mikkokarna Lapin puolustaja

Aluekurjistamisen oraakkelitoimistosta päivää!

Aluekehittämisen, vaikka pitäisikö sanoa aluekurjistamisen, konsulttitoimisto MDI julkaisi viime viikolla ennusteensa Suomen väestökehityksestä. Media kohisi ja synkältähän se näyttää. Koko muu Suomi on MDI:n mukaan tyhjenemässä ja Helsinki täyttyy ihmisistä. Maaseutu autioituu ja kasvua on 20 vuoden kuluttua kuulemma vain Helsingin lisäksi vain Tampereella ja Turussa. MDI:n mukaan nyt kannattaisi siis nostaa kädet pystyyn ja tehdä sellaista kaupunkipolitiikkaa, että konsulttitoimiston ennusteesta saadaan varmasti itsensä toteuttava profetia.

On varsin hämmentävää, että mikään media ei nostanut tapetille millaisia oraakkeleita MDI:n raportin takana on häärinyt. Tunnetuin heistä lienee valtiotieteiden tohtori Timo Aro, joka on ideologinen kaupungistumisen kannattaja. Ei ole siis laisinkaan yllättävää, että MDI:n on raportissa on päädytty juuri siihen tulokseen mihin on päädytty.

Maamme aluekehitys on mitä suurimmissa määrin poliittinen valinta. Tulevina vuosina tullaan käymään kova taistelu alueellisen tasapainon politiikan ja pakottavan kaupungistamispolitiikan välillä. Itse uskon alueellisen tasapainon politiikan lopulta voittavan, sillä niin se on kovasta paineesta huolimatta tehnyt tähänkin saakka. Tietyt tahot ovat julistaneet maaseudun tyhjenemistä ja kaupunkien voittokulkua lähes koko itsenäisyytemme ajan, mutta ei! Täällä me vielä olemme, vastoin kaikkia tuomiopäivän ennustuksia. Ja perhana soikoon, vielä on sellaisia kuntia jotka kasvavatkin, joiden olisi vanhojen ennusteiden mukaan pitänyt jo aikapäiviä sitten kuolla pois. Väestöennusteita tarkasteltaessa on myös huomioitava, että väkiluku itsessään ei kerro oikeastaan yhtään mitään kunnan elinvoimasta. Sen käyttäminen elinvoimamittarina on pölhöpopulismia parhaimmillaan. 

Tosiasiassa kaupungistuminen päättyi Suomessa laajamittaisena ilmiönä jo vuosikymmeniä sitten. Nyt on kyse aivan muusta. Kaupungistuminen globaalina megatrendinä sen sijaan etenee vauhdilla esimerkiksi Kiinassa, jossa metropoleja nousee kuin sieniä sateella. Mitä meillä on? Yksi 650000 asukkaan tuppukylä, Helsinki, jonka väkiluku tuskin ylittää miljoonaa koskaan. Ei kannattaisi pormestari Vapaavuoren paljon paukutella henkseleitä vaan pohdiskella, kuinka saadaan alueellisen tasapainon politiikalla koko maan voimavarat hyödynnettyä. Se on nimittäin lopulta myös Helsingin etu.

Globaalina megatrendinä kaupungistuminen luo valtavasti mahdollisuuksia Suomelle. Se nostaa esimerkiksi puhtaan ruuan kysyntää ja hintaa sekä avaa mahdollisuuksia matkailulle. Meillä Lapissa tämä on ymmärretty ja tulokset näkyvät jo. Taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi ne mitataan myös kasvavina kuntina ja positiivisina ongelmina, kuten vaikkapa asuntopulana täällä Inarissa. Näihin haasteisiin on vastattava politiikalla, eikä se politiikka voi olla kaupungistamispolitiikkaa.

MDI:n raportti ei siis ole varsinainen ennuste. Se on kirjoittajiensa unelma ja lopputulos, jos Suomi alkaa toteuttaa pakottavaa kaupungistamispolitiikkaa. Itse aion taistella tällaista kehitystä vastaan loppuun saakka.

Edit 16.19: Poistettu Osmo Soininvaaran rooli raportin laadinnassa. Soininvaara on MDI:n advisor, mutta ei ole osallistunut raportin laatimiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset