mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Brysselin räjähdykset

Turvallisuus on tunne

Turvallisuus on ennen kaikkea tunne. Ihmisten mielessä oleva kuva siitä, voivatko he viedä lapsensa turvallisesti kouluun, matkustaa lentokoneella toisiin maihin tai käydä kahviloissa tapaamassa tuttujaan. Turvallisessa yhteiskunnassa ihmisellä on unelmia, ajatuksia tulevaisuudesta ja usko siihen, että elämä kulkee päivästä toiseen ilman elämää raskaalla kädellä heilauttavia asioita. 

EU:n herätyskello torkkuu

Euroopan unioni heräsi maaliskuussa 2016 uuteen väkivaltaiseen tragediaan sen sydämessä, Brysselissä. Valitettavasti kyseinen terroriteko kuvastaa sitä, missä EU-maat eivät ole onnistuneet integraatiopolitiikassaan. Radikalisoitumisen kriisipesäkkeenä tunnettu Brysselin Molenbeekin-lähiö on taas tapetilla iskujen suunnittelupaikkana, kuten oli vuoden 2015 Pariisin terrori-iskuissakin.

Kansallinen etu terrorismin torjunnan kärkeen

Brysselin terrori-iskut herättivät päättäjät etsimään turvallisuudentunnetta vahvistavia ratkaisuja EU:ssa. Vaatimus integraation lisäämisestä ei ratkaise ongelmia.

Kansainvälinen yhteistyö tukee torjuntaa, mutta vastuu on kansallinen. Terrorismin torjunnassa tarvitaan rajoja ja reagointikykyisiä itsenäisiä valtioita. On kyettävä kansallista etua koskeviin itsenäisiin päätöksiin. Luja ja vastuullinen toiminta herättää kunnioitusta myös maahantulijoissa. Olemme isäntiä, jotka laativat säännöt.

Pommeista, sarkasmista ja kyynisyydestä

Osanottoni Brysselin iskuissa haavoittuneille, ja iskujen uhrien omaisille.

En kuitenkaan voi väittää olevani erityisen järkyttynyt, sen enempää iskuista kun sitä seuraavasta keskustelusta.

En ole järkyttynyt siitä että ihmisiä on räjäytetty kappaleiksi, koska niin on käynyt niin useasti aiemminkin.

En ole järkyttynyt Rajat kiinni -porukan riemunkiljahduksista, koska muuta en heiltä odottanutkaan.

Miksi islamistiterroristiksi ryhdytään?

Perinteinen selitys terrorismiin on köyhyys, mutta toistuvasti saamme huomata, ettei se päde. Osama bin Laden oli upporikas, Pariisin terroristeista osa oli hyvin pärjääviä yrittäjiä. Osama lähti sotimaan Neuvostoliittoa vastaan ja nykyajan jihadistit taitavat sotia kaikkia vastaan. Joku myi heille tarinan epäoikeudenmukaisuudesta.

 

Ääri-islamistit ulos Euroopasta - muutoin viattomat maksavat hengellään

Eurooppalaiset tiedustelupalvelut ja poliisit lienevät sanojensa mukaan estäneen vuoden aikana kymmeniä terrori-iskuja. Peli on kuitenkin kovaa julkisuudessa. Yksikin onnistunut isku valuttaa onnistumisten arvon kuiviin. Daesh/ISIS pelaa kovan riskin peliä ja onnistumiset silloin tällöin pitävät pelin heille voitollisena.

 

Brysselin terrori-iskuista

Olen järkyttynyt Brysselissä eilen tapahtuneista terrori-iskuista. Tavalliset ihmiset ovat olleet menossa lentokentälle matkustaakseen jonnekin tai odottaneet metroasemalla metrojunaan ollessaan menossa töihin, kouluun tai muille asioille. Sitten terrori-iskut murhasivat nämä viattomat ihmiset.

On hirvittävää ajatellakaan, millaista tuskaa moni nyt kokee siellä omaistensa menettämisen johdosta. 

Eurooppaterrorismin alkusyyt, syvällä historiassa?

 

(Otsikko on hätkähdyttävä – ja yhtä hyytävä oli Belgian kuninkaan Leopold II:n |1 toimet Afrikan Kongossa; tapetun mustan kuitiksi kelpasi tuotu vasen käsi, jolla nosti tapporahan. Rujon hyytävää, ja aina viattomat kärsivät)

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä