mikkokarna Lapin puolustaja

Lentovero haudattiin Ruotsissa - mitä tekevät vihreät, kokoomus ja SDP nyt?

Ruotsissa hyväksyttiin viime viikolla ensi vuoden budjetti. Eräs mielenkiintoisimmista budjetin kohdista on päätös luopua lentoverosta, joka astui voimaan tämän vuoden huhtikuussa. Kokeilu jäi Ruotsissa hyvin lyhyeksi eikä syyttä. Se romahdutti maan lentoliikenteen kasvun jo muutamassa kuukaudessa ja aiheutti erittäin vakavia ongelmia maan matkailuelinkeinolle sekä teollisuudelle.

Suomessa samanlaista veroa suomeen ajavat vihreät ja sen käyttöönottoa ovat väläytelleet myös kokoomus sekä myöhemmin SDP. Sinällään lentovero sopisi erinomaisen hyvin SDP:n tavoitteeseen ”lentoliikenteen kasvun hillinnästä”, sillä sen on nyt todettu naapurimaassa toimivan kuvatun kaltaisesti. Se suorastaan romahduttaa lentoliikenteen. 

Esitän kaikille puolueille toiveen lentoverosta luopumiseksi. Sitä on nyt testattu Ruotsissa, eikä se toimi. Keskitytään mieluummin vähäpäästöiseen liikenteen tukemiseen verohelpotuksin sekä edistetään biokerosiinin laajempaa käyttöönottoa Suomessa tapahtuvissa tankkauksissa. Näissä toimissa on oikeasti järkeä.

Toki kansanedustajan palkka ja vieressä sijaitseva Helsinki-Vantaan lentoasema takaavat sen, että lentovero ei edustajien omia kaukomatkoja jatkossakaan hidastaisi. Näistähän erityisesti SDP:n Sanna Marinilla on kokemusta. Ainoa este vihreiden lennoille puolestaan on häiriköt lentokoneista poistava Suomen poliisi. Aivan kuten lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen sai huomata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kilpailukykyinen kuljetus on kulmakiviä, jota ilman voidaan siirtyä askel kohti kivikautta. Toisekseen ilmaston kannaltakin korkea verottaminen liikenteen osalta on pikkunäppärää ilmastonäpertelyä.

Ei jatkoon.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

" Kokeilu jäi Ruotsissa hyvin lyhyeksi eikä syyttä. Se romahdutti maan lentoliikenteen kasvun jo muutamassa kuukaudessa..."

Toisin sanoen, vero teki sen mitä pitikin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Budjetti voi muuttua vielä paljonkin riippuen siitä, mikä on hallituskokoonpano.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos saastetalkoot ovat globaalisti yhteiset, niin saastuttaako lentoni muualle (esim.Espanjaan) enemmän kuin muiden lennot esimerkiksi joulupukinmaahamme, puhtaille, neitseellisille Lapin hangille.

Käyttäjän LauriLuttinen kuva
Lauri Luttinen

Niin. Puna-vihreiden logiikalla Lapin mainostaminen ja matkailun tai jonkun muun elinkeinon siellä edistäminen pitäisikin heti lopettaa. Lappi voisi heidän puolestaan palata elintasonsa puolesta vaikka 1940-luvulle.

Tätä ajatusta onkin helppo tukea siellä Kallion kuppiloissa muualla maassa tienatulla asumistuella ostaessa sitä tarjouskeskaria tai tekomaitoon tehtyä lattea litkiessään... Voihan rähmä, tämän maan tyhmyyttä tänä päivän, en muuta sano.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset