mikkokarna Lapin puolustaja

Kaikki blogit puheenaiheesta Harrastustakuu

Taklataan nuorisotyöttömyys ja lasten liikkumattomuus

Nuorisotyöttömyys ja lasten ja nuorten liikkumattomuus on puhuttanut näissäkin vaaleissa jonkin verran. Koulupäivien liikunnallistaminen on ollut jonkunlainen painopiste jo entuudestaan ja harrastustakuusta, kuljetusrumban lopettamisesta sekä harrastusten yhdistämisestä koulupäivien jatkoksi on puhuttu paljon. Tietenkään kaikkiin harrastuksiin ei koulujen ympäristössä ole tiloja ja tarpeita, mutta monenlaisiin liikunta- ja kulttuuriharrastuksiin on, kun niitä vain hyödynnetään.

 

7.5 miljardin euron istuminen

Jos olisit yrityksen toimitusjohtaja, mitä tekisit ylimääräisellä kassaan kilahtavalla 7,5 miljardilla eurolla? Tai mitä tekisit, jos kassasta katoaisi vuosittain tuon verran? Istuisitko paikallaan ja odottaisit, että tilanne korjaantuu itsestään vai lähtisitkö liikkeelle? 

Jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastaa

Uusin nuorisobarometri kertoo, että jopa 35 prosenttia nuorista on joutunut luopumaan harrastuksistaan varojen puutteessa. Harrastaminen on muuttunut haasteelliseksi myös voimakkaasti kohonneiden kustannusten vuoksi. Erilaisista tutkimuksista käy ilmi, että kilpa- ja harrasteurheilun maksut ovat kaksin- tai jopa kolminkertaistuneet vuosikymmenessä. 

Lasten ja nuorten harrastustakuu

”[H]arrastustakuu”, eli se, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus vähintään yhteen itselle mieluiseen harrastukseen. Kauniita sanoja Sanni Grahn-Laasoselta, mutta miksi hän nostaa samassa kirjoituksessa esille niin vapaaehtois- kuin talkootyöt? Kokoomuksen korulauseet tarkoittavat siis sitä, että jonkun muun pitää tehdä hanttihommat ilman korvausta, pelkästään siitä ilosta, että lapsella on mahdollisuus harrastukseen.

Harrastaminen ei saa olla rahasta kiinni

Meidän on tärkeää kannustaa jokaista lasta ja nuorta mukaan vähintään yhteen harrastukseen. Mikäli halukkuutta löytyy, harrastaminen ei saa jäädä kiinni perheen taloudellisesta tilanteesta. Harrastuksiin osallistuminen tukee lapsen ja nuoren kasvua sekä ehkäisee syrjäytymistä. Harrastukset vahvistavat sosiaalisuutta ja tarjoavat usein myös liikuntaa päivään.

Onko harrastustakuu pelkkää populismia?

Harrastukset tuovat iloa elämään. Erityisen tärkeitä ne ovat nuorille ja lapsille, jotka pääsevät kehittämään itseään turvallisessa ympäristössä. Olen edelleen kiitollinen niistä harrastuksista, joihin sain lapsena osallistua. Sain toteuttaa itseäni ja opetella omatoimisuutta ja vastuunottoa turvallisessa ympäristössä välittävien aikuisten ohjauksessa. 

Koira- ja hevosharrastuksille yhtäläinen tuki kunnissa

Harrastaminen yhdessä muiden kanssa on parasta syrjäytymisen ehkäisyä. Harrastaessa saa kavereita, itseluottamusta ja kauaskantoisia taitoja. Jokaisella lapsella ja nuorella tulee perheen varallisuudesta riippumatta olla mahdollisuus ainakin yhteen mieluisaan harrastukseen.

Kokoomus huolestui köyhien lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista

Kokoomuksen yhdeksi keskeisimmäksi teemaksi tulevissa kuntavaaleissa on noussut niin kutsuttu harrastustakuu. Harrastustakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle taustasta riippumatta vähintään yksi harrastus. Kipinä tähän kamppanjaan lähti viime syyskuussa,  kun kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui puolueelleen suomalaisten lapsiperheiden pahoinvoinnista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä