mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Ekologia

Eläinkysymys on peruuttamattomasti politisoitunut

Elisa Aaltolan ja Sami Kedon toimittama Eläimet yhteiskunnassa (2015) on Suomen eturivin ajattelijoiden, tieteentekijöiden ja taiteilijoiden kirja siitä, mitä on olla eläin, mitä ihmisen ja eläimen suhde voi parhaimmillaan olla ja millainen on eläimen moraalinen, kulttuurinen ja yhteiskunnallinen asema. Kirja tarkastelee eläimen suhdetta useaan yhteiskunnan alueeseen: mediaan, taiteeseen, uskontoon, tieteeseen ja filosofiaan.

Ihmiskunta elää murrosikään pysähtyneessä kulttuurissa

Vallitsevassa maailmankuvassamme ihmiskunnan historia selitetään kehityksenä. Tämän tarinan mukaan olemme aloittaneet kauan sitten ensin eläiminä ja sitten villeinä, mutta kohtalonamme on ollut kehittyä niin biologisesti kuin kulttuurisestikin kohti korkeaa, luonnon yläpuolelle noussutta asemaa. Tarinan mukaan olemme esivanhempiimme nähden saavuttaneet ylivertaisen elämäntavan, ja tarkoituksemme on jatkaa edelleen eteenpäin kohti uljasta tulevaisuutta.

Lähiruualla monenlaista hyvinvointia alueelle

Kotimaisen ja laadukkaan lähiruoan suosiminen on järkevää. Lähellä kuluttajaa tuotetun ruoan kuljetus on ekologisempaa ja edullisempaa. Kotimainen lähiruoka tukee lähialueen alkutuotantoa kuten myös ruuan valmistusta. Näin luomme järkevillä ruokavalinnoilla omalle alueellemme lisää työpaikkoja, joiden verotulojen kasvun myötä me kuluttajina itsekin voimme nauttia tuloksista yhä lisääntyvänä hyvänä yhteiskunnan palveluiden muodossa. Kuluttamalla lähiruokaa luodaan hyvinvointia omalle asuinalueelle. 

Miksi ostaisin luomua?

Onko luomussa parempi maku? Vai onko luomu vaihtoehtona peräti makuasia? Ainakin kukkaro kevenee luomun ostajalta keskimäärin 30 % enemmän kuin perinteisin tuotantomenetelmin tuotettuun ruokaan päätyvältä. Luomu on kallista ja kaikilla ei ole siihen varaa, vaikka haluaisivatkin ostaa puhtaampaa ruokaa.

Luomutuotteiden tarjonta on mielestäni lisäksi aika heikkoa monessakin kaupassa.  Lihaa on vaikea löytää  monipuolisesti luomuna. Jauhelihaa on tietenkin tarjolla yllin kyllin lähes joka paikassa.

WWF:n hallintoneuvoston jäsen Sixten Korkman väärässä

Ekoekonomisti Sixten Korkman "Maailmantalous vailla kapteenia ja ruorimiehiä" - Väärin hänhän itse yksi apuruorimiehistä.

WWF:n hallintoneuvoston jäsen Sixten Korkman kirjoittaa periaatteessa sympaattisen kotimaista elvytystä puoltavan kolumnin http://www.hs.fi/talous/a1458915856074?ref=hs-mob-feature4 .

Ilmeisesti epäillen kotimaisten toimien tehoa nykytilanteessa hän kirjoittaa:

Liian tiukka kilpailu on haitaksi työyhteisölle

Tällä viikolla luin loppuun uuden Klaus Helkaman kirjan Suomalaisten arvot: mikä meille on oikeasti tärkeää? Helkama analysoi monien vuosien tutkimustilastoja ja selvittää, miten suomalaisten arvot ovat muuttuneet ajan myötä. Hän perustaa monet pohdinnoistaan Shalom Schwartzin kehittämään arvokehään

Kuluttaja on kingi!

Kuten tunnettua, ei siinä kuuluisassa oravanpyörässä ole mitään erillistä moottoria mikä sitä pyörittäisi, vaan me itse määräämme sen missä tahdissa me siinä ravaamme.

 

Miksi me sitten juoksemmme siinä hullun lailla?

 

Siksi koska meille on opetettu että "More is more", eli enempi on parempi. Vielä pahempaa on se, että moni meistä ajattelee jopa että "kaikki on parempi" ts. pitäisi saada ja saavuttaa kaikki mahdollinen, ja silloin se onni vasta aukeaa.

 

Vihreää kasvupolitiikkaa

Vaalien tärkein asia on talouspolitiikka. Puolueista vain vasemmisto puhuu elvytyksen puolesta, joskin myös muista puolueista löytyy elvytyksen kannattajia. Todellinen kysymys koskee kuitenkin sitä onko kasvu enää tavoiteltava asia?

Kansalaisten talouspoliittisia mielipiteitä ohjaillaan vahvasti ladatuilla kysymyksillä. Viimeisin esimerkki on HS-gallup (HS 16.4.), jossa ihmisiltä kysyttiin:

Metropolialue kaipaa korjausta

Uudenmaan puutteet liittyvät asumiseen ja joukkoliikenteeseen. Ongelmia ratkomaan tarvitaan Vasemmistoa.

Vihreällä idealismillako Suomen talous kuntoon?

Käsitykseni mukaan vihreiden agendan kärkipäähän sijoittuu vapaasti muotoiltuna maapallon jättäminen tuleville sukupolville mahdollisimman puhtaana kaikin käytettävissä olevin vaikutusmahdollisuuksin. Kuten rangaistuksenomaisissa veroissa sekä lisämaksuissa ja ydinvoiman vastustuksessa, Suomen oloissa (seismisesti vakaalla mannerlaatalla) vaarattomana sekä tehokkaana energiamuotona, on huomattu, on puolue valmis tinkimään talouskasvun edellytyksistä ylevien periaatteidensa saavuttamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä