostettaisiin hakkuita muissa maissa, jotka eivät huolehdi luonnonsuojeluvelvoitteista tai metsän uudistamisesta yhtä hyvin Suomi. Kenen intressejä tämä oikein palvelisi? Ei ainakaan luonnon.

On erittäin ikävää, että suomalaisia metsänomistajia ja hallitusta pyritään Pietikäisen toimesta demonisoimaan tällä tavoin ja vieläpä valheellisilla väitteillä. Suomessa metsätaloustoimet suunnitellaan perusteellisesti ja ne ajoitetaan niin, että lintujen pesimärauha turvataan. Monimuotoiset metsät ja lintujen siellä tapahtuva sirkutus ovat suomalaisen metsänomistajan ylpeys. 

Eniten Pietikäisen esityksestä hyötyisivät hiili-, öljy-, sementti- ja muoviteollisuus. Näiden alojen lobbareita liikkukin paljon Brysselissä ja eurovaalit lähestyvät. Pietikäinen ajaa nyt näiden toimialojen asiaa joko tahallaan tai ymmärtämättömyyttään. On myös mielenkiintoista nähdä, onko tämä ulostulo osa jotain suurempaa linjamuutosta kokoomuksessa? 

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu