mikkokarna Lapin puolustaja

Vegaanibuumi tussahti - sekaruokavalio on suomalaisten valinta

Keskon eilen julkistama vuoden 2019 ruokatrendejä mittaava raportti oli monelta osaltaan iloista luettavaa. Kiinnostavinta raportissa on ehkä se, että sen mukaan ainoastaan 1% suomalaisista noudattaa vegaanista ruokavaliota. Olisiko siis jo korkea aika lopettaa ”vegaanibuumista” puhuminen ja siirtyä puhumaan lähiruokabuumista tai eettisestä kuluttamisesta, jotka raportti nostaa esiin huomattavasti tärkeämpinä ilmiöinä?

Kovasti hehkutetun vegaanibuumin lopahtaminen on tarkoittanut myös muutoksia vuoden 2017 suosikkiruokalistaukseen. Avokado ja nyhtökaura (joka tehdään muuten ulkolaisesta kaurasta), ovat tipahtaneet listoilta pois. Näitä suositumpia raaka-aineita ovat esimerkiksi peruna, metsäsienet, tuore kala ja pitkään kypsytettävät lihat. Tuoteryhmien osalta taas on äärimmäisen iloista, että suomalaiset arvostavat suuresti lähiruokaa. Uusina ryhminä kymmenen kärkeen ovat nousseet ilahduttavasti raakamakkarat ja pienpanimo-oluet. Uskallan väittää, että onnistuneella alkoholilain uudistuksella on ollut tässä oma vaikutuksensa.

Raportin mukaan 28% kuluttajista tekee ostopäätöksensä ruuan eettisyyden perusteella ja tämä tulee tuplaantumaan tulevaisuudessa. Se on osoitus siitä, että me suomalaiset olemme järkevää kansaa. Tiedostamme pientä marginaalia lukuunottamatta, että myös sekaruokavalio voi olla eettinen ja ekologinen. Haluamme syödä vähemmän, mutta parempaa lihaa. Se tarkoittaa kotimaassa tuotetun antibiootti- ja soijarehuvapaan lihan kuluttamista, sekä riistan ja villikalan käyttöä. Peräti 36% suomalaisista haluaa suosia ostoskorissaan lähellä tuotettuja tuotteita. Tämä on iloinen uutinen suomalaisille tuottajille. Samoin on iloista, että suomalaiset haluavat syödä tasapainoisesti lihaa, kalaa ja kasviksia.

Erityisen tyytyväinen olen epäeettisen avokadon suosion romahtamisesta. Toivottavasti ilmiö on pysyvä. Olen jo muutaman vuoden ajan tehnyt kovasti töitä, että tämän vesipulaa ja maaperän köyhtymistä aiheuttavan ”verihedelmän” käytön lisääntyminen suomalaisissa keittiöissä saataisiin pysäytettyä. Nyt se näyttää toteutuvan. Avokadoa on mainostettu ”superruokana”, mutta nyt sen paikan listalla ovat lunastaneet kotimaiset ”superruuat”. Iänikuisen avokadopastan sijaan kannattaakin nyt tehdä lehtikaali-, nokkos- tai metsäsienipastaa. Nämä superruuat tulevat nimittäin kaikki lähiluonnostamme.

Keskon tutkimus asettaa myös poliitikoille vastuun huolehtia, että alkutuotannon ja erätalouden edellytykset turvataan tässä maassa myös tulevaisuudessa. Toivon kaikkien ottavan tästä haasteesta kiinni. Erityisesti liha- ja maitoverosta puhuminen pitää lopettaa, sillä sellainen vetäisi muutenkin vaikeassa tilanteessa olevalta kotimaiselta maataloudelta maton alta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuka nyt Keskolta ostaa avokadoja, jotka ovat laadultaan liki aina kyseenalaisia. Avokadokauppa on Lidl, jos hyvää tai parasta haluaa.

Kasvisten käyttö on lisääntynyt paljon ja punaista lihaa ja lihajalosteita asiantuntijat kehoittavat välttämään nykytiedon valossa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Niin kuin Arvo Ylppö ja Juice ovat lausuneet eri tavoin: "ihminen on kuin sika", tarkoittaa ruoan monipuolisuutta, millä ihminen niin kuin sikakin ovat selvinneet alusta alkaen tähän päivää saakka. Yksipuolinen vegaanisuus ei ole ihmiskeholle tarkoitettu luonnon tarkoittama ravintomuoto - se kostautuu.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itseäni on aina huvittanut vegaanien puusilmäisyys ravintoa kohtaan. Todellisen vegaanin tunnistaa yleensä hampaista ja yleisolemuksesta. Mutta, annetaan ihmisten syödä vaikka pieniä kiviä. Kyllä keho ilmoittaa jossain kohtaa, menikö jokin pieleen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tunnistaa. Aina löytyy poikkeuksia ja siksi tuo 'yleensä. Ei tarvitse olla hammaslääkäri kun tunnistaa porkkanoita työkseen pureskelevan pellervon. Tein muuten ensimmäistä kertaa eläessäni porsaanlavasta nyhtöpossua ja ai perhana että osasi olla hyvää. Suosittelen palstan sekasyöjille.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #6

Nyhtöpossu on hyvä valinta.Pitkään kypsytetty liha on vähemmän haitallista.Totuus on kuitenkin, että esim juustot, viinirypäleet, selleri ja porkkana ovat se paras vaihtoehto hampaille.

Peki Hefte

Täysin totta, vegaanit tosiaan tuoksuvat hyvälle ja hampaat ovat valkoiset ja hyvässä kunnossa, myös hiukset voivat hyvin ja vegaanit ovat muutenkin hyvässä fyysisessä kunnossa. Lihansyöjät taasen haisevat pahalle ja heillä on eltaantunut rasvainen iho sekä harvat hiukset, heidät tunnistaa myös huonosta ryhdistä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Raportin mukaan 28% kuluttajista tekee ostopäätöksensä ruuan eettisyyden perusteella...".
Millähän tuon "eettisyyden" luotettavasti varmentaisi ? Sama koskee ns. luomua ja suomalaista. Nyt on kyllä jo kenttätesterit kotimaisuuden selvittämiseksi, mutta eipä taida olla testaajia. Ainakaan en ole huomannut, että mediassa olisi kerrottu käryistä.

En tiedä oliko citystoori vai faktaa, mutta keväällä kerrottiin virolaisista tuotteista, joiden laatikon kylkeen oli jo Virossa liimattu "Suomalaista"-tarrat.

Hieman lakia tulkiten tuote on suomalainen, jos sitä myydään Suomessa. Kovin on väljä "liikemiehiä" suosiva laki. Luomun osto ja käyttö vaatii vielä enemmän luottamusta. Suorastaan liikaa.

Käyttäjän EeroKaristo kuva
Eero Karisto

Voi olla, että Kärnä ei tosiaan tiedä, mutta vegaanius on kasvava trendi. Se ei tarkoita, että ihmiset lopettisivat kokonan ja täydellisesti eläinperäisten tuotteiden syömisen vaan sitä, että yhä useampi syö yhä vähemmän eläinperäisiä tuotteita. Vaikka vain pieni vähemmistö pidättyy kokonaan eläinperäisistä tuotteista, sitä ei voi älyllisesti rehellinen ja ymmärryskykyinen ihminen tehdä johtopäätöstä, että vegaaniudella ei olisi merkitystä & kannatusta.
Asioitten eteenpäinvieminen onnistuu yleensä parhaiten etsimnällä yhdistäviä tekijöitä, ei korostamalla erottavia. Eettinen ja lähiruoka eivät ole periaatteina mitenkään vieraita vegaaneille. Jos Kärnä haluaisi edistää niitä, kannattaisi liittoutua, ei avata turhia rintamia.
Terveisin osa-aikavegaani

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset