mikkokarna Lapin puolustaja

Kaupungistuminen tulee kalliiksi - asumistukijärjestelmä remontoitava

  • Kaupungistuminen tulee kalliiksi ja laskun maksavat maakunnat.
    Kaupungistuminen tulee kalliiksi ja laskun maksavat maakunnat.

Jos kaupunkeja ja kuntia haluttaisiin kannustaa järkevään kasvuun, tulisi asumistukijärjestelmä uudistaa asettamalla siihen kannustavuuskriteerit. Mikäli kuntaan maksetaan keskiarvoa enemmän asumistukia, tulee nämä ylimenevät kustannukset osoittaa kunnan itsensä maksettaviksi. Tämä kannustaisi kuntia huolehtimaan asuntopolitiikastaan ja kaavoituksestaan siten, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on riittävästi saatavilla. Tähän eivät ole Helsinki, Espoo tai Vantaa pystyneet, vaan ne porsastelevat nyt härskisti asumistuen turvin ja rahoittavat kasvunsa muun maan veronmaksajien rahoilla.

Asumistukijärjestelmää tarkastelemalla selviää, että kaupungistuminen tulee Suomessa kalliiksi. Vuonna 2015 maksettiin yleistä asumistukea pääkaupunkiseudulle lähes 350 miljoonaa euroa. Se on 215 euroa per asukas koko maan keskiarvon ollessa noin 170 euroa. Muu maa paikkaa siis pääkaupunkiseudun epäonnistunutta asuntopolitiikkaa noin 74 miljoonalla eurolla vuodessa ja summa on kasvussa. Miksi kukaan ei ole huolestunut tästä ilmiöstä, vaan räksyttämisessä keskitytään valtionosuusjärjestelmän kritisointiin, jonka tehtävänä on taata perustuslain mukaiset yhdenvertaiset peruspalvelut koko maassa?

Yleisen asumistukijärjestelmän uudistaminen esitetyllä tavalla toisi valtion kassaan suoria säästöjä noin 250 miljoonaa euroa. Tällä rahalla voitaisiin esimerkiksi paikata suoraan koulutusleikkausten yliopistoille ja korkeakouluille jättämää rahoitusvajetta sekä osoittaa kelpo potti vaikkapa lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikko, aloitetaanko vaikka tästä?

"Asumistuki omistusasujille paisunut roimasti - asunnon ostaneet voivat maksattaa Kelalla myös lainojaan ja korkojaan"

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/32740534-2c5...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On ihan ok, että esim pieneläkeläinen, jonka ( pienen) asunnon yhtiövastike noussee äkkiä moninkertaiseksi, saa asumistukea .

Ei hän pysty tuella mitenkään keinottelemaan.
Jos hän myy asuntonsa, hän ei hyödy tästä tuesta sen jälkeen mitään.
Mutta joutuu kuormittamaan ennestäänkin kuormitettuja vuokramarkkinoita , mikä taatusti mustaa vuokria.
Tulos ei siis ole asumistuen tarpeen lasku vaan nousu.

Tällä tuetaan siis vain hänen kotona asumistaan, ei kartuteta hänen omaisuuttaan eikä edes nosteta hänen elintasoaan.

Todella outoa, että nyt ollaan jatkuvasti juuri niiden pienituloisten kimpussa tässäkin asiassa, joiden kimpussa hallitus on ollut koko hallitsemisensa ajan.
Ja joilla vaihtoehtoja on vähiten.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Kirsi hyvä tuo omistusasuntoihin maksetut asumistuet on noin 50 osa kokonaismaksetuista tuista joten se on vain rikka rokassa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, mutta se on huono kehityssuunta, jos yleistyy enemmänkin. Pienituloisilla kun on muitakin mahdollisuuksia asua ja saada tukia; esim. vuokra- ja aso-asunnot. Moniko tietää, että aso-asuntoonkin voi saada asumistukea?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Porsastelevat?
Toiset taas ovat sitä mieltä, että maakuntia tuetaan niillä rahoilla, joita ne kaupunkien ahtaasti ja kalliisti pakosti asuvat tuottavat .

Loputonta syyttelyä , jossa kärsijöinä ovat sitten ne ihmiset, joilla ei vaihtoehtoja ole ja jotka joutuvat kaikkien älyttömien ideoiden koekaniineiksi.
Lopettakaa jo.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Nyt kyllä vetelit hiukan mutkia suoriksi. Luvut eivät ole €/asukas, vaan €/tuensaaja. Kunnat on jaettu kolmeen kalleusluokkaan, joista kalleimmat asumiskunnat ovat Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa ja sen myötä niissä on asumistuen ylärajat suuremmat/ruokakunta. Eikös se ole ihan reilua, että kalliimman asumisen alueilla on suuremmat tuet?

https://www.kela.fi/elakkeensaajan-asumistuki-enim...

Ajantasaista tietoa löytyy seuraavasta linkistä, jossa voit muuntaa hakukriteerejä monin tavoin. Siten pääsee kurkistamaan myös numeroiden taakse ja se tunnetusti vähentää luulemisen astetta.

https://www.kela.fi/tilastot-aiheittain_tilasto-yl...

Tuolta voi eri hakukriteereillä todeta, että suurin osa tuensaajista asuu vuokra-asunnoissa ja kyllähän tämä nyt rokottaisi juuri niitä pienituloisia ja eläkeläisiä raskaimmin.

Kotikuntasi Inarin asumistuet lapsiperheiden osalta näkyy ylittävän keskimääräiset tukimäärät. Ideasi rokottaisi myös Lapissa korkeamman tuen piirissä olevia ja kuntien kassaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Säännöllisin väliajoin toistuvat nämä vain yhdestä kulmasta tehdyt Kärnän väittämät.

Vajaa vuosi sitten Osmo Soinivaara availi lukuja vanhan tilaston avulla, joka jostain syystä on lopetettu Tilastokeskuksella eli eivät ole tuottaneet uusia. Haisee hieman aluepolitiikalta tämä tilaston lopetus vaikka asia on varsin kiinnostava.

http://www.soininvaara.fi/2018/02/24/valtion-tulot...

Sieltä taulukosta löytyy suuntaa-antava kuva siitä kuinka valtion tulot ja menot menevät alueittain.

Sen mukaan vuonna 2006 valtion verotulot Uudeltamaalta olivat 12,6 miljardia ja valtion menot Uudellemaalle olivat 9,3 miljardia.

Näin ollen Uudeltamaalta kerätyistä veroista 3,3 miljardia menee muualle.

Pääkaupunkiseudun valtionverokertymän avulla siis sujuvasti rahoitetaan kasvu ilman muiden rahoja. Näkyy riittävän muuallekin vietäväksi.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Jan Vapaavuorelais punavihreässä Helsingissä 13 % perhetalouksista saa yleistä asumistukea kun kokomaassa se on 9 %.
Ei Jan Vapaavuorelais allianssilla olis oikein varaa pörhästellä saavutuksiaan city hyvyydestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset