mikkokarna Lapin puolustaja

Hoivarahastaja Esperin toiminta lopetettava

Esperi Caren toiminnasta paljastuneet laiminlyönnit ovat sanalla sanoen järkyttäviä. Olen saanut itsekin useita yhteydenottoja eri Esperin yksiköissä hoidossa olevien omaisilta. Kaikista viesteistä välittyy hätä. Hoitajien kerrotaan työskentelevän kovan paineen alaisina epäinhimillisissä olosuhteissa, jolloin vanhukset jäävät huonolle hoidolle ja laiminlyöntejä tapahtuu. Tämä ei ole työtään tekemään pyrkivien hoitajien vika. Se on vain ja ainoastaan hoivarahastaja Esperin vika, joka takoo rahaa vanhusten kärsimyksellä. Syyttävä sormi osoittaa myös valvontaviranomainen Valviran suuntaan, joka on tiennyt epäkohdista jo vuosia, kiitos Tehyn ja rohkeiden hoitajien, mutta ei ole toiminut mitenkään niiden korjaamiseksi. 

Vaadin, että viranomaiset tarkastavat jokaisen Esperin yksikön Suomessa ensi viikon aikana. Tämän jälkeen on tarkastettava myös Mehiläisen ja Attendon yksiköt, joista on raportoitu vastaavia laiminlyöntejä. Esperin käsissä on huonon hoidon seurauksena kuollut todennäköisesti enemmän veteraaneja kuin Neuvostoliiton suurhyökkäyksessä Karjalan kannaksella. Suosittelen kaikkia Esperin hoidossa nopeasti menehtyneiden omaisia tekemään jo tässä vaiheessa tutkintapyynnön poliisille. Tutkintapyynnössä voi pyytää poliisia selvittämään, onko Esperin johto syyllistynyt heitteillejättöön tai kuolemantuottamukseen jättämällä lakisääteiset velvoitteet vanhuksia ja vammaisia kohtaan hoitamatta.

Esperi on karmiva esimerkki, miksi pörssiyhtiöitä ei tulisi koskaan päästää huseeraamaan hoiva-alalle. Vanhukset ovat Esperin johdolle vain rivejä excelissä, eivät ihmisiä. Inhimillinen kärsimys on Esperille tuotantotekijä eikä seikka, joka tulisi pyrkiä aidosti minimioimaan. Pidän erityisen järkyttävänä ja tuomittavana Esperin johtajan ja osaomistajan Marja Aarnio-Isohannin toimintaa. Aarnio-Isohanni ei suhtaudu asiaan edelleenkään sen vaatimalla vakavuudella. Viranomaisten tulisi estää Aarnio-Isohannin ja Esperin liiketoiminta toistaiseksi. Vuonna 2012 Aarnio-Isohanni myös vähätteli koko hoitajamitoitusta. Miksi viranomaisten hälytyskellot eivät soineet jo tuolloin?

Sosiaali- ja terveysministeriön tulee myös välittömästi käynnistää selvitys Valviran toiminnasta. Miksi se ei ole puuttunut jo aiemmin kasvottoman ulkomaisen pääoman takana toimivan Esperin toimintaan, vaikka laiminlyönnit on tuotu sen tietoon? Valviran johtaja Markus Henrikssonin vastuu on selvitettävä myös perinpohjin. Henriksson on itse peräänkuuluttanut ongelmien esille nostamista, mutta kun niitä on nostettu, ei Henriksson ole persaustaan tuolistaan nostanut. On pakko kysyä, onko Valviran johtaja tehtäviensä tasalla?

Oman lusikkansa soppaan on pistänyt myös eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, joka on Esperin osaomistaja. Toivon todella, että Ilmarinen luopuu hoivarahastusyhtiön omistuksistaan heti ensi viikolla. Koko Esperin toiminta pitäisi lopettaa ja siirtää yksiköt kuntien alaisuuteen välittömästi. Nyt ei voida ajatella kustannuksia. Nyt pitää ajatella vanhusten hyvinvointia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Esperi on karmiva esimerkki, miksi pörssiyhtiöitä ei tulisi koskaan päästää huseeraamaan hoiva-alalle."

Tämä on hyvä näkemys. Näin pitäisi olla. Oletko kertonut tämän omalle puolueellesi. Jos oikein ymmärrän, niin juuri edellä lainausmerkeissä olevan toiminnan lisäämisestä keskusta on tehnyt kaupat kokoomuksen kanssa. Hoiva-alan yksityistäminen on myyty poliittisella lehmäkaupalla maakuntahallintoa vastaan.

Käyttäjän AnneliFriman-Micklin kuva
Anneli Friman-Micklin

Niin sinulta,Mikko,kuin useilta muiltakin asiaan kantaa ottavilta unohtuvat eri vammaisryhmät. Kyse ei ole vain vanhuksista, vaan kaikenikäisistä ihmisistä erilaisissa yksiköissä!

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Asiakokonaisuus kuuluu eduskunnan oikeusasiamiehelle ja ihmisoikeuskeskukselle:

"Uusimmat tiedotteet

Tiedotteita julkaistaan oikeusasiamiehen ratkaisuista, jotka ovat johtaneet toimenpiteeseen tai joilla voi muuten olla yleistä mielenkiintoa."

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/tiedotteet

---

"Oikeusasiamies tekee myös tarkastuksia virastoissa ja laitoksissa, erityisesti vankiloissa, varuskunnissa ja muissa suljetuissa laitoksissa. Näin hän seuraa vankien, laitoksiin suljettujen ja asepalvelusta suorittavien sekä rauhanturvaamishenkilöstön kohtelua.

Oikeusasiamiehen tehtävät on määritelty perustuslaissa ja laissa eduskunnan oi­keusasiamiehestä."

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/eoa

"Ihmisoikeuskeskus perustettiin lailla (Eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain 197/2002 muutos 20.5.2011/535), joka tuli voimaan 1.1.2012. Ihmisoikeuskeskus on toiminnallisesti itsenäinen ja riippumaton, mutta hallinnollisesti osa eduskunnan oikeusasiamiehen kansliaa."

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ihmisoikeuskeskus

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Mikko,

soita Sipilän Juhalle! Hänellä on valta pysäyttää äärioikeistolainen markkinavoimia hyysäävä politiikka ennenkuin on myöhäistä. Siis heti!

Käyttäjän mikkokarna kuva
Mikko Kärnä

Voitko kertoa miten kuntien tekemät ulkoistuspäätökset ovat Sipilän tai hallituksen vastuulla? Älä viitsi olla populisti. Kokeneena poliitikkona sinun tulisi myös tietää, että mikäli sotea ei viedä läpi, tämä ulkoistaminen vain kiihtyy kunnissa. Siitä vastaakin sitten oppositio.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oikeinko tosissasi Kärnä väität, että ajamanne sote vähentäisi ulkoistuksia ja ulkoa ostettuja palveluja?

Miksiköhän kaikki muut ennustavat kasvua mainitsemillesi Mehiläiselle ja Attendolle mikäli sote sattuisi menemään läpi?

Keskustako eikä Kokoomus olisi ollut kunnissa ulkoistamassa palveluita, kun oppositio sitä erityisesti kiihdyttäisi?

Kuulostaa aika erikoiselta.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Vai populisti!

Sote on mm valtiovarainvaliokunnan asiantuntijakuulemisessamme hallituksen esityksen mukaisena todettu kalliiksi. Sen tavoitteet eivät muutoinkaan toteudu.

Kunnista ja maakunnista pitää tehdä isäntiä ja yksityisistä voitontavoittelijoista renkejä eikä päinvastoin kuten nyt on tapahtumassa.

Tämän lisäksi Sipilä voi vedota edes "kepukuntien" päättäjiin ulkoistusten lopettamiseksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Samaa mieltä Toimin ja Nikon kanssa. Keskusta ajaa pääministeripuolueena vuosisadan radikaaleinta sote-uudistusta, jonka kaikki tietävät ajavan meitä kohti kaupallisten yritysten hallitsemaa sotea.

Meillä päin terveyspuolta on ulkoistettu Pihlajalinnalle, mutta käsittääkseni keskeisin syy oli se, että näin puolustauduttiin hallituksen aikeilta viedä sote kokonaan pois omista käsistä. Sioumus oli siis puolustuksellinen betonointi hallituksen päätösvallan viemistä vastaan. Toistaiseksi ratkaisuun ja palveluihin ollaan oltu kai tyytyväisiä.

Kommentoin myös aiempaa blogia "Sinipunavihreä dystopia" samasta syystä. Keskusta tekee toista mitä saarnaa. Keskittää päätöksentekovaltaa ja tukee peruspalveluiden yksityistämistä. Suomessa olisi tilaus puolueelle, joka pitäisi pienten kuntien puolta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huostabisnes samalla tutkintaan.Siellä huseeraavat samat ulkolaiset konsernit Mehiläinen (myyty 2006),Attendo jne.jotka tulivat suomeen yksityistämispolitiikan tuloksena.90 luvulla alkoi julkisen alasajo kokoomuksen ja keskustan toimesta ja jatkuu edelleen.

mm.osamaksulla tarjotaan palveluja yksityisten sosiaali ja terveydenhoidon konsernien tytäryhtiöissä suomessa .Samat pankit tarjoilevat yksityislainojaan koronkiskontatyyliin,joiden hallitus sallii olla osamaksulla terveyttä myymässä.

Aika kornia.Suomen laki kun ei näihin pääse käsiksi mutta sitähän ei ihmisille ole kerrottu kun julkisuudessa itketään ulosottojen määrien kasvua.Vanhasen hallituksen aikana koronkiskontafirmat pääsivät suomeen eikä hallitus ole vieläkään kieltänyt näitä vippifirmoja ja pankkeja suomessa toimimasta.

es.EK kokoomuksen Kokkila oli omistaja vippifirmassa ja näiden sisäpiiriläisten osuus sosiaali ja terveydenhoidon ulkoistamisen hyödynsaajina.Hallitus se on joka tämän systeemin on suomeen tuonut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kylläpä nyt Kärnällä keulii.
”Esperin käsissä on huonon hoidon seurauksena kuollut todennäköisesti enemmän veteraaneja kuin Neuvostoliiton suurhyökkäyksessä Karjalan kannaksella.”

Siis ihan tosissasiko väität yli 13.000 sotaveteraanin kuolleen Esperin huonon hoidon takia?

Liiketoimintakieltoja määrätään käytännössä vasta rikostuomion päälle, ei rikosepäilyjen eikä mediakohujen perusteella.

Käyttäjän ilpoilvesluoto kuva
Ilpo Ilvesluoto

Joku voisi tehdä kansalais-aloitteen laista, jossa kielletään kunnan hoiva-palvelujen ostaminen niiltä toimijoilta, joiden ensimmäinen tehtävä on tuottaa voittoa omistajille. Hoiva-ala ja voitontavoittelu ei sovi yhteen mitenkään. Miksihän joku ajaa eutanasiaa lailliseksi niin kovalla innolla? Oisko samat tahot, jotka ajoivat markkinoita hoiva-alalle?

Tätä tilannetta on helppo ymmärtää. Tästä on varoiteltu ja puhuttu paljon silloin kun yksityiset osake-yhtiöt pyrkivät hoiva-markkinoille. Silloin poliitikot vähättelivät näitä tulevia ongelmia. Nyt kun ne on arkipäivää, niihin ei haluta puuttua ja kääntää kelkkaa ja vaikka yrittää uudestaan.

Esperi toimii lain mukaisesti, vaikka se voikin olla epäinhimillistä, sillä on kuntien ja valtiovallan siunaus.

Suu vaahtoaa, kun ongelma näkyy. Siinä näkyy silloin populisti. Aja parempia lakeja tämän sivusta huutelun sijaan. Esitä jokin ratkaisu. Älä lähde kissojen ja koirien kanssa etsimään syyllisiä, niitä ei nimittäin löydy.

Poliitikkona sinä olet vastuussa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mehiläinen, Terveystalo, Esperi, Attendo – Terveysjohtajan vuosipalkka on jopa 700 000 euroa.

Kyllä tuolla hinnalla jo maineestansakin voi luopua.Näissä peleissä ei paina kuin voitot,ei näille empatiakyvyttömille joilla ei omatuntoa ole.

https://www.talouselama.fi/uutiset/mehilainen-terv...

"Viime vuoden syksyllä listautuneen Terveystalon johtajien verotettavat pääomatulot sen sijaan olivat moniin muihin verrattuna yllättävän vaatimattomia. Esimerkiksi toimitusjohtaja Yrjö Närhisen verotettavat pääomatulot olivat viime vuonna 31 000 euroa ja julkisten palveluiden liiketoimintajohtajan Laura Rädyn nolla euroa.

Rädyn muistavat kaikki.

Terveystalon johtajistolla oli yhtiössä miljoonaomistuksia listautumisen aikaan. Suuret verotettavat pääomatulot näytti verkostosta vastaava liiketoimintajohtaja Siina Saksi, jonka pääomatulot olivat viime vuonna hieman yli miljoona euroa"

Huostabisnes kasvoi v.2006 600-700 miljoonasta sama kuin es.poliisitoimi yli 1,4 miljardiin ja mm.Mehiläisen silloinen johtaja kehui lisäävänsä huostayksiköitä koska helppoa ja kannattavaa bisnestä.Veronmaksajat maksavat nämä voitot konserneille ja siellä on menty jopa niin pitkälle että viranomaisten vallan yli kävellään.Tuostakaan bisneksestä ei tarkkoja summia kerrota ,eikä sen pimeää puolta saa julkisuudessa ruotia.

VALVIRA ei näitä huostafirmoja(kaan) valvo,eikä kukaan muukaan.Se on tunnetusti valvomatonta bisnestä jota varten "uudistettiin"lastensuojelulakikin.Oikeammin ja rehellisesti sanottuna luotiin tarve-tyhjästä tälle amerikasta kopioidulle bisnekselle.OMAVALVONTA tällä alalla eli sosiaali ja terveydenhoidossa on sama kuin pukki kaalimaan vartijana.

Suomesta puuttuu PUOLUEETON TAHO kokonaan jolla ei olisi sidoksia poliitikoihin,liike-elämään jne.eli näihin tahoihin jotka suomessa asioista päättävät keskenään.Valvira on yksi niistä firmoista ja tuntuu sille että oikeuslaitosta myöten siellä istuvat sisäpiirien omat naiset ja miehet.Oikeusasiamies /nainen ei ole tehnyt mitään merkittävää näiden laittomuuksien tekijöille.Huostafirmat saavat jatkaa entiseen tapaan kun jäävät kiinni rikoksistaan ja sama näkyy koskevan muutakin bisnestä.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

- - "Eduskunnan oikeusasiamies on yhdessä Ihmisoikeuskeskuksen ja sen ihmisoikeusvaltuuskunnan kanssa riippumaton kansallinen rakenne, jonka tehtävänä on YK:n yleissopimuksen (CRPD) täytäntöönpanon edistäminen, suojelu ja seuranta (yleissopimuksen 33 artiklan 2 kohdan mukainen tehtävä). Tästä uudesta erityistehtävästä säädetään laissa eduskunnan oikeusasiamiehestä (19 f §). Se on ensimmäinen Suomen kansalliselle ihmisoikeusinstituutiolle yhteisesti osoitettu lakisääteinen tehtävä. Suomi ratifioi vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ja yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan 11.5.2016 ja ne tulivat voimaan 10.6.2016." - -

- - "Yleissopimuksessa määritellään, ketkä kuuluvat vammaisiin henkilöihin. Vammaisuuden määrittelyssä on keskeistä henkilön toimintakyvyn suhde ympäristöön. Vammaisuuden kuvaamisen lähtökohtana on henkilön suhde ympäröivään yhteiskuntaan eikä lääketieteellinen diagnoosipohjainen määrittely." - -

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/vammaisten-oikeudet

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Terveysbisnes on sairasta. Laadukasta vanhustenhuoltoa ja bisneksen tekemistä on vaikea yhdistää. Ei ehkä pitäisi yrittääkään. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on maailman paras juuri siksi että terveydenhuolto ja koulutus ovat julkisen sektorin hommia. Laadulla on tekijänsä, samoin bisneksellä. Ja ne ovat eri tekijät. Tätä se vastuunkanto sitten on. Tulokuningatar kantaa vastuunsa jättämällä tehtävänsä. Seuraavaa irtisanoutumista odotellessa. Attendo?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset