mikkokarna Lapin puolustaja

Pienyritykset suuryritysten pankkeina

Yrityksen koko on mielenkiintoinen asia. Nimittäin tietyn koon saavutettuaan yritys saa tilaajana itse päättää, koska se oikein laskunsa maksaa. Tämän vuoksi isoilla yrityksillä eräpäivä voi olla 60, jopa 120 vuorokautta toimituksesta. Eikä sekään riitä. Lisää maksuaikaa voidaan tämän jälkeen pelata laskujen muotoseikoilla. Yritys voi esimerkiksi kiinnittää huomion tilaajatietoihin ja vaatia uuden laskun, jonka vastaanottamisesta alkaa taas uusi maksuaika.

On sanomattakin selvää, että tällaiset järjestelyt ovat kestämättömiä pk-yritysten talouden kannalta ja ne estävät tehokkaasti työllistämistä sekä kasvua. On suuri riski palkata uusia työntekijöitä tai hankkia uutta kalustoa, kun yrittäjä ei yksinkertaisesti voi tietää, koska saatavat realisoituvat tilille. Harvan pk-yrityksen kassa on niin vahva, että pelkästään sieltä voidaan maksaa useiden kuukausien palkkakulut. Riskinotto ei yksinkertaisesti kannata. Toisaalta hyvin harvan pienyrittäjän on mahdotonta kieltäytyä suuryritysten sopimuksiin kirjaamista maksuehdoista. Leipä on yritettävä ottaa jostain. 

Asian toisella puolella seisovat vuokratyöfirmat, jotka elävät ennennäkemätöntä kukoistuskautta. Samoin menestyvät suuret luotottajat ja laskunostajat. Eipä siinä, on näilläkin yritysaloilla paikkansa, mutta valitettavasti tämä menestys otetaan aivan liian usein pienyrittäjien selkänahasta. 

Suuret yritykset rahoittavat nyt lain sallimin keinoin omaa toimintaansa pienyrittäjien kustannuksella ja käyttävät niitä omana pankkinaan. Tähän on saatava muutos ja asiasta on sovittava seuraavassa hallitusohjelmassa. Lakia kaupallisten sopimusten maksuehdoista tulee muuttaa siten, että elinkeinonharjoittajien välisissä kaupallisissa sopimuksissa enimmäismaksuajaksi säädetään pakottavasti 30 päivää. Nykyiset lain sallimat joustot kun eivät selkeästikään toimi. Tällaisen lain avulla varmistamme, että myös pk-yrityksillä on edellytykset kasvaa, kehittyä ja työllistää. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Suomessa maksuajat ovat kansainvälisesti vertaillen lyhyitä. Samoin, ainakaan suomalaisyritysten maksuajoista tehtyjen tutkimusten mukaan suomalaisyrityksissä ei kovinkaan voimakkaasti Kärnän kuvaamaa "taloudellista piiskavaikutusta" ole havaittavissa.

Täytyy myös muistaa, että mahdollinen Suomessa säädetty enimmäismaksuaika ei ulotu Suomen ulkopuolelle, joten tämäntyyppinen ehdotus tekisi tilanteesta käytännössä sellaisen, että Suomi/ suomalaiset yritykset toimisivat ulkomaisten yritysten pankkina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset