mikkokarna Lapin puolustaja

Haluaako YLE aivopestä alle kouluikäisiä lapsia?

  • Tällaista sisältöä ei pitäisi näyttää alle kouluikäisille lapsille.
    Tällaista sisältöä ei pitäisi näyttää alle kouluikäisille lapsille.

Sain tänä aamuna useita yhdeydenottoja järkyttyneiltä vanhemmilta, joiden alle kouluikäiset lapset olivat tänä aamuna katsoneet YLE TV2:lla esitettyä ”Moraalimittari” ohjelmaa. Ohjelman alussa juontaja toteaa, että elämäntapaamme on ajateltava kohtuullisuuden näkökulmasta sekä luonnon ja eläinten kannalta. Tämän jälkeen kerrotaan, että joskus vaaditaan voimakkaita toimenpiteitä moraaliongelmien ratkaisemiseksi. Ohjelma siirtyy sen jälkeen kertomaan fiktiivistä tarinaa nuoresta eläinaktivistista, joka liimaa koulunsa täyteen ”LIHANSYÖJÄ ON MURHAAJA” -tarroja sekä suunnittelee koulussa tarjottavan liharuuan myrkyttämistä.

Ohjelmassa on toki aivan asiallistakin pohdintaa studioyleisönä olevilta nuorilta ja on tietysti tärkeää, että nuoria herätellään ajattelemaan. On kuitenkin kohtuutonta esittää ohjelmaa lastenohjelmien yhteydessä ajankohtana, jolloin sitä katsovat pääasiassa alle kouluikäiset lapset. Näiden lasten verkkokalvoille piirtyy ainoastaan kuva lihansyönnin rinnastamisesta murhaan ja mahdollisesti juontajan ajatus, että kovatkin toimenpiteet, kuten kouluruuan myrkyttäminen, ovat sallittuja tällaisen estämiseksi.

Pidän YLE:n toimintaa tässä hyvin arveluttavana ja pienten lasten aivopesuun verrattavana. Ohjelmassa jätettiin myös lihansyönnin oikeutus huomattavan vähälle huomiolle ja keskityttiin pikemminkin siihen, millaiset keinot ovat sallittuja sen estämiseksi. Missään ei välitetty lapsille ja nuorille näkemystä, että tuotantoeläimet on jalostettu tarkoitukseensa, eivätkä ne voi elää luonnonvaraisina. Ei myöskään kerrottu metsästyksen eettisyydestä eikä siitä, että kärsimys on myös osa luontoa. Samoin unohtui mainita, että esimerkiksi märehtijät kuuluvat pohjolassa kestävään ruokaketjuun muuttaen ihmisravinnoksi kelpaamatonta biomassaa ravinnoksi ja hoitaen perinnebiotooppeja. Päälimmäiseksi luotiin kuva, että lihansyöntiä tulee vastustaa luonnon ja eläinten näkökulmasta, vaikka tämä väite on virheellinen. Sekasyöjäkin kun voi syödä eettisesti ja ekologisesti.

Vaadin YLE:ä korjaamaan politiikkaansa kyseisen sarjan suhteen ja tulen viemään asian eteenpäin Yleisradion hallintoneuvostolle. Jokaisen lapsen ja nuoren on voitava valita oma ruokavalionsa sekä elämäntapansa vapaasti, mutta samalla lapsia on suojeltava kaikenlaiselta yksipuoliselta propagandalta. Tämä ohjelma oli valitettavasti sellaista. En halua millään muotoa estää vapaata keskustelua eläinten oikeuksista tai lihansyönnin oikeutuksesta, mutta tunteita herättävässä asiassa tiedonvälityksen tulee olla  tasapainoista. Erityisen moitittavaa oli nyt ohjelmalle valittu esitysaika.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Moralisoinnin takaa löytyy useimmiten kaksinaismoraali ja jokseenkin yhtä usein tuhti annos älyllistä epärehellisyyttä.

Käyttäjän EeroKilpinen kuva
Eero Kilpinen

Eläinlihan kasvava kysyntä on ongelma. Päästöt rehevöittävät vesistöjä, ihmisiä ruokkivaa viljelypinta-alaa käytetään rehun tuotantoon, ilmaa puhdistavia metsiä raivataan laitumiksi ja tuotanto-olosuhteet unohtavat karjaeläinten elämänlaadun voittojen maksimoinnin nimessä. Nämä ongelmat eivät kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että ihminen tarvitsee ravintoonsa eläinproteiinia. Missä vaiheessa sitten lihan syönnin määrä alkaa haitata yksilön terveyttä, on toinen kysymys. Liikaa ei ole koskaan tarpeeksi. Kun liukuhihnaliha muuttuu heikkolaatuiseksi, ängetään täyteen antibiootteja ja teurastettuja eläimiä ja tuotteita raahataan ympäri maailmaa etsimään nälkäisiä syitä, on kenties kuluttajien hyvä kysyä itseltään, onko tämä sen rahan ja vaivan arvoista.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Hyvä pihvi silloin tällöin on OK.

On törkeää rikokseen yllyttämistä näyttää lapsille myrkyttäjän touhuja (ilmeisesti hiljaisesti hyväksyvään sävyyn?).

Kalle Loisa

Kattelin tuota ohjelmaa Areenasta:

https://areena.yle.fi/1-2814166

Ohjelmassa mielestäni puitiin sitä, että onko pikkuekoterroristi Sallan toiminta koululla kohtuullista ja muiden ihmisten toiminta Sallaa kohtaan kohtuullista. Ohjelmassa ei mielestäni kampanjoitu lihansyöntiä vastaan vaan annetaan paremminkin valmiuksia ilmaista ja kohdata erilaisia mielipiteitä.

Mielestäni studioyleisöllä oli ihan hyviä mielipiteitä ja näkemyksiä.

Pointtina ei siis ollut vastustaa lihansyöntiä ja tämä "kohu" lienee irroitettu asiayhteydestään. Rauhoittukaapas siis.

Yhtäaikaa Ylen ohjelma Eränkävijät saa palkintoja, suurta suosita ja tuo esim. metsästystä ja kalastusta hyvään valoon joten en olisi huolissani YLEn toiminnasta tämän suhteen.

Käyttäjän EeroSepp kuva
Eero Seppä

Tää YLE:n aikainen taas antaa, ylen, syvältä
Nää ohjelmat ei näytä enää, yhtään hyvältä.
On eläimien anargistit, taasen vauhdissaan
Ja vihrehimmät nihilistit, valehtelee vaan...

Tää terroristi pitää panna, laskut maksamaan
Ja vekaanisti taivaanmanna, sivu-karsinaan.
Nää vasemmiston radikaalit, joutaa jäähtymään
Ja vihrehimmät mytomaanit, perään lentämään...

Tää ohjelmien toimitus, nyt seinää vasten vaan
Ja kunnon kansan kurmotusta, vastaanottamaan.
Ja toimituksen vastaava, ja ylin ymmärrys
Tää oli tässä, tällä kertaa, kansan kyykytys...

Te myrkytätte ilmapiirit, kerta kaikkiaan
Kun toimittaja tuuliviirit, tunkee tupaan vaan.
Tää ei nyt näytä yhtään enää, että OK ois
Vaan nyt on aika tehdä tenää...Heittää moiset pois...

Elina Simola Os Lamminmäki

Ensin valtio kustantaa ammatillisen koulutuksen. Sitten tulee valtion omistama media ja lyttää koko ammattikunnan. Miten menee noin niin kuin omasta mielestä :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset