mikkokarna Lapin puolustaja

Sinipunavihreä dystopia

Huhtikuun 15.päivä vuonna 2019. Eduskuntavaalien tulokset ovat valmiina ja SDP on suurin puolue. Toiseksi suurimpana puolueena on kokoomus. Keskusta on jäänyt kisassa neljänneksi, vihreiden ollessa nyt Suomen kolmanneksi suurin puolue. Hallitus muodostetaan muutamaa viikkoa myöhemmin kolmen suuren puolueen kesken RKP:lla vahvistettuna. Pääministeriksi nimitetään SDP:n Antti Rinne, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo jatkaa valtiovarainministerin tehtävissä. Maa- ja metsätalousministeriksi nimitetään vihreiden tuleva puheenjohtaja Emma Kari, ympäristöministeriksi kutsutaan eduskunnan ulkopuolelta tehtävässä jo aiemmin ollut Ville Niinistö. Kunta- ja kaupungistamisministeriksi nimitetään kokoomuksen Juhana Vartiainen.

Edellinen eduskunta on aiemmin hyväksynyt niukalla äänten enemmistöllä sote- ja maakuntauudistuksen, jonka täytäntöönpano on kuitenkin kesken. Rinteen keskeinen vaalilupaus, eli uudistuksen estäminen, toteutetaan. Maakunnille ilmoitetaan, että maakuntavaaleja ei pidetä, vaan soteratkaisu tullaan toteuttamaan muilla keinoin. Julkiset sotepalvelut järjestetään tulevaisuudessa viiden erityisvastuualueen pohjalle. Pohjoisessa käytännössä kaikki keskitetään Ouluun, Länsi-Pohjan keskussairaala lakkautetaan ja Lapin keskussairaala toimii Oululle alisteisena diagnosoivana sairaalana, jossa ei tehdä enää mitään vaativia toimenpiteitä eikä synnytetä. Aiemmin kunnallisesti hallinnoitua terveyskeskusverkostoa supistetaan rajusti. Päästäkseen hoitoon maaseudulla asuvan on joko kaivettava lompakkoa tai matkustettava kauas. Tehostamistoimet ovat rajuja.

Kuntien valtionosuusjärjestelmää uudistetaan rajulla kädellä. Kokoomuksessa vallan saanut kaupungistamissiipi leikkaa kovalla kädellä pienten ja väestörakenteiltaan vinoutuneiden kuntien valtionosuuksia. Järjestelmään liitetään kannustavuuskriteereitä, joilla maksetaan enemmän valtionsosuuksia sellaisille kunnille, jotka kykenevät tuottamana palvelunsa edullisesti. Uudistus ajaa harvaan asutut ja väkimäärältään vähäiset kunnat konkurssiin sekä pakkoliitoksiin. Tämä supistaa eruskouluverkostoa rajusti.

Kun peruspalveluita ei ole enää kunnissa saatavissa, ei ole edellytyksiä yrittämiselle tai liike-elämällekään. Muutosta vauhdittavat vihreiden luonnon- ja eläintensuojelutavoitteet, joiden toteuttamisella on romutettu Suomen maa- ja metsätalouden sekä kaivosteollisuuden kilpailukyky. Myös kaikki turveyritykset on lopetettu. Se on ollut tietysti hallituksen tavoitekin. Työttömäksi jääneet lapsiperheet hakeutuvat nyt kaupunkeihin, koska ovat siellä hallituksen näkökulman mukaan tuottavimmillaan. Maatiloilla laitetaan pellot pakettiin, koska vihreiden maataloudelle esittämät vaatimukset ovat mahdottomia. Metsänomistajien oikeutta metsiensä hyödyntämiseen rajoitetaan.

Muuttoaallon vauhdittamiseksi yksityisautoilun hintaa nostetaan rajusti ja kohdennetaan tukia kaupunkien joukkoliikenteeseen. Alemman asteen tienverkoston määrärahoja leikataan. Työllisyysaste putoaa jälleen alle 70%:iin, maassa on taas puoli miljoonaa työtöntä ja valtio alkaa velkaantua. Hallitus toteuttaa kuitenkin velkarahalla suurta unelmaansa kaupunkien Suomesta. 

Pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Jyväskylä ja Oulu kehittyvät. Muu maa näivettyy. Hallitus säätää metropolilain, jonka tarkoituksena on keskittää koko Suomen väestö näihin keskuksiin tuottamaan. Muut kunnat lakkautetaan ja maa jaetaan näiden kaupunkien kesken viiteen provinssiin. On tullut punavihreän markkinatalouden aika, jossa ei ole sijaa maakunnille. Kaupungistuminen on globaali megatrendi, joten sen on pakko olla sitä Suomessakin. Hinnasta viis.

Kaikki yllä kirjoitettu on tietysti dystopiaa. Vai onko? Suomalaisten kannattaa kevään vaaleissa tutustua aidosti puolueiden vaaliohjelmiin ja nähdä erilaisen poliittisen jargonin läpi. SDP, kokoomus ja vihreät ovat kaupungistajapuolueita, jotka eivät tarjoa kehittyvien kaupunkiseutujen ulkopuoliselle Suomelle juuri mitään hyvää. On myös selvää, että mikäli maakuntauudistus ei nyt toteudu, eivät nämä puolueet ole toiminnassaan halukkaita edistämään lähidemokratiaa ja paikallista päätöksentekoa sekä vallan hajauttamista. Päinvastoin, ne haluavat keskittää valtaa. 

Taistelin Enontekiön kunnanjohtajana Kataisen hallituksen suurkuntahanketta vastaan. Mikäli kevään vaaleissa käy huonosti, on aseet kaivettava jälleen esille. Mikäli sinipunavihreät pääsevät mellastamaan, niin Kekkonen maaseutua auttakoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Hyvin mahdollinen kauhukuva joka vaalituloksen sen salliessa myös toteutuu, eikä paluuta ole tilanteeseen jossa koko maa pyritään pitämään asuttuna enää ole..

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Ja väittääkö joku että 18 maakunnan malli heikentää esim Kainuun tai yleensä kehä kolmosen ulkopuolisen suomen asemaa.
Vai onko Helsingin vihreillä parempaa tietoa Lapin asioista kuin lappilaisilla itsellään.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tuskin tuleva hallitus sen enempää maaseutua kurjistaa kuin Sipilä jo teki Kepuleiden mandaatilla tällä vaalikaudella. Ehkäpä turismi, vihreä talous ja uudistuvan energian tuotanto ovat ne tekijät, jotka nostavat maaseudun jälleen elinkelpoiseksi sille joukolle joka jää sinne yrittämään.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Tarina oli hyvä - tai siis hyvä kuvaus mahdollisesta tulevasta dystopiasta. Mietityttämään jäi kysymys siitä, mikä on keskustan osuus kaikessa tässä. Tällä hallituskaudellahan keskusta on ollut ylimpänä ajamassa keskittävää halintouudistusta, viemässä kunnilta pois päätösvaltaa, ja siirtämässä sitä noihin mainittuihin keskuskaupunkeihin. Jo aiemminkin keskusta on kunnostautunut esimerkiksi kuntauudistuksissa. Näyttää vähän siltä, että kun on syrjäseutujen puolustajan maineessa, itse teoilla ei ole niin väliä. Ääni keskustalle voi siis olla tulevissa vaaleissa ääni keskittävälle politiikalle, sote-tyylisten keskittävien hankkeiden jatkamiselle jne. Näinkö?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Aivan totta. Itsekkin ihmetellyt miksi kepu ajoi kiimaisesti kuntaliitoksia ympäri maakuntien. Tilattiin selvitysmiehiä puhumaan propakandaa "leveimmistä hartioista ja palvelujen turvaamisesta maaseudulla".

Vastustin tällaista ja olin ihan oikeassa. Voiko joku osoittaa kuntaliitosten olleen niiltä osin ja niissä kunnissa jotka "pakolla" liitettiin joenkin edistäneen reunakuntien elinvoimaisuutta? Ei! Joka ikinen on menettänyt palvelut- jopa lakisääteiset. Leveämmät hartiat eivät myöskään ole pelastaneet keskuskaupunkeja, vaan samat ongelmat ovat edelleen voimassa.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Mikko Kärnä, kiitos erinomaisesta kirjoituksesta. Vaikka tunnettuna " kepulina" toivon tietenkin edustamani puolueen, Keskustan, nousevan kevään vaaleissa suurimmaksi puolueeksi odotan, että Mikon kirjoituksen dystopia toteutuisi ja Puheenvuorossa sekä muilla palstoilla Juha Sipilän johtamaa hallitusta ja Keskustaa kaikista kauheuksista syyttävät pääsisivät nauttimaan Antti Rinteen johtaman vuosisadan parhaan hallituksen kansalaisille, ei kuitenkaa rikkaille, tarjoamasta mannasta.
Tästä mannasta nauttimaan päässeet aktiiviset Juha Sipilän hallitusta ja Keskustaa syyttäneet kirjoittaisivat toinen toistaan ylistävimpiä blogikirjoituksia ja niitä tukevia kommentteja ainakin tänne Puheenvuoroon. Voi sitä autuutta.
Minäkin pääsisin nauttimaan autuudesta ainakin sen verran, että saisin lukea pelkästään Rinteen hallitusta ylistäviä kirjoituksia. Tietysti lommo tähän autuuteen voisi tulla siitä, että Rinteen vuosisadan paras hallitus ei pystyisikään antamaan kaikkea sitä mannaa, mitä tuli luvanneeksi, ja syntipukiksi nostettaisiin vuosisadan huonoimmaksi hallitukseksi syytetty Juha Sipilän hallitus ja tietenkin kepulien Keskusta.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Lopussa Kärnä huutaa Kekkosta apuun. Hän on tässä oikeassa ja äänestääkin siten joko Paavo Väyrysen Tähtiliikettä tai Perussuomalaisia. Onnea vaan vaaleihin Mikko!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset