Turvapaikanhakijoita ei olisi voitu käännyttää Ruotsiin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho väittää, että kaikki Ruotsista tulleet turvapaikanhakijat olisi voitu käännyttää Dublin-säädösten nojalla takaisin Ruotsiin. Väite on yksiselitteisen väärä. On erittäin ikävää, että hallitusta yritetään mustamaalata tällaisilla harhaanjohtavilla väitteillä. Valitettavan moni uskoo niihin.

Jokainen eurooppaoikeuden asitantuntija voi vahvistaa, että käännytys on mahdollista vain, jos turvapaikanhakijalla on perhesiteitä, viisumi tai oleskelulupa Ruotsissa, taikka jos hän on rekisteröitynyt sinne aiemmin turvapaikanhakijaksi. Suomen täytyy tällöin kyetä todistamaan tämä vastuuperuste.

Samoin ikäviä ovat väitteet, joiden mukaan hallitus ei olisi tehnyt mitään ja kuka tahansa voisi jäädä Suomeen oleskelemaan. Poliisi palautti viime vuonna noin 2600 ulkomaalaista kotimaihinsa. Näiden joukossa oli noin sata rikollista. Vuonna 2016 puolestaan palautettiin 5500 ulkomaalaista. Tämän lisäksi moni on palannut vapaaehtoisesti. Myös Dublin-palautuksia on toteutettu ja toteutetaan koko ajan.

Keskustelu pitää nyt siirtää väärillä mielikuvilla kikkailun sijaan todellisiin ongelmiin. Lainsäädännön näkökulmasta kaikki kivet on käännetty, nyt on aika puhua kansainvälisistä sopimuksista, jotka aiheuttavat meille ongelmia. Geneven sopimus on laadittu vuonna 1951 ja se ei vastaa huonostikaan nykyiseen tilanteeseen. Sopimuksen muuttaminen ja turvapaikan hakemisoikeuden rajaaminen olisi kaikkien etu. Nyt joudumme käytämme hirvittävästi resursseja sellaisten ihmisten auttamiseen, jotka eivät tosiasiassa ole minkäänlaisen avun tarpeessa. Samoin olisi tarpeen säätää palautusta odottavien turvapaikanhakijoiden tarkemmasta valvonnasta. Tämä voitaisiin toteuttaa jalkapantaseurannalla.

Väärien väitteiden esittäminen sen sijaan on tuomittavaa, eikä se palvele kestävien ratkaisujen löytämistä.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu