mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Aikuistyöttömyys

Työttömät ovat yhä useammin töissä!

HYVÄ! Viime päivien uutiset ovat olleet jollain tavalla jopa hauskoja. Tarkoitan uutisia työttömyydestä. Eräässäkin uutisessa kerrottiin, että nykyisin työttömäksi katsotaan henkilö joka on tarkastalujakson aikana ollut töissä vähintään yhden tunnin.

”Ideologisesti työtön” on median keksimä torakka!

Ideologisesti työtön on nyt noussut jotenkin esiin uudelleen. Oikeasti se on median keksimä torakka, jota on hyvä kaikkien hiukan tai paljon vihata. Lyödään työttömälle leimoja otsaan lisää, ei ideologisesti työtön ota vastaan tukia tai avustuksia. Minä olen ideologisesti työtön, en ota vastaan mitään tukia tai notku työkkärin tai sossun ovessa.

Ideologisesti työtön on omillaan tuleva, eikä kyttää mitään tukia. Sellainen joka kaivaa kaikki mahdolliset yhteiskunnan tuet elääkseen ilman töitä on loinen, ei idologisesti työtön.

Älä syytä yksilöä, syytä järjestelmää

Ossi Nyman avasi suunsa (HS 13.10.2017) todennäköisesti markkinoidakseen kirjaansa, ja teki samalla Suomelle merkittävän palveluksen heittäessään löylyä keskusteluun sosiaaliturvan uudistamisen tarpeesta.

TE-toimiston johtaja kommentoi “En muista oman urani ajalta, että joku kertoo avoimesti, miten hän keplottelee työttömyysturvalla” (Yle 16.10.2017).

Turhasta työstä kieltäytyvät ovat nykypäivän aseistakieltäytyjiä

Keisarin vaateparren kyseenalaistaja on aina joko lapsi tai se tavallista kansaa härnäävä kiusanhenki, ja ankaran protestanttisen työmoraalin omaksunutta kansaa ei voisi juuri paremmin härnätä kuin kyseenalaistamalla, miksi töitä joutuu ylipäätään tekemään maailmassa, jonka yksi keskeisiä ongelmia on nimenomaan ylituotanto.

Tämä nähtiin jälleen Ossi Nymanin haastattelusta (HS 14.10.17) syntyneessä kohussa.

Tiistai aamun ratoksi

Näin puolessa välissä kuuttakymmentä, vajaakuntoisena ja pitkäaikaistyöttömänä, kun ei sopivaa hommaa enää tahdo löytyä edes julkiselta sektorilta, sitä miettii kaikenlaisia ideoita joilla voisi alkaa elättämään itseään. Jonkin aikaa mietittyäni, sainkin aivan loistavan idean ja ajattelin ottaa sen nyt tässä esille keskusteltavaksi.

Kannustinloukku-työryhmä - loukku sekin

Hallituksemme on puuhakkaasti luonut erityisen työryhmän tutkimaan työllistymisen kannustinloukkuja. Ryhmä on saamassa pitkän odotuksen jälkeen kasaan vaihtoehtoisia kokeiluja ongelman hoitoon. Valitettavasti ryhmä ei ole löytänyt selkeitä ja yksinkertaisimpia keinoja. Sellaisia, jotka on moni tuonut esiin jo vuosien ajan. Otan esille kaikkein helpoimman tavan, jonka toteutus voidaan aloittaa heti. Kaikki työttömyyskorvaukset voidaan konvertoida työvelvoitteeksi julkishallinnossa.

Eläkkeelle siirtyminen joustavammaksi

Suomessa liian moni 55-64 -vuotias on työttömänä. Aivan liian moni tänä aikana, jolloin ammattiosaajista alkaa työmarkkinoilla olla kova pula. Kuka paremmin taitaa oman alansa työt kuin henkilö, joka on parhaimmillaan työskennellyt alalla jopa yli 40 vuotta? Ikä ja kokemus ovat valttia työelämässä.

Mielensairauksien ennaltaehkäisy ja työelämäpalveluista syrjäytyminen

EHYT haluaa korostaa kunnallisvaalien alla omaa teemaansa ”Panostetaan ennaltaehkäisevä työhön mielenterveysongelmien estämiseksi”. Teema on hyvä. Ennaltaehkäisevä työ on tehokasta verrattuna puhjenneen sairauden hoitoon. Sairastuminen on yhteiskunnallinen ja henkilökohtainen tragedia. Se syö helposti vuosia elämästä ja saattaa aiheuttaa paranemisen jälkeenkin katkeruutta menetetylle ajalle. Tuskin kukaan haluaa käyttää vaikkapa viittä vuotta elämästään sellaisen sairauden hoitamiseen, jolta olisi voinut välttyä, jos riskit olisi huomattu ajoissa.

Työttömien haastattelut

Heinäkuun lopulla työttömiä oli noin 378000.

Nyt hallitus on päättänyt että jokaista työtöntä pitää haastatella kolmen kuukauden välein.

Se tekee vuodessa tarvetta tehdä 4 x 378000 = 1512000 haastattelua. Tähän hallitus on varannut ensi vuoden budjetissa 17000000 euroa.

 

Turusta on esimerkki, jossa firma otti yhteyttä 500 työttömään ja onnistui työllistämään yhden. Tästä maksettiin firmalle yli 35000 euroa.

 

Näin ollen meillä on kasassa tietoa, jonka pohjalta voidaan hiukan miettiä tulevia.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä