mikkokarna Lapin puolustaja

Kokoomus rakensi soten sisälle Troijan hevosen

Sipilän hallitus eroaa. Se on ainoa oikea päätös tilanteessa, jossa maakunta- ja soteuudistusta ei saatu toteutettua. Keskustalla on tässä myös vakava peiliin katsomisen paikka, sillä me epäonnistuimme. Suomalaisten terveyspalvelut ovat edelleen vaakalaudalla ja välttämätön uudistus, jota on tehty nyt yli 12 vuotta, on vieläkin toteuttamatta.

Suurimmat ongelmat sotessa liittyivät niin sanottuun valinnanvapauteen, joka oli kokoomuksen soteen vaatima elementti vastineena keskustan haluamista maakunnista. Maakuntahallinto läpäisi perustuslakivaliokunnan seulan, valinnanvapaus onneksi ei. Valitettavasti kokoomus onnistui kuitenkin poliittisella pelillään rakentamaan uudistuksen sisään Troijan hevosen. Siksi kokoomuksen kiristykseen ei olisi tullut koskaan suostua.

Mikäli soteuudistus jää nyt kokonaan toteutematta, ovat suurimpia voittajia yksityiset terveysalan yritykset. Ne pääsevät vapaasti toteuttamaan kokonaisulkoistuksia kunnissa, jotka ovat vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa. Mikäli sote taas olisi toteutunut kokoomuksen haluamassa muodossa, olisivat nämä terveysjätit, Esperit, Attendot ja muut pörriäiset, olleet tuolloinkin suurimpia voittajia. Kokoomus rakensi siis itselleen ja eturyhmilleen win-win paletin emmekä me onnistuneet tätä estämään. Tilanne on erittäin huolestuttava.

Maakuntauudistus jää nyt vireille eduskuntaan ja eduskuntavaalit pidetään reilun kuukauden päästä. Kansalla on nyt mahdollisuus päättää, millaisen sote- ja maakuntauudistuksen se haluaa. Mielestäni tässä tilanteessa olisi järkevintä muodostaa vahva kansanrintamahallitus, joka toteuttaa tämän jokaisen suomalaisen hyvinvointiin vaikuttavan uudistuksen ilman markkinavoimien ohjaavaa vaikutusta. Samalla on toteutettava maakuntauudistus ja siirrettävä maakunnille enemmän itsehallintoa. Ainakin me Lapissa haluamme tätä yli puoluerajojen. Mikäli valta näistä asioista jää Helsinkiin, missä se tällä hetkellä on, herätään jonain päivänä lopulta kokoomuslaisen sotelobbarin nauruun. Minä en tätä halua. Haluatko sinä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomi on vain liian vasemistolainen uudistuakseen 2000- luvulle muutoin, kun viimeisen pakon edessä.

Rahat eivät enää riitä lähivuosina sotepalveluihin ja kärsijöiksi jäävät yhteiskunnan heikoimmat.

Onnittelut varsinkin demareille, kuin myös muille pellehermanneille Arkadianmäelle.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Ilon ja onnen päivä

Olisi saanut tulla noin puolitoista vuotta sitten, silloin jo alkoi näkyä että ei tuosta mitään tule

Käyttäjän JarmoUutela kuva
Jarmo Uutela

Ei näytä ke-ehdokas kovin perusteellisesti paneutuneen tähänkään probleemiin. Tärkeintä hänelle on julkisuus eri muodoissaan. Tällaisiako kansanedustajia tarvitsemme lisää, pienestä Lapista? Emme todellakaan! Lapin edustajina on ollut perinteisesti vaikutusvaltaisia keskustalaisia. Trumpista oppinsa saaneita kansanedustajia Suomi tai varsinkaan Lappi ei tarvitse! Äänestetään Katri Kulmunia yms. vaikutusvaltaisia ehdokkaita.

Käyttäjän JarmoUutela kuva
Jarmo Uutela

Taas on julkisuushakuinen nuoreläkeläinen päätynyt laatimaan lehdistötiedotteen. Kärnälle julkisuus on trumpilainen tapa tehdä itseään tunnetuksi vaalien edellä. Mainiona esimerkkinä otsikoihin hakeutumisesta oli puuttuminen Espanjan sisäpolitiikkaan taannoin. Mutta mitä tällaisella toiminnalla on saavutettavissa Lapin kansan hyväksi? Ei mitään. Keskustan lappilaiset kansanedustajat ovat tyypillisesti vaikutusvaltaisia poliitikkoja. Heidän joukostaan on syytä jatkossakin tehdä valinnat eikä tällaisista julkisuudenkipeistä ehdokkaista.

Käyttäjän JarmoUutela kuva
Jarmo Uutela

Älkää hyvät lappilaiset äänestäkö tätä julkisuudenkipää nuoreläkkeläistä. Lapista on tapana ollut valita arvovaltaisia edustajia, jotka voivat vaikuttaa asioihin. Ei iltapäivälehtien lööppeihin pyrkiviä tyyppejä. Katri Kulmunin ja muiden vaikutusvaltaisten edustajien äänestäminen vahvistaa Lapin asemaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset