mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Öljykriisi

Energiametsien viljelyn vauhdikas alku

Energiametsän viljely syntyi käsitteenä 1970-luvun lopulla. Siihen vaikuttivat vuosikymmenen kaksi öljykriisiä. Ne nostivat öljyn maailmanhinnan korkeimmillaan yhdeksänkertaiseksi vuosikymmenen alun pohjahintaan verrattuna. Puusta ja ylipäänsä biomassasta saatava energia palasi Suomen energiapolitiikkaan.

HIUKAN HISTORIAA POLTTOAINEISTA

NIIN MAAILMA MUUTTUU Urheat nuoret opiskelivat tosissaan 1960-luvulla. Minäkin pääsin jo teekkarina IV-vuosikurssin jälkeen VTT:n lämpölaboratorioon opettelemaan kuinka lämpötilaa mitataan todella tarkasti. Samaan aikaan David Rockefeller ym perustivat Rooman klubin ja 1972 kyseinen klubi "ilmoitti" öljyn loppuvan kolmessa vuosikymmenessä. Valtavaa öljykauppaa käyvän henkilön rooli tällaisessa aiheuttaa tietysti ihmetystä. Siitä vuoden päästä koettiin ensimmäinen öljykriisi.

Ilmastopaneeli edistää toisen sukupolven energiaviljelyä

Energiaviljelyn oppi sai alkunsa 1970-luvun öljykriiseistä. Juuri ennen niitä kansainvälinen ajatushautomo Rooman Klubi oli julkaissut teoksensa ”Kasvun rajat”. Klubi opetti, että uusiutumaton polttoaine loppuu kohta. Ihmiskunnan on syytä siirtyä uusiutuviin, aurinkoperäisiin polttoaineisiin.

Biomassan varastoimaa aurinkoenergiaa voi paitsi kerätä luonnonmetsistä polttopuuna, myös viljellä.

Hakkeen pitkä tie energialähteeksi

Suomessa tuotettiin vuonna 2017 metsähaketta 7,1 miljoonaa kiintokuutiometriä. Se on noin kymmenesosa kaikesta metsän korjuustamme. Hakkeesta on pitkään toivottu metsänkasvattajalle tasavertaista myytävää muun puun ohessa.

Koivua oli 1950-luvulla liikaa

Öljykriisi suistaa Venäjän horpottiin

Öljykriisi suistaa Venäjän horpottiin

- eli onko Venäjä kuolemanspiraalissa? -

*

Öljykriisi haisee Siperiaan asti

Venäjän talous on murskattu, uutisoivat amerikkalaislehdet. Ja oikeassahan he ovat. Venäjän ruplan arvo on laskenut alkuvuoteen nähden jo lähes 40 prosenttia arvostaan. Venäjän keskuspankki on joutunut turvautumaan äärimmäisiin keinoihin hidastaakseen valuutan syöksykierrettä. Pankki on mm. nostanut ohjauskorkoaan jo kuudennen kerran tänä vuonna.

Tämä ennakoi ongelmia

Päivän uutispuuron seasta löytyi talousuutinen, jonka merkitystä ei ole paljoa noteerattu, vaikka syytä olisi. Ehkä aihe on suomalaisille taloustoimittajille liian haastava. Brittiläisen Telegraphin julkaisema analyysi kannattaa lukea, koska Taloussanomien lyhennelmä on torso.

Öljykriisin paluu ja loppulama

1970-luvun öljykriisistä on jo aikaa ja monet ovat pitkän aikaa naureskelleet öljyhuipulle, koska se on tiettävästi onnistuttu välttämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä