mikkokarna Lapin puolustaja

Turvallisuuspalvelut kriisissä - ministeri Mykkänen petti Lapin

Valtion budjetissa vuodelle 2019 esitetään 3,3 miljoonaa euroa harvaan asuttujen alueiden poliisipalveluiden turvaamiseen. Tiedon tultua julki Lapissa oltiin toiveikkaina. Esimerkiksi Enontekiöllä toivottiin, että rahalla palautettaisiin poliisi takaisin kuntaan. Itse sisäministeri Kai Mykkänenkin vieraili kunnassa ja lupaili, Lapin kokoomuslaisten säestäessä, parannusta tilanteeseen. Toisin kuitenkin kävi.

Tänään julkistettujen tietojen mukaan ainoastaan 15% tästä lisämäärärahasta kohdennetaan Lappiin, vaikka kärsimmekin täällä valtakunnan vakavimmasta turvallisuusvajeesta. Tällä lisämäärärahalla aiotaan rekrytoida 9 ”uutta” määräaikaista poliisia turvaamaan pääasiassa Levillä ja Saariselällä vierailevien turistien turvallisuutta. Tosiasiassa kyse ei ole edes uusista viroista, vaan ainoastaan olemassaolevan nykytilanteen säilyttämisestä. Lappilaiset siis jätetään oman onnensa nojaan kuten tähänkin saakka on ollut. 

Lain kunnioitus alkaa Lapissa vakavasti heikentyä, kun valtion turvallisuusviranomaiset eivät ole enää läsnä. Esimerkiksi Enontekiöllä ja Savukoskella poliisi ei ole onnistunut selvittämään yhtäkään omaisuusrikosta viimeiseen neljään vuoteen. Vasteajat kiireellisissäkin tehtävissä mitataan usein tunneissa. Enontekiöllä keskimääräinen vasteaika on 106 minuuttia. Se on pitkä aika odottaa apua, jos joutuu vaikkapa väkivallan kohteeksi.

Valtio loukkaa lappilaisten perustuslaillisia oikeuksia ja sisäministeriö viis veisaa tapahtuneesta. Netti- ja lähiöpoliiseja lisätään torjumaan vihapuhetta sekä huolehtimaan maahanmuuttajien turvallisuudesta. Pohjoisen väestöstä ei välitetä.

Katson että sisäministeri Kai Mykkänen on pettänyt Lapin maakunnan. Ministerin olettaisi käyttävän hänelle kuuluvaa poliittista ohjausvaltaa suhteessa poliisihallitukseen ja määräävän, että harvaan asuttujen alueiden turvallisuudesta on huolehdittava. Nykyinen tilanne on kestämätön. Rahaa on nyt siirrettävä poliisin omien määrärahojen sisällä harvaan asutuille seuduille. Ei ole muuta vaihtoehtoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Taitaisi olla aihetta purkaa entisen Poliisiylijohtaja Paateron palatsi. Tämän seurauksesta taisi kentältä miehet kadota "hallintoa kasvatettiin ja kenttätoimintaa leikattiin".

Tähänhän otti kantaa entinen sisäministerikin Kari Rajamäki
https://yle.fi/uutiset/3-5099775
"Rajamäen mielestä Paateron johtamat uudistukset ovat turvottaneet hallintoa ja heikentäneet kenttätoimintaa, joten seuraavan rakenneuudistuksen vetäjäksi pitää valita ulkopuolinen selvitysmies".

http://karirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24900...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Oliko tarkoituskin ajaa alas kenttätoiminta ja saatiin paisutettua poliisihallitusta. Poliisihallitus ei puutu törkeisiin ympäristörikoksiin, onhan turvallisuuspalvelut kriisissä on myös vakavissa ympäristö-ja räjähderikoksissa. Omassa pihapiirissäni rikos peittely jatkuu edelleen.

Poliisihallituksessa "Paateron palatsissa" on aikaa estää rikokset jotka liittyvät asukkailla kautta maan henkeen ja omaisuuteen. Laiton räjäytystoiminta louhimoilla asutuksen vieressä jossa kerta paukut 10 000- 19 000 kiloon jatkuu.

Sisäministeriössä rikosilmoitukset muuttuu "kanteluiksi" eikä rikosilmoituksia kirjata "Rikille". Miksei poliisijohto toimi?

Vastakin asukkaat tekee rikosilmoitusta ne muuttuu "kansalaiskirjeeksi"?

Kun tekee poliisille rikosilmoituksen, koska laiton räjäytystoiminta jatkuu edelleen. Tukes on vahvistanut, ettei toimintaan ole lupaa. Poliisi antaa ylisuurten räjäytysten jatkua, asutuksesta huolimatta? Sisäministeriössä aletaan pallottelemaan asiaa - ei kuulu sisäministeriöön- siirretään poliisihallitukseen - tehkää rikosilmoitus- se on tehty ja poliisi on käynyt tarkistamassa laittoman tilanteen ja toteaa "räjähteet tuodaan ja viedään "siis laiton tilanne!

Tätäkö on poliisijohdon vastuu, kun louhijat ja räjähdetehtaat on saaneet yli otteen laittomaan toimintaan. Kukaan ei uskalla puuttua.

Poliisijohto on toiminut täsmälleen toisin päin ja alkanut suojella väärinkäytöksiin syyllistyneitä. Sellaista valvontaa ei voida moraalisesti jatkaa lainsäädännön nojalla, jossa valvoja on kyvytön tai haluton tehtäväänsä.

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263996-avo...

Kuka tutkii, koska poliisi ei ole toiminut vaikka rikosylikomisario myönsi puhelimessa "ettei louhimo ole jäänyt kaavan ulkopuolelle". ja viranomaiset vääristelivät kaupungin sivulle ja vastauksissaan hallinto-oikeudelle KHO.n päätöksen. Eikö tässä ole kyse vakavasta rikoksesta!
Viranomaiset ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan ja arvioimaan lainvoimaisen tuomioistuinratkaisun perusteita uudelleen, soveltamaan päätöstä haluamallaan tavalla ja jättäneet sen täytäntöön panematta.

Tämän on todennut EOA ratkaisussaankin.
https://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2011/20...

Kun ylin toimivaltainen tuomioistuin on antanut asiassa ratkaisunsa, kunnan viranomaisten velvollisuus on omalta osaltaan toimia siten, että päätös voidaan viipymättä panna täytäntöön. Muunlainen tilanne olisi oikeusvaltioperiaatteen vastainen ja kestämätön”.

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paa...
KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaavahakemuksista ja oikeuden päätöksistä ei käy esille, että louhimoa olisi haettu kaavan ulkopuolelle, vaan hakivat EO-alueeksi, mikä kiellettiin.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Samaa oli MOT- ohjelmassakin, että poliisi häviää ja sama kikka taitaa olla Enontekiölläkin! Näin Suomessa rattijuopot ja rikokset loppuu.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/11/19/poliisi-v...

Soininen: Kaikki niin sanotut pienemmät rikokset ne jää oottamaan aikaa parempaa elikkä käytännössä niitä suurimpaa osaa ei tutkita sitte ollenkaan

Siellä rattijuopot saa ajaa niin ku aika huoletta menemään, siitä soitetaan, kansalainen hätäkeskukseen, että hei täällä joku kännikäinen ajeloo vaikka Ilomantsiin.

kyllähän tää tietysti tällainen rikostilastoja parantaa kun pikku tota taajamia tyhjennetään niin siellä rikostilastot siisteytyy siellähän rikollisuus vähenee. Se johtuu siitä kun siellä ei ole poliisia.

MOT: Joo niin, se on tilastokikka?

Soininen: Outokummusta jo vuosia sitten hävis oma virkapukuinen poliisi pois niin sieltä loppu käytännössä rattijuoppous siihen. Elikkä ihmiset raitistu.

MOT: Tapahtui tämmönen ihme?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset