mikkokarna Lapin puolustaja

Olympialaisia ei voi järjestää ilman olympiatason kelkkarataa

On äärimmäisen hienoa, että urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho on myöntänyt olympiakomitealle rahoituksen kisojen hakemisen ja järjestämisen edellytyksiä kartoittavaan selvitykseen. Tämä tulee tarpeeseen. Vaikka olympialaisten järjestäminen Suomessa valtava ponnistus onkin, olisi se maamme kansainväliselle maineelle ja matkailun kehittämiselle valtavan hieno asia. Positiiviset vaikutukset kestäisivät vuosikymmeniä ja kansantalous voittaisi varmasti.

Mikäli Suomessa järjestetään joskus talviolympialaiset, on Lapilla niissä keskeinen rooli. Missään muualla ei ole mahdollista kilpailla esimerkiksi alppilajeissa, eikä missään muualla ole jo valmiina niin mittavaa kapasiteettia kisaturistien majoittamiseen kuin täällä. Maakunnan tuleekin nyt ottaa aktiivisesti osaa tähän selvitykseen. Tämä on meille suuri mahdollisuus.

Eräs selvityksessä väistämättä esille nouseva asia on olympiatason kelkkaradan puute. Sellaista ei nimittäin Suomessa ole. Esitin viime helmikuussa, että sellainen rakennettaisiin Lappiin, Rovaniemen Ounasvaaralle. Radalle olisi joka tapauksessa tarvetta, mikäli aiomme joskus maana kelkkailulajeissa menestyä. Asia tulisi viipymättä selvittää Terhon nyt käynnistämän selvityksen yhteydessä hyvässä yhteistyössä Lapin maakunnan ja Rovaniemen kaupungin kanssa.

Jos aikoo menestyä, on uskallettava investoida. Olympiatason kelkkaradan rakentaminen maksaisi arviolta noin 95 miljoonaa euroa, mutta sen hyödyt koko Suomelle ovat kiistattomat. Ennen kaikkea se toimisi porttina, jonka avulla voimme ylipäätään koskaan haaveilla olympialaisia hakevamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hyvä jos on noin. Tarkoittaa siis, että jos jättää 95 miljoonaa heittämättä kankkulan kaivoon, välttyy myös tulevilta miljardiluokan tappioilta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Mikäli Suomessa järjestetään joskus talviolympialaiset, on Lapilla niissä keskeinen rooli. Missään muualla ei ole mahdollista kilpailla esimerkiksi alppilajeissa"

Ne menisivät todennäköisesti Ruotsiin tai Norjaan.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Olympialaiset tai ei, niin kelkkailusta voisi joka tapauksessa tulla Suomelle uusi talviolympialaisten menestyslaji. Lajina se ehkä sopisikin nykypolvelle, joka ei monestikaan halua panostaa vuosikausia mihinkään veren maku suussa suolla tehtävään peruskuntoharjoitteuun.

Voisi kuvitella, ettei vaatimukset täyttävän kelkkaradan rakentaminen olisi rahallisestikaan mikään ylittämätön kustannus.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Noh, suosittelen vaikka muistankin lukeneeni ettei menestyminen tuossakaan lajissa ihan helppoa ole....

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rakentakaa mitä rakennatte, mutta ette veronmaksajien rahoista per**le!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset