mikkokarna Lapin puolustaja

Vahva itsehallinto, yhdenvertaiset palvelut

Olen kiertänyt Lappia ahkerasti pitämässä vaalitilaisuuksia ja joka paikkakunnalla nousee aina esille kaksi asiaa: huoli vanhustenhoidon tilasta sekä Lapin palveluverkoston säilymisestä. Huoli on perusteltu. Esperi Caren ja muiden hoivayhtiöiden toiminnasta paljastuneet törkeät laiminlyönnit, monien kuntien heikko rahoitusasema ja valtion vetäytyminen syrjäseuduilta ovat tosiasioita. Samaan aikaan on sitten kuunneltu vuosikaudet itkuvirttä, jonka mukaisesti ainoastaan pääkaupunkiseutu elättää Suomea ja loputkin kuntien sekä valtion palveluista pitäisi viedä pienistä kunnista pois, vaikka tosiasiassa Lappi on tällä hetkellä Suomen kansantalouden veturi ja sen talous kehittyy muuta maata nopeammin.

Maakunta- ja soteuudistusta on rakennettu Lappiin ja koko Suomeen siksi, että palvelut voitaisiin säilyttää. Mikäli emme saa uudistusta tehtyä, palataan tilanteeseen, joissa monet pienet kunnat ovat pakotettuja ulkoistuksiin niiden väestön ikääntyessä ja resurssitilanteen käydessä kestämättömäksi. Kataisen hallitus yritti rakentaa omaa ratkaisuun suurkuntien varaan, jolloin koko Lappiin olisi jäänyt viisi kuntaa. Tämä ratkaisu ei ollut perustuslain mukainen. Maakuntauudistus sen sijaan on läpäissyt perustuslakivaliokunnan seulan ja se voidaan toteuttaa. On selvää, että maakuntakin tulee olemaan resurssiensa kanssa tiukilla jos Lapin palveluverkosto aiotaan säilyttää. Olen kuitenkin vakuuttunut, että yhdessä tekemällä me voimme onnistua siinä.

Nyt kalkkiviivoilla oleva lainsäädäntö luo pohjan tulevaisuudelle. Maakuntien on saatava tulevaisuudessa vieläkin laajempi itsehallinto ja verotusoikeus. Minä haaveilen tulevaisuudesta, jossa eduskunta säätää lait, mutta jossa jokainen maakunta saa soveltaa näitä lakeja omista lähtökohdistaan antamalla niistä asetuksia. Nykyisen mallin ongelmana on, että koko maa isketään aina väkisin samaan muottiin vaikka tiedämme, että sellaiset ratkaisut jotka toimivat Helsingissä, eivät välttämättä toimi Lapissa.

Vaalitilaisuuksissa vahva henki onkin ollut, että lappilaiset haluavat päättää enemmän omista asioistaan. Laajempaa maakunnallista itsehallintoa tuntuvat kannattavan kaikki ja jokaisesta vaalitilaisuudesta löytyy myös joku, joka sanoo puolileikillään että Lapin tulisi itsenäistyä. Sitä emme tavoittele, mutta koemme vahvasti, että ainoastaan vahvempi itsehallinto voi taata meille todellisen yhdenvertaisuuden.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maakuntajärjestelmä voi onnistua mikäli ne ovat edes jokseenkin samankokoisia. Nyt Uudenmaan maakunnnta on liian suuri väestöltään ja jotkut muut aivan liian pieniä. Pääkaupunkiseudun pitää siis muodastaa yhden maakunnan. Maakuntia pitää olla saman verran kuin vaalipiirejä, eli 12 kappaletta. Tuleivaisuuden maakunnilla on verotusoikeus, ja maakunnat jakaa pienemmille yksiköille, eli kunnille rahaa hoitaa ne asiat, jotka vielä on jäänyt kuntien hoidettavaksi. Eli edelleen vain kaksi verotusjärjestelmää - maakunnallinen ja valtiollinen - kolme on liikaa.

Samuli Karjalainen

Ainahan sitä saa haaveilla. Valitettavasti taloudelliset realiteetit eivät yleensä vastaa haaveitasi.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Lahdelle tuhti lisälasku – pyytämättä ja yllättäen"

- - "Avataanko palvelusopimus?

Lahden kaupungin maksuosuudeksi vuoden 2018 osalta oli sovittu 354 miljoonaa euroa, johon on tulossa tämän hetken tiedon mukaan noin 11 miljoonan euron lisäys. Tämä vuosi pitäisi selvitä 364 miljoonalla eurolla." - -

https://kuntalehti.fi/uutiset/lahdelle-tuhti-lisal...

Katso myös:

https://kuntalehti.fi/uutiset/lahden-timonen-tarvi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset