Kaupungistuminen tulee kalliiksi – asumistukijärjestelmä remontoitava

Jos kaupunkeja ja kuntia haluttaisiin kannustaa järkevään kasvuun, tulisi asumistukijärjestelmä uudistaa asettamalla siihen kannustavuuskriteerit. Mikäli kuntaan maksetaan keskiarvoa enemmän asumistukia, tulee nämä ylimenevät kustannukset osoittaa kunnan itsensä maksettaviksi. Tämä kannustaisi kuntia huolehtimaan asuntopolitiikastaan ja kaavoituksestaan siten, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on riittävästi saatavilla. Tähän eivät ole Helsinki, Espoo tai Vantaa pystyneet, vaan ne porsastelevat nyt härskisti asumistuen turvin ja rahoittavat kasvunsa muun maan veronmaksajien rahoilla.

Asumistukijärjestelmää tarkastelemalla selviää, että kaupungistuminen tulee Suomessa kalliiksi. Vuonna 2015 maksettiin yleistä asumistukea pääkaupunkiseudulle lähes 350 miljoonaa euroa. Se on 215 euroa per asukas koko maan keskiarvon ollessa noin 170 euroa. Muu maa paikkaa siis pääkaupunkiseudun epäonnistunutta asuntopolitiikkaa noin 74 miljoonalla eurolla vuodessa ja summa on kasvussa. Miksi kukaan ei ole huolestunut tästä ilmiöstä, vaan räksyttämisessä keskitytään valtionosuusjärjestelmän kritisointiin, jonka tehtävänä on taata perustuslain mukaiset yhdenvertaiset peruspalvelut koko maassa?

Yleisen asumistukijärjestelmän uudistaminen esitetyllä tavalla toisi valtion kassaan suoria säästöjä noin 250 miljoonaa euroa. Tällä rahalla voitaisiin esimerkiksi paikata suoraan koulutusleikkausten yliopistoille ja korkeakouluille jättämää rahoitusvajetta sekä osoittaa kelpo potti vaikkapa lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen.

mikkokarna
Keskusta Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja toista kautta eduskunnassa. Olen 42-vuotias helsinkiläinen ja osa-aikainen lappilainen sekä saaristolainen, jolle kaikki eräharrastukset ovat lähellä sydäntä. Ennen valintaani eduskuntaan toimin Enontekiön kunnanjohtajana ja sitä ennen Ivalon rajavartioalueen varapäällikkönä. Ehdolla eduskuntaan Helsingistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu