mikkokarna Lapin puolustaja

Ilmastokeskustelu saatava oikealle polulle

Kansainvälinen hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC vaati lokakuussa ihmiskuntaa puuttumaan päästöihin nopeasti ja viimeistään vuoteen 2030 mennessä. Maapallon ilmaston lämpenemistä tulee ratkaisevasti hidastaa. Suomessa on tämän jälkeen käyty laajasti ilmastokeskustelua, ja se on hyvä.

Valitettavasti keskustelu on viime aikoina ottanut väärän suunnan. Punavihreät ovat päivästä toiseen tuoneet esille esimerkiksi liha- ja maitoveron Suomen ilmastoasioiden pelastajana. Antti Rinne on kiemurrellut asiassa kuin kyykäärme keväisessä metsässä. Liha- ja maitovero merkitsisi suuria lisääntyviä ongelmia suomalaiselle maataloudelle ja suomalaiselle ruualle.  Samalla se tarkoittaisi, että vanhukset ja lapset söisivät yhä epäterveellisempää ruokaa; makaroneja ja halpaa ulkolaista makkaraa. Vasemmistojohtoinen Suomen Elintarviketyöläisten liitto onkin myös tuominnut vihervasemmiston puheet liha- ja maitoverosta. 

Punavihreät ovat esittäneet myös Suomen metsähakkuiden vähentämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Lappiin suunnitellut biojalostamohankkeet voidaan unohtaa. Mahdollista on myös, että nykyisiä tehtaita ja sahoja jouduttaisiin sulkemaan. Vihreiden kannan kyllä tiesimme, mutta miten demarit ja vasemmistoliitto ovat entisinä työväenpuolueina tällaiseen populismiin sortuneet?  

Metsät sitovat hiilidioksidia kasvaessaan. Kaadettavien puiden tilalle taas on istutettava uusia. Keskusta on esittänyt metsäistutusten lisäämistä ja erityisesti nuorten sitouttamista istutuksiin. Vihreille tämäkään ei käynyt. Esittäjä oli väärä. Onneksi esimerkiksi 4H-järjestö on tarttunut haasteeseen. Metsänistutus voisi työllistää myös työttömiä. 

Tämän hetken suurin ilmastoteko on keskustan johdolla tehty päätös kivihiilen polton lopettamisesta Suomessa vuonna 2029. Lisäksi annetaan kannustimia energiayhtiöille, jotka lopettavat hiilenpolton jo vuonna 2025. Nyt Helsingin pormestari Jan Vapaavuorikin pääsee oikeisiin töihin pohtimaan, miten hiilenmusta Helsinki saadaan valkenemaan. Jää se pakkokaupungistamisen edistäminen vähemmälle.

Suomen osuus maapallon ilmastopäästöistä on promillen luokkaa, ja Suomi on yksi niistä harvoista maista, jotka ovat onnistuneet pienentämään päästöjä. Uusi teknologia luo mahdollisuuksia. Esimerkiksi Norjassa tutkitaan hiilidioksidin talteenottoa laitosten savukaasuista. Energiayhtiö Fortum on tässä tutkimuksessa mukana. Suomen on oltava suunnannäyttäjä uuden teknologian hyödyntämisessä.

Lapin puolustajana tulen kaikin voimin varmistamaan, että saamme jatkossakin paistaa lihaisaa suomalaista makkaraa takassamme tai rasvaista poron kuivalihaa erätulilla. Niiden kanssa voi hyvillä mielin vetäistä suomalaista maitoa tai piimää, ilman mitään lisäveroja. Näen myös, että Lapissa sähköautokantaan siirtyminen on vielä vuosikymmenien päässä ja sen tulee tapahtua markkinaehtoisesti. Latausverkostoa meidän kannattaa kehittää.  Suomalainen metsä taas on hyvinvointimme perusta. Sitä tulee hoitaa ja käyttää hyvin sekä varmistua samalla myös luontoarvojen säilymisestä. Kaikki tämä on mahdollista ilman punavihreiden ilmastopopulismia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kannattaa tutustua IPCC:n 30-vuotiseen, monien skandaalien, valehtelun,
riitojen ja tarkoitustenhakuisten alati muuttuvien ilmastomallien hyvin
ihmeelliseen historiaan. Laaja tiedeyhteisö ei todellakaan ole yhtä mieltä
IPCC:n sisäsiittoisesta, poliittisen suojakuvun alla toimivasta monopolista,
jossa vasta-argumentointia ei hyvällä katsota seteleillä vuoratuissa kabine-
teissä. Vapaa tiede on tipotiessään. IPCC:n "tiede" on poliittisten ja talou-
dellisten sidostensa luomus ja yksi nykyajan suuria uusia uskontokuntia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ilmastoasiassa tulisi kiinnittää huomio todellisiin lähtökohtiin.

EU ja USA ovat kyenneet jarruttamaan ja jopa vähentämään päästöjään Kioton ilmastokokouksen jälkeen, mutta muu maailma on Kiina etunenässä lisännyt tupruttelua rajusti entisestään.

Juuri julkaistun raportin mukaan Kiina aikoo lisätä kivihiilen käyttöään edelleen tämän päivän määrästä 30 % suuremmaksi vuoteen 2030 mennessä. Tuo 30 % on enemmän, kuin mitä koko USA käyttää kokonaisuudessaan kivihiiltä vuotuisesti.

Ilmastokeskusteluun tulisi liittää mukaan myös Maailman holtiton väestönkasvu. Brasiliassa, Kauko-Idässä ja Afrikassa tuhotaan jatkuvasti valtavia alueita hiilinieluna toimivia sademetsiä liki expotentiaalisesti kasvavan maapallon väestön ruokkimiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset