mikkokarna Lapin puolustaja

Vastakkainasettelun aika on nyt

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö julisti vuoden 2006 presidentinvaaleissa vastakkainasettelun ajan olevan ohi. Erehdys oli yhtä suuri kuin Paavo Väyrysellä aikanaan, kun tämä väitti Neuvostoliiton olevan ikuinen. Yhteiskunnallinen vastakkainasettelu on vuodesta 2006 lähtien lisääntynyt eksponentiaalisesti ja oman arvioni mukaan se tulee lisääntymään entisestään. 

Sosiaalisen median ja nopean viestinnän aikakautena on mahdotonta tehdä aidosti kiinnostavaa politiikkaa ilman vastakkainasettelua. Kaikille kaikkea hyvää syvässä konsensuksessa lupailevien harmaiden yleispoliitikkojen aika on auttamattomasti ohi. Politiikka on viihteellistynyt ja kansa vaatii politiikkaa analysoidessaan, sekä siitä keskustellessaan, tunnetiloja. Mikäli vastuuulliset puolueet eivät osaa vastata näihin tunteisiin, luovutetaan pelikenttä sellaisille oikeisto- tai vasemmistopopulistisille liikkeille, jotka siihen kykenevät.

Identiteettipolitiikka on vastakkainasettelun ytimessä. On kuitenkin huomattava, että sitäkin voi rakentaa joko negatiivisista tai positiivisista lähtökohdista. Maaseudun ja kaupunkien välinen vastakkainasettelu on jatkunut koko itsenäisyytemme ajan, eikä se ole poistumassa mihinkään. Miksi sen pitäisikään? On aivan selvää, että Suomen kaupungistumista globaaleista megatrendeistä puhuen vaativien intressit ovat vastakkaisia meidän kanssamme, jotka haluamme säilyttää elinvoiman koko maassa.

Seurasin viikonloppuna tiiviisti vihreiden puoluekokousta. Kaikkien muidenkin kannattaisi. Huomattavan vähälle mediahuomiolle nimittäin jäi, kuinka syvästi vastakkainasettelevaa ja identiteettipoliittista kokouksen retoriikka oli. Vihreät luo itsestään systemaattisesti kuvaa ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun keulakuvana, joka tulee kertomaan meille typerille maalaisille, että puuta ja turvetta ei saa polttaa eikä lihaa syödä. Puolueen tekemä puoluekokouspäätös pelkästään vegaanisista tarjoiluista puolueen tilaisuuksissa oli sellaista identiteettipoliittista moraalisäteilyä, että ei mitään rajaa.

Huomiota on myös syytä kiinnittää vihreiden tuoreen puheenjohtajan Maria Ohisalon puheeseen, jossa hän julisti ettei pelkää natseja. ”Natsit” ovat myyttinen ja Suomen olosuhteissa liioiteltu sekä marginaalinen viholliskuva. On kyse muutamasta sekopäästä. Meidän tulisi itse asiassa olla hyvin huolissamme, jos joku joutuisi tässä maassa aidosti pelkäämään natseja. Ohisalo asemoi retoriikallaan vihreät kuitenkin natsien vastaisen taistelun keulakuvaksi aivan kuin muut eduskuntapuolueet eivät natsismia vastaan taistelisi. Ohisalo kehitti viholliskuvan ja aloitti vihreiden taistelun sitä vastaan. 

Olisi myös hyvä muistaa, että vihreät ovat vastuussa todella räikeistä ylilyönneistä ja demonisoinnista, kuten esimerkiksi puolueen entinen kansanedustaja Antero Vartia on todennut. Edellistä hallitusta syytettiin suorastaan pahuudesta. Tällainen retoriikka on aivan uskomatonta.

Mikäli keskusta aikoo menestyä tulevissa vaaleissa, on sen syytä ottaa oppia vihreiden puoluekokouksen retoriikasta. Me emme tule enää menestymään hajuttomuudella ja värittömyydellä, vaan linjaa on kirkastettava. Myös identiteettipolitiikkaan ja vastakkainasetteluun on uskallettava mennä mukaan. Toki riidellä ei pidä pelkästään riitelyn vuoksi, mutta aitojen ristiriitojen esille tuominen vie sekin jo riittävän pitkälle. Vastakkainasettelua pitää hakea politiikan ja aatteiden kautta, ei ihmisiä tai ihmisryhmiä demonisoimalla.

Itse rakentamassaan omakotitalossa kaupunkien omakotitaloalueilla asuvat perheet, joilla on takapihalla kylpypalju ja trampoliini, tulevat esimerkiksi kysymään kuka meidän elämäntapaamme puolustaa? Keskustan on välttämätöntä määritellä, millaisten eri elämäntapojen puolustajana se haluaa profiloitua. Politiikka tulee väistämättä kulminoitumaan näihin elämäntapoihin. Esimerkiksi vegaanit ja A-luokan lihansyöjät tulevat molemmat vaatimaan omat puolustajansa. Näillä elämäntavoilla tulee myös olemaan väistämättä keskenään vakavia intressiristiriitoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Keskustan ei mielestäni suinkaan kannata sortua Ohisalon eli vihreiden tapaiseen populismin julistukseen vaan aitoon tosiasioihin perustuvaan informatioon. Siihen mitä keskusta ajaa Rinteen hallituksessa omia tavoitteitaan läpi (huom. jos loppujen lopuksi saa ajettua?).

Huomasin ensimmäiseksi ennen kuin aloitin lukemaan kirjoitustasi profiilissasi olevan vääränlaisen tiedon. Siinä kun lukee "Reilut kolme vuotta kansanedustajana toiminut nykyinen varakansanedustaja." Etkös kuitenkin ole nykyinen kansanedustaja?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Mikään elämäntapa ei ansaitse mitään erityiskohtelua.

Kyse on resursseista ja niiden riittävyydestä perustarpeisiin kuten syömiseen ja suojassa pysymiseen, ja elämän säilyttämisestä.

Näitä voidaan arvioida ihan tieteellisesti ja antaa rahan ratkaista. Esimerkiksi hinaamalla öljyn kulutusta alas tasaisesti että päästään öljyriippuvuudesta eroon öljyhuipun lähestyessä alle 20v aikana, hinta nousee mitä enemmän sitä himoitaan ja raha konsultoi tekemään asioita oikein. Ei sen tarvitse mitään elämäntapaa muuttaa. Saa ihan vapaasti tehdä asioita ilman fossiilista öljyä mutta investoinnit voi maksaa.

Mitään elämän tapaa ei tarvitse kieltää, jotkut asiat vaan voi maksaa. Käytännössä jokaisella ihmisellä on jokin tekeminen ja oma juttunsa. Se on ihan ok.

Sitten kun menee haaskaukseen, johonkin kestämättömään kulutukseen tai on sellaista toimintaa mistä on haittaa toisille niin sitten asioita tarvitsee jotenkin rajata.

Esimerkiksi minusta on ihan ok, että muslimit saa siitä kicksejä kun rukoilevat, viettävät ramadaa ja mitä juttuja onkaan. Se ei ole minulta pois mitenkään että rakentavat vaikka moskeijan.

Mutta se taas ei ole ok, että soitetaan rukouskutsua ämyristä koko kaupunkiin kun siitä haittaa muille. Kyllä sen pitää riittää, että on kännykkäsovellus, on oma radiokanava tai se rukouskutsu on vaikka vain siinä moskeijan välittömässä läheisyydessä että melu ei häiritse muiden ihmisten arkea.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Melko monen mielestä , ja blogistinkin mielestä Ohisalo on näemmä erittäin merkittävä ministeri, koska hänen muutama lauseensa on herättänyt paljon melua.

Taitaa Ohisalo saada paljon aikaiseksi, koska nyt jo on saanut monet varpailleen.

Hyvä alku ministeriltä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Keskusta on nimensä mukaisesti poliittisessa keskustassa, hajuton ja mauton jo lähtökohtaisesti, vähiten vihattu ja vähiten vastustettu puolue. Paitsi Sipilän hallitus ei kyllä ollut Suomen vähiten vihattu poppoo. Pieni rempseä annos äärioikeistolaisuutta tai äärivasemmistolaisuutta? Sitten se ei olisi enää Keskusta, ainakaan poliittisten kategorioiden mukaan.

No voihan sitä jotain räväyttää kuitenkin: Pääkaupungin siirto Jyväskylään, niin johan alkaa Helsingin seudulla kravatti kiristyä kaulassa, ja keskusteluun tulee väriä. Ruotsinkielisille oma maakunta ja ehkä jopa itsehallinto, niin alkaa parran pärinä rannikkoseudun suomenkielisessä väestössä. Tai vihdoin joku ihan oikea ratkaisuehdotus saamelaiskysymykseen, jota hallitus toisensa jälkeen on kiertänyt kuin kissa kuumaa puuroa jo vuosikymmeniä. Kas, eipä mahtunut Rinteen Antin hallitusohjelmaan lainkaan maininta saamelaisista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oletko Kärnä huomannut puolueesi mennen yhteiseen hallitukseen vihreiden kanssa? Oletko kuullut, että hallituspuolueiden pitäisi tehdä yhteistyötä ja pyrkiä köytämään ratkaisuja?

Vaikuttaa ettet ole, sillä lietsot lähinnä vastakkainasettelua hallituksen sisällä vastoin valintaa, jonka puolueesi johto on tehnyt.

Puhut ruokavalinnoista moraalisäteilynä ja samalla jaat facebookissa jatkuvasti omia ruokavalintojasi toisen suunnan moraalisäteilynä. Ne ovat ihmisten erilaisia valintoja, joita et näemmä pysty kunnioittamaan - omasi on parempi. Kaikki kun ei vaan ajattele kuin sinä - voi voi.

Viikon verran saimme seurata sinun keuhkoamistasi siitä, kun ministeri oli sanonut, että kaikki metsään perustuvat tehdashankkeet eivät voi toteuttua. Ministeri lausui saman kuin johtavat tutkijat ja talousvaikuttajat, mutta sinä suuressa viisaudessasi kerroit jotain muuta. Etkä jälleen myöntänyt olevasi väärässä. Milloinhan tulee se päivä, jolloin niin tapahtuu?

Ennen vaaleja tiedotteessasi syytit SDP:tä ja sen Joensuun työväenyhdistystä satojentuhansien ryöstöhakkuista vaalikassan kartuttamiseksi. Samalla totesit olevasi "järkyttynyt" ja "tyrmistynyt SDP:n kaksinaismoralismista".

Todellisuudessa hakkuista odotettiin 6 600 euron tuloja, joista vähennetään verot.

Suomenmaa kertoo tiedotteestasi mm seuraavaa:

"Luon­non mo­ni­muo­toi­suus ja kes­tä­vä ke­hi­tys saa­vat nä­em­mä väis­tyä, kun puhu­taan SDP:n vaa­li­ra­hoi­tuk­ses­ta, Kär­nä pu­hi­see."

"Hä­nen mu­kaan­sa on vas­ten­mie­lis­tä, et­tä SDP kar­tut­taa vaa­li­kas­saan­sa sa­doil­la­tu­han­sil­la eu­roil­la ryös­tö­hak­kui­ta te­ke­mäl­lä."

"Tä­mä­kö to­del­la on se kes­tä­vän met­sän­hoi­don mal­li, jota de­ma­rit ha­lu­aa edis­tää? Met­sä ve­de­tään hä­pei­le­mät­tä nu­rin mis­tään muus­ta kuin omas­ta vaa­li­me­nes­tyk­ses­tä vä­lit­tä­mät­tä. Ei näin."

Mistä sitten todella oli kyse - hakkuista vastaava kertoi "massiivisten" hakkuiden taustat?

Maaseudun tulevaisuudessa eläkeläinen Matti Mikkonen yhtenä Joensuun Työväenyhdistyksen valtuuuttamista yhdistyksen metsäomaisuuden hoitajista kertoi asian todellisen laidan:

"Työväenyhdistyksestä tuli metsänomistaja 28 vuotta sitten. Metsäomaisuutta yhdistyksellä on lähes 56 hehtaaria, josta se rauhoitti heti metsätilan ostamisen jälkeen lähes 17 hehtaaria valkoselkätikan elinympäristöä ja vanhaa kuusikkoa yksityiseksi suojelualueeksi Natura-2000 ohjelman mukaisesti."

”Hakkuut kohdistuvat viiteen metsikkökuvioon, joista päätehakkuualan laajuus on 0,2 hehtaaria ja harvennusala kolme hehtaaria. Kyseessä on vajaatuottoinen metsikkö. Kun metsätila siirtyi Joensuun Työväenyhdistyksen omistukseen, metsien hoito ei ollut hyvällä tolalla.”

Eli siis 0,2 hehtaarin päätehakkuu ja harvennuksia kolmelle hehtaarille - odotettavissa 6 600 euroa miinus verot.

Lähetit asiasta erikseen julkisuuteen tiedotteen ja syyttää satojen tuhansien ryöstöhakkuista?
Faktantarkistuksesi taso ennen tiedotetta saa erikoisen kuvan, kun katsoo mitä olet vastannut Maaseudun tulevaisuudelle:

"Suomen metsälakia noudattavien hakkuiden nimittäminen "ryöstöhakkuiksi" on kova väite. Kärnä kertoo puhelimitse, ettei hän pysty arvioimaan hakkuiden laillisuutta."

"Sain tiedon paikallisilta, että motot tulivat metsään. Lisäksi demareiden paikallinen aktiivi kuvailee Facebookissa puuta kaatuneen "kaksin verroin."

Tämä nähtävästi riittää sinulle syytökseen satojentuhansien ryöstöhakkuista oikein tiedotteella?

Anteeksipyyntöä täysin perättömistä väitteistä on taas aivan turha kenenkään odottaa. En muista niin koskaan tapahtuneen.

Tällä kertaa Suomenmaan ja Maaseudun tulevaisuuden kommenttiosioissa ei löydetä enää ymmärrystä edes oman puolueen miehelle - sen verran metsässä on näine väitteineen.

Rapatessa roiskuu, mutta pahasti roiskuessa mies pahoittelee mokiaan. Sinä et näin tee koskaan etkä ole koskaan omasta mielestäsi väärässä.

Mahdatko osatakaan muuta kuin räyhätä ja vastakkainasetella?

Ja oletko koskaan väärässä niin, että pyytäisit anteeksi?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Minulta meni lopullisesti usko Kärnän harkintakykyyn hänen julkisesti syytettyään suomalaista yrittäjää verorikoksiin syyllistymisestä. (Jasper Pääkkönen). Väite perustui siihen, että Pääkkösen firma omistaa osuuden Maltaan rekisteröidystä nettikasinotoimintaa harjoittavasta yhtiöstä. No...Malta myöntää kaikki nettikasinoluvat ja valvoo toimintaa EU:n alueella, joten on luonnollista, että laillista toimintaa harjoittavat yhtiöt ovatkin sinne rekisteröityjä. Holtitonta hommaa Kärnältä sanon minä. Vastuutonta. Ilkeää. Vastakkainasettelua kerrakseen.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ymmärrän hyvin Mikon huolen Keskustapuolueen profilisoitumisesta nyt vallitsevassa hallitus tilanteessa omalla illuusiolla.
Kuitenkin nyt on viiden puolueen hallituskoalitio jolla on 117 kansanedustajan enemmistö takanaan jonka perustuu jo historiasta tutun Rafael Paasion aikaiseen punamulta pohjalle.
Nyt on tämän hallituksen aika hitsautua yhteen ja luottaa toisiinsa. Hallitusohjelma on rohkea ja edistyksellinen tähän aikaan oikein sopiva.
Keskustapuolueen ei pidä profilisoitua miksikään jarruttajaksi vaan olla mukana rakentamassa yhteistä hallituslinjaa.
Jotenkin on raflaavaa tuo hesarin pilkulleen mittailtu luottamus kysely viikon vanhasta hallituksesta jota media nyt revittelee mutta annetaan sen jäädä omaan lokeroonsa kokoomuksen kikseiksi.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Keskusta ei todellakaan voi olla jarrumiehenä hallituksessa jolla on yksi ehkä kaksi merkittävää tavoitetta joiden toteutuessa kaikki muu hyvä voidaa toteuttaa. Työllisyysaste 75 ja valtion velkaantuminen toisena..

Keskusta ei voi jarruttaa työllisyysasteen nostoa eli hallituksen ylivoimaisesti tärkeintä tavoitetta koska ilman sitä hallitus on aikas turha ja voimaton.

Kärnä siinä oikeassa että politiikan valtaa ääripäät, populistit ja kärjistäjät eikä siellä asiapolitikot enää pärjää. Huhtasaari, Hakkarainen, Ville Niinistö, vähän asiaa, paljon julkisuutta ja paljon ääniä vaaleissa. Matti Vanhanen, paljon asiaa, osaamista ja meriittejä. Pressavaaleissa jotain 4pros äänistä..
Kummalla linjalla siis pärjää eli vuosikymmeniä asiapolitiikkaa ja kovaa työtä vai greationismi, kirkkoviinien varastaminen ja kaikentietäminen sekä mediahallintataidot.

Asiapolitikot ja puolueet on katoava voima ja tilalle nousee mielikuvilla, persoonilla ja menneellä tai yhdellä idealla ratsastavat puolueet kuten Persut rakkaine pakolaisineen, Vihreät ilmastoineen, 70-luvun vastakkainasettelun hengellä ratsastava SDP ja Vasemmisto. Rkp ja Kd tietenkin yhden asian liikkeitä jo luonnoltaan.
Keskusta ja Kokoomus ainoita yleispuolueita enää SDP populisoitumisen myötä eli suuntahan on Kärnän kertoman mukainen, kiistatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset