mikkokarna Lapin puolustaja

Vaelluskalat pidettävä luontopolitiikan kärkenä

Tuhansien virtavesien maana Suomi voisi olla tunnettu vaelluskalakannoistaan. Johdollani valmistelussa Keskustan eräpoliittisessa linjauksessa vaelluskalojen luontaisen kierron palauttaminen valjastettuihin vesistöihin nostetaan luontopolitiikan kärkihankkeeksi. Sipilän hallitus pääsi vaelluskalahankkeissa hyvään vauhtiin, mutta kunnianhimon tasoa on nostettava.

Suomessa on kymmeniä pieniä vesivoimalaitoksia, joiden merkitys sähköntuotannolle on olematon. Monilla näistä ei ole lainkaan kalatalousvelvoitteita, vaikka padot estävät kalojen nousun lisääntymisalueille. Ensi vaalikaudella tarvitaan vesilain muutos, jolla kaikkiin laitoksiin voidaan määrätä asianmukaiset velvoitteet. Kalateiden rakentamisen sijaan pienet padot kannattaisi purkaa pois ja ennallistaa joki.

Isoissa vesistöissä tarvitaan kalateitä ja muita ohitusratkaisuja sähköntuotannon rinnalla. Lapissa elää haave lohen paluusta Kemi- ja Ounasjokeen ja tuo haave voi myös toteutua. Olen Kemijoki Oy:n hallintoneuvostossa tehnyt parhani puskeakseni yhtiötä uuteen asentoon vaelluskalahankkeissa. Vaikeaa on ollut, mutta kalakantojen ottaminen vakavasti on osa vesivoimantuotannon yhteiskuntavastuuta. Tarvitsemme asian korjaamiseksi väkevämpää valtion omistajapolitiikkaa ja mielellään ohitusuomat jokaiseen patoon.

Patojen ohittamisen ja purkamisen lisäksi vesistöissämme on tuhansia pieniä vaellusesteitä, kuten huonosti asennettuja siltarumpuja. Niiden korjaaminen toisi esimerkiksi taimenille runsaasti uusia lisääntymisalueita. Samoin tärkeää on kunnostaa sorakkoja kutupaikoiksi. Keskustan erälinjauksessa nostetaan esiin myös kosteikkojen ja soiden ennallistaminen, mikä parantaisi valumavesien puhtautta.

Samoin meidän on myös pidettävä hyvä huoli Euroopan pisimmästä vapaana virtaavasta lohijoesta, Tornionjoesta. Kahden viime kesän nousumäärät jäivät huolestuttavan mataliksi. Merikalastus on Itämeren pääaltaalla ja Suomen rannikolla mitoitettava niin, että joelle nousee riittävästi kutulohia. Aikaisin vaeltavia isoja lohia pitäisi suojata lykkäämällä kalastuksen aloitusta. Mielestäni on myös selvitettävä, voisiko halukkaiden kaupallisten merikalastajien lohikiintiöitä lunastaa pois korvausta vastaan. Suurin arvo lohella kun on joelta pyydettynä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Erittäin hyviä ajatuksia lohista. Niiden lisäksi monni kannattaisi palauttaa Suomen vesistöihin mistä se katosi 1600- ja 1800-lukujen kylmien kausien avittamana. Nyt ilmaston lämpenemisen seurauksena elinolot monnille olisivat taas suotuisat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset